Kattepleje & Sundhed

Kattepleje & Sundhed

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.

Blærebetændelse (cystitis) hos katte

Dyrlæger kalder blærebetændelse for cystitis. Katte lider ganske ofte af den til tider smertefulde sygdom, hvor voksne, kastrerede, men også overvægtige katte påvirkes oftere end unge katte. Ud over bakterielle urinvejsinfektioner skyldes blærebetændelse tit urinkrystaller og -sten, men der findes også såkaldte sterile betændelser, såsom Feline Idiopatisk Cystitis (FIC).

Den rigtige medicin til katte derhjemme

Selvom livet hos mennesker er behageligt og for det meste uskadeligt for dyr, kan det stadig føre til sår eller mindre skader. Med den rigtige medicin til katte kan dyreelskere hurtigt behandle deres kat eller i det mindste yde førstehjælp!

Hud- og pelssygdomme hos katte

Den silkebløde kattepels er ikke kun smuk at se på og røre ved. Pelsen og huden beskytter faktisk katten! Når noget er forkert, reagerer disse vigtige kropselementer øjeblikkeligt og meget synligt: Hvis stofskiftet er ude af balance, lider hud og hår ofte ganske tydeligt.

Hvorfor spinder katte og hvordan gør de det?

Er der en bedre lyd end en kat, der spinder? Katteelskere vil nok mene, at det ikke findes. Katte spinder, når de har det godt - og denne gode følelse overføres til deres ejer. Men vidste du, at katte også spinder når de er skadede eller stressede? Hvorfor katte gør det, og hvordan de producerer denne vedvarende dybe brummen kan du læse om her. 

Kastration af katte

Temaet prævention og kastration hos egen kat gør ofte dyrevenner usikre. Ved synet af herreløse katte og overfyldte dyrehjem synes en tidlig kastration at være afgørende. Men er det en belastning for min kat, hvis jeg nægter den muligheden for at få afkom? Hvornår er det rigtige tidspunkt for kastration? Hvad er forskellen mellem sterilisering og kastration? Og hvornår er det rigtige tidspunkt for indgrebet?

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

Katteinfluenza

Ligesom os mennesker kan katte også få influenza. Som oftest er det de typiske symptomer såsom hosten, forkølelse og træthed resultatet af en ufarlig virusinfektion, men det er de patogener, der er skyld i katteinfluenza. Det ses ofte i dyrehjem eller hjem med flere unge katte. Nogle af patogenerne kan få ganske alvorlige konsekvenser for kattens helbred, og det er derfor vigtigt at lave en grundig diagnose, så katten kan behandles på en effektiv måde.

Killinge diarre

Når en ung kat flytter er det en spændende tid - for begge parter! Uanset om du har elsket katte i lang tid eller en ny katteejer, er det en forandringens tid. Den lille killing har brug for særlig opmærksomhed. Nyd hvert minut, fordi ungkatte vokser så hurtigt! Ligesom små børn må unge katte også til dyrlægen fra tid til anden. Regelmæssig sundhedsforebyggelse er et must. Dette bør foretages en gang om året for enhver kat. En killing bør dog tilses af en dyrlæge hyppigere, så immunforsvaret er sikret mod almindelige infektionssygdomme. Men nogle gange kommer du også med typiske "børnesygdomme" til dyrlægen. Et eksempel på et ofte undervurderet symptom: tynd mave. Hvis din killing har diarre, er det vigtigt at gå til dyrlægen.

Ormekur til killinger

Ormeangreb er relativt almindelige hos killinger. Hvis man ikke behandler, kan den føre til alvorlige sygdomme. Heldigvis er det ret nemt at bekæmpe parasitter, lige så snart problemet er opdaget. Lad din lille "tiger, som du kan ae", som den franske forfatter Victor Hugo kærligt beskrev katte, få sin ormekur første gang tre uger efter fødslen, og derefter igen hver tredje til fjerde uge. Men det er bare en generel retningslinje. Kun en dyrlæge kan i sidste ende afgøre, hvilken cyklus, dine killinger bør følge. Specielt i dyrehjem er ormekuren meget hyppigt anvendt, fordi killingerne desværre til dels kan være i meget dårlig forfatning, når de bliver indleveret.

Parasitter hos katte: fjern flåter og lopper

Parasitter er små plager, der lever af vores kattes blod. Ikke alene er de irriterende, de kan også forårsage alvorlige sygdomme. Lær under alt hvad du bør vide om parasitter hos katte, især flåter og lopper.

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?

Skal min kat kastreres eller steriliseres?

Der er næppe noget mere sødt i verden end killinger. Men desværre finder ikke alle killinger et godt hjem. Hvis ejerløse strejfere parrer sig med hinanden eller med indekatte ude på rov, er et liv i elendighed for deres afkom næsten uundgåeligt. Hvis du kastrerer eller steriliserer din kat, kan du forebygge unødig lidelse.