Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne This article is verified by a vet

Smuk seniorkat med blå øjne

Tegnene på alderdom hos katte er meget forskellige.

Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.

Hvor gamle bliver katte?

En tommelfingerregel siger, at katte i gennemsnit opnår en alder på ca. 15 år. Det betyder, at nogle af dem endda kan blive flere år ældre.

Hvor gammel en kat virkelig kan blive, afhænger af dens gener og livsstil. Og selvfølgelig også af, hvor hårdt katten rammes af aldersrelaterede symptomer. Jo sundere katten lever, desto højere er sandsynligheden for, at alderdomssymptomerne kommer til udtryk senere. Faktum er, at en mangelfuld eller forkert ernæring samt underliggende sygdomme kan forkorte levetiden.

Godt at vide: Den hidtil ældste kat “Creme Puff” har ifølge Guinness Rekordbog nået en stolt alder på 38 år. Men det er selvfølgelig kun en absolut sjældenhed.

Typiske alderdomstegn hos katte

Gamle katte skiller sig ud i forhold til deres yngre artsfæller på grund af bestemte aldersrelaterede symptomer. Disse observeres hos katte fra en alder af syv år. De er opdelt i ydre kendetegn og ændringer i deres adfærd:

Ændringer i kroppen

Et hyppigt observeret alderdomstegn hos katte er en grå-hvid misfarvning af pelsen, især i hovedområdet. Generelt bliver pelsen kedeligere med alderen og mister sin glans.

På grund af aldersrelaterede symptomer er kattens pels ofte lidt filtret, da seniorkatten ikke længere kan udføre tilstrækkelig kropspleje i alderdommen.

Derudover kan man i stigende grad observere, at muskulaturen aftager, og kropsholdningen bliver mere ustabil. Grundlæggende sygdomme, der ofte forekommer i alderdommen, kan have en yderligere negativ indvirkning på det ydre udseende.

Adfærdsmæssige ændringer

Det er normalt, at katte udviser en ændret adfærd, når de bliver ældre. Disse er ikke patologiske og er blot en del af det at blive ældre:

  • forvirret omkringvandring på grund af tab af syn og hørelse
  • pludselig vandladning inden for ens egne fire vægge
  • øget træthed
  • hukommelsestab
  • nedsat spise- og drikkeadfærd
Gammel kat på tæppe
Alderdomsrelaterede symptomer kan ikke kun ses på kattens udseende. Tegn på alderdom kan også ses i forskellige adfærdsændringer.

Hvordan kan jeg bedst hjælpe min gamle kat?

En kats alderdom påvirkes af to faktorer: miljøpåvirkninger og den genetisk nedarvede alderdom. Mens den arvelige faktor alene kan påvirkes gennem selektiv avl, kan du alligevel gøre dit for at hjælpe din kat kat så godt som muligt i alderdommen.

Den rigtige ernæring

Katte er kødædere og har brug for et højt proteinindhold. Derudover er det vigtigt at tilføre vitamin A og taurin, da katte ikke selv kan danne de to stoffer. Arginin eller arachnidonsyre er også næringsstoffer, der er vigtige for en korrekt kost til din kat.

Tilstrækkelig motion

Motion behøver ikke altid at betyde intensiv sport for din kat. Hvis din kat kan vandre gennem nabolaget, bevæger den sig som regel tilstrækkeligt. Men hvis du har en doven kat derhjemme, kan du lokke den til noget bevægelse ved hjælp af legetøj eller interessante platforme, som den kan kravle op på. Det er godt for katte i alle aldre.

Regelmæssig sundhedskontrol

Mange ældre katte lider af forskellige sygdomme. For at disse sygdomme kan blive opdaget så tidligt som muligt, anbefales regelmæssige besøg hos dyrlægen.

Et roligt miljø

De fleste ældre katte vil sætte pris på et roligt miljø. Det kan anbefales at undgå nye dyr eller støjende festligheder. Hvis dette dog ikke kan undgås, kan du overveje at bruge beroligende foranstaltninger som f.eks. feromoner.

Tænkeopgaver

Det er en normal proces, at kattens hukommelse bliver dårligere, når den bliver ældre. Men ikke desto mindre kan det anbefales at give din kat opgaver, som stimulerer dens intelligens – også i alderdommen. Man kan for eksempel skjule foder og tilbyde intelligenslegetøj.

Hvad sker der i kroppen, når katten bliver ældre?

Ethvert levende væsen består af flere milliarder celler. Afhængigt af celletype har de en bestemt funktion i kroppen. Ved at dele sig formerer de sig og erstatter allerede døde celler – det er princippet.

I en ung alder er kroppens celler stadig meget vitale. Men med den stigende alder mister de efterhånden deres funktionalitet og levetid. Så begynder alderdommen at sætte sine spor hos katte.

Derudover mister nogle organer også deres funktionalitet. Dette gælder især nyrerne, leveren eller hjernen. Derfor er nedsatte organfunktioner som f.eks. nedsat hørelse eller øget vandladning tegn på aldersrelaterede symptomer hos katte.


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
4 min

Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne

Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.