Din hunds pelspleje: tips til alle slags hundepels

Langhåret hund nyder pelsplejen

En velplejet pels får din hund til at stråle.

Pelspleje hos hunde: et spørgsmål om type

Med over 300 forskellige hunderacer er der også mange forskellige typer pels. Hundens pels har gennem århundrederne nemlig tilpasset sig de forskellige krav. Hos mange hunde består pelsen af dækhår og en isolerende underuld.

Underulden kan være meget frodig, for eksempel i hunderacer som samojedehunden. Andre hunde som f.eks. en dalmatiner har lidt eller ingen underuld. Pelsplejen afhænger selvsagt af, hvordan pelshårets struktur er.

Stockhårede hunde - prototypen

Stockhår anses for at være prototypen på hundepels - ulven er også stockhåret. Det er karakteristisk, at der foruden dækhår er meget underuld.

Om foråret mister hunden en stor del af den og fælder derfor meget, og om efteråret skifter den til den tykkere vinterpels. I denne tid har hunde brug for ekstra meget pelspleje.

Et typisk eksempel på stockhårs-hunde er schæferhunden. Men også en labrador retriever, en rottweiler, spitz-hunde, og alle slædehunde, har stockhår. Den korte variant har en hårlængde på op til fire centimeter. Langt stockhår kan være op til 10 centimeter langt. Underulden kan nå samme længde.

Korthårede hunde er lidt lettere at pleje

Ved glathår - også "korthår" - menes kort, glat pels uden eller med meget lidt underuld. Da pelsen næsten udelukkende består af dækhår, er pelsskiftet kun mildt. Hunden fælder hele året rundt, men forholdsvis lidt af det. Glathårede hunderacer er f.eks. boxer eller pinscher.

Langt hår - planlæg mere tid til din hunds pelspleje

Navnet siger alt: man kan kende langhårede hunde på deres lange pels. Vi skelner mellem langhårede hunde med meget underuld og dem med lidt underuld.

De fleste langhårede jagthunde, såsom irsk rød setter, har meget lidt underuld. De skal børstes jævnligt, men det er ikke særlig tidskrævende.

Hvis hunde med lang pels også har meget underuld, har du brug for at indregne en masse tid til pelspleje! Denne type pels har tendens til at blive filtret. Hertil hører hunde såsom old english sheepdog eller den tibetanske terrier.

Krøller gennem kruset hår

Den mest kendte repræsentant for "bølget hår" er pudlen, hvis krøller er spredt over hele kroppen. Men også vandhunde såsom barbet skal tælles med. Den slags hunde er altid langhårede, pelsen består næsten udelukkende af blød underuld, som dog fælder meget lidt.

De skifter ikke pels. Derfor har den slags hunde brug for regelmæssig klipning. Ørepleje er også vigtig: nogle af disse krølhårede hunde kræver, at du jævnligt fjerner hår fra deres øregange.

Ruhår - robust pels til skov og eng

Ruhårede hundes pels er vandafvisende og ledsages ofte af frodig underuld. Den Ruhårede hønsehund har endda forankret pelsegenskaben i racenavnet. Men også en schnauzer, en border terrier og mange andre terriere er ruhårede. Disse hundes dækhår fælder ikke af sig selv, og har derfor brug for at blive trimmet.

Sjældne "specialtilfælde"

Nøgenhunde, såsom chinese crested, har meget lidt pels, så hundeplejen er meget nem. Det kan dog være nødvendigt med solcreme på solskinsdage.

En helt særlig hunderace, der er værd at nævne, er "rastafari-hunden", puli. Udover en hel masse krøllet pels består deres pels især af underuld. På grund af sin tykke, bløde struktur bliver den filtret efter et par centimeter og har på den måde optimal isolering uden at beskadige huden. Hvis man ejer sådan en hund bør man altid få gode råd opdrætteren og/eller frisøren.

Pelspleje af korthåret hund
De fleste hunde nyder pelspleje fuldt ud.

Kæmning og børstning understøtter hundens pelspleje

Uanset om det er krøllet hår, ruhår eller kort hår: pleje er godt for enhver hund. Kæmning og børstning løsner døde hår fra huden og forhindrer, at det bliver filtret. Samtidigt småmasserer man, som styrker blodcirkulationen. Derudover styrker man båndet til sin hund gennem pelspleje.

Hvor ofte skal en hund børstes? Hunde med lang, silkeagtig pels, såsom en havaneser, har brug for pelspleje hver eller hver anden dag. Hvis man skal børste en old english sheepdog grundigt, kan det snildt tage omkring en time en gang om ugen. Samtidigt bør du bruge tiden på at undersøge både ører og klør.

Det vigtigste ved hundens pelspleje: få den vænnet til at blive børstet

Den nemmeste måde er at vænne den til jævnlig pelspleje allerede når den er hvalp. Et godt tidspunkt at træne børstetræning er, når hvalpen er træt efter leg eller hundeluftning. Vælg et afsondret sted og brug en blød hvalpebørste eller en naturhårsbørste. Begræns det til et eller to minutter de første par gange, og ros den derefter grundigt.

Det er vigtigt, at hunden lærer to ting: pelspleje er et behageligt ritual, og hunden bestemmer selv, hvornår den ikke gider mere. Afslut altid denne wellness-stund med masser af ros og en godbid, når din hund har holdt stille.

Tip: med et startsæt til hundepleje er du godt forberedt.

Hvilken børste til hvilken hundepels?

Du kan pleje klassisk hår, kort hår og stockhår med kamme eller massagebørster. Enhver, der mener, at pudler og andre lignende racer ikke har brug for særlig meget pelsleje, tager fejl: her kan pelsen også blive filtret! For eksempel under armhulerne eller i balderne. Ud over en kam kan en slicker børste eller strigle hjælpe. Hunde har også brug for at blive klippet regelmæssigt. Slicker børster egner sig især til ruhårede hunde, idet de fjerner døde hår.

Følgende gælder for alle typer pels: hvis der er små områder med filtret pels, kan en udfiltringskniv hjælpe. Der kræves saks til større områder.

Mange hundeejere sværger til en Furminator. Det er perfekt til at befri din hund for løs underuld. De fås til både lang- og korthårede hunde. De kan dog ikke erstatte en ordentlig trimning, og er ikke egnede til hunde uden underuld.

FURminator dobbeltbørste

FURminator dobbeltbørste

  • Fjerner pelsen, fjerner knuder og filtret pels
  • Skridsikkert, ergonomisk håndtag
  • Kan bruges på våd og tør pels

Særlige plejebehov til hundens pelspleje

Kæmning eller børstning danner grundlaget for enhver regelmæssig pelspleje, men nogle racer kræver noget mere: de har brug for jævnlig plukning og klipning.

Plukning

Med plukning menes der, at man plukker døde hår med fingrene. Især ruhårede hunde er afhængige af det, fordi de ikke fælder af sig selv. Det hjælper også med at undgå hudirritation og betændelse. Det kan opstå meget hurtigt under død pels.

Denne særlige type pleje bør man udføre alle otte til 12 uger. Dem, der værdsætter det racetypiske udseende, har brug for en masse øvelse - eller en ekspert ved deres side.

Sakse

Hunden fælder ikke - er den så nem at pleje? For det meste ikke, fordi den slags hunde har brug for en klipning hver anden til tredje måned. Ellers kan pelsen blive for lang, som igen kan føre til filtret pels og betændelse i huden.

Hunde skal først vænne sig til lyden af en trimmer - det er bedst at starte, når den er hvalp og med masser af positiv forstærkning! Hoved og poter skal ofte trimmes manuelt. I tvivlstilfælde bør du overlade klipningen til en hundefrisør.

I øvrigt: Hvad der er obligatorisk for krøllede hunde kan skade andre slags hunde. De bør ikke trimmes. Især hos stock- og ruhårede hunde ændrer pelsstrukturen sig efter trimning til det dårligere. Underulden bliver tættere, dækhåret mindre tæt. Hvis hunde med meget pels vil klippe pelsen luftigere, kan man for eksempel gøre det ved at kæmme underulden ud.

Turen til hundefrisøren

Hvis du vil trimme og klippe selv, bør du få det vist af en ekspert. Den bedste ting at gøre er at tale med din hunds opdrætter om det - mange opdrættere giver deres købere tips om alt, hvad der har med hundepleje at gøre.

Hvis du ikke vil trimme og klippe selv, er en tur til hundefrisøren uundgåelig. Også her anbefales det at træne med den unge hund. Mange hundefrisører tilbyder en prøveklipning for hvalpe, som hovedsagelig handler om positive forbindelser og de første små tilretninger af pelsen.

Hvornår bør man bade hunden?

Når det gælder badning af hunde så er mottoet: så tit som nødvendigt, så lidt som muligt. Ofte kan snavs børstes ud af en hunds pels, når den er tør. Hvis man bader hunden sjældent beskytter man hundens hud mod irritation. Under alle omstændigheder bør du bruge en hundeshampoo, da denne er skræddersyet til hundehudens pH-værdi. Det er for eksempel nødvendigt at bade hunden når:

  • Kraftig snavs
  • Når hunden er kommet i kontakt med døde dyrekroppe eller afføring.
  • Før klipning

Sund pels takket være en afbalanceret ernæring

En afbalanceret ernæring er en vigtig forudsætning for en skinnende pels. Vær opmærksom på at bruge kvalitetsproteiner, en høj andel kød samt Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer. Hvis hundens pels ser kedelig ud eller fælder mere end vanligt, bør du gå til en dyrlæge.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?