Polydaktyli hos katte (katte med flere tæer) This article is verified by a vet

Kat med polydaktyli

"Polýs" betyder meget, og "dáktylos" er græsk for fingre.

Har du opdaget en killing med en tå for meget i dit kuld? Så har du sikkert ikke talt forkert. Det kan nemlig være, at din kat er polydaktil, dvs. at den har flere tæer end normalt. Her kan du læse, hvad polydaktyli betyder for kattens sundhed, og hvad du også skal vide om det kontroversielle emne.

Parring af “polys” – pineopdræt eller fordel?

Opdræt med såkaldte “polys” er omstridt overalt. I Tyskland anbefaler ministeriet for landbrug og fødevarer, at katte med polydaktyli udelukkes fra avl, mens andre derimod ikke ser polydaktylien som et problem hos katte, men snarere som en fordel. De går ud fra, at de berørte missekatte bedre kan klatre op og gribe fat, og at katte med et “normalt” antal tæer er bedre til jagt. I Amerika avler nogle opdrættere endda målrettet mod at opnå polydaktyli – og det med katteracen “Superscratcher”.

Symptomer: Hvad er tegnene på polydaktyli hos katte?

Katte med en polydaktyli har for det meste i stedet for fem for- og fire bagtæer seks foran og fem bagpå – altså en tå for meget på hver pote.

Udformningens præg kan dog variere. Genet kan medføre, at en tå vokser mere på alle arme og ben, eller at kun én tå er berørt. Det forekommer også sjældnere, at mere end én tå har dannet sig for meget. Således indeholder Guinness Rekordbog fortællingen om et kæledyr ved navn Jake, der angiveligt har hele 28 tæer i stedet for 18.

Hvis din kat også har en eller flere tæer for meget, så er det ikke et problem og der opstår som regel ingen større komplikationer.

Afhængigt af, hvor den ekstra tå sidder på poten, opdeler specialister polydaktyli hos katte i to forskellige former:

  1. Mittens-formen

Denne betegnelse stammer fra engelsk (“mitten”) og betyder “boksehandske” eller “luffe”. Her sker det, at den arvelige genmutation påvirker den indvendige side af poten. De polydaktive katte har en tommelfinger på deres forpoter i stedet for en ulveklo.

  1. Patty-fod-formen

Kattens poter er runde og ligner en hamburger-patty. Grunden er: Polygenet medfører, at tåen vokser enten i midten eller på ydersiden af potten.

Årsager: Hvad er årsagerne til polydaktyli hos katte?

Årsagen til polydaktyli hos katte er en særlig genmutation, der er arvelig autosomal dominant. Ifølge kattens DNA har katte normalt i alt 18 tæer på for- og bagpoterne. Hvis det gen, der er ansvarlig for dette, er ændret, ændrer antallet af tæer sig også.

Katteracen Maine Coon har ofte flere tæer end normalt. Forskellige kilder angiver, at 40 procent af Maine Coons med den oprindelige form havde en tå for meget.

Interessant at vide: Da katten til den verdensberømte forfatter Ernest Hemingway også var en poly, opstod navnet “Hemingway-katte” for polydaktile katte. Katte med en ekstra tå på mindst to poter bærer også navnet “skibskatte”.

Pixiebob-racen er også kendt for sin hyppigt forekommende polydaktyli. I modsætning til Maine Coon er polydaktyli hos Pixiebob-katte dog en af de anerkendte racestandarder ifølge TICA (The International Cat Association).

Kilder:


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?

4 min

Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne

Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.