Katte om vinteren: Tips til den kolde tid

Katte om vinteren

De færreste katte tager skade af lidt sne - det er bare sådan, at de færreste er glade for den

Selvom katte er tykhudede, har 9 liv og kan tåle det meste – foretrækker mange katte stadig en hyggelig og varm radiator om vinteren. Vi viser, hvad inde- og udekatte har brug for så de kan komme igennem vinteren på afslappet vis. Vi giver også tips til, hvordan du forkæler din kat i den kolde årstid.

Kan katte fryse?

Ved du ikke rigtig hvad du kan gøre for at give din kat lidt ekstra opmærksomhed i den kolde årstid? Kan katte faktisk fryse? En udekat, der hele året tilbringer meget tid ude i det fri, forbereder sig instinktivt til vinteren ved at skifte pels i god tid.

Kulde er ikke umiddelbart det store problem. Ikke desto mindre vil den være glad, hvis du den har et varmt sted, den kan trække sig tilbage til om vinteren. Din udekat bør altid have mulighed for at få varmen, hvis den vil.

Hvis katte fryser, kan du se det på deres kropsholdning:

  • Katten krummer ryggen
  • Poterne forsvinder helt ned under kroppen
  • Katten puster sin pels op
  • Øjnene bliver to små spalter

Indekatte er mindre tilbøjelige til at fryse end udekatte, men sidstnævnte indstiller deres krop til vinteren. Vi giver dig tips, så du kan give din kat den bedst mulige støtte i den kolde årstid – inde som ude.

© vubaz / stock.adobe.com
Katte bruger meget tid på at sove om vinteren og elsker hyggelige liggepladser med god varme

Søvn er det primære tidsfordriv om vinteren

Når temperaturen er omkring frysepunktet udenfor, og vinterhimlen sender de første snebyger nedover land, så har de fleste lyst til bare at ligge nede under et hyggetæppe hele dagen. Mange udekatte opholder sig også oftere indendørs oftere om vinteren og tilbringer det meste af dagen med at sove. Selv indekatte har pludselig meget mere travlt med at døse end ellers.

Hvorfor sover katte mere om vinteren?

Katte sover typisk 12 til 16 timer om dagen. Om vinteren er 20 timer og mere dog ikke ualmindeligt. Tilstrækkeligt med foder og lidt dagslys gør katte trætte. De sparer også på kræfterne i dvaletilstand for at tilpasse deres kropstemperatur til kulden.

Sørg for, at din kat har varme liggepladser, så den ikke behøver at fryse. En hyggelig lille seng på en af dine vindueskarme eller en radiatorseng til katten vil gøre underværker. Sørg for regelmæssig udluftning, og sørg for at få leget med den. Det giver livsglæde og holder vinterdepression for døren.

Hvordan sørger du for ordentligt foder til din kat om vinteren?

Selvom din indekat måske nyder at få lidt vintersol – på grund af mængden af søvn og behagelige temperaturer i huset så har katte, der kun opholder sig indendørs, ikke længere brug for mere foder om vinteren end om sommeren. Til gengæld skal der mere motion til: du kan holde din kat beskæftiget om vinteren, for eksempel ved at invitere den til at putte sig op af dig oftere, og overraske den med nyt stykke kattelegetøj til jul.

Fejrer du jul med din kat for første gang? Vi har Tips til en sikker jul med din kat.

Hvis du har en udekat, må den gerne få lidt mere foder om vinteren. Sørg for kvalitetsfoder. En udekat har brug for mere energi til at holde varmen om vinteren. Her fremmer overdrivelse ikke forståelsen, fordi du kan risikere, at din kat til foråret får svært ved at slippe af med sit beskyttende vinterfedt.

Korrekt kattepleje ved pelsskift

Katte ved lige præcis hvad der skal til for at beskytte sig mod isnende kulde. De justerer ikke kun deres søvnrytme, men også deres pels. Katten føles meget “blødere”, når man aer den – og man vil nok opdage utallige hår, der pludselig dukker op overalt i hjemmet.

Hvis din kat får vinterpels – dvs. en særlig tæt pels med en opvarmende underuld – kan du hjælpe pelsskiftet ved at børste din kat grundigt. Hos indekatte er vinterpelsen ikke så udtalt som hos udekatte. Ikke desto mindre har indekatte også brug for grundig pleje. Der findes også specialfoder, der reducerer dannelsen af hårboller og kan støtte kroppens naturlige udskillelse af hår.

Ligesom hunde har udekattes poter også brug for en masse opmærksomhed og pleje, så de ikke knækker. Du kan bruge lindrende potebalsam for at beskytte mod vejsalt, sne og kulde.

Sådan beskytter du din udekat mod kulde om vinteren

Hvis du gerne vil have, at din kat kommer ud om vinteren, bør du til enhver tid holde muligheden åben for, at den selv kan komme ind igen. Den nemmeste løsning er en kattelem. Så kan din udekat selv bestemme, hvornår den har fået nok af is og sne. Ældre katte og killinger bør bedre holde sig inden døre vinteren over. Et aldrende immunsystem eller for tynd pels giver ikke tilstrækkelig beskyttelse mod en iskold vinter.

Normalt kan en kat sagtens finde til rette i sneen. Det kan dog hænde, at fugt trænger ind i underulden på pelsen og underkøle katten. Du bør derfor regelmæssigt kontrollere din kats vinterpels og hjælp den om nødvendigt med at få den tørret.

Hvis din kat er sund og insisterer på at være ude selv i den kolde årstid, kan du bygge et beskyttende sted udenfor, hvor den kan trække sig tilbage. Vinterly kan for eksempel være et dejligt kattehus. Her er katte beskyttet mod vind og vejr om vinteren og kan hvile sig og komme sig.

3 tips hvis du vil forkæle din kat om vinteren © vubaz / stock.adobe.com
I et kattehus finder udekatte ly for dårligt vejr

Det hører hjemme i et kattehus

  • Støtte under kattehuset beskytter mod kulden nedefra
  • Strøelse eller hyggetæpper giver ekstra komfort
  • Et opvarmet hus er særligt luksuriøst
  • Stil drikkevand og tørfoder til rådighed – men brug ikke metalskåle
  • Huset skal isoleres mod kulde og være lavet af et vandtæt materiale
  • Det er bedst at sørge for en udendørs kattebakke også

Uanset om din kat for det meste er indendørs eller udendørs om vinteren – hvis du kender din kat godt, vil du givetvis vide, hvad den har brug for. Man kan med fordel bruge de hyggelige vintermåneder med at putte meget med din kat. Det varmer selv de koldeste katte, gør enhver katteelsker glad, tilbyder beskæftigelse, og får både dig og din kat gennem den kolde årstid på afslappet vis.

Kilder:

Tierklinik Berlin

Tierschutzverein Kamp-Lintfort und Umgebung e.V.

Tierschutzverein Forchheim und Umgebung e.V.

Tierarztpraxis Hanau

Tierarztpraxis Sinntal

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.

5 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.