{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/kat/kattetraening/katten-tisser-i-potteplanten-hvorfor-og-hvad-man-skal-goere","title":"Katten tisser i potteplanten: hvorfor - og hvad skal man gøre?","mag_id":54129,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":1333,"sub_cat_name":"Kattetræning","cat_id":215}
Bekymret katteejer eller vred nabo: på nettet finder man adskillige debatindlæg skrevet i desperation, fordi husets egen kat eller nabokatten igen har taget fejl af blomsterbedet og kattebakken. Men hvorfor tisser katte så gerne i planter? Du kan læse alt om mulige årsager og hvordan du kan stoppe den uønskede katteadfærd her.
Uanset om det drejer sig om et blomsterbed, en urtehave eller potteplanterne: mange katte ser ud til på magisk vis at være tiltrukket af hjemmets grønne pyntegenstande, på altanen eller i haven. De elsker at lege med de sjove vaklende grene, at gnave på de grønne blade eller at grave i den bløde blomsterjord. Katte er nysgerrige væsener og vil udforske alt omkring dem – og de har altså en svaghed for det bløde materiale, som man kan lege med og rode så vidunderligt i. Det er altså ikke overraskende, at visse katte bruger en potteplante eller et blomsterbed som en kattebakke, for efterfølgende at forsøge at begrave deres urin eller afføring pænt under jorden.
Det, der virker så naturligt for katte, er mange katteejeres, planteelskeres og hobbygartneres mareridt. Katteurin lugter jo ganske forfærdeligt – især hvis det ender i potteplanten i din egen stue. Hvis katten altid vælger den samme plante når den skal lade vandet, kan det i sidste ende skade planten. Men hvordan kan man forhindre denne katteadfærd, og hvordan kan planter og jord beskyttes mod det uvelkomne “besøg”?
Er katten urenlig?
Det er vigtigt først at afklare, hvorfor katten tisser i planten. Keder den sig “bare”, og er planten derfor måske en afveksling? Vil den gerne markere sit territorium, eller er den måske urenlig? Der er store forskelle mellem det at være urenlig og ønsket om at markere sit territorium, og derfor bør man reagere tilsvarendesvis forskelligt. Mens markering primært bruges som et kommunikationsmiddel, er det ved urenlighed faktisk et tegn på, at katten er på udkig efter et passende sted at urinere. Katte, der er urenlige, afviser normalt den kattebakke de har fået tildelt – enten fordi de ikke bryder sig om gruset, fordi gruset i den kattebakke man benytter ikke bliver skiftet tit nok, eller hvis kattebakken står på et ugunstigt sted, eller er blevet renset med stærkt lugtende rengøringsmidler. Katte, der markerer, fortsætter dog normalt med at bruge kattebakken. De begraver heller ikke urinen med poterne, men tisser vandret på grene og stængler.
Sådan beskytter du dine planter mod katten
Før du begynder at træne katten til renlighed, eller forsøger at få den til at holde op med at strinte – som ganske naturligt kræver tid og tålmodighed – vil vi dog først koncentrere os om dine planter. Der findes nemlig ret så mange ting, der virker på kort sigt, så du kan beskytte planter mod katteurin.
Byg barrierer af sten, grankogler, stanniol & lignende: frem for alt elsker katte den bløde jord omkring planterne. For at holde dem væk fra potter og blomsterbed er det tilstrækkeligt at dække jorden med materialer, der er hårdere. Sten, muslinger eller grankogler er velegnede og dekorative på samme tid. Træflis forhindrer også visse katte i at forrette deres behov på planten – men ikke alle lader sig afskrække. Hvis du vil være på den sikre side, og det ikke er så afgørende hvordan det ser ud, kan du også putte jorden i gryder og dække blomsterkummerne med stanniol. Det lidt underlige, glatte og højt knirkende materiale bryder de færreste katte sig om. En anden mulighed og noget mindre påfaldende end stanniol er at afskærme planterne mod den nysgerrige kat ved hjælp af et myggenet eller et andet fintmasket trådhegn.
Brug dufte eller ubehagelige lugte: en anden måde at beskytte planterne mod katteurinen er at dække dem med en lugt, kattenæser ikke bryder sig om. Nogle katteejere bruger duften fra citroner eller appelsiner. I stedet for at bruge duftspray, som kan være giftige, ikke kun for planterne, men også for katte, på grund af parfume eller det insekticid, de måtte indeholde, bør du hellere sprede citron- eller limeskal rundt om dine planter. Alternativt kan du også lægge bomuldsvat, som du først har dyppet i citron- eller limesaft, ned til planten. Selv kaffegrums eller krydderier som koriander, citrongræs, hvidløg og løg slår mange katte en bue rundt om. Når du bruger levnedsmidler, skal du naturligvis sørge for, at din kat ikke indtager det. Også citron- og limefrugt- eller appelsinskaller bør udskiftes regelmæssigt, så de ikke mugner.
Flyt planter uden for rækkevidde: hvis katten er ligeglad med sten, citroner eller stanniol, og stadig urinerer i blomsterpotterne, hjælper det at stille dem uden for kattens rækkevidde. For eksempel kan du sætte mindre planter fast til væggen eller loftet i hængepotter eller placere dem på en hylde højere op, så din kat ikke kan nå dem. Det gælder naturligvis også for alle planter, der er giftige for katten, såsom alpevioler, liljer, amaryllis eller krysantemum – uanset hvad.
Støj eller bevægelsessensorer: en lidt omstændig, men effektiv metode er at afskrække katte fra at gå i planterne ved at skræmme dem med en ubehagelig lyd eller et lysglimt, så snart de er tæt nok på. Naturligvis virker det kun, hvis det bruges regelmæssigt; det vil sige, det er kun egnet til ejere (eller naboer), der er meget hjemme og kan holde øje med deres kat på deres ture gennem hjemmet eller haven, og har mulighed for at bruge en klokke, fløjte eller lommelygte i det afgørende øjeblik. Dem der ikke har tid til at være opmærksomme hele tiden, kan selvfølgelig også placere en bevægelsessensor, der skaber lyd eller lys, så snart der er nogen nærmer sig. Det er vigtigt, at det kun afskrækker katten og ikke skræmmer den fra vid og sans. For katte, der i forvejen er meget nervøse ved høje lyde eller uforudsete begivenheder, er det bedst at ty til blidere metoder.
Træn din kat
Selvom de ovenstående beskyttelsesformer og afskrækkelsesmetoder vil beskytte dine planter på kort sigt, er det muligvis ikke nok til at holde din kat helt renlig. En kat, der er urenlig eller markerer, vil i stedet opsøge sengen, sofaen, hegnet eller dørkarmen. For at overtale din kat til kun at bruge kattebakken til deres behov, bør du igen spørge dig selv om “hvorfor” den opfører sig som den gør.
Tisser din kat i planterne, fordi den ikke bryder sig om sin kattebakke? Er din kat måske blevet forvirret eller urolig på grund af en bestemt begivenhed eller livsændring? Er det virkelig urenlighed eller markerer katten? Er den muligvis syg? Der kan være flere årsager til, at katte pludselig tisser i planter, og der er også mange forskellige tilgange til at få dem til at holde op med det. De tre ting beskrevet nedenfor, som man kan gøre for at opnå renlighed er derfor ikke egnede til alle katte. Hvis du er usikker på, hvad der ligger bag din kats urenlighed, bør du snakke med en dyrlæge – og om nødvendigt også en kattepsykolog. Dyrlægen kan også undersøge din kat grundigt og fastslå, om det muligvis kunne være en sygdom, der er udløseren til kattens adfærd.
Tre tiltag til at gøre katten renlig
Forøg kattebakkens attraktivitet: katte er fra naturen af meget renlige dyr. Hvis de forretter deres behov på andre steder end kattebakken skyldes det ofte, at de afviser kattebakken. Denne afvisning kan have forskellige årsager:
Kattebakken rengøres for sjældent (brugt kattegrus)
Kattebakken er ikke let tilgængelig (lukket dør, for høj kant)
Afvisning af det kattegrus du benytter dig af (for hårdt, for blødt eller en ny, ukendt variant?)
For få kattebakker i forhold til antallet af katte, der bor i hjemmet (i hjem med flere katte anbefales det at have en kattebakke for hver kat
Ugunstig placering (er kattebakken i gangen, hvor der er gennemgående trafik, og katten ikke kan trække sig nok tilbage, er den i et rum, hvor katten ikke kan lide at komme?)
Forkert rengøringsmiddel (bruger du for kraftige eller ildelugtende rengøringsmidler og desinfektionsmidler? Mange katte bryder sig ikke om kemiske lugte og undgår derfor kattebakken.)
Anvend positiv forstærkning: man får hos katte mere ud af at belønne dem fremfor at straffe dem. Hvis du straffer din kat, fordi den har tisset i planten, kan det blive skræmt og usikker. Den uønskede adfærd vil i højere grad blive forstærket af det. Beløn snarere din kat for at have brugt kattebakken i stedet for planten. Det er vigtigt, at belønningen finder sted lige så snart det sker. Katte lever i nuet og oplever altid ros eller straf for den situation, de netop har oplevet. Selvfølgelig skal du ikke afbryde selve kattebakkebesøget, men server en velsmagende kattesnack så snart den er færdig, ae den, eller lokke med det kattelegetøj den bedst kan lide.
Prøv at forbedre kattens trivsel: en utilpas kat er mere tilbøjelig til urenlighed og markering end en der har det godt hele vejen rundt:
Vær opmærksom på din kat: selvom mange katte er meget deres egen, så elsker de deres mennesker og er glade, hvis de får kærlighed og opmærksomhed. Planlæg en lille leg med din kat hver dag og tag dig den tid de har brug for i forhold til hygge og kram.
Sørg for, at de ikke keder sig: katte der keder sig kan blive ulidelige at være sammen med. Et stort kradsetræ og godt kattelegetøj i hjemmet er velegnet til at holde legesyge katte, der er glade for at bevæge sig, ved godt mod. Hvis du har en kat derhjemme, der godt må komme udenfor, luk den ud, når den har lyst til det.
Undgå uvante situationer: katte er vanedyr. Hyppige ændringer i den daglige rutine, rejser, en flytning, festligt lag med høje lyde og mange fremmede, nyt foder eller nye møbler – det gør mange katte usikre. Sørg derfor så meget pålidelighed og kontinuitet som muligt og sørg for, at de har et sted hvor de kan trække sig tilbage.
Vær opmærksom på din kats behov: selvom katte ikke kan tale, prøver de at fortælle dig om deres behov på en anden måde. Hvis du holder godt øje med din kat, vil du hurtigt finde ud af, hvad den vil opnå med sin adfærd. Er den sulten? Har den brug for at blive aet? Har den brug for at blive underholdt? Eller har den lyst til at strejfe udenfor og gå på musejagt?
Men alt tager sin tid
De her beskrevne tiltag til afskrækkelse, træning og velvære tager tid, hvis du gerne vil opnå den ønskede effekt. Forvent ikke, at din kat ændrer sin adfærd over natten. Især katte, der har fået en decideret vane med at urinere i potteplanter og blomsterbed vil ikke have nemt ved at holde op med det. Så vær tålmodig med din kat, og skæld ikke ud, hvis den forveksler blomsterbedet med kattebakken igen.
Vi ønsker dig og din kat et harmonisk og “renligt” samliv!
Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.
De små killinger lærer af deres mor og deres søskende i de første uger. Men det er stadig vigtigt, at mennesker træner med dem også. Kattemor opdrager trods alt ikke sine killinger efter menneskelige standarder.
En kat i snor - går det godt? Selvfølgelig! Med den rigtige træning vil din kat være glad for at gå tur i en kattesele. Men ikke alle katte er lige egnet til jævnligt at gå tur. Læs her, hvordan du får din kat til at vænne sig til en kattesele.