I 6 faser fra kattekilling til voksen kat: Killingers udvikling This article is verified by a vet

Seks killinger symboliserer killingens udvikling

Kattekillingen udvikling kan inddeles i seks faser.

Hvor længe vokser katte, og hvor store bliver de? Dette afhænger på den ene side af dens genetiske arv, men på den anden side også af eksterne faktorer som f.eks. ernæring. Kattens vækst kan opdeles i seks vækstfaser. Hvis vi kender disse, kan vi give vores kattekillinger en perfekt start på et sundt liv og støtte dem bedst muligt i udviklingen til voksen kat.

Kattekillingers udvikling til voksen kat i seks faser

Efter ca. 66 dage føder drægtige katte deres killinger. På dette tidspunkt vejer de små og søde væsener ikke engang 100 gram. Men inden for de næste måneder vil de hurtigt udvikle sig til nysgerrige hustigre. Kattens vækst kan inddeles i forskellige faser:

1. fase: Den første leveuge

Efter fødslen har de stadig blinde og svage killinger absolut brug for deres mors mælk. Modermælken, også kaldet colostrum, indeholder vigtige næringsstoffer og beskyttende antistoffer. Sidstnævnte er meget vigtige for kattekillingens sundhed, da immunsystemet efter fødslen stadig er uerfarent og svækket. På grund af deres ufuldstændige pels har kattekillinger desuden brug for deres mors beskyttende varme.

Efter ca. en uge åbner de små killinger deres øjne og mister deres navlesnor grundet udtørring. For at dine killinger kan få en sund start i livet, skal du være opmærksom på den daglige vægt. Ved hjælp af vægttabeller kan du kontrollere, om kattekillingen udvikler sig godt, og om nødvendigt tilpasse killingernes ernæring.

2. fase: Mælketænderne kommer frem

I de første leveuger har kattekillinger stadig kun lidt styrke. Derfor tilbringer de det meste af dagen med at sove. Mellem den tredje og ottende leveuge bryder de første mælketænder for det meste frem. Kattens hele mælketandværk består af 26 tænder, som i modsætning til voksne tander er betydeligt mindre og mere spidse.

Kattekilling spiser vådfoder af skål
Omkring fire uger efter fødslen begynder killingerne at spise den første faste føde.

3. fase: Det første faste føde

Efter fire uger har kattekillinger allerede fået en del vægt. Endelig kan de løbe og boltre sig med deres søskende. Desuden begynder de at indtage fast føde.

Dette er det rette tidspunkt til gradvist at tilbyde killingen blød killingemad. Dette foderskift bør dog ske langsomt. For mave-tarm-kanalen er i første omgang stadig vant til modermælken og skal først vænnes til det nye foder. Der er ellers risiko for mavebesvær.

4 fase: De små katte vokser konstant videre

Killingerne er nu to måneder gamle og spiser hele tiden fast føde. De vokser naturligvis stadig og har derfor et højere behov for energi og næringsstoffer end deres voksne slægtninge. Derfor bør du give dem specielt killingefoder, der er skræddersyet nøjagtigt til denne livsfase. Om du foretrækker at give din killing tørfoder eller vådfoder, er helt op til dig.

Nu er det også det rigtige tidspunkt at besøge en dyrlæge for første gang. Dyrlægen kan informere dig om vigtige vaccinationer og om nødvendigt om den rigtige ernæring af killinger.

Tandskiftet finder også sted mellem den tredje og sjette måned af livet. I denne periode erstattes mælketænderne af 30 permanente tænder. Til sammenligning: Vi mennesker har omkring 32 tænder, mens hunde har op til 42 permanente tænder.

5. fase: Killingen bliver til en kat

Efter syv spændende levemåneder er katten voksen. Hunkatte bliver nu brunstige og kan blive drægtige. Hankatte bliver kønsmodne ca. en måned senere. Fra dette tidspunkt og efter tilstrækkelig information og omtanke kan en kastrering overvejes.

6. fase: Vækstfaserne er afsluttet

Katte har nået deres første leveår og bliver nu betydeligt roligere. I de følgende år bliver de heller ikke større. Efter ca. otte års levetid bliver hårene lidt mere hvide og grå omkring munden. Det er for det meste det første tegn på aldring. Med tiden kan der også forekomme øget træthed og manglende lyst til at bevæge sig.

Hvor store og tunge bliver katte?

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål. På den ene side afhænger kattes vækst af dens gener og af ydre påvirkninger som f.eks. ernæring i killingetiden. På den anden side adskiller mange katteracer sig kraftigt i deres størrelse og kropsbygning. Den europæiske korthårskat bliver gennemsnitligt 80-90 cm lang men voksne maine coon-katte (især hankatte) kan blive op til 120 centimeter lange.

Vægten varierer også afhængigt af race og køn: Perserkattehanner kan veje op til otte kilo. Bengal-hunkatte derimod er ret små, og for det meste vejer de kun mellem tre og fire kilo.

Hvor gamle bliver katte overhovedet?

Sunde katte bliver i gennemsnit omkring 15 år gamle, mens nogle katte endda når en alder på op til 19 år. Dette er et individuelt tal og er arveligt betinget. Sygdomme, mangelfuld eller forkert ernæring kan dog påvirke kattens alder negativt.

 

Læsetip: I denne artikel om kattealder kan du læse, hvordan man omregner katteår til menneskeår. Flere artikler om kattekillinger findes i vores killingerubrik i kattemagasinet.


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.