Europé – Europæisk korthår

Europé, tidligere også kaldet Europæisk Korthår, bliver ofte kaldt “Whiskas katten”. Hvis man ikke vidste det, skulle man ikke tro det: Européen er en af de ældste registrerede katteracer. Men bare fordi du ser en kat rende rundt på bondegården er det ikke automatisk en Europé – fordi også denne race har særlige racestandarder.

Oprindelse

Den europæiske korthårskat er prototypen af huskatte, der har udviklet sig gennem mange århundreder på det europæiske kontinent. Især i Skandinavien er denne race meget populær. Oprindeligt hed den Svensk Korthårskat, så Europæisk Korthår – nu kort og godt Europé.

Kropstype

Européen er muskuløs, har et bredt bryst og stærke, mellemlange ben med runde poter. Fra anatomiets synspunkt adskiller kropsbygningen sig ikke sig fra europæiske huskatte. En Europé er normalt mellemstor til stor. Hovedet er ret stort i forhold til kroppen, ansigtet giver et rundt indtryk. Panden og kraniet er lidt afrundede, kinderne er veludviklede. En af de få forskelle mellem en Europæisk Huskat og en Europé er i deres stamtavler.

Farve

Ensfarvede Europé har farverne sort, hvid, rød, blå og creme. Smoke (solide sølv) og alle mønstrede katte er uden hvidt. En hvid Europé har ravfarvede eller mørkeblå øjne. Potepuder og næseborene er pink. I en Europé i andre farver er næsebor og poteballerne normalt tilpasset pelsfarven, øjnene er grønne, gule, rav og mørkeblå. I de tofarvede katte er farverne tydeligt adskilt af pletter. Højst må halvdelen af pelsen være hvid. Skildpaddefarvede katte har en blanding af sorte og forskellige røde i deres pels – kaldes også tortie. Hvid i pelsen er ikke ønsket her. Den europæiske korthår findes også med tegninger tabby eller blotched.

Karakter

Europé er karakterfaste, livlige og kloge familiekatte, som giver kærlighed til alle mennesker. En Europé bør få tilbudt nok lege- og bevægelsesmuligheder. Kattelegetøj er derfor meget velegnet til denne katterace.

Pleje

En Europé er let at pleje, og dens pels filtrer ikke.

Vidste du, at selv en huskat kan anerkendes som europæisk korthår, hvis den opfylder standarden? Chancen for, at du tilfældigvis finder en på en tilfældig gård eller et dyrehjem er dog ikke særlig stor.

Leder du efter den bedste ernæring til din kat? Gå på opdagelse i vores store udvalg af tør– eller vådfoder, kornfrit foder, øko, BARF og diætfoder.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Bengal

Den bengalske kat er en helt igennem unik katterace – en hustiger i den mest rene form. Her fortæller vi lidt om, hvad en hybridkat er, og hvad man bør tage hensyn til hvis man lægger hus til en krydsning mellem en vild og en tam kat.

3 min

Maine Coon

Maine Coon Racen er blevet en af de mest populære katteracer i verden og nyder stadig større popularitet i Danmark. Det skyldes sandsynligvis deres naturlighed, robusthed og dejlige væsen.
7 min

British Shorthair

Hvis du er på udkig efter en kat som matcher en rolig og afbalanceret familie, så har du gode chancer ved at vælge en kat af racen ”British Shorthair”. Den store, silkebløde pels og de store øjne er for katteejere ret uimodståelige.

Men hvad bør man vide, inden man anskaffer sig sådan en kat? Det vil vi give en kort beskrivelse af her.