Lær din kat tricks: 10 tricks til intelligente katte!

Lær din kat tricks med godbidder

Lær din kat tricks med lækre godbidder

Kan man lære en kat tricks? Det spørger mange katteejere sikkert sig selv om. For at din kat rigtigt kan udfolde sin fysik, er det vigtigt at give den afveksling og opgaver. Vi præsenterer her 10 seje kattetricks, som du og din intelligente kat kan træne sammen.

Sådan lærer du din kat tricks: På pladserne, færdige, start!

Vil du lære din kat nogle tricks bør du forberede det godt. Indledningsvis er det vigtigt med rutine, det vil sige: Træn altid det samme sted og i et helt rolige omgivelser. Uden musik og andre baggrundslyde kan din firbenede ven bedst koncentrere sig om sin opgave.

Sørg for en velsmagende belønning, som du kan bruge til at forstærke de enkelte træningstrin. Dette kan også være et velsmagende tørfoder. På den måde kan din kat arbejde for en del af sin daglige foderration.

Selv om du kan undervise katte i alle aldre, er meget unge katte nogle gange ikke i stand til at koncentrere sig om tricks. Det bliver for det meste lettere, når de er ca. et år gamle.

Grundlaget for de 10 kattetricks er den klassiske tilvænning: I den forbindelse lærer katten en bestemt adfærd ved hjælp af positiv forstærkning. De fleste katte viser allerede tilvænnede forløb i hverdagen. Du åbner skabet, hvor den lækre snack pose står? Din intelligente uldtot hører skabsdøren og drøner rundt i håb om de velsmagende bidder. Dette enkle princip kan bruges til at træne kattetricks.

Vigtigt ved kattetricks: Brug kommandoer

Indledningsvis et par ord om kommandoer, før vi begynder. Du kan bruge kommandoer, når din kat allerede kender det pågældende kattetrick. Hvis du er sikker på, at din kat vil vise den ønskede adfærd i løbet af træningen, kan du give en passende kommando.

Dette kan være verbalt – sørg så altid for den samme betoning – eller du for eksempel altid gør den samme gestus med hånden. Øv, indtil katten udviser den ønskede adfærd på kommando. Men husk: Det bør altid være sjovt til at begynde med!

Vigtigt: Når din kat har lært en kommando på en pålidelig måde, skal du først belønne den, når du giver kommandoen, og den udfører kattetricket på kommandoen, ikke når den selv har lyst.

10 fantastiske kattetricks

Giv din kat sans for træningen!

Dette kattetrick er ved første øjekast ikke det mest spektakulære, men alligevel grundlaget for vores træning. For her forbindes en lækker belønning med en lyd: vores positive forstærker.

Det kan for eksempel være en klikker eller et kort “smæk” med læberne. Men skal lyden altid være den samme, så din kat kan genkende den.

Hvordan tilvænner vi vores kat? Sæt dig foran katten, og kast en yndlingsgodbid til den. Så vil den sandsynligvis glemme alt andet! Din kat bliver glad for godbidderne – samtidig afgiver du et lydsignal. Gentag dette flere gange, indtil katten har lært: ”Denne lyd viser, at jeg fortjener en belønning!”

Denne tilvænning bruges altid i starten, og det er vigtigt, at din kat får den ind på rygraden. Gentag helst øvelsen flere dage i træk. Indtil det er sikkert, at din kat har forstået princippet.

Hvis du kun giver det akustiske signal under træningen, og din kat efterfølgende giver dig al opmærksomhed, ved du, at den nu er godt tilvænnet – og så kan du fortsætte!

Spring

Når katten står foran dig, skal du holde et dæk tæt på gulvet foran den og lokke den med en godbid gennem dækket. Vær tålmodig, hvis din kat stadig er lidt skeptisk i starten af dette kattetrick. Når den kommer sikkert igennem, løftes dækket et lille stykke højere. Øg højden langsomt, indtil katten må springe for at komme igennem dækket. Hvis den løver nedenunder, tager du et skridt tilbage.

Bemærk: Hold kun dækket så højt, som din lille ven kan springe uden synlig kraftanstrengelse. Og sørg for, at gulvet er skridsikkert.

Tip: En anden mulighed er at lade katten springe over din udstrakte arm. Hvis de respektive tricks hænger fast, kan du prøve med armbevægelser – et højt hævet dæk eller en arm – eller indføre en kommando som “Spring!”

Slalom

Slalomløbet kræver udover, at der skal være et tæt bånd mellem menneske og kat, også en vis koordination fra begge sider. Målet er, at katten skal løbe mellem benene på dens ejer.

Ligesom når der springes igennem dækket, kan du lokke katten trin for trin med en dejlig lækkerbisken i den ønskede retning og mellem dine ben, hvor der er afstand imellem.

Husk, at katten altid skal starte ved siden af det ben, der er bagerst. Slalomløb ser rigtigt elegant ud, når begge bevæger sig med en flydende bevægelse. Øv bevægelserne langsomt, og hav masser af tålmodighed. Selvfølgelig skal du være opmærksom på, at du ikke ved et uheld træder på kattens poter – så gå meget forsigtigt fremad.

Sit

Ikke kun hunde kan sidde og dække! Til øvelsen “Sit” holder du en lækkerbisken eller en interessant legeting over din kats hoved, og flyt den lidt bagud, når din kat bliver opmærksom på den.

De fleste katte vil automatisk sætte sig ned for at holde øje med byttet. Beløn straks dette med noget lækkert og med masser af lyd. En anden mulighed er at belønne katten med godbidder og et lydsignal, hver gang den tilfældigt går i siddeposition.

Husk, at det kun giver mening, hvis du belønner din kat umiddelbart efter, at den har sat sig ned, ikke hvis du først skal løbe ud i køkkenet for at finde en godbid.

Enten må du altså altid have belønningen klar til at gribe, eller du udnytter bestemte situationer, hvor du ved, at din kat snart vil sætte sig. Denne metode kaldes “capturing”. Man styrker den ønskede daglige adfærd positivt. Sit er en god udgangsstilling til yderligere tricks!

Dæk

Der er forskellige måder at lære din kat Dæk. Her kan du for eksempel tage en godbid i hånden og lægge den på gulvet og holde fast. Din kat vil sandsynligvis lægge sig foran det på et tidspunkt. Giv godbidderne allerede ved de første tegn på, at katten dækker, og lok den på den måde mere og mere til liggestillingen.

Styr den ønskede adfærd med det almindelige lydsignal. Når din kat har forstået, hvad der forventes af den, kan du indføre en kommando – her er håndbevægelsen med den nedadførte hånd særligt velegnet. Du kan også bruge capturing (se Sit) til at lære Dæk med. For eksempel hvis du ved, at dit kæledyr kommer for at putte sig for en afslappet aften i sofaen.

Rulle

Udgangspositionen for dette trick er Dæk! Så når din kat ligger foran dig, skal du bevæge en hånd langsomt over den, så den skal dreje ryggen til siden for at kunne følge hånden med øjnene. Hånden, der bevæger sig, holder ikke en lækkerbisken, men du belønner hver bevægelse i den rigtige retning med en lille lækkerbisken og et lydsignal – indtil katten har udført et fuldt rul.

Øv altid rullen fra samme side! Hvis du vil udføre katte-tricket fra begge sider, skal du træne begge særskilt, hvilket dog kan forvirre din kat i starten. Når din kære ven har lært tricket, kan du enten bruge en akustisk kommando eller lade hånden gå hen over katten.

Kat giver pote
Et af de mest populære kattetricks: Giv pote!

Giv pote

Et af de mest populære kattetricks er helt sikkert at »give pote” Men hvordan får vores kat smag for den øvelse? Det er bedst, hvis den allerede har lært Sit. For på den måde befinder den sig i den optimale position. Så når den lille gavtyv sidder foran dig, skal du lægge en hånd fladt på gulvet og belønne enhver interesse i hånden med et lydsignal og en godbid.

I det næste deltrin forstærker vi kattens snusen til den flade hånd. Hvis den snuser pålideligt i flere træningsintervaller, går vi et endnu et skridt videre.

Nu skal katten “pote” med dig, før der falder en godbid: Læg hånden fladt foran katten som normalt. Hvis den ikke får en godbid efter at have snuset, vil den eksperimentere og før eller senere røre din hånd med poterne. Nu er det rigtige tidspunkt til den positive forstærkning! Forøg længden gradvist ved først at belønne den fremstrakte pote efter 2 eller 3 sekunder og til sidst løfte hånden lidt. Hvis den lille intelligente fyr behersker dette, kan du bruge en kommando.

High Five

Til den berømte “giv-mig-fem!” skal din kat allerede beherske Sit og kunne give pote. Så er der kun få skridt til den ønskede potegivning: Løft blot hånden højere og højere opad, når der skal gives pote, og så vender du hånden til high-five-positionen.

På denne måde belønner du din firbenede træningspartner trin for trin med et lydsignal og godbidder. Hvis din firbenede ven bliver irriteret, skal du gå tilbage til den klassiske måde at give pote, inden du langsomt går videre. Når din kat har styr på katte-tricket, kan du bruge en kommando – eller blot bruge den udstrakte hånd som kommando.

Gå oprejst

Til at lave kattetricket, hvor den skal gå oprejst, skal du holde en lækkerbisken lidt over din kats hoved. Mange firbenede venner sidder nu automatisk på bagpoterne for at nyde det lille bytte. Øg kattens koncentration med klikkeren eller det velkendte forstærkningssignal, når den bevæger sig i den rigtige retning – opad.

Vigtigt: Beløn ikke, at den trækker kløerne frem, men kun de forsøg, hvor katten viser sine fløjlspoter. Ellers vil du i fremtiden blive kradset ved dette kattetrick. Afhængigt af det ønskede mål kan du nu begynde med finjustering: Din hustiger skal for eksempel forblive i oprejst stilling i kort tid.

Beløn den altid med en ekstra godbid, hvis den bliver stående lidt længere. Endelig kan du forbinde en kommando med den ønskede adfærd, for eksempel “stå” eller “op”.

Kom

Som katteejer kender du sikkert: Vores elskede kæledyr kommer bare, når man kalder på dem. Men altså kun hvis de har lyst til det eller vejrer de saftige stykker i en skål fyldt med et lækkert måltid. Med lidt træning kan du øge succesraten drastisk. I hvert fald hvis din kat er i træningshumør.

Hvis den ligger mæt og sovende på radiatoren, kan dette mindske chancerne for succes. Sådan lærer du din kat “Kom!”: Sæt dig på gulvet foran den, og vis den godbidderne i din hånd.

Når katten kommer til dig, kan du for eksempel sige “Kom!”. Det er vigtigt, at det altid er den samme ordre – og giv den så en af de lækre godbidder, når den er henne hos dig. Sæt dig et andet sted, og gentag dette op til ti gange. Slut på den første træningsenhed.

Tip: Hvis din kat følger efter dig for at komme til de fristende bidder hurtigere, kan du kaste den ene to meter væk og holde den lidt på afstand igen.

I en af de næste træningsenheder kan du bare sige “Kom!” og skjule din lækkerbisken. Når katten kommer, skal den have den ønskede belønning, hvis der ikke sker noget, skal du tage et skridt tilbage.

Tip: Til dette kattetrick er det ikke sikkert, at det er nødvendigt med et lydsignal såsom en klikker. Men du kan bruge det supplerende: Beløn din kat med den bestyrkende lyd ved hvert skridt i den rigtige retning.

Kort om kattetricks

Det skal altid være sjovt, når man skal træne sin kat. Bedst er at træne hver dag eller hver anden dag i nogle minutter med din firbenede ven. Du kan også have et fast antal godbidder pr. træningsinterval. Husk altid: Timing er altafgørende. Beløn straks den ønskede adfærd!

Afslut altid øvelserne med en succesoplevelse for katten, selv om det betyder, at der gås et skridt tilbage igen. Hvis din træningspartner slikker pelsen under en øvelse, skal du også gå et skridt tilbage. Sådan og lignende adfærd er overspringshandlinger og indikerer, at din firbenede ven ikke ved, hvad der nu forventes af den. Gentag kendte kattetricks regelmæssigt, så din kat ikke glemmer dem.

Tricks, som er lært, kan også integreres i hverdagen: Din kat venter spændt på sit lækre måltid? Så lad den gøre et lille trick, før du stiller den fyldte skål foran den.

Mangler du nogle lækre godbidder til træningen, så kan du finde et stort udvalg af kattesnacks hos zooplus.

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

Katte i snor – tilvænning

En kat i snor - går det godt? Selvfølgelig! Med den rigtige træning vil din kat være glad for at gå tur i en kattesele. Men ikke alle katte er lige egnet til jævnligt at gå tur. Læs her, hvordan du får din kat til at vænne sig til en kattesele.