Hundepleje & Sundhed

Vi elsker vores hunde. Derfor er det vigtigt for os, at de er gennemført sunde. Kun hvis hundene er ved godt helbred kan de nyde live og nyde den tid, de har sammen med os. Læs mere

6 min

Afkøling af hunde: 10 tips til varme sommerdage

Mellem 23. juli og 23. august er sommeren på sit højeste. Solen rammer stuegulvet allerede om morgenen og for hunde er varmen uudholdelig ved middagstid. Med et par enkle råd kan du dog nemt sikre dig, at din hund kommer godt igennem de varmeste sommerdage. Vi fortæller dig, hvad din hund har brug for, når den har det varmt, og hvordan du kan afkøle den bedst muligt.
4 min

Alderdom hos hunde: Sådan hjælper du seniorhunden

Mange hunde ledsager deres ejere i en stor del af deres liv og når en høj alder. Selvfølgelig sætter alderen også sit præg på de pelsede venner. Denne artikel sætter fokus på seniorhunden, hvilke alderdomstegn der kan ses hos hunde, og hvordan du kan gøre det lettere for dem at blive ældre. Desuden kommer vi også ind på det alvorlige spørgsmål, hvornår det er tid til at sige farvel.
6 min

Er min hund overvægtig? Årsager & konsekvenser

Overvægt og fedme er et stort problem for vores hundes helbred. Ikke alene er deres livskvalitet og forventede levetid væsentligt nedsat, men risikoen for sygdomme øges også. Her i artiklen skriver vi om, hvordan du kan se, om din hund er overvægtig.
6 min

Fjern flåter og lopper på hunden

Så snart foråret kommer og temperaturer stiger over 10 grader, øges risikoen for flåtbid. For nu lurer de små blodsugere igen i det høje græs og i underskoven. Flåter er dog ikke kun irriterende, men også bærere af sygdomme såsom borrelisose eller babesiose. Og så lige en detalje: flåter bliver meget tit kaldet tæger (sikkert fordi det ligner det engelske ord for flåt: tick). En tæge er dog ikke blodsugende, men lever af plantesaft.

10 min

Fryser hunde?

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?

2 min

Hundepleje om vinteren

Dem der elsker frisk luft kender ikke til begrebet dårligt vejr. Uanset om der er mudder, sne eller salt på fortovene - kan hund og ejer gå i timevis og nyde vinteren. Man bør dog ikke glemme, at netop disse vejrforhold belaster hundepoterne. Tit opstår der revner i poteballerne eller kløerne klæber sig sammen, og det kan gøre det vanskeligt at gå ordentligt - det fører nemt til små skavanker. Med et par enkle tricks kan dette undgås.

9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.
3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt
3 min

Tandsten hos hunde

Sunde og velholdte tænder har også hos hunde stor betydning for velbefindende og sundhed. Derfor er det vigtigt som hundeejer at være opmærksom på god mundhygiejne. Selv tilsyneladende harmløse tandbelægninger kan bane vejen for tandsten og alvorlige tandsygdomme. Især hunde af små racer har en tendens til at have kraftig tandsten.

For at være sikker på, at hunde har det godt, bør vi holde godt øje med dem, og lære deres signaler indgående at kende. Det hjælper at skærpe sin intuition og sine instinkter. Hos hunde er begge aspekter så udprægede, at vi kan lære en del af dem. At vide hvad de vil fortælle os om deres helbred er vigtigt, fordi hunde ikke har ord de kan bruge.

Hvordan kan jeg se, om min hund er sund?

Hvis din hund udtrykker glæde, så er det et godt tegn på, at den har det godt. Det kan komme til udtryk når den tumler af sted på spadsereture, og selvom det er klart, at nogle hunderacer er mere rolige end andre, så er fjolleri i hvert fald en ret sikker indikator for dens trivsel.

Hvis du er i tvivl, så kan du også føle lidt på hundens snude, og hvis den er kølig og fugtig, så er det som regel et godt tegn.

Hvad er advarselstegn på, at hunden ikke har det så godt?

Hvis din hund halser eller savler udpræget meget, men især hvis den kaster op eller har tynd mave, så er det et af de første tegn på, at der kan være noget galt med dens helbred. Du behøver dog ikke gå i panik.

Tværtimod: for at hjælpe din hund mest muligt bør du faktisk bevare roen. Derudover er der ikke anledning til bekymring hvis disse symptomer ikke varer ved eller ikke kommer igen.

Hvordan kan jeg bidrage til min hunds velbefindende?

 Det er vigtigt, at du med et passende kvalitetsfoder skaber de bedste forudsætninger for, at din hund trives. Artskorrekte livsbetingelser hører selvfølgelig også med, og er afgørende din hunds mentale og dermed også fysiske sundhed. Derudover bør du en gang om året gå til rutineundersøgelse hos din dyrlæge. Her kan der være tale om, at hunden skal have en (gen)vaccination eller anden medicin, såsom en ormekur. Vedkommende vil nok også tage et kig på øjne, tænder og ører, samt andre racespecifikke problemområder.
Hvis din hund ikke er den yngste mere kan det anbefales at gå lidt oftere til dyrlægen, så vedkommende har mulighed for at opdage aldersbetingede problemer før de end opstår.

Hvordan kan jeg se, om min hund har sundhedsmæssige småproblemer?

I et aktivt liv kan man altid være ude for småproblemer og småskavanker. Det gælder for hunde ligesom det gælder for mennesker. De fleste småskader kan vi som ejer som oftest selv håndtere. Hvis man er ude for et problem man ikke selv kan løse, så må man altså gå den tunge gang til dyrlægen.
Hvis du for eksempel på en vandretur lægger mærke til, at din hund ser ud til ikke at kunne klare udfordringen, så må du tilpasse turene efter din hunds behov. Det gælder især på varme dage, som visse hunde ikke er så glade for.

I modsætning til mennesker er hunde, rettere sagt deres poter, ikke beskyttet mod glasskår, søm, torne og deslige. Hvis I går en tur i sneen kan det ganske vel ske, at der samler sig klumper mellem hundens poteballer. Det ser du ret hurtigt hvis du lige løfter din hunds poter lidt. Bare fjern dem og I kan fortsætte på jeres vej.
Hvis din hund er kommet til at træde på en torn og den har sat sig gevaldigt fast, så kan det godt både være meget smertefuldt og udvikle sig til mere end bare en småskade. På varme dage kan asfalt i øvrigt blive så varm, at den nærmest bliver flydende, og det kan også føre til skader.

Hvis din hund har en skade på sin pote er det vigtigt at du forsigtigt skyller poten i klart, rent vand. Afhængigt af, hvor langhåret din hund er, kan det være nødvendigt at studse din hunds hår lidt i poteområdet. Lidt desinficerende kunne måske også være nødvendigt. Det bør der være i enhver førstehjælpskuffert til hunde, inklusive en lille rundsaks.

Hvis du i dagslys eller ved hjælp af en lommelygte kan undersøge din hunds pote nærmere, så du kan fjerne fremmedlegemet forsigtigt med en pincet, så er det perfekt. Hvis ikke, så bør du nok tage til dyrlægen så hurtigt det kan lade sig gøre.