Hvorfor slikker min kat mig?

Hvorfor slikker min kat mig?

Hvis du kender to katte, der er ekstra glade for hinanden, kan du med lidt held se dem slikke hinandens pels. Kattene udfører altså pelspleje på hinanden på en hengivenhedsfuld måde. Men hvad betyder det, når katte slikker mennesker?

Hvorfor slikker katte hinanden?

For at forstå, hvorfor katte slikker mennesker, lad os se på den adfærd, katte har overfor hinanden. Det hjælper os med at forstå den rolle, tungen spiller i kattes sociale interaktioner.

Årsagerne til, at katte slikker hinanden, er:

  • Pleje: allerede som små kattekillinger nyder de den våde pelspleje fra deres mor
  • Styrker båndet: baseret på kattemors adfærd overfor killingerne er pelsplejen imellem voksne katte også et udtryk for kærlighed og gensidig tillid
  • Optager pelslugt: ved at slikke hinanden opfatter katte lugten af deres artsfæller bedre
  • Ændrer pelsens duft: katten dækker de ukendte lugte fra dens artsfælle med sine egne duftmolekyler – for eksempel efter at vedkommende er kommet tilbage fra et besøg hos dyrlægen

Tre grunde til, at katte slikker mennesker

Hvorfor slikker katte mennesker? Hos mennesker anvender katte det, de kender fra social kontakt med artsfæller. Derfor kan din kat lide at slikke dig.

Viser hengivenhed med sin tunge

Den smukkeste og vigtigste grund til at være glad for at blive slikket: katten ønsker at udtrykke sin store hengivenhed. Hvis du aer din kat, og den spinder og slikker din hånd, så er du en heldig kartoffel: din kat holder af dig og nyder dit samvær. Men vær ikke ked af det, hvis din kat aldrig slikker din hånd. Fordi katte gør det meget sjældnere end hunde. I bogstaveligste forstand gælder følgende: at slikke sine kære er et spørgsmål om smag.

Slikning for at afmærke territoriet

Hengivenhed går hånd i hånd med den næste grund til at bruge tungen. I og med katten er så glad for dig, vil den gerne udvise ejerskab. Firbenede har meget bedre lugtesans end mennesker har det. Hvad vi ikke bemærker, når katte slikker vores hud: de efterlader små duftpartikler. På den måde sender de et signal til artsfæller eller hunde, at de tilhører denne kat. Slikning udtrykker således et krav om ejerskab. Det er meget lig det tilfælde hvor du måske aede en anden kat eller en hund, inden du mødte din kat. Katten kan lugte den potentielle konkurrence. Ved at slikke fjerner de ikke kun “modstandernes” duftmolekyler, men overdækker dem også med deres egne.

Katten slikker sved fra din hud

Ligger du på en liggestol ved 30 grader Celsius, og din kat slikker din hånd? Måske værdsætter de bare smagen af din sved. Den let salte aroma er interessant for mange dyr. Også hvis du har spist noget velsmagende lige inden, er det meget muligt, at katten kan lugte det på din hånd. Det vil derfor ikke være underligt, at hun ikke har lyst til at gå glip af denne godbid.

Hvad skal jeg gøre, hvis katten slikker mig?

Hvis din kat slikker dig af hengivenhed, har du måske lyst til at give noget tilbage. Du kan ae den med din frie hånd. Mange katte elsker også pelspleje med en blød børste eller en massagehandske. Hvis din kat er en af dem, bør du forkæle den med en børste. Sådan styrker du båndet til din lodne ven.

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

Katte i snor – tilvænning

En kat i snor - går det godt? Selvfølgelig! Med den rigtige træning vil din kat være glad for at gå tur i en kattesele. Men ikke alle katte er lige egnet til jævnligt at gå tur. Læs her, hvordan du får din kat til at vænne sig til en kattesele.