Hvordan vænner man en kat til at være ude?

kat bliver børstet

Fra hvornår må katte komme ud?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri – vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

indekat er blevet til udekat

At vænne katten til at være ude – hvad er der at overveje?

  • Når en kat er flyttet ind i dit hjem, bør den holde sig indenfor i mindst fire uger, så den kan skabe en binding til de nye omgivelser og det nye territorie!
  • Find på forhånd ud af, hvad der i dit boligområde kunne være af farer. En havedam bør for eksempel være dækket til så kattekillingen ikke falder i og drukner. Andre dyr kan være farlige for en kattekilling. Hvis du bor på en travl gade, og din kat ikke har nogen erfaring med biler, kan det hurtigt ende fatalt. Overvej, om risikoen er for stor.
  • Katten bør også have mulighed for at gå ind når du er på arbejde, så en kattelem eller en mulighed for at trække sig tilbage er ganske nødvendigt – så er kattekillingen beskyttet mod vind, vejr, hunde, nabokatte eller andre trusler.
  • Kender din kat sit navn og kommer den løbende når du kalder på den? Ellers kan det nok være, at selv den mest udprægede strejfer kommer løbende, hvis du ryster en pose med tørfoder. Prøv det!
  • Sørg for, at din kat er chippet eller øretatoveret. Det beskytter dig mod uønskede overraskelser og så ved man hvor katten hører til henne, hvis der skulle ske en ulykke.
  • Har din kat de nødvendige vaccinationer? Ofte er det også tilrådeligt med en sterilisering – så undgår du, at katten formerer sig uhæmmet. Din dyrlæge kan give dig nogle tips til din udekat.
  • Halsbånd er for udekatte ikke den bedste idé: så sidder de hurtigt fast i buske eller underskov hvor de kan komme alvorligt til skade.
  • På dagen hvor du lukker katten ud for første gang bør du ikke have de store planer, så kan du være der hvis den kommer ud for problemer. Efter de første 2-3 gange kender katten som regel sine omgivelser ganske godt.

Hvis man er godt forberedt så kan selv de mest dovne katte få glæde af at være ude!

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.