Det rette foder til seniorkatte

futter für alte katzen

Pelsen bliver grå og de første skavanker melder sig. Men bare rolig: Den rigtige kost kan holde din seniorkat fit og sund! Et korrekt kattefoder kan også afhjælpe kroniske lidelser og kombineres med en medicinsk behandling.

Det rigtige foder til ældre katte

I  vores artikel om temaet „foder“ har du allerede kunne læse, at der ikke findes én rigtig fodermetode. Den artskorrekte ernæring afhænger af kattens behov! Ikke kun kattekillinger har behov for specialfoder. Når din kat bliver gammel og begynder at få skavanker, har de et øget behov for kvalitetsnæringsstoffer.

 

Det er afgørende at forberede en god foderplan med kvalitetskost til en seniorkat, så den kan forblive sund og aktiv! Ældre katte har tit vanskeligere ved at omsætte næringsstofferne i almindeligt foder. Tænderne er heller ikke mere de stærkeste og det er svært at tygge. Kattene taber sig tit. Oven i det kommer eventuelle kroniske lidelser, som diabetes eller nyrelidelser, som tit kræver et specialfoder. 

Letfordøjeligt foder

For seniorkatte er det derfor utroligt vigtigt, at foderet er letfordøjeligt. Du bør altid lægge stor vægt på sammensætningen af foderet. Proteiner er meget letfordøjelige for katte – som kødædere har de ikke brug for kulhydrater til at få energi.  Belastende indholdsstoffer, som animalske og vegetabilske biprodukter, skal helst reduceres.

Når du køber færdigfoder, kan du orientere dig efter følgende kriterier:

 

 - Kødet skal stå allerførst på listen over ingredienser, helst med procent- og kødsort-angivelse. Husk, at „animalske biprodukter“ skal være præcist defineret!

 - Vegetabilske bestanddele, som korn og grøntsager, skal benævnes præcist. Sådan undgår du, at det drejer sig om billige fyldstoffer uden formål.

  • Også vegetabilske biprodukter skal enten være helt udeladt eller angivet tydeligt.
  • Der skal ikke være andre, udefinerede ingredienser, som fedt eller bageri-biprodukter.

 

For ældre katte er vådfoder tit lettere at optage af kroppen, end hårde tørfoderkroketter. Vådfoder har endnu en fordel: Det indeholder mere væske end tørfoder, hvor det naturlige vandindhold reduceres stærkt under produktionen, for at gøre foderet mere kompakt og holdbart. Kattens urin bliver mere koncentreret hvis der fodres med tørfoder, og dette kan føre til nyre- og urinvejssten. Især hos ældre dyr med eventuelle lidelser, er dette ikke hensigtsmæssigt!

Man skal heller ikke glemme, at der i produktionen af tørfoder tit anvendes vegetabilske bestanddele, som kartofler, ærter og alfaalfa. Selv kornfrit tørfoder indeholder tit op til 50 procent kulhydrater – en næringsbestanddel, som katte kun behøver i meget små mængder og næsten ikke kan omsætte. Dette belaster organerne yderligere. Vådfoder derimod minder om kattens naturlige ernæring.

Kroniske sygdomme

Foderplanen skal også medregne eventuelle kroniske lidelser hos din seniorkat og tilrettelægges i samarbejde med din dyrelæge.  Hos katte med kronisk syge nyrer, er størstedelen af nyrevævet som regel ødelagt. Nyrenes opgaver er, at filtrere og udskille affaldsstoffer fra blodet – denne funktion er stærkt indskrænket når katten er kronisk syg. For at aflaste organet, skal foderet have et reduceret indhold af salt, fosfat og proteiner og være baseret på kvalitetsingredienser. Dyrelæger anbefaler tit, at nyresyge katte får et nyreskånende specialfoder. Et vådfoder bør altid foretrækkes fremfor tørfoderet, så din kat får nok væske til at gennemskylle nyrerne.  

 

Katte, som lider af diabetes, har også brug for en særlig kost. Katte kan kun opretholde deres blodsukkerniveau gennem omsætningen af proteiner – helt uden kulhydrater. Diabetes-syge katte mangler hormonet insulin og er derfor ikke i stand til at bruge glukose som energikilde. Glukosen ophober sig dermed i blodet og når ikke ud til kropscellerne. Med en kostomlægning til en speciel diæt-kost og en regelmæssig, nøjagtigt udregnet fodring, kan blodsukkerniveauet stabiliseres og eventuel overvægt reduceres.

Kattefoder af høj kvalitet, uden sukker, karamel eller korn, er altid at foretrække. Du skal altid gennemgå den detaljerede foderplan for en diabetes-diæt sammen med din dyrelæge! 

Giv din seniorkat smag for god mad

Det lyder jo enkelt, ikke sandt? Men ældre katte ved tit helt præcist, hvad de vil – og hvad de ikke vil. De kan være enormt konsekvente, når det kommer til at afvise fornemt specialfoder, som er tilpasset helt nøjagtig til deres ernæringsbehov...Her kan man have behov for et par tricks.

 

Det er vigtigt at tage en foderomstilling skridt for skridt. Væn din kat langsomt til det nye foder, ved at blande små mængder af det nye foder under det velkendte foder. Katte er mestre i, at frasortere ukendt foder. Vådfoder gør det nemmere, at blande nyt og hidtidigt foder grundigt. Måske må du også være endnu mere kreativ og blande en smule tun under foderet – det kan de fleste katte ikke modstå...Et par stykker af yndlings-tørfoderet kan også virke glimrende. Hvis din kat under ingen omstændigheder vil acceptere det nye foder, gælder kun én ting: At være konsekvent...

 

Vi ønsker din kat „god appetit“!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Det rette foder til seniorkatte

Pelsen bliver grå og de første skavanker melder sig. Men bare rolig: Den rigtige kost kan holde din seniorkat fit og sund! Et korrekt kattefoder kan også afhjælpe kroniske lidelser og kombineres med en medicinsk behandling.

6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, hvordan du selv kan fremstille en sund og lækker is til din kat.