Rottweiler

Rottweiler

Hård skal, blød kerne: Rottweileren er en stærk, frygtløs og selvsikker hund, der til tider lader sine egenskaber som vagt- og politihund komme til syne ved at vise tænder som advarsel. Men som en familiehund har den tidligere slagterhund også en blid side: kærlig, loyal og med et stort kælebehov!

Egenskaber

Racestandarden fra FCI, hvor racen går under nummer 147 (gruppe 2: Pinscher, Schnauzer, Mollosser, Berner Senne og Mastiff), betegner en Rottweiler som “venlig og fredelig”, hengiven, glad for børn, og lydig. På trods af det fredelige og godmodige indre er Rottweilere igen og igen faldet i miskredit, og er da også på den såkaldte observationsliste i Danmark. I action- og horrorfilm bliver den tit brugt i rollen som aggressivt, bidende bæst, men også i den virkelige verden rapporteres jævnligt om, at den har bidt mennesker. Skylden ligger hos menneskerne, der førhen har opdraget Rottweileren til at være aggressive og hensynsløse. Men også misforstået kærlighed til dyr, ledsaget af manglende eller inkonsekvent opdragelse, har nogle gange ført til aggressiv adfærd.

At få Rottweilerens bløde væsen frem afhænger altså, som med de fleste racer, af ejerens adfærd. I ansvarlige og erfarne hænder, med konsekvent opdragelse, udvikler en Rottweiler sig til en hund med solide nerver, og en arbejdsglad og kærlig hund, der ikke er mere farlig end nogen anden hund i den størrelse. En godt socialiseret og opdraget Rottweiler er endda velegnet som familiehund, hvor den vil være en meget loyal og pålidelig følgesvend. Som regel underkaster en Rottweiler sig kun alfa-personen, men den er loyal og hengiven over de andre medlemmer i familien. Børn vil den møde med åbent sind og være blid. Og sameksistens med andre dyr vil efter en tilvænningsperiode normalt ikke være noget problem. Selv man ikke skulle tro det når man ser på den stærke, muskuløse krop, så er en Rottweiler indenfor hjemmets fire vægge en rolig og afslappet type, der også ynder at ligge med benene i vejret. Udenfor vil den dog vise sin atletiske og kraftfulde side for fuld udblæsning. Den elsker at lege og tumle udendørs, og nyder kreative sportslige aktiviteter, hvor den kan få udløb for sin energi.

Også mentalt vil varieret motion være et gode. Hvis hunden får fysiske og mentale udfordringer, vil en Rottweiler være rolig og lydig. Rottweilere er sjældent nervøse eller aggressive. De er reserverede overfor fremmede, men en velopdragen hund gør ingen tilnærmelser. Deres udtalte beskytterinstinkt, den modige karakter, og ikke mindst deres fysiske styrke gør den i stand til at forsvare sit territorie med alle forhåndenværende midler, men en Rottweiler gør kun brug af sine evner hvis det befales. Så det er først og fremmest deres stærke nerver og arbejdsvilje, der gør, at en Rottweiler magter enhver betroet opgave uden at klage, hvilket gør den til en perfekt tjeneste-, brugs- og ledsagerhund.

Udseende

I politi- og militærtjeneste har den stærke Rottweiler alene på grund af sit udseende de bedste betingelser. Den muskuløse krop og det kraftfulde brede kæber med 42 tænder er respektindgydende. Den firskårne kropsbygning udstråler styrke og energi i overflod. På trods af den noget kompakte fysik med lige, fast ryg og bred, dyb brystkasse, virker en Rottweiler aldrig klodset. Tværtimod er en Rottweiler på grund af kraftfulde springled både smidig og udholdende.

Hanner kan veje omkring 50 kg med en skulderhøjde 61-68 cm, mens tæver med en skulderhøjde på 56-63 cm og en vægt på 42 kg er noget mindre og lettere. Den tætte, korte pels, der består af en dækhår og underuld af skinnende sort farve og varme rødbrune aftegninger. Den er klart aftegnet i forhold til den dybsorte farve på kinder, næseparti, hals, bryst og ben samt over begge øjne, og under haleroden. De trekantede, hængende ører sidder højt på et mellemlangt og bredt skalleparti. Dens veludviklede næse, der gør den perfekt som sporhund, er bredere end den er rund. Næsen er, ligesom de stramtsiddende læber og gummerne, mørke/sorte.

Historie

Romerne værdsatte hundens kraft parret med smidighed og enorm udholdenhed. Romerske hyrder brugte forfædrene til nutidens Rottweilere til driv- og hyrdehunde. Således er Rottweileren en af ​​verdens ældste hunderacer.

Romerske legionærer sendte deres besætninger til kvægmarkeder i hele det Romerske Rige ved hjælp af de udholdende og uforfærdede hunde. På den måde ankom disse hundes forfædre til den daværende rigsby Rottweil, der indtil det 19. århundrede var et vigtigt kvæghandelscentrum, og som navngav racen i sidste ende. Kvæg og får blev drevet fra Rottweil til Breisgau, Alsace og til Neckardalen. De lokale slagtere, i hvis hænder kvæghandelen lå, indså hurtigt racens høje nytteværdi, og begyndte avl med disse nyttige brugshunde. De er også kendt som “slagterhunde”, og blev gennem flere århundrede avlet med udholdenhed, drivegenskaber og intelligens for øje. Deres udprægede årvågenhed, uforbeholdne beskytterinstinkt og gode arbejdsevne, gjorde dem til uundværlige hjælpere for regionens slagtermestre. De modige og effektive hunde drev og bevogtede ikke kun kvæg, men forsvarede også deres herrer og deres ejendom mod rovdyr eller tyve. Ved middelaldermarkederne, hvor kvæghandlerne og slagterne solgte deres varer, bandt de en læderpung til hundehalsbåndet, hvor de opbevarede indtjeningen. Selv de dygtigste tyvene turde ikke komme for tæt på disse energiske og årvågne hunde.

I den sene middelalder blev den populære Rottweiler udbredt fra hertugdømmerne i Baden-Würtemberg til andre egne. Kort efter var det også slut med deres oprindelige beskyttelses- og drivformål. Jernbanerne og andre køretøjers fremkomst tillod dernæst også en mere effektiv og hurtigere kvægtransport. I modsætning til mange af de andre hunderacer fra den tid forsvandt efterspørgslen efter en Rottweiler dog ikke.

Da politiet i begyndelsen af ​​det 20. århundrede testede forskellige hunderacer i tjenesteøjemed, opdagede man hurtigt Rottweilerens høje nytteværdi. I 1910 blev racen officielt anerkendt som tjenestehund. Til den dag i dag vil du ofte se en Rottweiler i tjeneste ved politi og grænsebeskyttelse.

Opdræt og opdragelse

I denne race spiller de egenskaber, der kræves som servicehund, stadig en afgørende rolle. Ud over årvågenhed, mod og styrke, lagde ansvarlige opdrættere også stor vægt på, at hundene skulle have nerver af stål. Men det er deres selvtillid og indre ro, der gør en Rottweiler til en loyal og pålidelig arbejdspartner. Lydighed overfor en alfa-person et af de grundlæggende krav til tjenesteindsatsen.

Men også som en familiehund kommer en afbalanceret og lydig hund, der ikke lader sig slå ud af det mindste, til sin ret. For at fremme disse træk er det imidlertid ikke kun nødvendigt med målrettet avl, men det kræver også en solid og sammenhængende opdragelse, som beskrevet ovenfor. Vigtigt er det, at man allerede starter med opdragelse og socialisering mens de er hvalpe. Enhver ung Rottweileren er klar til at lade sig integrere i et kobbel og til at lære af fællesskabet. Den kække og viljestærke hund skal i en tidlig alder have sat helt klare grænser. Især i de første ni måneder skal hvalpen lære at tøjle sine kræfter og lære at følge en instruks. Tilsvarende bør familieintegrationen være gennemført så tidligt som muligt. Den naturligt mistroiske hund bør på forsigtig vis, tålmodigt og med den nødvendige konsekvens introduceres for fremmede og nye situationer.

Mens en rottweiler i sin natur allerede har rigeligt med beskyttelsesinstinkt, så er det kun gennem den rette opdragelse, at den forvandles til en blid og venlig ledsage- og familiehund. En velopdragen Rottweiler, der socialiseres tidligt, vil i sidste ende præsentere sig selv som loyal og kærlig partner, som på urokkelig vis vil støtte sin familie i enhver situation. Det er således helt sikkert en berigelse for enhver hundeelsker.

Denne race er selvsagt ikke for alle og enhver. En Rottweiler har brug for en erfaren, fast hånd, der udover faglig viden frem for alt udstråler ro og tålmodighed. Usikre eller nervøse personligheder vil denne selvsikre hund bestemt ikke underordne sig. Hertil kommer, at folk, der er interesseret i en Rottweiler, har nok styrke og udholdenhed til at lufte den stærke hund. Især hanner kan udvikle en enorm kraft med en legemsvægt på over 50 kg. Tæver er derfor mere velegnede som familiehund. Der findes masser af foreninger og fora hvor du kan få mange flere tips hvad angår hold og opdragelse af en Rottweiler.

Raceproblemer

Uansvarlig avl, forkert eller manglende opdragelse kan føre til decideret farlig adfærd når der er tale om en Rottweiler. Ved manglende opdragelse og uhensigtsmæssigt miljø har en Rottweiler som nævnt bidt mennesker i flere tilfælde. Hunderacen står som ovenfor skrevet på observationslisten i Danmark. Blandt andet skal hunden igennem en mentaltest og bestå den.

Sundhed og Pleje

Så mens det at holde en Rottweiler og deres opdragelse ikke er uden udfordringer, så er den fysiske pleje ikke særlig krævende. Den korte pels skal kun børstes minimalt, men du bør i løbet af pelsskiftet regelmæssigt massere din hund med specialhandsker, der er forsynet med gummidutter.

Den robuste og muskuløse Rottweiler er også ret modstandsdygtig overfor sygdomme. Men ligesom mange andre hunde af den størrelse og vægt har også en Rottweiler en vis tendens visse helbredsproblemer.

Generelt er det vigtigt med en korrekt ernæring og et afbalanceret træningsprogram. Især en Rottweiler, der ikke er arbejdshund, men ren familiehund, har brug for fysisk og mental aktivitet. Lydigheds- og sporarbejde, samt Agility, er selvsagt velegnet. En Rottweiler får ikke nødvendigvis nok ud af at løbe med på din joggingtur, selvom den elsker det, men du skal sørge for at finde på opgaver, der skal fuldføres. Således er de fælles aktiviteter også nøglen til godt forhold menneske og hund imellem.

Folk, der bruger nok tid og energi på denne udfordrende race, som opdrager sikkert og konsekvent, som kan tilbyde gode og tætte familierelationer, samt omfattende fysiske og mentale aktiviteter, får med en Rottweiler en hund og beskytter ved deres side, men som først og fremmest en pålidelig, venlig og blid ven. En hund, der nok skal finde en plads i dit hjerte.

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.
10 min

Pomeranian

De små Pomeranian hvirvelvinde imponerer ikke med størrelse, men med venlighed, selvtillid og energi. Ikke underligt, at flere og flere af denne spidshund-variant erobrer hjerter landet over.
9 min

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel er livlig, kærlig og en ægte kavaler. Hvad adskiller Cavalier King Charles Spaniel fra King Charles Spaniel? "Cavalieren" er en næselængde længere – og lidt tungere. Få mere at vide om den venlige, sociale spanier.