British Shorthair

Britisch Kurzhaar Katze

Aufmerksam, aber gelassen beobachten Britisch Kurzhaar ihre Umgebung.

Hvis du er på udkig efter en kat som matcher en rolig og afbalanceret familie, så har du gode chancer ved at vælge en kat af racen ”British Shorthair”. Den store, silkebløde pels og de store øjne er for katteejere ret uimodståelige.

Men hvad bør man vide, inden man anskaffer sig sådan en kat? Det vil vi give en kort beskrivelse af her.

British Shorthair-katte er helt igennem ukomplicerede. Dens venlige, ja rolige, karakter passer stort set ind i ethvert hjem – selv hvis der er børn eller andre dyr i hjemmet.

Avl

British Shorthair regnes for at være Storbritanniens ældste katterace, idet den angiveligt blev bragt til øen af Romerne, og blev således isoleret. Oprindeligt var den noget af en musefænger i storbyens gader, men i mellemtiden jager den faktisk sjældent mus. De første Britsh Shorthair blev udstillet på Crystal Palace som race i 1871, og er siden blevet avlet målrettet.

Krydsninger fandt sted efter begge verdenskrige for at bevare bestanden, og her blev både perserkatte og Chartreux-katte optaget i genmassen. Det førte til, at sidstnævnte og British Shorthair mere og mere begyndte at ligne hinanden, og FIFe samlede de to racer under ét i 1970, hvorefter alle blå katte blev betegnet som Chartreux og alle andre farver blev kaldt British Shorthair. Denne inddeling blev dog opgivet i 1977 og man omstødte beslutning. Den dag i dag forveksles British Shorthair tit med Chartreux-katten, men den målrettede avl gør, at der er visse forskelle. British Shorthair er gennem krydsningen med Perserkatten forholdsvis kompakt, mens Chartreux-katten faktisk er slankere og i højere grad svarer til en almindelig huskat.

Gennem krydsning med Perserkatten opstod dog British Longhair, også kaldet ”Highlander”, hvilket er en variant med halvlangt hår. British Longhair bliver avlet efter samme standarder som den korthårede variant og adskiller sig kun ved pelslængden. Langhårskatten er lige så rolig som British Shorthair og begejstrer katteelskere lige så meget som den korthårede variant.

Racen British Shorthair blev officielt anerkendt som selvstændig race i 1980 og har siden været blandt de mest populære på katteudstillinger.

Udseende

En British Shorthair ligner lidt en teddybjørn med det runde hoved, den stabile kropsbygning og plyssede pels. Hvilket passer til karakteren og er med til at gøre den elsket. Samtidigt er den korte, tætte pels nem at pleje, den har runde ører og store gule øjne.

British Shorthair er som sagt ret kompakt i deres kropsbygning og vokser, ligesom andre store katteracer, ret langsom. Som regel er  British Shorthair ikke udvokset før de er 3 år gamle. Hunkatte vejer da op til 5 kg, hankatte op til 7 kg. Samtidigt lever British Shorthair ret længe og kan, hvis man plejer dem godt og serverer artskorrekt foder, blive mindst 15 år gamle.

British Shorthair kendes bedst i den klassiske blågrå farve, selvom de ikke bør forveksles med Chartreux-katten. De er godt nok blevet krydset ind i British Shorthair nogle gange, men er altså en separat race. British Shorthair findes dog i ekstremt mange farver, stort set alle kendte!

Pelsfarver

Når man snakker om pelsfarver så er det som oftest sådan, at både mønsteret og den dominerende pelsfarve er inkluderet i betegnelsen. For eksempel er en silver tabby en kat med sølvhvid grundfarve og tydeligt tabby-mønster (se nedenfor).

Men uanset om den er en- eller flerfarvet, så er alle British Shorthair flotte at se på. Enfarvede findes i gråblå og sort, men særligt populære er også lila og fawn, som cirka svarer til en lys beige. Der findes røde, cremefarvede, sort-hvide, men også trefarvede katte. Dem som kan lide det usædvanlige, vil kunne lide varianter såsom ”chocolate smoke”, ”blå tortie tabby” eller ”Silver Shaded”. Shaded betegnes en kat hvis man kun kan se farven i hårspidserne – og kan derfor kun ses som skygge.

De vigtigste betegnelser er følgende:

Colorpoint: her er kun ansigt, ører, ben, hale, samt ved hankatten omkring genitalierne farvede

Chinchilla: noget særpræget, en ottendedel af pelsen er i de sorte afskygninger, resten er fra hvid fra roden

Tabby: betyder mere end bare tigerstribet. Afhængig af farven kan tabby både være ”mackerel”, ”classic”, ”blotched”, ”spotted” og ”ticked”

Tortie: er en betegnelse for en trefarvet British Shorthair, og er som regel hunkatte

Torbie: en kombination af tortie og tabby

Harlekin: kun en sjettedel af pelsen er farvet

Van: enfarvet med høj andel af hvid

Karakter

Kattene gælder som afbalancerede, rolige og menneskevenlige. Som regel er de ingen cirkusartister, og derfor bliver de ofte tilbudt som lejlighedskatte. Om den specifikke kat kan klare det at bo i lejlighed er dog ikke givet selv ved British Shorthair, og det afhænger også af, om lejligheden har nogle spændende ting at tilbyde. Hvis en kat udelukkende skal være indenfor, så er afvekslende omgivelser med mange kradse-, lege- og gemmemuligheder et absolut must. Men også interaktionen med mennesker er vigtig fordi katte fra naturen af er jægere. Selv de mest rolige katte har stadig dette instinktet – og de kan kede sig ret hurtigt, hvis de ikke får udfordringer nok.

En pladsbesparende mulighed for at udvide din kats verden er op i højderne. Katte elsker at klatre og elsker at betragte omgivelserne fra oven. Men er du ikke fan af kradsetræer fra gulv til loft, så kan en reol også sagtens omdannes til et sandt klatreparadis.

Sygdomme

Den kraftige kropsbygning belaster særligt knogler og led hos British Shorthair-katte. Generelt kan det dog også siges, at den begrænsede genmasse tit øger risikoen for sygdomme. Derfor bør avslkatte gå regelmæssigt til dyrlæge for at undersøge for arvelige sygdomme. Hvis du køber din kat fra en opdrætter, er det således vigtigt, at du forlanger at se attestationer fra dyrlægen.

Den rette opdrætter

Du bør som køber kun stole på en professionel opdrætter, idet en racekat sagtens kan koste flere tusinde kroner. Det er er en høj pris, bevares, men man får hos en professionel kvalitet for pengene. De lader deres avlskatte undersøge regelmæssigt, køber godt foder, parrer med omtanke og sørger for, at hunkattene ikke konstant er gravide eller diegivende. En professionel giver killingerne den tid de har brug for, inden de får et nyt hjem. Tommelfingerreglen siger, at man skal vente mindst 12 uger, helst 16, inden de bliver skilt fra mor og søskende. Denne tid er nemlig den vigtige indlæringsfase, hvor killingen lærer at stå på egne fødder. Først da er de parate til en ny familie, og det koster selvfølgelig alt sammen penge…

Derfor bør du ikke stole på opdrættere, der går efter så mange kuld som muligt og tilbyder ”racekatte uden papirer”. Heller ikke ”medlidenhedskøb” er tilrådelige, fordi det også på dette marked er udbud og efterspørgsel – det løser ikke problemet. Er opdrætteren medlem af en opdrætterforening, sørges der for, at der er ordnede forhold.

Den rette kost

Kvalitetsfoder med masser af friskt kød, proteiner og få vegetabilske biprodukter er den perfekte kost til katte såsom british shorthair. Det er også muligt at købe et racespecifikt foder, der er udviklet med fokus på de enkelte racers særheder. I forhold til britisch shorthair  kan der for eksempel være tale om en særlig krokettestørrelse, der er udviklet med tanke på de korte kæber.

Men derudover har en British Shorthair ikke brug for særlig pleje eller profylakse. Jævnlig kontrol hos dyrlægen er selvfølgelig et must, en børste eller kam gennem pelsen en gang om ugen, artskorrekt foder, og så opmærksomhed, kærlighed og leg. På den måde kan du gøre din British Shorthair sund og glad.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Bengal

Den bengalske kat er en helt igennem unik katterace – en hustiger i den mest rene form. Her fortæller vi lidt om, hvad en hybridkat er, og hvad man bør tage hensyn til hvis man lægger hus til en krydsning mellem en vild og en tam kat.

3 min

Maine Coon

Maine Coon Racen er blevet en af de mest populære katteracer i verden og nyder stadig større popularitet i Danmark. Det skyldes sandsynligvis deres naturlighed, robusthed og dejlige væsen.
7 min

British Shorthair

Hvis du er på udkig efter en kat som matcher en rolig og afbalanceret familie, så har du gode chancer ved at vælge en kat af racen ”British Shorthair”. Den store, silkebløde pels og de store øjne er for katteejere ret uimodståelige.

Men hvad bør man vide, inden man anskaffer sig sådan en kat? Det vil vi give en kort beskrivelse af her.