Den rigtige ernæring til katte i alle aldre

Det rigtige kattefoder til katte i alle aldre

Katteejere står overfor mange beslutninger, når de skal vælge foder: skal man servere våd– eller tørfoder? Eller burde man servere råt kød – altså BARF? Et andet spørgsmål, som mange katteejere stiller sig selv, er: hvilken rolle spiller kattenes alder, når man leder efter det rigtige foder? Vi giver tips!

Høj kvalitet fra de er små: find den rigtige mad til din kattekilling

Hvornår begynder kattekillinger at spise fast føde?

I de første tre til fire uger drikker killinger deres moders mælk, som sikrer dem alt, hvad de har brug for. Til forældreløse kattekillinger kan man alternativt servere kattemælk / modermælkserstatning. Når de små er omkring en måned gamle, kan de starte med at få killingefoder som en slags godbid. Sammenlignet med normalt kattefoder til voksne indeholder det mere energi, vitaminer og mineraler, så det kan støtte op om væksten. Da kattemødre også kan have gavn af killingefoder i nogle uger, kan de sagtens hapse det fra mors skål.

I de følgende uger får de mere og mere fast føde og mindre mælk – når de er cirka tre måneder gamle vil de afvænne kattemælken. Indtil da er det bedst, at de har smagt forskellige typer foder og er vant til både våd– og tørfoder. Fra den tolvte uge kan og bør de præges med hensyn til foder. Hvis katte ikke kender forskelligt slags foder i løbet af dette tidsrum, kan de senere blive kræsne eller helt nægte at spise foder, de ikke kender. Selv hvis du allerede har besluttet dig for kun at servere vådfoder, kan der være fordel i, at katten kender til tørfoder. Så er du på den sikre side. Tørfoder er også velegnet til træning af små tricks, til søgelege og til intelligenslegetøj. Du kan også vælge tørfoder til kattekillinger og kombinere den med vådfoder til voksne katte. Så du har flere valgmuligheder i forhold til vådfoderet, og har stadig den ekstra energi og de ekstra mineraler og vitaminer, man finder i de små kroketter til killinger.

I de følgende måneder bør katten få mindst fire portioner om dagen. Katte foretrækker nemlig, om muligt, flere små portioner – sådan gør de ude i naturen, når de skal fange mus. Så hvad er det rigtige foder til killinger? Du kan vælge mellem mange forskellige varianter! Vær dog opmærksom på kvaliteten af foderet helt fra de er små – det vender vi tilbage til nedenfor!

Det rigtige foder til katte, der er ældre end et år

Selvom nogle katteracer, såsom den norske skovkat, har brug for lidt længere tid, før de er udvoksede: fra de er ét år gamle kan man helt skifte til kattefoder til voksne katte. Hvis du køber tørfoder i store poser, kan du gøre det lidt efter lidt: bland det nye foder i det foder, din kat allerede kender, og øg andelen af voksenfoder langsomt. Overgangen bliver nok lidt nemmere, hvis du vælger det samme mærke til voksenfoderet, som med killingefoderet. Det er dog ikke en nødvendighed. Det vigtigste er kvaliteten af kattefoderet.

Kattens naturlige ernæring i form af byttedyr består af 50 til 60 procent protein, op til 30 procent fedt og kun maksimalt otte procent kulhydrater. Yderligere seks til otte procent består af mineraler. Katte foretrækker foder, der passer til denne ernæringsprofil. Det er fordi rovdyr er afhængige af animalsk protein. Så hvad betyder det for det optimale foder? Her er nogle kendetegn, hvor du kan se, om foderet er af høj kvalitet, uanset kattealder:

  •  kød står først på ingredienslisten
  • “animalske biprodukter” er specificeret
  • foderet indeholder ikke “vegetabilske biprodukter”, eller er ligeledes specificeret yderligere
  • det indeholder intet sukker, ej heller smagsforstærkere / aromastoffer
  • din kat kan lide at spise det

Gå på opdagelse i vores udvalg af Kattefoder & -tilbehør!

Katteernæring til alle aldre

Sådan finder du godt foder til ældre katte

Hvornår skal man begynde med at servere kattefoder specielt til seniorkatte?

Man kan med rette ikke sige over én kam hvornår en kat er senior, fordi ligesom mennesker, ældes nogle katte langsommere, andre hurtigere. For eksempel viser visse katte de første tegn på ældning fra de er syv eller otte år gamle. Det kan være vægtøgning, når katten begynder at bevæge sig mindre, tandproblemer, der gør det sværere at tygge foderet, eller nedsat hørelse og syn.

Mange katte er dog stadig i fin form selv når de er over ti år gamle. Generelt bør du dog smutte forbi dyrlægen, før du giver alderen skylden for de ændringer, du ser. Risikoen for kroniske sygdomme øges nemlig med alderen. Tandproblemer bør håndteres professionelt.

Hvilken rolle spiller den passende ernæring til seniorkatte?

Ernæring af høj kvalitet, en sund kropsvægt, samt masser af bevægelse og beskæftigelse er alle en fast del af det gode dyreliv.

Som med kattemad til voksne katte, er kvalitet vigtigt – her bør man ikke gå på kompromis! Ved visse sygdomme kan det være en god ide i samarbejde med dyrlægen at skifte til specialfoder.

Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din kats naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din kat bør altid aftales med din dyrlæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.

Imidlertid nægter især ældre katte ofte at spise nye typer foder. For eksempel kan det hjælpe med at opvarme det nye vådfoder, så katten opfatter lugten mere intenst på trods af en dårligere lugtesans.

Grundlæggende er vådfoder lettere at fordøje for ældre katte, og sikrer samtidig væsketilførslen. Derudover indeholder tørfoder normalt over 50% kulhydrater, selv i kornfrie varianter.

 

Afstemte mængder af energi i kosten til seniokatte

I kosten til seniorkatte bør du være opmærksom på energimængden. Seniorfoder indeholder dén mængde energi, der passer til ældre katte – her kan man sammenligne med det foder, den har fået hidtil og overvej, hvilket passer bedst til din kat. Nogle produkter indeholder mere fedt og energi, andet seniorfoder ligner mere Light-fodervarianter. Sidstnævnte egner sig ikke til katte, der oplever vægttab med alderen.

Selv hvis din kat ikke viser tegn på aldring, kan du fra de er ti år gamle alligvel begynde at tage hensyn til alderen når der skal købes foder.

Vej din kat en gang om måneden så du lægger mærke til ændringer i vægten. Det er dog almindeligt for udekatte, at de vejer lidt mere om vinteren. Hvis katten tager på i vægt, bør du reducere den daglige mængde, reducere godbidderne, og opfordre den til leg.

Det perfekte kattefoder til alle aldre – findes det overhovedet?

Hvis kvaliteten er rigtig, behøver man ikke nøjes med kun ét foder. Man kan også blande våd- og tørfoder. Det er dog bedst at servere vådfoder og tørfoder i separate måltider, da det er forskelligt, hvor lang tid maven er om at fordøje maden. Skift mellem forskellige varianter – dvs. at veksle mellem “lam og kylling” og “okse og and” fra det samme mærke er generelt ikke problematisk. Hvis du dog også skifter mærke, skal det opfylde de samme kvalitetsstandarder. Ellers kan katten reagere med mavebesvær. Variation har den fordel, at katten er mere fleksibel. Hvis en producent ændrer en opskrift, har du alternativer. Grundlæggende har en kat dog ikke brug for variation på menuen. Det er bedst at vælge cirka tre forskellige slags foder af sammenlignelig kvalitet. Kattekillinge- og seniorfoder sikrer ernæringsbehovet i specielle livsfaser og det er derfor, at det anbefales. Du kan kombinere det med foder til voksne katte, hvilket især gør det lettere, når der skal skiftes foder.

Oversigt over kattefoder til alle aldre

Fra hvornår bør jeg servere foder?

Killingefoder 1 måned
Foder til voksne katte 1 år
Seniorfoder 7-8 år

Angivelserne er retningsgivende. Aldringsprocessen varierer fra kat til kat. Hvis du er usikker, kan du altid snakke med din dyrlæge.

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.