Overvægtige hunde: tips til et bedre helbred

*Videoen kan kun afspilles, hvis du accepterer de nødvendige cookies.


Omkring 56% af alle hunde vejer for meget. Denne værdi svinger afhængigt af de forskellige undersøgelser og landet de laves i. Det vi skal fokusere på er at antallet af hunde, der er overvægtige, stiger fra år til år. 

Hvorfor er udviklingen sådan? Nogle gange er vi for gavmilde med foder og godbidder til vores pels-venner. Andre gange kan det skyldes alvorlige sygdomme. Coronakrisen herunder lockdown har også haft en indflydelse på dette. 71% af dyrlæger mener at pandemien påvirker vores kæledyrs spisevaner. Derfor vil vi gerne forklare dig mere om overvægt ved hunde og hvad du kan gøre ved det. 

Er min hund overvægtig?

Hvis du har mistanke om, at din hund er overvægtig eller endog fed, bør du tage din hund med til dyrlægen for at få den undersøgt. Du kan dog også selv foretage en første vurdering af situationen ved hjælp af et par enkle værktøjer.

Sådan ser du hvis din hund er overvægtig

Placer dine hænder løst på hundens bryst og flyt dem langsomt op og ned. Hvis ribbenene er lette at føle, er alt i orden. Hvis du skal presse meget for at mærke ribbenene, er din hund sandsynligvis overvægtig.

Figuren af ​​din firbenede ven giver endnu et billede: Hvis hundens talje ikke længere er synlig, og din hunds mave og krop generelt ser ret rund ud, har hunden sandsynligvis et vægtproblem.

Hvad kan forsage overvægt hos hunde?

De hyppigste årsager er: at din hund bevæger sig for lidt og / eller spiser for mange kalorier. Overspisning ses hyppigere ved psykisk påvirket hunde, det er også muligt at foderet har et for højt energiindhold.

Derudover kan høj alder, forskellige sygdomme, kastrering eller psykisk stress føre til overvægt hos hunde. Derfor bør du altid kontakte en dyrlæge for at finde ud af de reelle årsager og udelukke mulige sygdomme.

Hvad kan overvægt betyde for hunden?

Konsekvenserne af overvægtig for hunde kan være meget forskellige. Ud over en lavere livskvalitet og begrænset mobilitet øger overvægt risikoen for ledskader, hjertekar- og åndedrætsygdomme og diabetes. Derudover reduceres den forventede levetid i gennemsnit med op til to år sammenlignet med hunde af samme race, der opretholder deres ideelle vægt.

Er der nogle hunderacer der tenderer til at blive overvægtige?

Der er en række hunderacer der er mere tilbøjelige til at blive overvægtige end andre af deres firbenede venner. Racerne er følgende: labrador, golden retriever, beagle, dachshund, cocker spaniel og collie. Rent genetisk har de et lavere energibehov og / ellers er de simpelt glade for at spise. 

Korrekt foder til overvægtige hunde

Hund
Hvad er forskellen på diæt og light foder?

Diætfoder refererer til specielt tilpasset foder til dyr, der lider af sygdomme. De fodres altid i samråd med en dyrlæge. For eksempel er der diætfoder til hunde med diabetes eller nyreproblemer. Diæt mad er derfor ikke nødvendigvis velegnet til vægttab.

I modsætning hertil forstås hundemad efterfulgt af ordet "light", som foder med et lavt kalorieindhold. Derfor er det hvad du først søger hen mod, når din hund skal stoppe med at indtage for meget energi og tabe sig. 

Alt under kontrol: med zooplus' madrådgiver

Vores zooplus foderrådgiver hjælper dig med at finde det rigtige ernæringskoncept til din hund, med eller uden et par ekstra gram på ribbenene. Prøv det nu!

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig, når jeg skifter foder

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig, når jeg skifter foder

 1. Den vigtigste ting: ændring i foder skal altid ske langsomt og med en hvis omhyggelighed
 2. Følg altid dyrlægens eller fødevareproducentens anbefalinger, når du vælger mængden af foder. På hver pakke finder du information om, hvor meget du skal fodre til den respektive målvægt - selv et par gram for meget kan påvirke succesen med vægttab. 
 3. Sørg for, at din hund ikke får nogle madrester. Godbidder er naturligvis tilladt. Du skal dog trække dette fra den daglige ration.

Bemærk: venligst under ingen omstændigheder foder din hund halvdelen af hvad du plejer. Dette kan føre til mangel på vigtige nærringsstoffer. 

Hvilke nærringsstoffer skal jeg være ekstra opmærksomme på?

God light foder er kendetegnet ved tre punkter: foderet har et lavere råfedtindhold og et højere indhold af råfibre (kostfibre) end normalt foder. Det er også vigtigt, at infholdet af råprotein er konstant højt, så din hunds muskler får tilstrækkelig næring. 

 • Tørfoder
 • Vådfoder
 • Snacks
 • Tilbehør

Motion er nøglen i kampen mod overvægt hos hunde

Motion
Ikke for meget på en gang: øg mængden langsomt

Grundreglen er: overvæld ikke din hund eller dig selv. At tabe sig er en proces, der kan tage lang tid.

Det er derfor vigtigt, at du og din hund har det sjovt med træningen, og at du gradvist forbedrer dig selv. Først og fremmest skal du starte med at forlænge dine nuværende gåture lidt hver dag. Senere kan du også tilføje øvelser og møde andre hundeejere.

Derudover, hvis du har en hund, der er overvægtig eller fed, skal du være særlig opmærksom på hundens led. Hjælpemidler som ramper og ortopædiske hundesenge beskytter din hund.

Disse øvelser hjælper mod overvægt hos hunde

Udover den "klassiske motion", fx. gåture, kan du forsøge med et utal af andre aktiviteter som du kan lave med din firbenede ven, det gør vidunder mod fedme. Husk dog, altid at spørge din dyrlæge om disse øvelser er sikre at lave.

 • Hundesvømning anbefales som træning til svært overvægtige hunde. Det aflaster leddene og træner hele kroppen.
 • "Kast og hent" de fleste hunde elsker denne leg / øvelse, og så kan den både leges derhjemme og på gåturen.
 • Inkluder forskellige bevægelsesøvelser på gåturen. Du kan eksempelvis få din hund til at balancere på træstubbe eller få den til at hoppe over grene eller nedfaldne træer.
 • Du kan også inkludere din hund i din egen træningsrutine, eksempelvis lære den at sætte sig ned hver gang du laver en squat.
 • Hvis din hund allerede er i god form, kan du begynde at tage den med på løbeture, vandreture eller endda cykelture. 

Der er mange forskellige muligheder for sport samt en fælles fitness træning med din hund. Find ud af, hvad der passer til dig og din hund i zooplus magasinet 

Er agility træning godt for overvægtige hunde?

Agility, forhindringsbaner er ikke gode for vores firbenede venner der er overvægtige eller døjer med fedme. På den ene side, ville dette hurtigt aktivere din hund, på den anden side, ville øvelser skade hundens led hvis vægten er for høj. 

Her er degility en mere passende sport. Her handler øvelserne nemlig ikke om at blive først færdig, men at udføre øvelserne korrekt. 

Zooplus' anbefalinger til kæledyr

Vores vigtigste medarbejdere sætter udvalgte produkter på prøve. Mala, Peanut, Ted og Chewy præsenterer deres senest testede produkter her:

Overvægtig hund: zooplus kæledyr anbefaler

MalaMala på skattejagt

TIAKI intelligenslegetøjet Grass Slow Feeder er et spændende legetøj, som også hjælper mig med ikke at spise for hurtigt.

Læs mere
PeanutPeanuts tips

TIAKI snuselegetøj har tre åbninger, som kan fyldes med lækre snacks. Den er holdbar og ideel til mine unge kolleger med ekstra tyggekraft.

Peanut
TedTed

Fyldet er af høj kvalitet, der er fremstillet af viskoelastiske skumflager af memoryskum, er yderst behageligt og sikrer en behagelig søvn under lange møder. Sengen tilpasser sig min krop og aflaster min rygsøjle og mine led.

Ted
ChewyChewys tips

Det er også meget sjovt at spille "tovtrækning" med kløverbladet, da der er plads nok til en tredje spiller.

Chewy

Hvordan forhindre jeg at min hund bliver overvægtig?

Foder

Vær opmærksom på behovsmæssig ernæring & vælg det rigtige foder

Lege

Tiltræk hunden til aktiviteter (gem mad, giv den mulighed for at klatre osv.).

Hundens figur

Mærk hundens ribben, og hold regelmæssigt øje med dens figur

Vægt

Afvej din hunds portioner & inkluder godbidder

Legetøj

Afsæt tid hver dag til at lege

Vægt

Vej din hund regelmæssigt samt få tjek ved dyrlægen