Hundetræning

En hund anser sine tobenede medbeboere som en makker de går gennem tykt og tyndt med. I og med at de gennem årtusinder er blevet vant til at være del af husholdningen har de lært menneskets sprog forbavsende godt. Ejere kan til gengæld godt have lidt vanskeligt ved det, og det kræver lidt øvelse, intuition og erfaring at tyde hundenes kropssprog. Når det lykkes er det til gavn for både hund og ejer. Læs mere

11 min

“Hjælp, min hund ødelægger alt!”

Sko, kabler, telefoner, filtpenne, sofaer, tæpper eller skraldespand - ingenting synes at være sikkert når det gælder visse hunde. Inden for kort tid kan de vende hele lejligheden på hovedet. Men hvorfor ødelægger nogle hunde, og hvordan kan denne adfærd stoppes? Det kan være noget af en forskrækkelse at komme tilbage til et hjem, der ser ud som en slagmark. Når den første ærgrelse har lagt sig, og lejligheden er nogenlunde ryddelig igen, så stiller de fleste sig selv spørgsmålet om det var en enlig svale... Hvad gør jeg hvis det sker igen? Én ting er sikkert, efter en sådan oplevelse vil du ikke forlade din lejlighed uden at frygte hvad du kommer hjem til. Hvis så din hund bider i noget værdifuldt, eller skal gå til dyrlægen, fordi han har slugt en stor, hård genstand, så ved enhver hundeejer, at der skal handles. Men hvad kan der gøres imod destruktiv adfærd?
8 min

Apporteringstræning – hvordan gør man?

Apportering er en af de klassiske aktiviteter, hvor hund og ejer har det sjovt sammen. Mange hunde har en stærk træng til at hente og lære at apportere uden særlig træning. Men dem, der mestrer det grundlæggende, får mere glæde af denne legesyge løben frem og tilbage. Her får du et par tips til apportering med din hund.
7 min

At blive eller finde en hundetræner

Et problem med hundetræning i Danmark er, at alle i bund og grund kan kalde sig "hundetræner", fordi det ikke er en statslig anerkendt uddannelse. Det samme gælder i øvrigt for hundepsykologer. Der er dog den krølle på halen, at hvis man som hundetræner har 3 tæver, som hver får 1 kuld årligt, så skal man have Fødevarestyrelsens godkendelse. Det samme gælder, hvis man som hundetræner også har en hundepension, hvor der er plads til 4 hunde. Dernæst er det også sådan, at det forudsættes for medlemmer af raceklubber og/eller Dansk Kennel Klub, at de har deres ting i orden. Hvis du altså kigger ordentligt efter, har du en indikation af, hvor seriøs den pågældende hundetræner er.

9 min

At forstå og opdrage aggressive hunde

Når hunden knurrer og gøer, viser tænder eller måske endda bider, bliver ejerens og hundens hverdag stillet på en stor prøve. Men hvorfor bliver nogle hunde aggressive og andre ikke? Og hvad kan man gøre for at forhindre aggressiv opførsel?
10 min

Berolige gøende hunde

„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
20 min

De 10 mest populære hundetricks

Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.

17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
6 min

Hunden gnaver i alt? Årsager & tips

Sko, der er flået op, eller stoleben med tandmærker - skarpe hundetænder kan ødelægge meget. Men hvad er årsagen, når en hund gnaver på alt omkring sig? Her finder du forklaringer og tips.

9 min

Hunden halser om natten: tips til rolige nætter

En hund der halser er lige så normalt som en logrende hale, og der er som regel ikke nogen grund til bekymring. Men hvad nu hvis hunden halser ekstra meget, især om natten, og på den måde stort set ikke har nogen form for ro? Her kan du læse om, hvorfor en hund halser meget om natten, og hvad du kan gøre for din urolige hund.
9 min

Lær din voksne hund at gå pænt i snor

En gåtur med hunden burde egentlig være dejligt afslappende. Men mange hundeejere oplever det anderledes: De har en voksen hund, der trækker i snoren. Vi forklarer her, hvordan du kan lære din voksne hund at gå pænt i snor. Uanset om det er et vandhul, et træ eller en artsfælle: din hund vil derhen - nu! I stedet for at du lufter hunden, så lufter hunden nærmest sin ejer. Tunge hunde kan trække så hårdt i snoren, at det er svært at holde dem tilbage. Men selv en hund på 10 kg kan få en ejer på glatis i efterårsløvet.
8 min

Min hund er bange for fyrværkeri

Uanset om det er nytårsaften, lørdagsfyrværkeriet i Tivoli, eller byfestens afslutning: et lysende fyrværkeri på nattehimlen er altid fascinerende. Desværre ser mange hunde det anderledes. De piver, løber rastløs og rystende rundt, og er sådan set lidt af et nervevrag. Læs hvordan du forbereder din hund til dette skue og hvordan man kan berolige den.

4 min

Socialisering af hvalpe

Hunden er fra naturen af et flokdyr. Med andre ord er et familiehierarki et absolut must. Der skal opstilles klare regler, der må og skal følges. Når du giver en kommando er det mindre lydstyrken der er afgørende, men derimod stemmens klang. Korte præcise lydsignaler bør kobles med klare håndsignaler. Brug altid samme kombination af ord og håndtegn. Alt dette betyder for dig som en ny hundeejer at udøve autoritet, selv hvis det er dig imod.

17 min

Træning af voksne hunde

Jo tidligere hunde lærer de grundlæggende regler for, hvordan man opfører sig, jo færre problemer får de senere i sameksistensen med mennesker. Så meget er sikkert. Men hvad nu hvis en sådan grundlæggende hundetræning blev forsømt mens de var hvalpe? Er det muligt at udføre hundetræning på voksne hunde? Vi viser dig, hvad du bør være opmærksom på, når du træner en voksen hund og hvilke syv øvelser du bør have med på træningsprogrammet.

Hvordan træner jeg min hund til at komme hen til mig?

Det er vigtigt at træne hunden allerede fra de er 4 uger gamle, så den på systematisk vis lærer at reagere på et pift eller et bestemt ord. Når hvalpen uden tøven kommer hen til dig i forventning om om lidt foder, så er du nået langt.

Når hvalpe er omkring 4 uger gamle begynder de at få fast føde. Måltider har især i starten af deres liv høj prioritet. En opdrætter kalder på hvalpene i nærheden af foderskålen, fordi de små poder i denne alder ikke uden videre kan forstå, hvor kaldet kommer fra.
Når hvalpene så går i lag med foderet så kan opdrætteren for eksempel fløjte to gange, så de kan forbinde et måltid med dette signal. På den måde får en senere ejer muligheden for at bruge samme signal resten af livet, så vedkommende kan få dem til at komme hen til sig. Det er yderst vigtigt at få det indprentet i hukommelsen, fordi det er grundlaget for en lydig hund.

Det sætter ejeren grå hår i hovedet hvis en hund ikke er god til at adlyde, men det kan især være en torn i øjet på naboerne – og så bliver det en decideret udfordring. Det er vigtigt, at hunden lærer, at det er klassisk win-win, når ejeren kan stole på, at den kommer når den bliver kaldt.

Hvordan kan jeg styrke positiv adfærd, vænne en hund af med dårlige vaner?

Hundehvalpe kender det fra deres mor, at de får en advarsel, hvis de ikke opfører sig pænt overfor enten hende eller deres søskende. Det sker som regel ved en let knurren, og hvalpene lærer på den måde at holde op med det de netop er i gang med.

Hvis denne knurren ikke har den ønskede virkning, sætter en hundemor streg under ved at give et mere eller mindre kraftigt stød med snuden.

Efter et stykke tid vil du ikke have brug for at motivere din hund fysisk. Du behøver altså ikke servere en belønning ved ønsket adfærd når hunden har indprentet sig det i hukommelsen.

Ligesom heste fornemmer også hunde hver en nuance af dit humør. Det sker blandt andet gennem tonefaldet. Men også resten af dit kropssprog giver en antydning af, om du er selvsikker og overlegen, eller om du er stresset, irriteret eller nervøs. Problemet (eller det gode ved det – alt efter hvordan man ser på det): hunden tager dig for så vidt kun seriøst og gør hvad du beder den om, hvis du optræder selvsikkert.

En klikker har en egenskab, som man kan se både som fordel, men også som ulempe: den forbindes ikke med følelser. Hvis du ikke lige er i det bedst humør kan du bruge en clicker til hundetræning. Men du kan også prøve at finde din indre balance, så din hund også kan reagere positivt på dig, og din hundetræning kan på den måde få de allerbedste resultater.
Når man bruger en klikker bør man være opmærksom på, om hunden bliver forskrækket af lyden (især hvis den ikke har vænnet sig til det endnu). Derfor bør du benytte en clicker med en vis afstand fra de sensible hundeører.

Hvordan kan jeg bidrage til, at hundetræningen opnår sin effekt?

Lige som man anbefaler det, når man håndterer heste, anbefaler man, at man starter med sig selv og sin egen indre balance. Din hund kan have en vis trøstende effekt, hvis den fornemmer, at du er i dårligt humør.

Men den vil først være lydig, hvis du hviler i dig selv og sender klare signaler. Du bør altså til enhver tid udstråle sikkerhed og overlegenhed i din omgang med din hund.
Man bør være sig bevidst, at hunden opfanger sindsstemninger gennem stemmen og stemmeføringen, og du kan forsøge at bruge det bevidst og målrettet. Man behøver ikke bruge en lind strøm af ord, tværtimod. Det er meget vigtigere, at man fortæller sin hund klart og uden omsvøb, hvad det er man gerne vil.

Hunden har en følsom hørelse, meget mere fintfølende end menneskers, og derfor behøver man ikke at hæve sin stemme under hundetræningen. Det gælder om at sende klare signaler, både hvad angår stemmen og indholdet af budskabet.

For at opnå gode resultater med hundetræning, bør man dog opfylde visse betingelser, ellers kan det stå i vejen for din hundetræning.

Hvilke påvirkning har foderet på din hunds adfærd?

Foderet har en stor indflydelse på din hunds adfærd. Nogle hunde udviser mangelsymptomer, der kan føres tilbage til deres foder, og det har indflydelse på deres adfærd. Derfor bør du i de tilfælde først skifte foder, før du kan opnå gode resultater med din hundetræning.

Til gengæld kan der også være tale om det modsatte, nemlig vis din hund for eksempel får for mange proteiner, og derfor har et overskud af energi, som den forsøger at kanalisere over sin adfærd.

Nogle hunde reagerer aggressivt på at blive rørt ved. Her burde du i første omgang tage din hund med til dyrlægen, så vedkommende kan undersøge, om din hund har smerter, der kan føre til en sådan adfærd. Først når den har været i behandling vil din hund udvise passende adfærd – og først da vil hundetræning overhovedet give mening.