Kattepleje & Sundhed

5 min

Allergi hos katte

Ved allergi forstås kroppens egen reaktion på normalt uproblematiske stoffer (benævnt allergener eller antigener), hvor kroppen danner bestemte beskyttende proteiner, såkaldte antistoffer. Denne antigen-antistofreaktion kan i sidste ende føre til forskellige bivirkninger, som ud over harmløse hudbetændelser også kan medføre livstruende situationer. Principielt kan alle katteracer blive berørt af en hyperimmunisering, og den kan når som helst forekomme helt spontant.
5 min

Blærebetændelse (cystitis) hos katte

Dyrlæger kalder blærebetændelse for cystitis. Katte lider ganske ofte af den til tider smertefulde sygdom, hvor voksne, kastrerede, men også overvægtige katte påvirkes oftere end unge katte. Ud over bakterielle urinvejsinfektioner skyldes blærebetændelse tit urinkrystaller og -sten, men der findes også såkaldte sterile betændelser, såsom Feline Idiopatisk Cystitis (FIC).
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.
5 min

Dehydrering hos katte: drikker min kat nok væske?

Det siges, at vi katteejere skal drikke cirka to til to og en halv liter vand om dagen. Vi gør det ikke altid, så nogle gange lider vi af hovedpine og dårligt humør om aftenen. Men hvor meget væske har vores katte behov for at drikke så de ikke lider af væskemangel? Og hvordan ved jeg, om min kat har drukket nok eller om den er dehydreret? Vi giver dig alle de vigtige fakta og tips om dehydrering hos katte.
2 min

Den rigtige medicin til katte derhjemme

Selvom livet hos mennesker er behageligt og for det meste uskadeligt for dyr, kan det stadig føre til sår eller mindre skader. Med den rigtige medicin til katte kan dyreelskere hurtigt behandle deres kat eller i det mindste yde førstehjælp!

13 min

Er min kat overvægtig? Årsager & konsekvenser

35-40% af danske katte betragtes som overvægtige. Overvægt og fedme bør man ikke spøge med: begge forringer både kattens livskvalitet og deres forventede levealder, men øger derudover også risikoen for sygdomme såsom diabetes eller ledsmerter. Her i artiklen skriver vi om, hvordan du kan se, om din kat er overvægtig.
5 min

Hud- og pelssygdomme hos katte

Den silkebløde kattepels er ikke kun smuk at se på og røre ved. Pelsen og huden beskytter faktisk katten! Når noget er forkert, reagerer disse vigtige kropselementer øjeblikkeligt og meget synligt: Hvis stofskiftet er ude af balance, lider hud og hår ofte ganske tydeligt.
7 min

Hvorfor spinder katte og hvordan gør de det?

Er der en bedre lyd end en kat, der spinder? Katteelskere vil nok mene, at det ikke findes. Katte spinder, når de har det godt - og denne gode følelse overføres til deres ejer. Men vidste du, at katte også spinder når de er skadede eller stressede? Hvorfor katte gør det, og hvordan de producerer denne vedvarende dybe brummen kan du læse om her. 

5 min

Kastration af katte

Temaet prævention og kastration hos egen kat gør ofte dyrevenner usikre. Ved synet af herreløse katte og overfyldte dyrehjem synes en tidlig kastration at være afgørende. Men er det en belastning for min kat, hvis jeg nægter den muligheden for at få afkom? Hvornår er det rigtige tidspunkt for kastration? Hvad er forskellen mellem sterilisering og kastration? Og hvornår er det rigtige tidspunkt for indgrebet?
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

5 min

Katteinfluenza

Ligesom os mennesker kan katte også få influenza. Som oftest er det de typiske symptomer såsom hosten, forkølelse og træthed resultatet af en ufarlig virusinfektion, men det er de patogener, der er skyld i katteinfluenza. Det ses ofte i dyrehjem eller hjem med flere unge katte. Nogle af patogenerne kan få ganske alvorlige konsekvenser for kattens helbred, og det er derfor vigtigt at lave en grundig diagnose, så katten kan behandles på en effektiv måde.
5 min

Killinge diarre

Når en ung kat flytter er det en spændende tid - for begge parter! Uanset om du har elsket katte i lang tid eller en ny katteejer, er det en forandringens tid. Den lille killing har brug for særlig opmærksomhed. Nyd hvert minut, fordi ungkatte vokser så hurtigt! Ligesom små børn må unge katte også til dyrlægen fra tid til anden. Regelmæssig sundhedsforebyggelse er et must. Dette bør foretages en gang om året for enhver kat. En killing bør dog tilses af en dyrlæge hyppigere, så immunforsvaret er sikret mod almindelige infektionssygdomme. Men nogle gange kommer du også med typiske "børnesygdomme" til dyrlægen. Et eksempel på et ofte undervurderet symptom: tynd mave. Hvis din killing har diarre, er det vigtigt at gå til dyrlægen.

8 min

Ormekur til killinger

Ormeangreb er relativt almindelige hos killinger. Hvis man ikke behandler, kan den føre til alvorlige sygdomme. Heldigvis er det ret nemt at bekæmpe parasitter, lige så snart problemet er opdaget. Lad din kat, få sin ormekur første gang tre uger efter fødslen, og derefter igen hver tredje til fjerde uge. Men det er bare en generel retningslinje. Kun en dyrlæge kan i sidste ende afgøre, hvilken cyklus, dine killinger bør følge. Specielt i dyreinternater er ormekuren meget hyppigt anvendt, fordi killingerne desværre til dels kan være i meget dårlig forfatning, når de bliver indleveret.
4 min

Øjenbetændelse hos katte

Øjenbetændelse, også kaldet konjunktivitis, er meget almindeligt hos katte og kan have forskellige årsager. Det er derfor ikke en enkeltstående sygdom, men et symptom. Selvom alle katteracer i enhver alder bliver ramt, er det især unge katte, der bliver syge af katteinfluenza, mens at ældre katte er mere tilbøjelige til at få allergisk øjenbetændelse. Øjenbetændelse hos katte kan derfor også ledsages af andre symptomer, hvilket påvirker behandlingen og tiden efterfølgende.
4 min

Ørebetændelse hos katte (otitis externa)

Du åbner hoveddøren for at lukke din kat ind efter nattens gåtur. Men hvad er nu det? Den har kradsemærker på halsen og holder hovedet på skrå. Din første tanke: en slåskamp! Men det kan også være, at der er tale om en ørebetændelse hos katten, læs mere om denne mulighed her.
3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Skal min kat kastreres eller steriliseres?

Der er næppe noget mere sødt i verden end killinger. Men desværre finder ikke alle killinger et godt hjem. Hvis ejerløse strejfere parrer sig med hinanden eller med indekatte ude på rov, er et liv i elendighed for deres afkom næsten uundgåeligt. Hvis du kastrerer eller steriliserer din kat, kan du forebygge unødig lidelse.