Skal katte i bad?

Katte bad

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?

Skal katten i bad – eller ej?

Katte er renlige dyr og bliver meget sjældent rigtigt beskidte. En såkaldt „kattevask“ med tungen opfattes som en hurtig, lidt overfladisk rengøring.  Men faktisk er den alt andet end overfladisk for katten:  Katte tilbringer nemlig en stor del af dagen med sin pelspleje. Og den bruger tungen til det – et rent vidundermiddel, når det kommer til pelspleje: Adskillige papiller med hornhud omkring giver den sin ru struktur. Disse indad-buede pigge er yderst nyttige til jagt og indtag af føde. De hjælper ikke kun med at fjerne fjer eller hår på byttet, men også med at rengøre og børste kattepelsen: Snavs, støv, løse hår og sågar utøj fjernes fra pelsen med kattens tunge.

Især langhårede katte har nogle gange brug for hjælp fra mennesker – men mest til at børste løse hår væk, og i mindre grad til selve rengøringen. Derfor skal katte kun sjældent skylles eller bades. Faktisk, så hader de fleste katte vand og forsøger du at vaske din kat, vil i nok begge blive straffet med hårdnakket kradseri og stor protest!  Desuden gør et bad en kat fuldstændigt gennemblødt, helt ind til huden, hvilket kan føre til afkøling.

Men hvorfor finder man stadigt flere pelsvaskemidler til katte i dyreshops, hvis det ikke er nødvendigt at bade katte, og når det sågar kan være skadeligt? Shampoos uden recept til katte og hunde skal rengøre pelsen blidt, uden at påvirke den naturlige beskyttelsesfunktion. Selv „lugtfri“ pelsshampoo efterlader dog en let duft og forstyrrer kattens egen lugt. Katte er meget følsomme, hvad angår kroppens egen lugt og lugten fra omgivelserne – ligegyldigt hvor godt sådanne hårmidler dufter for en menneskenæse, er det meget sjældent noget for din kat.

Hjælp til pelsplejen

For at gøre en lang historie kort: Katte behøver kun sjældent hjælp til pelsplejen. Særligt under pelsskifte eller hos langhårede dyr anbefales det, at man nu og da bruger en børste eller en kam. Men normalt klarer katten sin pelspleje helt på egen hånd. Slugte hår bliver ideelt set udskilt på naturlig vis. Man kan bruge maltpasta eller kattegræs som hjælp. Selv, hvis en fritgående kat har været i en mudderpøl og den berømte tunge ikke kan klare det, er et bad ikke nødvendigt. En klud med varmt vand er nok, til at løsne de værste mudderklatter og derefter kan katten selv klare resten. Det er ikke nødvendigt at bade den vandsky kat i sådan en situation. Det samme gælder hvis man opdager utøj. Dyrelægen kan give dig en række behandlingsmuligheder, som ikke omfatter et bad.

Generelt gælder: Katte er meget renlige dyr og fra naturen udstyret med det bedste værktøj til pelspleje. Udover en sporadisk børstetur, behøver kattevenner sjældent at hjælpe til.

Vi ønsker dig og din kat alt godt!

Skal katte vaskes?

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?

4 min

Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne

Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.