Opdrage killinger – Nemme tips & tricks

Opdragelse af killing

De små killinger lærer af deres mor og deres søskende i de første uger. Men det er stadig vigtigt, at mennesker træner med dem også. Kattemor opdrager trods alt ikke sine killinger efter menneskelige standarder.

Det er altså op til dig at indprente de små misser, at formålet med dine gardiner, tapeter og sofaer ikke er at hvæsse klør på dem. Dybest set hjælper det med at forstå årsagerne til, hvorfor en kat opfører sig som den gør. Når en kat hvæsser klør på tapet, gardiner og lignende markerer din elskede killing gennem sine poters duftkirtler deres territorium. Mennesker kan ikke opfange den fine duft, men andre katte og dyr kan. Katten hvæsser også sine klør på denne måde, renser dem og strækker sin krop.

Det er altså en helt naturlig adfærd. Det må din kat for så vidt også gerne, bare kun men på helt bestemte steder: kradsetræet eller kradsebrættet. Det kan du lære den med empati, ro og lidt tålmodighed.

Sådan virker killingens træning

Det er også vigtigt at huske, at katte som hovedregel er enegængere, og ikke flokdyr. Derfor er mennesket heller ikke alfahan eller alfahun for dem. De mener altså ikke, at det bydende nødvendigt at følge de ordre vi mennesker kommer med når vi vil opdrage dem. Derudover er katte simpelthen ikke lige lydige. Dybest set kan du dog træne killinger ganske udmærket, hvis du følger disse råd:

  • Et vigtigt aspekt er, at du bør reagere på din kats handlinger lige efter de har udført den. Hvis killingen sidder på bordet, strækker næsen over bordkanten, eller hvæsser klør på din sofa, kom med et bestemt, men blidt “nej”, og løft din killing fra bordet eller bær den over til sit kradsetræ.
  • Placer kradsetræet, ideelt flere, på et eller flere let tilgængelige steder. Det er også en god idé at placere kattetræerne i nærheden af de møbler, katten ellers ynder at hvæsse klør i. Du kan sørge for ekstra incitament ved at drysse lidt catnip på dit kradsetræ.

Katteopdragelse: reagér øjeblikkeligt på din killing

Man bør reagere på en killings uønskede adfærd indenfor kun et til to sekunder. Det er en meget vigtig regel, for ellers kan katten ikke finde ud af hvad det er den har gjort forkert. Enhver konsekvent og øjeblikkelig handling fra dig, kombineret med positiv forstærkning overfor alt hvad din lille killing har gjort godt, vil hurtigt og effektivt få killingen til at følge dine regler.

Hold killingen hos morkatten i lang tid

Det er yderst vigtigt, at killinger bliver hos deres mor så længe som muligt. Nærheden til moderen er vigtig for små killingers fysiske og mentale sundhed. Hvis man tager killinger fra deres mor for tidligt, kan det blandt andet medføre, at de lettere bliver bange eller nervøse. Det vil mindske kattens livskvalitet – samt chancerne for at opdrage på dem. De små killinger er simpelthen mere modtagelige, når de føler sig trygge og følelsesmæssigt afbalancerede.

kattekilling med deres mor

Katteopdragelse: den positive forstærkning

Når du opdrager på killinger kan du har du forskellige værktøjer. Nogle katteeksperter sværger til brugen af klikkere. Hvis du samtidigt kommer med klar og tydelig ros når din killing har gjort noget godt, kan du opnå en masse med klikkertræning. Dybest set er det muligt at opdrage enhver kat med klikkeren. Men også kan der være forskelligt fra kat til kat, hvor meget de reagerer på denne opdragelsesmetode.

En klikker virker gennem den karakteristiske lyd den genererer. I kattes normale omgivelser opstår denne slags lyd ikke. Den signalerer til katten, at den netop har gjort noget rigtigt, hvis man benytter den som positiv forstærkning.

Her har du igen et stramt tidsvindue på et til to sekunder, hvor du for eksempel kan belønne den lille killing med lidt tørfoder.

Klikker-træningen bruges også, hvis du gerne vil lære din kat nogle tricks. Det benyttes for eksempel i film, hvor katte spiller en rolle. Hvis du har lært din killing med klikkeren har formidlet de grundlæggende ting for at leve sammen, så kan du som regel bruge den til at gennemføre større opgaver. Nogle ejere lærer endda deres katte lidt tricks ved hjælp af klikkeren.

Belønning gennem godbidder og kæleri

Ikke alle katteeksperter sætter pris på brugen af dette værktøj, som laver en knaldperle-lignende lyd. Nogle synes, at brugen af klikker er noget upersonlig. Det er trods alt vigtigt at bygge et dybt bånd og et tillidsforhold til din killing.

Klikker-kritikere er af den opfattelse, at det er meget bedre og nemmere at formidle det til killingen igennem kattesnacks, udtalt ros og kæleri, hvis den netop har gjort noget godt. På den måde kan du dele din glæde på en mere autentisk måde.

Med positiv forstærkning kan du som udgangspunkt opnå adfærdsmæssige forbedringer hurtigt. Straf med vandsprøjte for eksempel frarådes på det kraftigste, fordi det ville ødelægge det ønskede tillidsforhold. Det at skabe tætte bånd er alfa og omega for at kattetræningen bliver vellykket.

Belohnung ist wichtig

Hvis din killing gør noget, der vækker din utilfredshed, er det bedst at reagere ved straks at ytre et klart og tydeligt “nej”. Samtidig skal du tage katten væk fra køkkenbordet, bordpladen – eller hvor den lige er hvor du ikke vil have det – og stille den forsigtigt på gulvet, i sin kurv, på kradsetræet eller lignende. Det forstår katten som regel hurtigt.

Katteunger bliver hurtigt stuerene

Turen til kattebakken lærer killinger også ret hurtigt. Ikke desto mindre bør det bemærkes, at der altid kan ske uheld i læringsfasen. Hvis det sker, bør du aldrig være blive sur, men altid reagere blidt og tålmodigt og bare sætte din kammerat i kattebakken samtidig med, at du taler med sagte stemme og måske endda kærtegner den. Derefter kan du fortrække diskret, så den kan forrette sin nødtørft i ro.

Hvis en af killingens søskende er i kattebakken virker det tit tillokkende for resten af flokken. Ikke sjældent benytter to killinger kattebakken samtidigt. Senere bør hver kat få sin egen kattebakke.

Kæl aldrig på ét sted for længe

Killinger og katte elsker at blive kælet for, men deres sanser kan blive over-stimuleret hvis du kæler for længe på ét sted. Det kan nogle gange føre til, at katteungen efter nogen tid viser tegn på, at den synes det er for meget. Du bør være opmærksom på det og lad være med at kærtegne katten på samme sted for længe.

Vi ønsker dig en harmonisk sameksistens og meget sjov sammen med din kat – som killing og senere som voksen kat.

Gå på opdagelse i vores shop til killinger og læs andre artikler om katte!

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.