Pelspleje hos katte – sådan hjælper du din kat

Kat bliver børstet

Mange katte nyder pelsplejen - det fremmer også båndet mellem menneske og dyr

En tæt, skinnende pels er et tegn på, at katten er sund – fysisk og mentalt. Det meste af pelsplejen klarer katten selv. Du kan dog hjælpe din kats pelspleje med jævnlig børstning. En afbalanceret ernæring kan også hjælpe.

Kattepelsen: 25.000 hår pr. kvadratcentimeter

Farven og strukturen på kattens pels varierer afhængigt af race. I princippet består pelsen af dækhår og underuld.

Dækhåret bestemmer din kats farve og mønster. Den består af længere styrehår, som katten kan få til at stritte, og de lidt kortere beskyttelseshår. Underuld betegner det isolerende lag af fint, kort hår direkte over huden.

Med omkring 25.000 hår pr. kvadratcentimeter er hårtætheden af en normal kattepels ekstremt høj. Til sammenligning: har hunde en hårtæthed på 1.000 til 9.000 hår pr. kvadratcentimeter. Mennesker har på hovedet derimod kun omkring 175 til 350 hår pr. kvadratcentimeter. Så det er ikke underligt, at hjemmet tit er fyldt med kattehår.

Under pelsskiftet forår og efterår mister katte en særlig stor mængde hår. Om foråret udskiftes den tætte vinterpels med en lettere sommerpels. Om efteråret forsvinder sommerpelsen, og katten gror vinterpels.

Pelspleje hos dyrlægen © kaninstudio / stock.adobe.com
Regelmæssig pelspleje hos katte er vigtig – i alvorlige tilfælde er det endda nødvendigt, at dyrlægen fjerner klumper af filtret pels.

Børstning understøtter kattens pelspleje

Selvom katte normalt klarer sin pelspleje selv, kan du hjælpe din kat ved at børste den jævnligt – især hvis du har en indekat. Hos udekatte rusker vind og vejr i pelsen, og hår kan sidde fast i grene, når den går gennem buskads. Indekatte har ikke den mulighed.

Hvis du børster din kat kan det skabe en silkeagtig glans, det fremmer hudens blodcirkulation, og er godt for forholdet mellem din kat og dig. Mange katte nyder at blive aet med børsten. Som ejer har du også fordel af at hjælpe til med din kats pelspleje: ethvert kattehår, der sidder fast i børsten, ender ikke i sofaen, under sengen eller på de fine sorte bukser.

Sundhedsaspekter

Derudover kan din hjælp være med til at nedsætte den mængde hår, katte sluger, når de slikker sig selv. De kan samle sig i maven og danne klumper, der kaldes hårboller.

For at slippe af med en sådan hårbolle bliver katten nødt til at kaste den op. Dette hverken er behageligt for kat eller ejer. Regelmæssig børstning hjælper katte med at reducere hårboller i fordøjelseskanalen.

Langhårede racer, såsom perserkatte, bør man børste en gang om dagen. Ellers er der risiko for, at pelsen bliver mat. I særdeles hårde tilfælde er eneste udvej en saks. Nogle gange skal det endda fjernes af en dyrlæge.

Pelspleje hos katte: at vænne sig til børstning

Desværre sætter ikke alle katte pris på at blive hjulpet med pelspleje. Ved synet af kammen og børsten løber de straks væk. Andre forsvarer sig med næb og klør. De bider i børsten eller – hvis du er uheldig – endda i hånden.

I så fald er det kun tålmodighed der hjælper.

For at vænne din kat til børsten til pelspleje skal du lade den ligge frit fremme i et par dage. Så kan katten snuse til den og lære det ukendte instrument at kende i fred.

Vent på en god mulighed for de første strøg. Hvis katten alligevel er i stemning eller renser sig selv, er det det rigtige øjeblik.

Først bør du ae din kat med din hånd og derefter – meget forsigtigt – med børsten. Så fortsætter du med hånden igen. Skift mellem hånd og børste, så længe katten ikke giver modstand. Du må ikke påtvinge den noget. Hvis din kat bliver træt af det, skal du lade den være og fortsæt en anden dag.

Børst aldrig mod hårene

Børst eller ae aldrig din kat mod hårene, det bryder katte sig overhovedet ikke om. Start med din kats yndlingssteder: hvis din kat f.eks. kan lide at blive aet under hagen, bør du starte der. Gradvist kan du derefter udvide børstningen til andre dele af kroppen.

Ro og tålmodighed er vigtigt – og en eller to godbidder kan også være med til at gøre pelsplejen mere spiselig (om vi så må sige).

Pleje af lang pels © Alusha / stock.adobe.com
Til kattepleje har du brug for de rigtige værktøjer – det kan være forskelligt slags værktøj fra katterace til katterace.

Prøv forskellige slags børster til pelsplejen

Hvis din kat absolut ikke ønsker at blive børstet, kan det skyldes at der er tale om det forkerte værktøj. Generelt bør kamme og børster ikke være for skarpe, så det ikke gør ondt på den sarte hud under pelsen. Børstens tænder bør ikke sidde for tæt, så de ikke trækker i hårene. For eksempel er bløde naturhårsbørster eller massagebørster af gummi egnede til følsomme katte.

Ikke alle instrumenter er også velegnede til enhver race: En british shorthair med sin tykke, bløde pels har brug for andre børster end for eksempel en siameser med sit korte hår.

Specielle produkter til grundig fjernelse af løs underuld kan du købe i dyrehandlen. En “FURminator” f.eks. kan du få i forskellige varianter, skræddersyet til den pågældende katteraces hårlængde.

Glem ikke den afbalancerede ernæring

En afbalanceret ernæring kan også bidrage til en naturlig smuk pels.

Specialfoder og pastaer kan understøtte kattekroppens naturlige funktion, der udskiller de kattehår, de sluger mens de slikker sig, gennem tarmene. Hvis der alligevel opstår hårboller, spiser katte græs. Det vil hjælpe dem med at få hårbollerne til at passere. Derfor bør indekatte altid have en potte med kattegræs stående til rådighed.

Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din kats naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din kat bør altid aftales med din dyrlæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.

Kilde: https://www.welt-der-katzen.de/katzenhaltung/biologie

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?

4 min

Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne

Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.