Norsk Skovkat

Norsk skovkat med grå baggrund

Den Norske Skovkat er opstået uden menneskelig indflydelse i… Norge (heraf selvfølgelig navnet), og begejstrer med sit vilde udseende og ægte karakter. Men det ikke kun udseendet er vildt og oprindeligt!

Udseende

Ligesom Maine Coon og Ragdoll tilhører den Norske Skovkat til blandt katte med halvlangt hår. Deres pels består af to lag: vandskyende, langt dækhår med en grantræsagtig struktur, samt en tæt underuld. Ligesom den Sibiriske Kat skifter den Norske Skovkat pels, efterhånden som årstiderne ændrer sig. Vinterpelsen med tyk underuld er ekstra plysset og varmer katten i hjemlandets bitterkolde vintermåneder. Som med mange langhårskatteracer finder man endda hårtotter mellem tæerne. Pelskraven er veludviklet og ekstra plysset. Om sommeren mister den Norske Skovkat meget af sin underuld, men beholder den buskede hale og dens “snesko”, hårtotterne mellem poteballerne.

I øvrigt adskiller den norske kats pelsbeskaffenhed sig meget fra en Maine Coon, selv om begge racer ved første øjekast ligner hinanden. Den Norske Skovkats vandskyende dækhår er lidt olieagtig og tung, hvilket gør pelsen lidt lodden og ikke så silkeagtig som den amerikanske skovkats. Den Norske Skovkat har tilpasset sig perfekt til temperaturer på minus 30 grader Celsius med kraftig regn!

Da nordmændene er blandt de ret store katteracer, er de først fuldvoksne når de når tre til fire års-alderen. Til den tid kan hankatte veje op til 8 kg. Racen er imidlertid mere langstrakt og højbenet end mange andre katteracer med halvlangt hår. Som et resultat ser de ofte lidt slankere ud end for eksempel en Maine Coon. Ifølge racestandarden er ansigtet trekantet med høje ører, gerne med totter i ørerne og på ørespidserne. Profilen selv er lige og viser intet stop.

I den Norske Skovkat er alle huskattens kendte farver tilladt, også i kombination med hvid. Uanset om der er tale om brindle, tigret, plettet eller krydset, sort, blå, rav, schildplatt eller de respektive kombinationer med hinanden eller med hvidt – en Norsk Skovkat er altid en fest for øjnene! Kun de brune farvninger chokolade og dens fortynding lilla samt cinnamon og fawn er udelukket fra standarden.

Norsk skovkat på en træsstamme

Karakter

Den Norske Skovkat bliver ikke uden grund kaldt “blide giganter”: kattevenner er begejstrede af deres venlighed. På trods af deres størrelse er de ekstremt fredselskende og blide. De kan se ud som vildkatte, men kan være meget familiebundne. De selskabelige dyr kan også dele deres territorie med andre katte og endda gnavere og hunde.

På grund af størrelsen og muskelstyrken er den norske kat exceptionelt god til at klatre og hoppe. Den kan lide at lege og jage og vil gerne udfordres i dén henseende. Her er det bedst med en sikret have eller en ligeså balkon med træer eller gulv-til-loft kradsetræer. Her kan den Norske Skovkat tumle, klatre og springe efter forgodtbefindende! Den er meget nysgerrig og ønsker også at blive mentalt udfordret.

Deres trang til leg og deres robusthed gør den Norske Skovkat meget børnevenlige. De betragtes som tolerante og venlige og er sjældent skræmte – hvis de socialiseres godt allerede i killingealderen.

Uanset hvor tæt din Norske Skovkat er bundet er til familien som helhed: katteracen er meget social og er derfor ikke egnet til at blive holdt alene. Ideelt set bør der være to katte i hjemmet, hvis du har fundet en ansvarlig opdrætter. Hvis du har fået din pelstot fra et dyrehjem, kan personalet sikkert at oplyse dig om din fremtidige kats karakter og anbefale katte, der ville være velegnede som ledsager!

Historie

Den Norske Skovkat er en af de få “naturlige” katteracer. Denne race har udviklet sig ved naturlig selektion – uden nogen handling eller målrettet udvælgelse gennem mennesker. Derfor er den Norske Skovkat også perfekt tilpasset de hårde levevilkår i oprindelseslandet. Dens tætte, vandskyende pels er perfekt til Skandinaviens hårde, snefulde vintre. Når den har mistet sin tykke, overdådige underuld, er den klar til Nordeuropas varme, tørre somre.

Den Norske Skovkat, der hedder “Norsk Skogatt” i hjemlandet, begyndte på samme måde som racen Europé: som musejæger. De langhårede katte var nyttige i kornsiloer og kvægskure. Præcist hvordan disse vildkatte med langt hår dukkede op i Norge er ikke kendt. Det menes, at sejlere medførte Perserkatte som skibskatte og uden de lokales vidende krydsede dem med de lokale katte. Årsagen kan også have været uafhængige mutationer i skandinaviske katte.

På trods af parring med korthårede katte var de bærere af langhårsgenet, så langhårede dyr dukkede igen og igen i katte af korthårede katteforældre. Disse katte var grundlaget for den senere opdræt af Norske-katten, som begyndte i 1930’erne. I 1938 blev den Norsk Skovkat udstillet i Oslo for første gang. På grund af udbruddet af Anden Verdenskrig stoppede systematisk opdræt imidlertid, og blev først genoptaget i 1970’erne. Fra 1972 blev den Norske Skovkat anerkendt af norske racekatterigsforbund og fik sin egen standard. I 1975 blev de første katte registreret hos Fédération Internationale Féline (Fifé). Til eksport blev kun katte fra fjerde generation godkendt. Ikke desto mindre vakte den Norske Skovkat begejstring i hele Europa!

Pleje og hold

Som robuste katte har Norske Skovkatte ikke nogle særlige krav til at blive holdt på en artskorrekt måde. Som alle aktive katte har de fordel af at have adgang til en sikret balkon eller have. Et højt kradsetræ i lejligheden sikrer, at de talentfulde klatrere kan komme af med noget energi uden at skade møbler eller gardiner.

Norske Skovkatte er sociale dyr og derfor bør ikke holdes alene! De kan også lide at være tæt med børn og har det fint med andre kæledyr som hunde, men en ekstra kat har visse fordele. Den Norske Skovkat kan jo kun lege, boltre sig og kæle som katte nu kan lide det sammen med en anden kat…

Den Norske Skovkats lange hårpragt er ret robust og plejes normalt af katten selv. Hvis du vil være på den sikre side og undgå, at den bløde underuld filtrer, er det en god idé at bruge kam og børste mindst en gang om ugen. Hvis du vænner katten til pelspleje i en tidlig alder, er det normalt ikke et problem. Under pelsskift kan maltpasta og kattegræs fremme den naturlige passage af slugte hår.

Et årligt besøg hos dyrlægen er vigtig, så man kan opdage sygdomme på et tidligt stadie, og det er en god idé at tage et kig i kattens mund.

Sundhed

Den Norske Skovkat har udviklet sig gennem naturlig udvælgelse. Som følge heraf har den sjældent problemer med formering. For tidligt fødte eller dødfødte killinger forekommer for eksempel ekstremt sjældent. Den har dog en vis disposition for nogel racetypiske helbredsproblemer. Derfor tager en ansvarlig opdrætter regelmæssigt sine dyr til dyrlægen og tøver ikke med at fremlægge resultaterne.

Norsk skovkat i sne

Norsk Skovkat ernæring

Skovkattene fra Norge bør som alle katte fodres på en artskorrekt måde. Ideelt set indeholder denne kattemad masser af kød, der giver kødæderen masser af proteiner. Færdigfoder af høj kvalitet opfylder som oftest disse krav, men det skader ikke at kaste et blik på mærkaten på emballagen: kød bør stå allerførst på ingredienslisten. Katte bør dog ikke kun få muskelkød, men også indmad såsom hjerte og lever indeholder vigtige næringsstoffer. Men “animalske biprodukter” refererer til gengæld normalt til klør, brusk og andre affaldsprodukter. Også vegetabilske biprodukter, sukker og andre fyldstoffer bør ideelt set ikke være i kattefoderet.

Leder du efter den bedste kattemad? Gå på opdagelse i vores tørfoder eller vådfoder, kornfrit foder eller veterinærfoder.

Opdræt

Arvelige sygdomme, viser igen og igen hvor vigtigt en regelmæssig forundersøgelse af avlsdyr er, at man tænker over, hvem man parrer med hinanden, og at man udelukker bærere af disse sygdomme. Seriøse opdrættere kærer om deres dyrs trivsel, og skyr ingen midler for at få deres dyr undersøgt af dyrlægen og udelukker om nødvendigt ellers lovende avlsdyr.

Derfor bør du kun stole på seriøse opdrættere, når du leder efter dit nye firbenede familiemedlem, og lad dig ikke blive lokke af annoncer, der lover “racekatte til en god pris”! Dem, der falbyder racekatte til en overkommelig pris, gør det normalt på bekostning af dyrene. Professionel, ansvarlig avl er en dyr hobby! De omkostninger, der opstår for en opdrætter, omfatter ikke kun udgifterne til avl og opdræt af killinger. De serverer kvalitetsfoder til både avlsdyr og deres afkom og går regelmæssigt til dyrlægen. Killingerne bliver der i tolv uger taget kærligt hånd om, de socialiseres og lader morkat og søskende lære dem alt livsnødvendigt, indtil de er klar til at flytte ind i deres nye hjem. Derudover er der gebyrer for medlemskab i opdrætterforeningen, til kastration og eventuelle yderligere omkostninger.

Alt dette har sin pris, selvfølgelig… En liebhaverkat kan sagtens koste over 5000 kroner. Opdrætteren får således dækket sine udgifter.

Selvfølgelig er det ikke alle katteelskere, der har råd til det. Alternativt kan du besøge det lokale dyrehjem. Ofte lander selv racedyr dér – og måske kan du finde den Norske Skovkat du drømmer om? Men glem ikke en ting: Norske Skovkatte er sociale dyr og bør aldrig holdes alene!

Vi ønsker dig en vidunderlig tid med din Skovkat fra Norge!

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Bengal

Den bengalske kat er en helt igennem unik katterace – en hustiger i den mest rene form. Her fortæller vi lidt om, hvad en hybridkat er, og hvad man bør tage hensyn til hvis man lægger hus til en krydsning mellem en vild og en tam kat.

3 min

Maine Coon

Maine Coon Racen er blevet en af de mest populære katteracer i verden og nyder stadig større popularitet i Danmark. Det skyldes sandsynligvis deres naturlighed, robusthed og dejlige væsen.
7 min

British Shorthair

Hvis du er på udkig efter en kat som matcher en rolig og afbalanceret familie, så har du gode chancer ved at vælge en kat af racen ”British Shorthair”. Den store, silkebløde pels og de store øjne er for katteejere ret uimodståelige.

Men hvad bør man vide, inden man anskaffer sig sådan en kat? Det vil vi give en kort beskrivelse af her.