Det rigtige kattegræs

Kat spiser grønt kattegræs

Katte spiser gerne kattegræs for at hjælpe fordøjelsen.

Kattegræs er ikke en bestemt græssort, men en samling af forskellige græslignende planter. I dette indlæg forklarer vi, hvad de omfatter, og hvorfor de er velegnede som fodertilskud til din kat.

Hvorfor er kattegræs godt for katten? 

Indekatte bruger det meste af dagen på at pleje deres pels. Så det er ikke så mærkeligt, at der ender par ufordøjelige hår i mave-tarm-kanalen. Hårbolde (også kaldet trichobezoarer) er ikke kun irriterende, men fra en vis størrelse kan de også give forstoppelse. I værste fald risikerer din kat endda en livstruende tarmobstruktion (ileus).

Mens udekatte stimulerer deres fordøjelse ved at gnave græsstrå i haven, kan det svært for inde katte at få samme stimulering af fordøjelsen. Mange katte forgriber sig derfor i sin nød på til tider giftige stueplanter.

Derfor er det vigtigt, at din huskat altid har adgang til en potte kattegræs. 

© © byallasaa / stock.adobe.com

Hvilke varianter af kattegræs findes der? 

Der findes forskellige varianter af kattegræs. De fleste af disse urter hører til græsfamilien, som f.eks. hvede eller havre. Men også nogle halvgræsser som fladaks er populære som kattegræs:

Væddeløber (Chlorophytum cosmosum

Væddeløber fører til opkast hos katte. Ved at kaste op kan din kat fjerne slugte hår fra maven.

Ulempen: Planten lagrer giftige stoffer fra luften og giver dem videre til din kat. Hvis du har et rygerhjem, bør du derfor ikke benytte væddeløber.

Korn 

Af korn (f.eks. byg, havre, rug eller hvede) kan du hurtigt og billigt dyrke dit eget kattegræs. Fuglefoder til kanariefugle og undulater er også velegnet som frø. De spirede frø af disse planter er som regel bløde og derfor ikke til fare for din kat.

Fladaks (Cyperus

Fladaks er ganske vist ugiftigt for katte, men din kat kan skære sig på de skarpe strå. Fladaks fører ofte til skader i munden eller sidder fast i halsen. Så hold godt øje med din kat efter indtagelse af fladaks.

Stuebambus
Mange katte finder stuebambus uimodståelig. Men de kan også komme til skade på de spidse blade.

Stuebambus (Pogonatherum paniceum

Mange huskatte er glade for stuebambus og dens lange, spidse blade. Men desværre er netop disse en stor fare for katte. For din kat kan også komme til skade på dem.

DIY: Hvordan dyrker man kattegræs?

Ved at følge følgende trin kan du med en smule arbejde dyrke dit eget kattegræs:

  • Brug ubehandlet havejord.
  • Læg frøene i blød i vand i en til to timer.
  • Fyld en blomsterpotte med havejord.
  • Læg frøene ca. to centimeter ned i jorden.
  • Stil skålen på et lyst sted (undgå direkte sollys).
  • Hold frøene jævnt fugtige, men undgå at drukne dem.

 

Så skal du bare se. Kattegræsset spirer i løbet af få dage. Hvis stråene bliver gradvist tykkere, bør du dyrke nyt græs. For kraftigt græs kan nemlig beskadige din kats følsomme slimhinder.

Maltpasta: Et velegnet alternativ til kattegræs? 

Mange katteejere giver deres katte maltpasta for at støtte fordøjelsen af hårboller. Pastaen omslutter de slugte pelshår, så de nemmere glider igennem tarmen. Især hos ejere af langhårede katte som Maine Coon er dette middel meget populært.

Generelt anbefales det dog altid at spørge din egen dyrlæge til råds, før du benytter fodertilskud. For visse ingredienser kan også skade din kat på længere sigt, især for høj andel af fedt eller sukker.

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.