Kattefoder til indekatte

Det rigtige foder til indekatte

Vores katte er fra naturen af stadig rovdyr. Ikke desto mindre findes der mange grunde til at holde en kat indenfor hjemmets fire vægge til enhver tid. Hvis du for eksempel ikke har en have i det hele taget kan det være en indlysende grund. Katteelskere, der bor i nærheden af en travl vej, kan være tilbageholdende med at udsætte deres katte for unødig fare. Det kan også være en idé at holde katten indenfor for at mindske risikoen for, at din kat bliver smittet af andre dyr. Sidst men ikke mindst findes der katte, der ikke engang har interesse i at gå udenfor. Katte kan sagtens trives i en lejlighed! Imidlertid adskiller kosten sig fra den, som udekatte bør få.

Indekat versus udekat

Katte har brug for at være mentalt og fysisk udfordret. Men det er både muligt i en lejlighed og ude i det fri! Katte kan måske ikke jage mus i en lejlighed eller ligge på lur efter fugle. Derimod hører stridigheder med nabokatten til sjældenhederne. Aktivitetslegetøj og fælles leg med mennesker, et højt kradsetræ man kan klatre i, og mange skjulesteder (f.eks et kattehus) kan også sørge for udfordringer, sjov og leg til en indekat. Ikke desto mindre bevæger en ren indekat sig meget mindre end en udekat, endsige en strejfer. Den behøver ikke at forsvare sit territorium, og så længe den ikke hopper op på løbebåndet, kan den ikke tilbagelægge de mange mil, en kat ude i det fri tilbagelægger dagligt. Den bruger mere tid på hvile og pelspleje. Indekatte har et meget lavere kaloriebehov end katte, som kan komme udenfor. Den jager mindre, men spiser mere. En artskorrekt ernæring med det rigtige foder til indekatte, der er skræddersyet til deres specifikke behov, er derfor afgørende.

Artskorrekt foder til indekatte

Hvis du vil have din kat til at indtage færre kalorier, så kan man nedsætte fodermængden. Det er desværre ikke nok. En indekat har måske brug for færre kalorier, men lige så mange vitaminer og næringsstoffer som alle andre katte! Og selvom din stuetiger har et par gram for meget på sidebenene, kan slankekure være farlige: katte er meget følsomme overfor radikalt vægttab, fordi det kan føre til såkaldt “hepatisk lipidose”, en “fedtlever”.

Foder til indekatte

En bedre løsning er foder, der er skræddersyet til din indekat. Med færre kalorier sikrer de stadig din kats behov for forskellige næringsstoffer. Meget af det kattefoder til indekatte har også en særlig fordel: Et afbalanceret forhold mellem kalcium og fosfor i din kats kost er for eksempel vigtigt for mineralbalancen i kattens krop. Højkvalitetsproteiner mætter og opretholder muskelmasse selv hos mindre aktive dyr. Foder til indekatte har desuden ofte en tandrensende effekt eller understøtter den naturlige udskildning af slugte kattehår.

Vigtige bestanddele af artskorrekt foder

Specialfoder bør per definition være artskorrekt foder til den kødædende kat. Et opsigtsvækkende studie fra USA viste dog, at meget af det, som betegnes som specialfoder i virkeligheden forsømmer kattens sundhed. Som kødæder har katte brug for en høj procentdel af protein af høj kvalitet i deres ernæring. Kulhydrater kan katte kun omsætte i små mængder. Kød bør derfor være først på ingredienslisten. Vegetabilske biprodukter eller korn bør kun forekomme i meget små mængder i kattemad. Hvad angår biprodukter bør man kigge ekstra godt efter: “kød og animalske biprodukter” kan betyde al slags biprodukter, inklusive belastede organer såsom lever og milt eller endda hår eller horn.

I vores zooplus onlineshop finder du naturligvis specialfoder, som er skræddersyet til din kats behov.

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.