10 spørgsmål til katteopdrætteren
Perserkat, Siameser, Maine Coon eller British Shorthair? Uanset hvilken racekat du bestemmer dig for: hvis det skal være en ægte raceren kat, er der ingen vej udenom en seriøs katteopdrætter. Men hvordan ved du, at den valgte opdrætter er virkelig seriøs, og killingerne er sunde? For at sikre dig, at du har lavet et godt valg, bør du spørge opdrætteren om de følgende 10 ting.
Indholdsfortegnelse
Overvejelser før en kat flytter ind
Anskaffelsen af en kat er en stor beslutning. Pludselig er der endnu et levende væsen med egne behov og krav, som man skal tage hensyn til. Hvem i familien påtager sig ansvaret for katten i de næste 10 til 15 år, sørger for nok bevægelse og beskæftigelse, sørger for en sund ernæring og en passende pleje? Og hvem tager sig af katten, hvis du er ude at rejse? Dem, der ønsker at købe en kat, bør gøre sige overvejelser i den retning og aldrig tage en forhastet beslutning. Man har jo i sidste ende ikke lyst til at skulle aflevere katten i et dyrehjem, bare fordi man pludselig indser, at katten ikke passer ind i det liv, man lever.
En bestemt katterace eller en helt bestemt killing?
Når du først har undersøgt, hvilke kattebehov og hvilke vaner en kat har, og er blevet overbevist om, at du kan tilbyde en kat alt, hvad den har brug for, at du ved hvilket basisudstyr du har brug for at anskaffe, og hvis alle i familien er enige om, at det er det man ønsker, jamen så er der faktisk ingenting, der taler imod, at I anskaffer jer en kat. Måske er I også blevet forelsket i en særlig race, og har lyst til at være ledsager til en kattekilling i sin vækst? I så fald skal du kontakte en velrenommeret opdrætter, der har erfaring med den valgte race, og som kan hjælpe dig med beslutningen med ord og gerning. Giv dig selv rigeligt med tid til at vælge den rigtige opdrætter og den rigtige killing. Desværre er der et par sorte får blandt dem der avler katte, altså avlere, som er mere optaget af profit end dyrenes ve og vel. Før du bestemmer dig for, hvilken opdrætter det skal være, bør du have en god mavefornemmelse og være overbevist om, at den unge kat stammer fra et godt hjem. For at understøtte din mavefornemmelse, har vi sammensat ti spørgsmål nedenfor, som du kan benytte for at føle opdrætteren lidt på tanden.
10 vigtige spørgsmål til katteopdrætteren
• Må jeg komme på besøg hos dig?
For at få et helhedsbillede af opdrætteren og kattene, er et besøg på stedet vigtigt. Skulle den formodede opdrætter sige nej til dette spørgsmål og foreslår i stedet et møde på en rasteplads eller et andet “neutralt” sted, kan du lige så godt afbryde kontakten med det samme. En seriøs opdrætter inviterer dig gerne hjem til sig selv og fremviser dig stolt sit hjem og sine katte.
• Hvor bor kattene hjemme hos dig?
Under et besøg hos opdrætteren står – ud over selve samtalen – en vurdering af kattene og hvordan de holdes naturligvis i forgrunden. Det handler ikke om, om møbler eller tæpper falder i din smag, men om, hvorvidt katte vokser op i et lyst, venligt og rent miljø. Hvis kattene holdes i en løbegård, en kælder eller et skur, er der nok ikke meget dyreven at finde hos pågældende. Hvor selvstændige katte end er, har de brug for tæt kontakt med mennesker, og bør vænnes til et liv med mennesker lige fra fødslen af. Køb derfor kun fra en opdrætter, hvor dyrene vokser op i huset eller i lejligheden, og hvor der er en tæt familieforbindelse.
• Må jeg kigge på killingerne i fred?
Afgørende for en god mavefornemmelse er, hvordan kattene trives hos opdrætteren. Er dyrene åbne og muntre? Killinger er nysgerrige af natur og ønsker at gå på opdagelse i deres omgivelser. Hvis de derimod virker yderst nervøse og skræmte under dit besøg, hvis de er apatiske eller skyr væk fra dig, bør du være skeptisk. Kig derfor på killingerne i ro og mag, og giv dem den nødvendige tid til at snuse til dig, og lær dem at kende. Hvordan opfører de killingerne overfor dig, og hvordan behandler de hinanden?
Deres udseende afslører meget om deres sundhed og trivsel. Hvis pelsen har skaldede pletter, er analområdet beskidt eller er maven oppustet? Det er i så fald alvorlige tegn på, at opdrætteren har forsømt sine dyr, og de er ikke får artskorrekt foder og pleje. Køb kun fra en opdrætter, hvis killinger alle er sunde og har en blank og blød pels, og hvis øjne, næse og ører er rene, og ikke klæber eller væsker.
• Kan jeg få hunkatten at se?
Intet menneske kan erstatte kontakten med moderkatten og killingens søskende. Katteunger har brug for kattefamiliens nærhed for at få en optimal start i livet. Sammen med deres søskende lærer de fra deres mor alt, hvad de har brug for til deres videre færd i livet. Derfor lever moderkatten altid i opdrætterens husstand. Hvis det ikke er tilfældet, og opdrætteren kan fortælle dig den triste historie, at moderen døde ved fødslen, bør du være ekstra opmærksom. Det er nemlig desværre tit den røverhistorie tvivlsomme opdrættere kommer med. En seriøs katteopdrætter bekymrer sig om sin moderkat og viser dig den villigt. Moderen bør ikke synes alt for genert eller endda aggressiv, og lader sig ae af opdrætteren. Kig også på hvordan hun opfører sig overfor sit afkom. Hvis hun virker irriteret eller uinteresseret, kan det være, at hun slet ikke er den rigtige mor. Spørg også opdrætteren, hvornår moderkatten sidste gang havde et kuld. Er der hviletid mellem kuldene? En seriøs opdrætter får sine katte bedækket højst en gang om året.
• Hvor mange måneder går der før killingerne sælges?
For en god start i livet og sund prægning og socialisering er det vigtigt, at killingerne ikke bliver solgt for tidligt og på den måde bliver adskilt fra moderen før tiden er moden. Derfor vil en seriøs opdrætter ikke udlevere katteungerne før de er tolv uger gamle – og de udleveres først efter at han har overbevist sig selv om, at den lille killing vil få fint liv hos den nye familie. En god opdrætter, der elsker sine katte og bekymrer sig om dyrevelfærd, vil gerne vide, om killingerne kommer i gode hænder.
• Har kattene været hos dyrlægen?
Det anbefales at alle katte med jævne mellemrum helbredsundersøges hos dyrlægen. I mange lander er vaccinering ikke obligatorisk, men det anbefales at katte får beskyttelse mod farlige og ofte dødelige sygdomme. Den første vaccine gives i bedste fald allerede fra de er 8 uger gamle. Herefter får de med 3-4 ugers mellemrum 2 eller endda 3 genopfriskninger. Den første del af basisvaccinen bør en opdrætter altså allerede have bag sig. Den sidste del af vaccinen bør være afsluttet, når de er 16 uger gamle, det vil sige, at du kan risikere at skulle til dyrlægen en enkelt gang. Men sørg for at få vist vaccinationsattesten og kig efter dyrlægens stempel, fordi vaccinationer kun må udføres af en dyrlæge.
• Kan du vise mig stambogen?
Hvis du sætter pris på en racekat, skal der også være styr på papirarbejdet. Hertil hører det nævnte vaccinationsbevis og stambogen (stamtavlen). For at få det skal opdrætteren være medlem af en anerkendt raceklub. Stamtavlen giver ikke kun information om, hvem katteugens forældre / bedsteforældre er, men er også et bevis på, at opdrætteren har opfyldt alle avlsbehov. En stamtavle gives kun til fuldblodskatte, der kommer fra ansvarlig avl, dvs. forældrene er registreret i foreningen og blev testet for arvelige sygdomme uden anmærkninger.
• Hvorfor valgte du denne race?
Hvis du er interesseret i en bestemt katterace, har du måske allerede læst og hørt meget om racens egenskaber. Og selvfølgelig kan man antage, at opdrætteren selv kender racen og dens egenskaber meget godt. Spørg vedkommende hvorfor denne race blev valgt og hvad der gør denne kat så speciel. En personlig samtale med en erfaren opdrætter giver ikke kun information om, hvordan katteracen holdes bedst, men er samtidig et fingerpeg om, hvor seriøs opdrætteren er i virkeligheden. Opdrætteren bør have specialiseret sig i en, højst to, katteracer og være i stand til at fortælle meget indgående om sine erfaringer med at håndtere den slags katte. Hvis opdrætteren avler på mere end to racer og kun fortæller overfladisk, bør du være forsigtig og måske hellere gå på jagt efter en anden, mere erfaren opdrætter.
• Hvad er prisen på en killing og er der en købskontrakt?
Selvfølgelig indeholder en god samtale med katteopdrætteren også det “forretningsmæssige”. En velrenommeret opdrætter vil give dig en entydig købspris, og kommer ikke for vare at overtale dig med et særligt købstilbud. En ægte, fuldblods kat fra ansvarlig avl har jo sin pris. En pris, der ligger et godt stykker under 3000 kroner, er det sandsynligvis ikke et seriøst tilbud. En opdrætter skal investere mange penge i kattene: udgifter til dyrlægebesøg, vaccinationer, sundhedstest, kvalitetsfoder, og måske videreuddannelse, må ikke undervurderes, og det afspejler sig også i prisen. Du kan spørge lidt ind til, hvordan vedkommende kommer frem til denne pris – også selvom den er indenfor rammerne af det rimelige.
En seriøs opdrætter laver en kontrakt med dig, hvor køber og sælger står på, samt den aftalte pris, men også racekattens id-nummer og andre betingelser for aftalens indgåelse.
• Hvilke tips til foder har du og hvordan holder jeg denne kat bedst?
Kærlighed til katte samt racens bevarelse og trivsel er i forgrunden, hvis der er tale om en ansvarlig opdrætter. Det er derfor naturligt, at en opdrætter ønsker at vide præcis, hvor killingen ender henne. Personlige spørgsmål om dit job, din familiære omkreds, dine boligforhold og hobbyer opstår ikke fordi vedkommende har skumle hensigter, men giver opdrætteren et helhedsbillede. Når du besvarer spørgsmålene, vær åben og ærlig – det er jo også i din interesse, at den lille kat passer ind og har det fint hos dig, og at I nyder hinanden i mange år fremover. Sørg for at indrømme, om du stadig er usikker på, hvordan man holder katten og hvilket foder den skal have. Det vil være helt normalt for kattebegyndere og bestemt ikke en grund til at afvise dig som køber. Det er vigtigere, at du viser interesse for opdrætterens råd og tips. Du vil kunne lære ganske meget om katten fra en seriøs opdrætter. Ikke kun i starten, men også senere hen kan der opstå spørgsmål eller usikkerheder, som hvis katten pludselig opfører sig usædvanligt, afviser foder, eller hvis efterladenskaberne i kattebakken ser påfaldende ud. Et godt forhold til en erfaren opdrætter, som også hjælper og rådgiver dig efter dit køb, kan ikke undervurderes.
Hvordan vænner man en kat til at være ude?
Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.
Opdrage killinger – Nemme tips & tricks
De små killinger lærer af deres mor og deres søskende i de første uger. Men det er stadig vigtigt, at mennesker træner med dem også. Kattemor opdrager trods alt ikke sine killinger efter menneskelige standarder.
10 ting du bør vide, før en kat flytter ind
Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.