Den rette kattemad til en voksen kat

katze sitzt vor katzennahrung in schüssel

„Du er, hvad du spiser“ – dette motto gælder også for vores katte. Men hvordan kan du se, hvilket foder er det bedste og hvilke næringsstoffer en stuetiger har brug for? Findes den perfekte kattemad overhovedet?

Jagten på det rigtige kattefoder kan være kompliceret. Det kan i det mindste forekomme sådant, når man kigger på internetforumer eller prøver at læse faglitteratur. BARF, hjemmelavet, våd- eller tørfoder – hvilke slags giver min kat de rigtige vitaminer og mineraler? Dette spørgsmål er nok ikke nyt for dig – uanset om du er nybagt katteejer, eller om du har delt dit hjem med en kat i årevis. Men bare rolig! Det behøver ikke at være kompliceret at ernære sin kat korrekt.

Proteiner, kulhydrater og co.

En udvokset kat har stadig brug for visse næringsstoffer for at opretholde kroppens naturlige funktioner. Men hvad har en kat overhovedet brug for? Kattens typiske byttedyr, musen, består af ca. 65% vand. Af den sidste del, altså den tørre del, er omkring 50-60% protein, 20-30% fedt og 3-8% kulhydrater og 6-8% mineraler. Dette forhold bør også være målestokken for hjemmekattens kost. I videnskabelige undersøgelser er det forøvrigt blevet konstateret, at katte foretrækker mad, der svarer til musens sammensætning! Vores huskatte ved altså præcist, hvad der er godt for dem!

Slående er den høje andel af protein, som sammne med fedt er den vigtigste kilde til energi hos en kødædende kat. De proteiner, der bedst kan fordøjes af katten er af animalsk natur. Muskelkød indeholder mere protein end bindevæv.

Vores kødædende venner kan kun i begrænset omfang omsætte kulhydrater! Men de er alligevel ikke overflødige da kulhydraterne indbefatter kostfibre. Ikke desto mindre bør kattefoder kun indeholde dem i et begrænset omfang. I naturen vil katten få kulhydrater igennem maveindholdet af deres bytte – dog sjældent mere end 3-5%  bestående af korn og andre planteingredienser.

Vi mennesker har i de seneste årtier fokuseret på en kost, der er så fedtfattig som muligt – men for vores kat er fedt livsvigtigt. Det transporterer energi og leverer umættede fedtsyrer som omega-3 og 6 fedtsyrer. Disse fedtsyrer er essentielle og bedre omsættelige for den kødædende kat end vegetabilsk fedt. Nogle fedtsyrer skal endda stamme fra animalske kilder, for at være nyttige for katten.

Vitaminer og mineraler

Selvfølgelig består byttedyrets krop ikke kun af de vigtigste næringsstoffer og vand. Den indeholder også masser af vitaminer og mineraler. Disse er involveret i mange processer i kattens krop. Men vitaminer er ikke bare vitaminer! Katten har et særligt behov for visse slags vitaminer. Særlig vigtigt, er forskellen mellem vand- og fedtopløselige vitaminer. Sidstnævnte gemmes i lang tid i fedtcellerne i kroppen og i dette tilfælde kan en overdosis være farlig. Vandopløselige vitaminer udskilles herimod over urinen, så snart en overforsyning eksisterer. Men da vitaminer er i tæt samspil med alle stofskifteprocesser, manes der til forsigtighed. Vitaminer er varmefølsomme i almindelighed og bliver ofte ødelagt under tilberedningen af foderet.

Mineraler er lige så vigtige. De forefindes organisk og normalt som ioner, eller som uorganiske forbindelser. I modsætning til vitaminer, er de derfor normalt ufølsomme over for varme og ødelægges ikke under tilberedningen. Man skelner mellem mineraler og sporelementer: Mineraler såsom calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium og klor har katten brug for ligesom sporelementerne jern, kobber, zink, mangan, jod og selen.

I øvrigt: Under opvarmingensprocessen i tilberedningen af færdigfoder ødelægges desværre en stor del af de naturlige næringsstoffer. For at erstatte disse anvendes kunstige vitaminer og mineraltilskud.

Praktisk kattefoder

Nu har du en ide om, hvad din kat har brug for af næringsstoffer. Men hvordan man kan realisere det hele? Hvilket kattefoder har præcis de ingredienser din kat har brug for?

Først og fremmest gælder: Det “perfekte” kattefoder eksisterer ikke. Uanset om du vælger færdigfoder, hjemmelavet mad eller råkost: Alle fodringsmetoder kan implementeres både godt og dårligt.

Færdigfoder

Uanset om det er dåsemad eller tørkroketter: Færdigfoder til katte bliver gjort holdbart og fyldt på dåser eller i bakker. Denne mest almindelige form for kattefodring er praktisk og nem for enhver katteejer. Færdigfoder til katte fås i tør eller våd form. Hvilket foder er det bedste for katten er svært at – men der er en ting, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Mens fugtigheden i vådfoderet svarer til den vilde kats mad, er den kun i meget lav andel tilstede i tørfoder. Da katte hovedsageligt optager den nødvendige væske igennem deres kost, kan der her opstå et deficit. Ved fremstillingen af tørfoder tilføjes ofte vegetabilske ingredienser, som kartofler, ærter eller alfalfa. Selv kornfrit tørfoder indeholder ofte op til 50 procent kulhydrater – et næringsstof, som katten kun i lav grad har brug for, og som den næsten ikke kan optage. Dette kan belaste de udskillende organer. Vådfoder derimod opfylder kattens naturlige kostkrav.

Når det er sagt, findes færdiglavet foder i mange forskellige kvaliteter, fra naturnær ernæring, over økologiske produkter, hen til billigt supermarkedsmad. Der findes noget for enhver pengepung og ethvert behov! Desværre forklares hermed også de store kvalitetsforskelle på markedet for kattemad. Men selvom flere og flere fodervarianter af høj kvalitet lander, sammen med naturligt foder, der er baseret på kattens kost i naturen på hylderne i kæledyrsforretningerne, vokser markedet for dårligt kattemad også. Kattevenner har ofte ikke andet valg end at studere ingredienslisten på de farverige bakker, poser og dåser meget omhyggeligt.

Den enkleste angivelse på kattefoder-forpakningen er om det er et fuld- eller tilskudsfoder. Fuldfoder skal, ved lov, indeholde alt det, som en kat har brug for til at holde sig sund. Tilskudsfoder er kun egnet som en godbid, det mangler essentielle vitaminer og mineraler.

Ingrediensernes sammensætning er angivet på etiketten nedstigende efter den indeholdte mængde. Den ingrediens der står først er det der er mest af. I kattefoder af høj kvalitet, kan der her kun stå ét: nemlig kød. Men selv her kan man ikke altid stole på det: Hvis indholdet af kød i tørfoder anprises som ”friskt”, kan der kun være tale om en farce. Mens “friskt kød” lyder meget sundere og naturligere, er der dog kun en brøkdel tilbage efter fjernelse af vandet og forarbejdningen til tørfoder. Den påståede vigtigste ingrediens rutsjer på den måde hurtigt ned til slutningen af ingredienslisten.

Begrebet “animalske biprodukter” ses også tit på ingredienslisten. Kattens naturlige bytte består ikke kun af muskelkød, så ren fodring af dette fører til mangelsymptomer. På den anden side kan katten ikke forarbejde al indmad og affaldsprodukter, som horn og pels. Alligevel bruger dyrefoderindustrien dem med god grund: Disse stoffer gør, at procentdelen af protein i foderet bliver højere – og produktionsomkostningerne bliver mindre. Det samme gælder for “vegetabilske biprodukter”, som generelt ikke kan omsættes af katte.

Men hvad betyder det i praksis? På jagten efter det rigtige kattefoder orienterer man sig bedst efter følgende kriterier:

– Kød anføres på førstepladsen på ingredienslisten. Helst med procentangivelse og specificering hvilket kød det handler sig om. Pas på “animalske biprodukter”! Disse bør være præcist defineret!

– Vegetabilske ingredienser, som korn og grøntsager er præcist angivet. “Vegetabilske biprodukter” er enten ikke indeholdt, eller er defineret præcist.

– Der findes ingen andre udefinerede ingredienser

Et kattefoder, der opfylder disse kriterier, giver din kat alt det, den har brug for. En enkel og praktisk løsning for alle katteejere!

Måske har du fundet det rette foder til din kat – men katten rynker på næsen og foretrækker det underlødige foder, den er vant til? For at vænne dit kæledyr langsomt til det nye foder, kan du lidt efter lidt blande en lille smule under det vante foder. Katte er mestre i at frasortere fremmed foder. Vådfoder gør det nemmere at forsigtigt blande det nye og det gamle foder. Hvis din kat partout ikke ønsker at acceptere det nye foder, så er der kun en mulighed, konsekvens …

Råfodring

Råfodringsmetoden kaldes også „BARF“: „„BiologicallyAppropiate Raw Food“, på dansk – biologisk Afpasset Rå Føde. Denne fodermetode er artsrigtig af denne grund: Katte er fra naturens hånd kødædere. Ved råfodring får de lige præcist det: masser af friskt kød. I modsætning til hjemmelavet kattemad, bliver BARF-portionen serveret råt og ukogt. På den måde forbliver alle næringsstoffer intakte. Men for at være sikker på, at din kat får alt det den har brug for, skal sammensætningen af rå-portionerne gennemtænkes godt. Katte har brug for mere end blot muskelkød. Indmad, såsom hjerte, lever og lunge ligesom en del af knoglerne og pelsen af deres bytte, da disse leverer calcium og kostfibre. Katteejere, som vil fodre BARF, bør derfor indlæse sig grundigt, beregne næringsstoffer, vitaminer, proteiner og kulhydrater præcist og tilpasse opskrifter det personlige behov. Afhængig af alder, race, køn og eksisterende forhold kan BARF-portionen variere for enhver kat. Men dette gør det ekstremt tilpasbart – den, der fodrer råt ved præcis, hvad der er i deres kats mad og hvad der ikke er!

Den der fodrer råt, tager ansvar for sin kat. Man skal tage sig tid til at læse op på emnet, man skal sørge for at råvarerne er af kvalitet og man skal forberede måltiderne omhyggeligt. Hvis katteelskeren lever op til sit ansvar og tilbereder sin kats BARF-måltider omhyggeligt og med kærlighed, er råfodring definitivt en artsrigtig ernæringsmetode til næsten enhver kat!

Hjemmelavet

Hjemmelavet foder er også særligt tilberedt til den enkelte kat. I modsætning til råfodring bliver det dog opvarmet før fodring. Dette gør det mere fordøjelige for mange følsomme og ældre katte eller katte, der aldrig har fået råt foder.

Hjemmelavet kattemad er en fantastisk ting for alle, der ønsker at vide præcis, hvad der er i kattefoderet, og for hvem råfodringen af forskellige grunde ikke er relevant. Imidlertid bør katteejeren være opmærksom på, at når kød opvarmes, ødelægges mange næringsstoffer og dermed er en særlig fordel ved BARF-metoden gået tabt. Ligesom ved råfodring bør katteejere sammensætte måltiderne til katten med omhu og kærlighed – en grundig indlæsning i temaet er et must!

Hvilken fodringsmetode passer til min kat?

Du har nu fået et overblik over de forskellige fodringsmetoder. Hvilken du bør vælge er ikke kun et spørgsmål om præference men også din kats behov. Måske har du allerede nu fundet en favorit? Måske leder du allerede efter det perfekte kattefoder, læser etiketter og researcher? Måske er du stadig usikker.

Husk på: Den perfekte fodringsmetode til din kat bør være ligeså forenelig med din livsstil, som med din kats eventuelle sundhedsrestriktioner. Katten er i fokus!

Vi ønsker din kat en “god appetit”!

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.