10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Rød kat ligger på et kradsetræ

Der er ingen vej udenom – små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse “10 ting du bør vide, før en kat flytter ind” hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.

•    Ansvar i mange år

Spontan ferie, ligge i sengen indtil middagstid eller kigge efter en ny lejlighed: i fremtiden er det vigtigt at tænke din kat ind i små og store beslutninger. Så før katten flytter ind, hav in mente at det vil ændre dit liv i meget lang tid! At bo sammen med en kat vil de fleste anse for at være meget berigende. Men nogle mennesker er ikke på forhånd klar over det ansvar, der er forbundet med, at en kat flytter ind. Desværre betyder det også, at mange katte i sidste ende bliver nødt til at flytte ud igen.

•    Katte koster mange penge

Hvis du adopterer en killing, bør du altid købe hos en velrenommeret opdrætter. En racekat kan koste flere hundrede eller endda tusinder af kroner og du bør også tænke på grundlæggende udstyr. For eksempel har du nok brug for en behagelig katteseng, katteskåle, kattelegetøj, børste, kradsetræ og kattebakke. Så er der faste omkostninger til foder af høj kvalitet og eventuelt kattegrus. Derudover er der udgifter til kontrolundersøgelser og vaccinationer hos dyrlægen. Apropos dyrlæge: til dyrlægeudgifter bør du lægge rigeligt med penge til side. Hvis katten er syg kan det nemlig hurtigt blive dyrt.

•    Klager udlejer og naboer?

Hvis du bor til leje, skal du have samtykke fra din udlejer, før en kat flytter ind. Det bør i øvrigt være nedfældet i lejekontrakten. Hvis du holder kat selvom du ikke må, vil du efter al sandsynlighed få en advarsel og derefter en opsigelse. Sørg altså for at spille med åbne kort. Hvis du overvejer at flytte bør du tænke på, at ikke alle udlejere tillader husdyr. Hvis du har en udekat, kan forholdet til dine naboer ændre sig: nogle bryder sig ikke om, at fremmede katte forretter deres nødtørft i grøntsagsbedet eller deres børns sandkasse. Prøv at finde en løsning i fordragelighed.

Ung kvinde med sin kat

•      Katte er egenrådige

“Hunde har en herre, katte har personlighed!” Der findes nok ikke en kat, der kommer til at adlyde dig i lige så høj grad som en velopdragen hund. Men det er faktisk lige det, mange katteejere elsker mest. De hopper op på borde, flår i gardiner eller spiser planter: katte gør, hvad der passer dem. Selvfølgelig kan du godt lære din kat et par regler. Men du kan nok ikke regne med, at katten altid overholder dem. Vi kunne også sige: “Hvis ejeren er ude af huset, danser kattene på bordet”. Især opdragelse af killinger kræver meget tålmodighed. Hvis du ikke har lyst til, at katten sover i sengen, er konsekvensen: en enkelt undtagelse kommer til at koste dig flere ugers træning.

•    Hår & hygiejne

Katte taber hår. Mange hår. De er ikke til at få af dit tøj, din sofa, din seng. Få fat en god fnugrulle. Med tiden vil du udvikle en naturlig fornemmelse af, hvilke materialer på magisk vis tiltrækker kattehår. Regelmæssig børstning hjælper dig i dine bestræbelser på at undgå kattehår i hjemmet. Ikke desto kommer dit liv til at være mere langhåret sammen med en kat! Det undervurderer mange mennesker. Derudover er katte renlige dyr, men hvis man er til et klinisk rent hjem vil man opleve, at man bliver udfordret.

For eksempel: kattegrus sætter sig fast i pelsen og bliver spredt i en radius på 20 meter omkring kattebakken. Foder lander andre steder end i madskålen. Sidst men ikke mindst: i tilfælde af sygdom eller hvis katten bliver bange kan der opstå problemer med renligheden.

•    Katte er selskabelige

Hvis din kat kun kommer til at være indendørs i lejligheden, bør du altid holde dem i par. Det har mange fordele: du kan lade dem være alene uden dårlig samvittighed fordi du ved, at de altid har nogen at lege sammen med. Hvis du virkelig kun vil have en enkelt kat, spørg personalet på dyrehjemmet om de har en kat, der ikke har lyst til at bo sammen med artsfæller alligevel. Her bør du dog påregne at skulle tilbringe en del tid sammen med din kat. Udekatte kan sagtens leve som “enekatte”. De finder masser af opgaver og beskæftigelse udenfor – og nogle gange en kattekammerat.

•    Katte kan komme til (næsten) overalt

Uanset om det er på reolens eller klædeskabets øverste hylde – mange katte er sande cirkusartister. Nogle har et talent for at åbne døre og går på opdagelse i skabet med godbidder mens du er væk. Forsigtig: visse katte kan finde på at tage en lur i vaskemaskinen eller hopper i et ubemærket øjeblik ud i garagen eller ind i bilen, mens du er ved at skynde dig på arbejde om morgenen. I modsætning til de fleste hunde går katte også på opdagelse på skriveborde, køkkenborde eller vindueskarme. Kort sagt, en kat kan være overalt hvor du mindst regner med det – prøv at lade være med at såre den. Hvis din kat ikke bør have ubegrænset frihed, skal du sikre haven eller altanen med et hegn på mindst to meter i højden. Om nødvendigt skal du spørge din udlejer om tilladelse!

Maine Coon kat

•      Katten er en jæger

I nattens mulm og mørke pludseligt piveri i dit soveværelse? Så har din kat nok en ufrivillig gæst med hjem! Hvis du har en udekat bør du være opmærksom på, at de elsker at præsentere trofæer for dig. De placerer dem i gangen eller bringer dem til soveværelset for at lege med den stadigt levende mus. Selv fugleunger eller guldfisk kan være bytte for de dygtige jægere. Og nogle gange er der en lille gave på dørmåtten! Hvis du vil adoptere en kat, bør du acceptere denne egenskab.

•    Sygdom og alder

Med lidt held kommer du til at have en sund kat ved din side i de næste 15 eller 20 år. Men mange katte vil før eller senere opleve helbredproblemer i højere eller mindre grad. Det kan være at katten på et tidspunkt får brug for medicin eller med alderen har brug for mere hjælp til f.eks. at klare trapper eller skal oftere til dyrlægen.

•    En kat er en vidunderlig ledsager!

Ja – katte koster penge, de holder dig beskæftiget, og nogle gange tærer de på vores tålmodighed. Det afskrækker dig ikke? Så har du en tyk pels – og et stort kattehjerte! Med humor, tålmodighed og kærlighed til dyr kommer du til at overvinde udfordringerne ved at leve med en kat! Og når katten først ligger og spinner på dit skød er alle problemer hurtigt glemt! Vi ønsker dig meget glæde med din nye værelseskammerat!

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.