Kattemad: Tørfoder vs vådfoder

katte våd eller tørfoder

katte våd eller tørfoder

Markedet for kattemad lokker med mange forskellige fodervarianter og fodermetoder.

Katteelskere er tvunget til at vælge imellem mange forskellige fodringsmetoder, foderformer og smagsvarianter. Det første spørgsmål, der melder sig, endnu før spørgsmål om foderets sammensætning, pris og kan min stuetiger overhoved lide det – er tit: Skal det være tørfoder eller vådfoder? Eller begge dele samtidigt? Hvad er fordelene ved tør- og vådfoder?

Forskellene

Vådfoder til katte fås i dåser, bakker eller portionsposer. Maden er våd eller halvvåd. Tørfoder er, som navnet siger, tørt: Vandet i ingredienserne er blevet fjernet, hvilket gør foderet særligt kompakt og også ekstremt holdbart.

tørfoder og vådfoder til katte © Kathrin39 / stock.adobe.com
tørfoder og vådfoder til katte

Sundhed

Et kattefoders kvalitet hænger ikke sammen med indholdet af vand. Både vådfoder og tørfoder fås i alle kvalitetsniveauer! En fordel ved vådfoder er dog indholdet af vand, der understøttre kattens daglige indtag af væske.

Katte har, som kødædende dyr, brug for en høj proteinindhold i deres kost. Den mængde, som dyrlæger anbefaler er afhængig af dyrets alder og race. Derudover spiller andre faktorer en rolle, som eventuelle helbredsproblemer. Derfor kan vi ikke anbefale et bestemt tørfoder-mærke.

Foder, der består af mange vegetabilske ingredienser og som indeholder op til 50 procent kulhydrater kan kun omsættes i små mængder.

Men selv ved køb af vådfoder er der ingen garanti for, at der lander høj kvalitet i kattenes madskål. Nogle varianter er tilsat sukker eller af vegetabilsk oprindelse. Vådfoder af høj kvalitet indeholder en høj kødandel, en masse sundt protein og muligst få vegetabilske tilsætninger. Kunstige tilsætningsstoffer og sukker hører ikke hjemme i kattens madskål.

Så se omhyggeligt på ingredienslisten, før du beslutter dig for en bestemt type foder!

tør og vådfoder til katte © dima_pics / stock.adobe.com
tør og vådfoder til katte

Smag

Kan katte bedre lide tørfoder eller vådfoder? Som hos os mennesker er kattens individuelle smag forskellig. Om din kat kan lide sit foder afhænger af smagen, og ikke af, om det er tørre kroketter eller bidder i sauce – objektivt set, smager begge dele nærmest ens. Men mange katte har en særlig forkærlighed, for hvilket foder de kan lide!

Pris

Tør- og vådfoder til katte fås i forskellige kvalitetsniveauer og prisklasser. At tørfoder er komprimeret pga. dehydreringen, gør daglig fodring med tørfoder af høj kvalitet ikke nødvendigvis billigere.

Holdbarhed

Tørfoder til katte er, som navnet siger tørret, hvilket gør det særligt holdbart. Også i madskålen holder tør kattemad i flere dage!

Vådfoder kan opbevares længe, men har kun en meget begrænset holdbarhed efter bakken eller dåsen er åbnet. Foderet bør kun stå 2-3 timer i madskålen.

Naturlig katteernæring

Hvilken ernæringsform er særlig sund for katten og hvilken er i strid med deres naturlige ernæringsmæssige adfærd?

Små gnavere og fugle, som er kattens naturlige bytte, består af op til 80 procent vand. Som regel dækker de kattens vandbehov. Af denne grund opsøger vilde katte sjældent et vandhul og vores huskatte har bevaret denne adfærd fra deres vilde forfædre: De benytter sig kun sjældent af deres vandskål. Desværre drikker de også for lidt, selvom deres kattefoder ikke indeholder samme mængde vand, som byttedyrene i den frie natur…

Vådfoderets fugtindhold stemmer mere overens med kattens naturlige ernæring. Det kompenserer en stor del af behovet for drikkevand. Tørfoder er, på den anden side, tørt – og katten er derfor nødt til at få sit væskebehov dækket på en anden måde.

Så, som du kan se: Der findes godt og dårligt foder. Både tør- og vådfoder fås i høj kvalitet. Vi ønsker held og lykke med beslutningen!

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.