Kattemad & Ernæring

En artskorrekt, afbalanceret og varieret katteernæring bidrager i høj grad til at holde din kat sund. Her er det vigtigt at bemærke, at størstedelen af den mad vi mennesker indtager er uegnet til katte og i mange tilfælde er det endda skadeligt. Læs mere

3 min

Bag kager til katte: To lækre opskrifter

Har din kat fødselsdag, og vil du gerne gør den ekstra glad? Så er kager til katte altid en god idé. For ægte kattekager er slet ikke så svære at lave. Med vores to opskriftsforslag kan du gå i gang med det samme.
10 min

Den rette kattemad til en voksen kat

„Du er, hvad du spiser“ – dette motto gælder også for vores katte. Men hvordan kan du se, hvilket foder er det bedste og hvilke næringsstoffer en stuetiger har brug for? Findes den perfekte kattemad overhovedet?
3 min

Den rette kattemad til steriliserede katte

Katte er forskellige. En ung kat har brug for andre næringsstoffer end en voksen kat eller en gammel kat. Der findes katte, som er meget aktive og dem, som helst vil tilbringe dagen på en lun radiator. Det rigtige kattefoder skal tilpasses efter kattens individuelle behov. Kastration er en meget afgørende forandring for kattens krop. Men hvad betyder det helt konkret? Hvad er den ideelle kost til kastrerede eller steriliserede katte?
8 min

Den rigtige ernæring til katte i alle aldre

Katteejere står overfor mange beslutninger, når de skal vælge foder: skal man servere våd- eller tørfoder? Eller burde man servere råt kød - altså BARF? Et andet spørgsmål, som mange katteejere stiller sig selv, er: hvilken rolle spiller kattenes alder, når man leder efter det rigtige foder? Vi giver tips!
3 min

Foderskift hos katte

Markedet indenfor kattefoder har en perlerække af muligheder til katteejere: både indenfor vådfoder og tørfoder til katte er der mange mærker i forskellige kvalitetsklasser, smagsretninger og varianter. Det store udvalg af kattefoder udgør en stor udfordring. Hvilket foder passer til katten og i hvilke mængder? Derudover er der stadig mulighed for "BARF" og man kan også tilberede foderet selv. Derudover vokser markedet indenfor kattemad nærmest konstant. Det er derfor ikke så underligt, at katteejere har lyst til at skifte foder eller prøve nyt kattefoder. Men især hvis din egen kat udvikler en overfølsomhed overfor en bestemt ingrediens, eller af medicinske årsager har brug for specialfoder, er et kattefoderskift uundgåeligt.

Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din kats naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din kat bør altid aftales med din dyrlæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.
9 min

Katteernæring uden korn

Mange ernæringseksperter anser Kornfri kattemad for at være af særlig høj kvalitet. Hvad skyldes det? Kan en kat virkelig klare sig uden korn og er kornfri ernæring sundere for katte? Læs her, hvornår det lønner sig at skifte til kornfri ernæring og hvad man skal kigge efter, når man køber kattemad uden korn.
4 min

Kattefoder til indekatte

Vores katte er fra naturen af stadig rovdyr. Ikke desto mindre findes der mange grunde til at holde en kat indenfor hjemmets fire vægge til enhver tid. Hvis du for eksempel ikke har en have i det hele taget kan det være en indlysende grund. Katteelskere, der bor i nærheden af en travl vej, kan være tilbageholdende med at udsætte deres katte for unødig fare. Det kan også være en idé at holde katten indenfor for at mindske risikoen for, at din kat bliver smittet af andre dyr. Sidst men ikke mindst findes der katte, der ikke engang har interesse i at gå udenfor. Katte kan sagtens trives i en lejlighed! Imidlertid adskiller kosten sig fra den, som udekatte bør få.

4 min

Kattekilling ernæring

Kattekillinger har, ligesom hvalpe, brug for de rette næringsstoffer i de rette mængder for at opnå sund vækst. Behovet er afhængigt af race, alder og temperament. Jægere fyldt med energi har brug for mere energi end små pelsbolde, der ligger og daser i vindueskarmen dagen lang. Selvom det ser sødt ud, bør kattekillinger ikke få "hvalpefedt", man bør altid kunne føle ribbenene gennem pelsen og der bør være en synlig talje. For at sikre, at dine killinger får tilstrækkeligt med energi og næringsstoffer under den hurtige vækst, er den rigtige ernæring af stor betydning.

4 min

Kattemad til overvægtige katte

Mennesker bliver tykkere og tykkere – men også katte kan lide af overvægt. Det er lige så skadeligt for katten, som fra naturens side er jæger og dermed adræt og bevægelig, som for mennesker. For meget på sidebenene belaster led, stofskiftet kommer i ubalance og det kan være starten på en ond cirkel: hvis man er overvægtig har man ikke lyst til at bevæge sig og tager endnu mere på i vægt. Men hvordan skal man kreere en fornuftig kur til en overvægtig kat?

4 min

Kattemad: Tørfoder vs vådfoder

Markedet for kattemad lokker med mange forskellige fodervarianter og fodermetoder. Katteelskere er tvunget til at vælge imellem mange forskellige fodringsmetoder, foderformer og smagsvarianter. Det første spørgsmål, der melder sig, endnu før spørgsmål om foderets sammensætning, pris og kan min stuetiger overhoved lide det - er tit: Skal det være tørfoder eller vådfoder? Eller begge dele samtidigt? Hvad er fordelene ved tør- og vådfoder?
6 min

Økologisk kattemad

Økologisk mad er moderne, også når det gælder dyrefoder. I denne artikel skal vi se på nogle af de hyppige spørgsmål vedrørende økologisk mad, f.eks.  hvad 'økologisk' egentligt betyder, og hvordan økologisk kattefoder adskiller sig fra andre typer kattefoder. Vi vil også undersøge hvilke kriterier der afgør, om et foder er økologisk eller ej, og om økologisk mad virkelig er fri for kunstige hormoner, antibiotika og vækstfremmere.
3 min

Racespecifikt kattefoder

Udbuddet af kattefoder er stort, og nogle katteejere ved ikke, hvilket produkt de skal tage. Især på et punkt er der usikkerhed: har katte virkelig brug for racespecifikt foder? Læs her, hvorfor foder, der er tilpasset den enkelte katteraces særlige behov kan være gavnligt.

En enkelt snack fra middagsbordet skader sådan set ikke din kat, men det kan føre til, at din kat tigger ved bordet, eller at du ikke kan lade madvarer stå fremme uden opsyn, uden at din kat antager, at der er tale om et tag-selv-bord.
Når du holder en kat bør du sikre dig, at din kat indtager nok væske. Du bør stille indtil flere skåle med frisk vand til rådighed. Det er helt i tråd med at holde din kat sund og svarer til din kats naturlige behov.
Du kan få din kat til at drikke mere ved at bruge en drikkefontæne. Katte har tendens til at drikke for lidt, og her hjælper det behageligt rislende vand. Bemærk også, at især katte, der spiser meget tørfoder har brug for endnu mere væske, fordi tørfoder, som navnet antyder, har et lavt væskeindhold.
Derfor bør tørfoder kun være et supplement til vådfoder.
Desuden er det sådan, at man ikke bør stille vandskålen direkte ved siden af foderskålen, selvom det er det man ser oftest i kattehjem.
Ude i naturen ville en kat ikke indtage vand i nærheden af sit bytte, fordi instinktet siger dem, at vandet kan være forurenet med byttedyrets dele og efterladenskaber.

Hvilke muligheder har du hvad angår kattefoder?

BARF er en trend. Her er der ment, at man serverer råt kød – både muskelkød og indmad. Der findes modstand mod denne form for katteernæring, idet kritikere anser råt kød for at være belastet med virus og bakterier.
For eksempel kan råt svinekød indeholde Aujeszky-virus. Mennesker kan for eksempel også kun uden betænkeligheder spise sushi (som jo også er råt), fordi kødet bliver nedkølet i en grad så virus og bakterier har mindst mulig risiko for at kunne overleve. Kattemad serveres derimod ofte ved stuetemperatur.
Andre anser på den anden side BARF for at være den mest naturlige af alle former for katteernæring. De mener, at katte, der får serveret råt kød er nogle af de sundeste katte, og at de er mere modstandsdygtige overfor sygdomme. De udvikler heller ikke lige så tit overfølsomheder.
Vådfoder anbefales på grund af det høje væskeindhold. Tørfoder kan du supplere med efter behov. Kvalitetsforskellene blandt vådfoder er dog store, og det kan være svært for den almindelige dansker at se disse forskelle. Et godt råd er at se på ingredienslisten, i og med ingredienserne per lov skal anføres i rækkefølge, så den ingrediens, der er mest af, også står allerførst.
Jo flere detaljer denne liste har, jo højere er sandsynligheden for, at kvaliteten er god. Desuden bør der være tale om fuldfoder, fordi det så indeholder alt, en kat har brug for.
Indenfor de sidste 15 år er dyrlæger og ernæringseksperter kommet frem til, at tørfoder kun bruges som supplement. Det lave væskeindhold kan give din kat nyreproblemer. Tørfoder svarer sådan set ikke til kattens naturlige behov, men er i højere grad nemmere for os mennesker, fordi det ikke lugter så kraftigt, og fordi det kan stå fremme til fri afbenyttelse mens vi er på arbejde.
Det er kun hvis din kat helt og holdent afviser vådfoder, at du udelukkende bør servere tørfoder. Her skal du være ekstra opmærksom på din kats væskeindtag for at opveje det lave væskeindhold og for at undgå de deraf følgende nyreproblemer.
Hvis du vil forkæle din kat ekstra meget kan du lave små hapser selv. For eksempel kan du tage lidt fedtfattigt kyllingefilet, lidt ris og lidt raspede grøntsager, og så har du på en hurtig og nem måde tryllet et superlækkert lille måltid til din kat.

"