Kattemad & Ernæring

En artskorrekt, afbalanceret og varieret katteernæring bidrager i høj grad til at holde din kat sund. Her er det vigtigt at bemærke, at størstedelen af den mad vi mennesker indtager er uegnet til katte og i mange tilfælde er det endda skadeligt. Læs mere

Kattemad & Ernæring

Katteernæring til indekatte

Vores katte er fra naturen af stadig rovdyr. Ikke desto mindre findes der mange grunde til at holde en kat indenfor hjemmets fire vægge til enhver tid. Hvis du for eksempel ikke har en have i det hele taget kan det være en indlysende grund. Katteelskere, der bor i nærheden af en travl gade, kan være tilbageholdende med at udsætte deres katte for unødig fare. Med smitsomme sygdomme, såsom katte-AIDS, i omløb, kan det være en idé at holde katten indenfor så du kan mindske risikoen for, at din kat bliver smittet af andre dyr. Sidst men ikke mindst findes der katte, der ikke engang har interesse i at gå udenfor. Katte kan sagtens trives i en lejlighed! Imidlertid adskiller katteernæringen sig fra den, som udekatte bør få.

Kattekilling ernæring

Kattekillinger har, ligesom hvalpe, brug for de rette næringsstoffer i de rette mængder for at opnå sund vækst.

En enkelt snack fra middagsbordet skader sådan set ikke din kat, men det kan føre til, at din kat tigger ved bordet, eller at du ikke kan lade madvarer stå fremme uden opsyn, uden at din kat antager, at der er tale om et tag-selv-bord.
Når du holder en kat bør du sikre dig, at din kat indtager nok væske. Du bør stille indtil flere skåle med frisk vand til rådighed. Det er helt i tråd med at holde din kat sund og svarer til din kats naturlige behov.
Du kan få din kat til at drikke mere ved at bruge en drikkefontæne. Katte har tendens til at drikke for lidt, og her hjælper det behageligt rislende vand. Bemærk også, at især katte, der spiser meget tørfoder har brug for endnu mere væske, fordi tørfoder, som navnet antyder, har et lavt væskeindhold.
Derfor bør tørfoder kun være et supplement til vådfoder.
Desuden er det sådan, at man ikke bør stille vandskålen direkte ved siden af foderskålen, selvom det er det man ser oftest i kattehjem.
Ude i naturen ville en kat ikke indtage vand i nærheden af sit bytte, fordi instinktet siger dem, at vandet kan være forurenet med byttedyrets dele og efterladenskaber.

Hvilke muligheder har du hvad angår kattefoder?

BARF er en trend. Her er der ment, at man serverer råt kød – både muskelkød og indmad. Der findes modstand mod denne form for katteernæring, idet kritikere anser råt kød for at være belastet med virus og bakterier.
For eksempel kan råt svinekød indeholde Aujeszky-virus. Mennesker kan for eksempel også kun uden betænkeligheder spise sushi (som jo også er råt), fordi kødet bliver nedkølet i en grad så virus og bakterier har mindst mulig risiko for at kunne overleve. Kattemad serveres derimod ofte ved stuetemperatur.
Andre anser på den anden side BARF for at være den mest naturlige af alle former for katteernæring. De mener, at katte, der får serveret råt kød er nogle af de sundeste katte, og at de er mere modstandsdygtige overfor sygdomme. De udvikler heller ikke lige så tit overfølsomheder.
Vådfoder anbefales på grund af det høje væskeindhold. Tørfoder kan du supplere med efter behov. Kvalitetsforskellene blandt vådfoder er dog store, og det kan være svært for den almindelige dansker at se disse forskelle. Et godt råd er at se på ingredienslisten, i og med ingredienserne per lov skal anføres i rækkefølge, så den ingrediens, der er mest af, også står allerførst.
Jo flere detaljer denne liste har, jo højere er sandsynligheden for, at kvaliteten er god. Desuden bør der være tale om fuldfoder, fordi det så indeholder alt, en kat har brug for.
Indenfor de sidste 15 år er dyrlæger og ernæringseksperter kommet frem til, at tørfoder kun bruges som supplement. Det lave væskeindhold kan give din kat nyreproblemer. Tørfoder svarer sådan set ikke til kattens naturlige behov, men er i højere grad nemmere for os mennesker, fordi det ikke lugter så kraftigt, og fordi det kan stå fremme til fri afbenyttelse mens vi er på arbejde.
Det er kun hvis din kat helt og holdent afviser vådfoder, at du udelukkende bør servere tørfoder. Her skal du være ekstra opmærksom på din kats væskeindtag for at opveje det lave væskeindhold og for at undgå de deraf følgende nyreproblemer.
Hvis du vil forkæle din kat ekstra meget kan du lave små hapser selv. For eksempel kan du tage lidt fedtfattigt kyllingefilet, lidt ris og lidt raspede grøntsager, og så har du på en hurtig og nem måde tryllet et superlækkert lille måltid til din kat.

"