Det rette foder til seniorkatte

futter für alte katzen

Pelsen bliver grå og de første skavanker melder sig. Men bare rolig: Den rigtige kost kan understøtte din kats naturlige funktioner også når den bliver ældre!

Det rigtige foder til ældre katte

Der findes ikke én rigtig fodermetode. Den artskorrekte ernæring afhænger af kattens behov! Ikke kun kattekillinger i voksealderen har særlige behov til kosten. Når din kat bliver gammel og begynder at få skavanker, har de et øget behov for kvalitetsnæringsstoffer.

Det er afgørende at forberede en god foderplan med kvalitetskost til en seniorkat. Ældre katte har tit vanskeligere ved at omsætte næringsstofferne i foderet. Tænderne er heller ikke mere de stærkeste og det kan være svært at tygge. Kattene taber sig tit. Oven i det kommer eventuelle helbredsproblemer eller overvægt. I disse tilfælde kan en dyrelæge anbefale et velegnet specialfoder.

Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din kats naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din hund bør altid aftales med din dyrelæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.

Valg af foder

For seniorkatte er det derfor utroligt vigtigt, at foderet er letfordøjeligt. Du bør altid lægge stor vægt på sammensætningen af foderet. Proteiner er meget letfordøjelige for katte – som kødædere har de ikke brug for kulhydrater til at få energi.  Belastende indholdsstoffer, som animalske og vegetabilske biprodukter, skal helst reduceres.

Når du køber færdigfoder, kan du orientere dig efter følgende kriterier:

  • Kødet skal stå allerførst på listen over ingredienser, helst med procent- og kødsort-angivelse. Husk, at „animalske biprodukter“ bør være præcist defineret!
  • Også vegetabilske bestanddele, som korn og grøntsager, skal benævnes præcist. Eventuelle vegetabilske biprodukter skal angives tydeligt.
  • Der skal ikke være andre, udefinerede ingredienser

For ældre katte er vådfoder tit mere velegent, da det ofte er lettere at optage af kroppen end hårde tørfoderkroketter. Vådfoder har endnu en fordel: Det indeholder væsentligt mere væske end tørfoder.

I tørfoder reduceres det naturlige vandindhold stærkt under produktionen, for at gøre foderet mere kompakt og holdbart. Da katte hovedsageligt optager den nødvendige væske igennem deres kost, kan der her opstå en deficit!

Man skal heller ikke glemme, at der i produktionen af tørfoder tit anvendes vegetabilske bestanddele, som kartofler, ærter og alfaalfa. Selv kornfrit tørfoder indeholder tit op til 50 procent kulhydrater – en næringsbestanddel, som katte kun behøver i meget små mængder og næsten ikke kan omsætte. Vådfoder derimod minder om kattens naturlige ernæring.

Kroniske sygdomme

Foderplanen skal også medregne eventuelle kroniske lidelser hos din seniorkat og tilrettelægges i samarbejde med din dyrelæge.

Når din seniorkat ikke accepterer foderet

Det lyder jo enkelt, ikke sandt? Men ældre katte ved tit helt præcist, hvad de vil – og hvad de ikke vil. De kan være enormt konsekvente, når det kommer til at afvise fornemt specialfoder, som er tilpasset helt nøjagtig til deres ernæringsbehov…Her kan man have behov for et par tricks.

Det er vigtigt at tage en foderomstilling skridt for skridt. Væn din kat langsomt til det nye foder, ved at blande små mængder af det nye foder under det velkendte foder.

I vores artikel Foderskift hos katte kan du finde mere information om foderskift.

Vi ønsker din kat „god appetit“!

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.