Indekatte vs. Udekatte

Indekatte vs Udekatte

Indekatte Eller Udekatte?

Vil man gerne anskaffe sig en kat, skal man ikke kun beslutte sig for race, alder og temperament. Et vigtigt spørgsmål for en fremtidig katteejer er også, om katten skal kunne bevæge sig frit udendørs. Hvilke fordele har det, hvis din kat kan nyde den fri natur? Lever indekatte længere? Hvilke fordele og ulemper har de forskellige livsstile?

Men det er ikke altid op til dig, om din kat skal leve ude eller inde. Mange katte kræver at komme ud i den friske luft af og til – eller hver dag. De er enten vokset op i naturen, har løbet frit indtil nu eller tilhører blot de mere aktive kattetyper.

Racen

Om din kat er en udekat eller ej, afhænger ofte af racen. Katte med tyk pels, som norske skovkatte eller maine coon, kræver oftest at få lov at løbe frit. Også mere aktive racer, som bengal, holder af at boltre sig i det fri.

Derimod er british shorthair og perserkatte mere rolige personligheder, der også har det fint som indekatte. Devon rex er også en indekat – på grund af dens næsten ikke-eksisterende pels, er den meget følsom overfor kulde.

Sikkerhed

En strejfende kat – er det sikkert? Mange kattevenner stiller sig selv dette spørgsmål. Men hvor stor risikoen er, for at din kat kommer til skade i den fri natur, afhænger især af dine ydre omgivelser. Hvis du bor lige ved siden af en befærdet vej, vil din kat være i risiko for at blive ramt af en bil.   Men også katteejere, der bor på landet, skal kende eventuelle jagtområder og holde udkig efter større rovdyr, som ræve eller ørne. Og naturligvis skal man passe på gift, som er lagt ud til andre dyr…

Hvis man synes, at det er for risikabelt med en udekat, kan man sætte en løbegård op eller bruge en afsikret balkon. Denne form for bevægelse er især egnet til katteejere i byen eller dem, som har en mindre aktiv kat.

Husk også, at frit løb i snor kun er sikkert med forbehold. En kat i snor kræver øvelse – katten kan hurtigt få filtret sig ind i snoren eller gå i panik! En kattekrop er ikke så stabil som en hundekrop. Brug derfor heller ikke halsbånd, men derimod en såkaldt „walking jacket“, hvis det er absolut nødvendigt.  Den fordeler nemlig trækket fra snoren over ryggen og brystet  og skærer ikke i huden.

Frit løb er ikke altid mere usikkert end livet indendørs. Men hvor farligt det er, afhænger først og fremmest af dine omgivelser!

Sundhed

Før en kat får lov at strejfe, bør man tage den til dyrelægen. Lægen vil orientere dig om nødvendige vaccinationer og andre sundhedsspørgmål.

De fleste ved det nok, men udekatte bør altid kastreres. Også selvom killinger er søde, bør du stille dig selv spørgsmålet: Kan jeg virkelig finde et godt hjem til alle de uendeligt mange killinger? Et kattepar kan nemlig få op til 80 millioner killinger på 10 år! Desuden kan katten komme i fare under partnersøgningen og parringen. En kastration er et lille indgreb, som beskytter din kat mod uønskede killinger. Læs mere om kastration i zooplus-magasinets artikel om temaet!

Kort fortalt: Udeliv er super dejligt men bør kun finde sted efter at have talt med en dyrelæge.

Pleje

Kattens sundhed er vigtigt at beskæftige sig med, men der er andre ting du også skal huske. Katte med en lang eller tyk pels kræver mere arbejde, hvis katten lever ude. Alt efter om din kat elsker at slæbe sig gennem tæt krat eller ej, skal du under alle omstændigheder få gang i kam og børste. Når du kæmmer kattepelsen, kan du også holde udkig efter eventuelle tæger og fjerne dem sikkert og hurtigt, før de begynder at suge blod fra din kat eller andre familiemedlemmer.

Udekatte ser tit ret pjuskede ud og ligner ikke ligefrem udstillingskatte! Det må katteejeren nok affinde sig med.

Ernæring

Udekatte har et større energibehov, end de katte som lever indendørs. Samtidigt er de udsatte for flere sygdomskilder. En udekats ernæring bør afstemmes efter dens livsstil.

Hvis katten kan bevæge sig frit i nabolaget, tager den også gerne imod forskellige snacks fra naboer. Katteejere har derfor tit svært ved at vide, hvad katten har spist. Madskålen står nogle gange urørt, fordi nabohundens mad smager bedre. Dette er naturligvis et problem, hvis din kat spiser specialfoder…Her kan det være hensigtsmæssigt at tale med dine naboer om sagen og forklare dem, at din kat ikke må fodres af medicinske grunde. Dette hjælper dog ikke, hvis din kat bedre kan lide at fange mus…

Hvad mener katten?

Efter opremsningen af fordele og ulemper, kunne man stille spørgsmålet: Hvad mener katten selv? Vores huskatte minder fysisk og psykisk om deres vilde forfædre. De er små jægere, som gerne vil bevæge sig og har brug for udfordringer. Dette får de med et udeliv. Men det skal naturligvis være sikkert for katten at bevæge sig ude i det fri. Her må du afveje, om dine omgivelser er egnede og hvad der passer til din kats karakter.

Vi ønsker dig og din kat alt godt!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
6 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.
7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.