Urenlighed hos katte

La falta de higiene de los gatos

Urenlighed hos katte

Katte er fra naturens hånd meget renlige dyr. Hvis katten ikke længere benytter kattebakken korrekt, eller hvis den holder op med at vaske sig ordentligt, er dette et advarselssignal for alvorlige helbredsmæssige eller psykiske problemer! Urenlighed hos katte manifesterer sig på forskellige måder. Hvis stuetigeren forretter sin nødtørft uden for kattebakken, er det ikke til at overse. Hvis katten holder op med at vaske sig eller vasker sig for tit, kan det tyde på en alvorlig fysisk eller psykisk sygdom.

Tag til dyrelægen

Hvis din kat viser en iøjnefaldende soigneringsadfærd eller urenlighed, bør du tage til dyrlægen. Han kan undersøge katten og udelukke fysiske årsager. Overdreven vask kan være et udtryk for sygdom men også et typisk symptom på utøj, mens urenlighed ofte opstår ved sygdom. Men hvis din kat er fysisk sund, skal årsagen findes et andet sted.

Urinmarkering eller urenlighed?

Særligt hos hankatte bliver urenlighed ofte som afskrevet som markeringsadfærd – eller omvendt. Men hvordan kan man gennemskue, om katten markerer eller er urenlig? Overvåg din kat, mens den forretter sin nødtørft på det forkerte sted. Mærkningsadfærd viser sig, ved at din kat står oprejst og urinerer baglæns med en strakt, rystende vandret hale. Det er ikke kun en stor del af de ikke-kastrerede katte, der markerer, men også hunkatte i løbetid eller før kastration. Mærkningsadfærd er dog ikke altid hormonafhængig. I mange tilfælde ønsker katten simpelthen at forsvare sit territorium – for eksempel, hvis der findes flere katte eller andre dyr i din husstand. Hvis din kat imidlertid sætter sig, mens den forretter sin nødtørft, handler det om urenlighed.

Urenlighed

Men hvad kan være sket for at renlige dyr, som katte bliver urenlige? Hvis der ikke er fysiske årsager og dyrlægen giver grønt lys, peger urenlighed ofte på én ting: en ikke veltilpas kat!

Overvej én ting: Katten gør det ikke for at irriterer dig. Ofte forstår den ikke, at urinering på et uønsket sted er ubehageligt for mennesket – den har simpelthen ikke noget andet alternativ til at udtrykke sig selv. Hvis du nu straffer din kat, skælder den ud eller måske endda dypper dens næse i urinen vil det ikke hjælpe den – det vil bare skabe endnu mere ubehag og nervøsitet og sætte en ond cirkel i gang. Katten føler sig endnu mere presset, og renlighedsproblemet styrkes yderligere. Brug hellere energien på at finde ud af grunden til, at din kat er urenlig. Ofte er urenlighed forbundet med uegnede levevilkår. Fik du en ung kat fra gården, men du kan ikke tilbyde den en ledsager, udgang i haven eller beskæftigelse? Måske arbejder du så meget, så din kat er alene døgnet rundt? Måske var der også drastiske ændringer i kattenes liv: en flytning, en ny livspartner, en baby? Måske er kattebakken uheldigt placeret og din kat føler sig ikke tryg i gennemgangsværelset, eller andre katte lader ikke din kat forrette sin nødtørft i fred.

Pelsplejeadfærd

Pelspleje er, ligesom at sove, en essentiel del af din kats hverdag. Katte er meget renlige dyr, med deres tunge løsner de løse hår fra pelsen og fjerner græs, blade eller små ophobninger af snavs, såsom efter besøget på kattebakken. Hvis kattens pelsplejeadfærd kommer ud af balance, viser det sig ved enten utilstrækkelig eller ekstremt udpræget plejeadfærd. Din kats personlighed præges af den tid og intensitet, som den bruger til kropspleje. Hvis din kat pludselig ændrer rengøringsadfærd, er det årsag til bekymring. Det såkaldte „Overgrooming“ betegner en pludselig begyndende overdrevet pelsplejeadfærd. Mennesket ser det ofte først, når der er hårløse steder på maven, indersiden af benet, halen eller andre steder. Overgrooming kan have både fysiske og psykiske årsager. Hvis dyrlægen ikke kan diagnosticere et fysisk problem bør du overveje stress som årsag. Det samme gælder for utilstrækkelig rengøring. Hvis din kat ikke vasker sig efter toiletbesøg, kan det skyldes fremskreden alder eller sygdom, men at det kan ikke udelukkes at det er fordi katten er nervøs eller utilpas. Se nærmere på din kats levevilkår. Sover den nok og virker den afbalanceret? Eller har du indtryk af, at din kat er utilpas – måske særligt i nærværelse af nye familiemedlemmer eller på et bestemt tidspunkt på dagen? Måske kan din senior‐kat ikke længere falde til ro, på grund af de nye killinger i huset?

Tag til eksperten

Hvis du ikke kan finde en grund til, at din kat ikke føler sig godt tilpas, strinter, er urenlig eller ”overgroomer”, kan du få hjælp hos såkaldte “katteadfærdsterapeuter” eller “kattepsykologer”. Disse fagfolk har arbejdet indgående med katteadfærd og kan hjælpe med at kommunikere mellem dig og din kat, identificere problemer og løse misforståelser.

Vi ønsker dig og din kat alt det bedste!

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Hvordan vænner man en kat til at være ude?

Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.

7 min

Katte i snor – tilvænning

En kat i snor - går det godt? Selvfølgelig! Med den rigtige træning vil din kat være glad for at gå tur i en kattesele. Men ikke alle katte er lige egnet til jævnligt at gå tur. Læs her, hvordan du får din kat til at vænne sig til en kattesele.