Australian Mist

Australian Mist

Australian Mist, også kaldet Australsk Mist, er den eneste katterace på det australske kontinent. Avlet på Burma, Abessiner og huskat, egner den blide og tillidsfulde katterace sig perfekt som indekat. Den Australske kat skylder sit navn til den typiske pelstegning, som ser ud som om den er dækket af et let slør.

Karakter

Hvis den får valget mellem at gå udenfor på musejagt eller blive indendøre sammen med familien, vil den Australske Mist sandsynligvis altid vælge sidstnævnte. Det siges i det mindste om denne australske huskat. Faktisk er den omgængelige og menneskeorienterede kat meget velegnet til at blive holdt i en lejlighed, fordi samværet med sine mennesker eller til andre katte er enormt vigtigt for den. Så vigtigt, at den endda ville opgive sin frihed for det. Det betyder dog ikke, at en Australian Mist ligger dvask i kattesengen hele dagen – tværtimod. Den stærke muskuløse kat er meget livlig og legesyg. Hvis det udelukkende holdes i lejlighed, er et kradsetræ, samt tilstrækkeligt med plads i hjemmet, afgørende.

Hyggelig indekat med barnligt sind

Den vakse og nysgerrige kat har absolut brug for plads til leg og til at udforske. Selvom den bliver roligere i alderdommen, beholder den Australske Mist sit barnlige sind hele livet. Den elsker at udforske hver en krinkelkrog, tulle rundt, klatre og lege. Et hjem med børn hilser den selvfølgelig velkommen. Men selv sammen med seniorer, der bor alene, eller et par, der lige er flyttet sammen, føler en Australian Mist sig synligt godt tilpas. Dens omgængelige og ukomplicerede natur gør, at den som oftest kun har brug for en kort tilvænningsperiode. Men den kan ikke lide at være alene – her er den Australske Mist alt for selskabelig. Enhver, der er meget væk hjemmefra på grund af arbejde, bør derfor helst tillægge sig flere katte. Fordi leg med artsfæller kan denne kat lide i lige så høj grad som beskæftigelse sammen med familien, og de vil helt sikkert aflede fra kedsomheden i dit fravær.

Udseende

At den er glad for bevægelse og at den er vaks kan man nærmest se på den australske kat bare ved at kigge på den. Den ser på dig opmærksomt og forventningsfuldt med store, udtryksfulde øjne. Dens kraftige muskuløse krop med bredt bryst og lidt kompakte ben ser ud til at være klar til bevægelse og leg til enhver tid. De mellemlange ben, som er lidt længere bagpå end foran, ser stærke og atletiske ud. Den mellemstore huskat vejer 3-6 kg, hvor hankatte som regel er større og tungere end hunkatte.

Typiske træk: den tågebelagte pels

Passende har en Australian Mist et bredt rundt hoved med en kraftig knurhårspude og en karakteristisk hage. Med mellemstore ører, der står langt fra hinanden, læner let fremad til en afrundet spids, og får katten med de store øjne til at minde lidt om en ozelot. Dette er ikke mindst på grund af dens smukke pelstegning, som giver katten sit navn. Således består den korte og silkeagtige, chancerende pels af tre forskellige farvelag: 1. grundfarven, 2. en delikat, mørkere tegning og 3. det underliggende, såkaldte “misted” eller “ticked” mønster, som får tegningerne til at se let sløret ud. Oversat betyder racenavnet “Australian Mist” derfor også “Australsk Tåge”.

Katten findes i syv forskellige farvevarianter:

  • Brun (sort tegning)
  • Blå
  • Chokolade
  • Lilac
  • Golden
  • Fawn-tegning
  • Karamel

Forresten blev racen indtil 1998 kaldet “Spotted Mist”. Med godkendelsen af brindle og marmorerede pelstegninger blev racenavnet endelig ændret til “Australian Mist”.

Historie

Den australske kats smukke udseende og dens afbalancerede natur er ikke opstået tilfældigt. Da den australske opdrætter dr. Truda M. Straede i 1976 begyndte med at krydse Burma, Abyssiner og Huskat, havde hun et klart mål i tankerne: hun ønskede at skabe en ny korthåret og spotted katterace, der skulle have en meget stille natur og være velegnet til at blive holdt i lejligheder. Med hjælp fra de tre katteracer Burma, Abyssiner og spotted huskat håbede Straede at nå dette mål. Kendetegnet for alle tre racer er faktisk tydelige i nutidens Australian Mist: en Burmas menneskeorienterede natur og dens fysik, en Abyssiners temperament og ticked mønster, og den spottede huskats tabby mønster.

Hun havde held til at opnå det ved målrettet at krydse de tre racer med 50 procent Burma plus 25 procent Abyssiner plus 25 procent spottet huskat. Ti år senere, i 1986, blev resultatet, katteracen “Spotted Mist” officielt anerkendt i alle australske delstater.

Avl og udbredelse

Avl af denne relativt unge katterace er stadig koncentreret i Australien og New Zealand. Den Australske Mist er ved at få mere og mere udbredelse i Europa og USA, men er endnu ikke blevet anerkendt af andre katteforeninger, og der heller ingen opdrættere af betydning på det europæiske eller det amerikanske kontinent. At finde en fuldblods Australian Mist uden for Australien er derfor ikke let. Mest sandsynligt vil interesserede parter nok finde dem i Storbritannien, hvor det i de fleste tilfælde her drejer sig om katte, der blev importeret fra Australien.

Sundhed og race-specifikke sygdomme

I modsætning til visse overavlede racer har Australian Mist, som jo mestendels bliver opdrættet i Australien, ingen race-specifikke sygdomme. Racen betragtes som meget sund og robust. En alder på 15 år og derover er ikke ualmindelig. Selvfølgelig er denne australske kat ikke immun overfor typiske kattesygdomme, som ikke kan udelukkes. For katte med adgang til udeområder anbefales det at den bilver vaccineret. Tal med din dyrlæge om, hvilke vaccinationer er vigtige for din kat og hvornår de skal udføres.

Pleje og ernæring

Ikke kun vaccinationer, men også passende pleje og ernæring bidrager i høj grad til din kats helse. Enhver, der kender lidt til det, ved, at det ikke nødvendigvis betyder en masse arbejde. Pelsplejen hos denne korthårede australier klarer heldigvis næsten sig selv. Men fra tid til anden bør du fjerne døde hår med en klud eller en blød børste.

En stor del af din kats trivsel er sund kost. Kattemad af højkvalitet med højt indhold af kød er det rigtige valg til din Australian Mist. For meget korn og for mange kulhydrater bør undgås, da katte ikke kan omsætte dem optimalt. Giv aldrig din kat noget af din egen mad. Det indeholder normalt for meget fedt og er for krydret til kattes følsomme mave-tarm-system.

Tag også din kat til årligt eftersyn hos din dyrlæge. Katte viser ofte først symptomer meget sent og lider i stilhed. For at være sikker på, at din Australian Mist er helt sund, bør den derfor kontrolleres af en specialist med jævne mellemrum.

Gå på opdagelse i vores udvalg af vådfoder og tørfoder!

At holde en Australsk Mist

Australian Mist er let at pleje på mange måder – ikke kun med hensyn til pels eller foder, men også med hensyn til, hvilke krav den stiller. Den har ikke brug for en stor have og har ikke behov for flere timer ude i det fri, men klarer sig ganske fint med at blive indendøre. Det kræver imidlertid, at den har lov til at bruge meget tid med mennesker eller får artsfæller som legekammerater ved sin side. En Australsk Mist er et meget socialt dyr, der i højere grad har brug for kontakt med andre væsener, end et stort hus eller overdimensionerede klatretræer. Hvis du rejser meget og leder efter en uafhængig kat, der bruger det meste af tiden på egen hånd, er denne katterace nok ikke den rette.

Hvem er en Australsk Mist egnet til?

Denne australske kat er utvivlsomt et ukompliceret og meget omgængeligt husdyr, der sagtens kan tilpasse sig de mennesker den plejer at være omgivet af. Den har det dog bedst hos katteelskere, som har tid til at tilbringe så meget tid sammen med den som muligt. Men den er skam også glad for en have en eller flere artsfæller i hjemmet, med hvem den kan lege med af hjertens lyst og gå på opdagelse sammen med. Selvom den værdsætter menneskelige nærhed – en “sofaløve” er en Australian Mist langt fra. Den nysgerrige kat elsker at udforske nye ting og tumle rundt på et kradsetræ. Sørg derfor for at der er nok afveksling i form af kattelegetøj og bevægelseslege. Det er især vigtigt hos katte, der er meget inde eller endda udelukkende holdes i lejlighed. Selvfølgelig kan du også vænne din Australian Mist til at strejfe lidt. Det meste af tiden vil den menneskeorientede kat sandsynligvis være at finde indenfor hjemmets fire vægge, tæt på deres ejere.

Hvor kan jeg købe en Australian Mist?

En kat, der er blid, tillidsfuld og menneskevenlig, ser pæn ud og som derudover også egner sig til at blive holdt i lejlighed, vil forståeligt nok få mange fans. Men meget få af dem vil p.t. være i stand til at opfylde deres ønske om en fuldblods Australsk Mist – medmindre de bor i Australien eller New Zealand. Alt taler for, at opdrættere af denne særlige race i fremtiden også vil kunne findes i Europa, men hvis du gerne vil eje en kat snart, bør du først se dig om efter en anden race. Måske har du held og finder en kat, der i det mindste er delvist Australian Mist. Tal med katteopdrættere og besøg dyrehjemmet for at se, om du kan finde en kat, der passer bedst til dine behov.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Bengal

Den bengalske kat er en helt igennem unik katterace – en hustiger i den mest rene form. Her fortæller vi lidt om, hvad en hybridkat er, og hvad man bør tage hensyn til hvis man lægger hus til en krydsning mellem en vild og en tam kat.

3 min

Maine Coon

Maine Coon Racen er blevet en af de mest populære katteracer i verden og nyder stadig større popularitet i Danmark. Det skyldes sandsynligvis deres naturlighed, robusthed og dejlige væsen.
7 min

British Shorthair

Hvis du er på udkig efter en kat som matcher en rolig og afbalanceret familie, så har du gode chancer ved at vælge en kat af racen ”British Shorthair”. Den store, silkebløde pels og de store øjne er for katteejere ret uimodståelige.

Men hvad bør man vide, inden man anskaffer sig sådan en kat? Det vil vi give en kort beskrivelse af her.