Katte i puberteten: Når katte bliver voksne

En kælen kat

Katte i puperteten oplever også humørsvingninger: Så er de kælne og så igen irriterede.

For alle killinger kommer der et tidspunkt hvor de blive voksne og afprøver grænserne. Følgende artikel forklarer, hvornår puberteten begynder hos katte, og hvad denne trodsfase betyder for dig som katteejer.

Hvornår kommer katte i puberteten?

Puberteten er den fase af livet, hvor din kat bliver kønsmoden. Den begynder, så snart din pelsede vens krop producerer kønshormoner. Hos unge hunkatte er progesteron og østrogen afgørende, hos unge hankatte er det derimod testosteron. Som regel begynder denne proces i løbet af den tredje til femte levemåned.

Hvis du har en hunkat, kan du mellem den sjette og den tolvte levemåned observere, at den bliver brunstig. Hankatte bliver derimod for det meste kønsmodne mellem den femte og syvende levemåned. Det nøjagtige tidspunkt – både for hunner og hanner – afhænger dog af racen og andre faktorer.

Generelt kan du dog gå ud fra, at din kat derefter er i puberteten i ca. et halvt år.

Hvad er tidligt modne katteracer?

Tidligt modne katte kan blive kønsmodne allerede mellem den fjerde og femte levemåned. Blandt dem er især killinger af orientalske katteracer som abessinierkat, burmakat eller siameserkat.

Hvad er sent modne katteracer?

I modsætning til tidligt kønsmodne katteracer begynder kønsmodningen hos sent kønsmodne katte ikke før efter ca. et år. Hertil hører først og fremmest store og langhårede katteracer – som f.eks. maine coon eller norsk skovkat.

Hvilke tegn viser katte i puberteten?

Du kommer sikkert til at tænke på lignende minder, når du tænker tilbage på din egen pubertet. Humørsvingninger og irritabilitet er typiske for denne livsfase. Selvom puberteten hos katte for det meste forløber mildere end hos mennesker, udviser katte også lignende adfærdsændringer i den med god grund såkaldte trodsalder:

  1. Humøret svinger

Hvis du lige har leget lystigt med din kat, kan stemningen ændre sig fra det ene øjeblik til det andet. Pludselig hvæser din kat og slår legetøjet ud af hånden på dig med sin pote. Du kan ofte observere humørsvingninger som disse hos katte i puberteten.

  1. Katte i puberteten markerer meget

Når din kat bliver voksen, vil den være interessant for potentielle kønspartnere og beskytte sit territorium mod rivaler. Det er derfor almindeligt, at katte, især hankatte, markerer deres omgivelser med urin i puberteten. Urinen indeholder vigtige duftstoffer (feromoner), som er tiltrækkende for katte og afskrækkende for konkurrenter.

  1. Hunkatte bliver brunstige

Kønshormonerne i kroppen bevirker, at din kat nu kan parre sig. For at imponere hankatte vil din hunkat rulle hen over gulvet og miave og benytte sig af enhver lejlighed til at kæle. Brunstige hunkatte kan derfor blive meget hengivne.

  1. Selvtilliden stiger

Når killinger bliver til voksne katte, vokser også deres selvtillid. Det lægger du mærke til, når din kat klatrer i høje træer eller vover at tage spring, som den endnu ikke har vovet som kattekilling.

Kat markerer på busk
Et typisk tegn på at din kat er i puberteten er, at den vi markere sit territorium.

Det skal du være opmærksom på i din kats pubertetsalder

Katte er af naturen meget følsomme dyr. I puberteten skal du dog beskæftige dig med dem på en endnu mere forstående måde. Bevar derfor altid roen og vær tålmodig, når din kat igen springer eller har markeret det nye tæppe med urin.

Det betyder på den anden side naturligvis ikke, at du slet ikke må sætte grænser for din hustiger. Også katte i puberteten har brug for opdragelse: Beløn din pelsede ven, hvis den har gjort noget rigtigt. I tilfælde af uønsket adfærd bør du dog straks sige “nej” med en bestemt,men blid tone – f.eks. hvis din kat hopper op på køkkenbordet uden tilladelse. Du må dog aldrig skælde ud på din kat.

Hvis du føler, at din kat er meget stresset i puberteten, kan du lindre dens stress ved hjælp af feromonpræparater eller katteurt.

Skal katte kastreres i puberteten?

Medmindre katten skal anvendes i avl er det sikkert fornuftigt at neutralisere katten tidligt i livet. Målet er at reducere en ukontrolleret reproduktion og dermed forekomsten af vandrende katte.

Kastrering af katte er dermed også begrundet i henhold til dyrevelfærd, da færre katte skal kæmpe for deres liv i naturen. Men hvornår er det rigtige tidspunkt at kastrere?

Kastration af hankatte

Det er fornuftigt at lade hankatten kastreret fra omkring den sjette levemåned. På den måde reducerer du risikoen for, at din kat kommer til skade i farlige territoriekampe når den løber frit rundt udenfor. Samtidig vil den markere genstande og overflader mindre med urin, så dit hjem forbliver frit for ubehagelige lugte.

Bemærk: Hvis man kastrerer hankatte, før vækstpladerne i deres knogler er lukket, har de en tendens til at blive langbenede. Dette fænomen er kendt som eunuchoid høj vækst.

Kastrering af hunkatte

Fritløbende hunkatte bør derimod kastreres tidligere, hvis det er muligt allerede inden den femte levemåned.

På den måde undgår du søvnløse nætter under brunsten og risikoen for visse sygdomme er lavere. Men endnu vigtigere er: Du udelukker dermed uønsket afkom.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt og hvornår du skal kastrere din kat, kan du altid spørge din dyrlæge om råd.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
6 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.
7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.