Den rette kattemad til en voksen kat

katze sitzt vor katzennahrung in schüssel

„Du er, hvad du spiser“ – dette motto gælder også for vores katte. Men hvordan kan du se, hvilket foder er det bedste og hvilke næringsstoffer en stuetiger har brug for? Findes den perfekte kattemad overhovedet?

Jagten på det rigtige kattefoder kan være kompliceret. Det kan i det mindste forekomme sådant, når man kigger på internetforumer eller prøver at læse faglitteratur. BARF, hjemmelavet, våd- eller tørfoder – hvilke slags giver min kat de rigtige vitaminer og mineraler til et sundt katteliv? Hvilket foder modvirker kattens natur? Disse spørgsmål er nok ikke nye for dig - uanset om du er nybagt katteejer, eller om du har delt dit hjem med en kat i årevis. Men bare rolig! Det behøver ikke at være kompliceret at ernære sine katte artsrigtigt.

Proteiner, kulhydrater og co.

For at en ung kats krop skal kunne vokse, og for at en udvokset kat kan forblive sund, skal de have visse næringsstoffer. Hvis der er en mangel på næringsstoffer til at opbygge en stærk knoglestruktur, regenererer muskler og opbygge nye nervefibre bliver hele organismen ustabil - sygdomme og overfølsomheder er resultatet. Men hvad har en kat overhovedet brug for? Kattens typiske byttedyr, musen, består af ca. 85 procent kød, herunder muskelkød, bindevæv og organer. De resterende 15 procent udgør ufordøjede vegetabilske rester i mavetarmkanalen, knoglerne og pelsen. Den gennemsnitlige mus består sædvanligvis af 50 til 60 procent protein, 20 til 30 procent fedt og tre til otte procent kulhydrater, som stammer fra indholdet i mavetarmkanalen hos dyret. Dette forhold bør også være målestokken for hjemmekattens kost. I videnskabelige undersøgelser er det forøvrigt blevet konstateret, at katte foretrækker mad, der svarer til musens kropssammensætning! Vores huskatte ved præcis, hvad der er godt for dem!

Slående er den høje andel af protein, som er den vigtigste kilde til energi hos en kødædende kat. De proteiner, der bedst kan fordøjes af katten er af animalsk natur. Magert kød indeholder mere protein end bindevæv. Vores kødædende venner kan kun i begrænset omfang omsætte kulhydrater! Men de er alligevel ikke overflødige: Kulhydraterne indbefatter kostfibre, som ikke er fordøjelige, men som regulerer tarmfunktionen. Ikke desto mindre bør kattefoder kun indeholde dem i et begrænset omfang, fordi de ellers forurener de udskillende og afgiftende organer, såsom nyrer og lever. I naturen vil katten få kulhydrater – dog sjældent mere end 3 til 5 procent - igennem maveindholdet af deres bytte, der har spist af korn og andre planteingredienser.

Vi mennesker har i de seneste årtier fokuseret på en kost, der er så fedtfattig som muligt – men for vores kat er fedt afgørende. Animalske, umættede fedtsyrer som omega-3 fedtstoffer er bedre anvendelige for den kødædende kat end vegetabilsk fedt. De har brug for disse fedtsyrer fra animalske kilder.

Vitaminer og mineraler

Selvfølgelig består byttedyrets krop ikke kun af de vigtigste næringsstoffer og vand. Den indeholder også masser af vitaminer og mineraler. Disse er involveret i mange processer i kattens krop. Men vitaminer er ikke bare vitaminer! Katten har et særligt behov for visse slags vitaminer. Særlig vigtigt, er forskellen mellem vand- og fedtopløselige vitaminer. Sidstnævnte ophobes i lang tid i fedtcellerne i kroppen og i dette tilfælde kan en overdosis være farlig. Vandopløselige vitaminer udskilles herimod over urinen, så snart en overforsyning eksisterer. Men da vitaminer er i tæt samspil med alle metaboliske processer, manes der til forsigtighed. Vitaminer er varmefølsomme i almindelighed og bliver ofte ødelagt under tilberedningen af foderet.

Mineraler er lige så vigtige. De forefindes organisk og normalt som ioner, eller som uorganiske forbindelser. I modsætning til vitaminer, er de derfor normalt ufølsomme over for varme og ødelægges ikke under tilberedningen. Man skelner mellem makro- og mikronæringsstoffer: Makronæringsstoffer såsom calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium og klor har katten brug for i en højere dosis end mikronæringsstofferne jern, kobber, zink, mangan, jod og selen.

I øvrigt ødelægger opvarmningsprocessen under tilberedningen af færdigfoder, ikke desto mindre en stor del af de naturlige næringsstoffer. For at erstatte disse anvendes kunstige vitaminer og mineraltilskud.

Praktisk kattefoder

Nu har du en ide om, hvad din kat har brug for at forblive sund. Men hvordan man kan realisere det hele? Hvilket kattefoder har præcis de ingredienser, der er så sunde for din kat?

Først og fremmest gælder: Det "perfekte" kattefoder eksisterer ikke. Uanset om du vælger færdigfoder, hjemmelavet mad eller råkost: Alle fodringsmetoder har både positive og negative sider.

Færdigfoder

Uanset om det er dåsemad eller tørkroketter: Færdigfoder til katte bliver gjort holdbart og fyldt på dåser eller i bakker. Denne mest almindelige form for kattefodring er praktisk og nem for enhver katteejer. Færdigfoder til katte fås i tør eller våd form. Hvilket foder er det bedste for katten, synes at være et spørgsmål om tro til tider – men der er en ting, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Mens fugtigheden i vådfoderet svarer til den vilde kats mad, er den næsten fuldstændig fraværende i tørfoder. Kattens urin koncentreres herved og dette kan føre til dannelsen af nyre- og blæresten. Ved fremstillingen af tørfoder tilføjes ofte vegetabilske ingredienser, som kartofler, ærter eller alfalfa. Selv kornfrit tørfoder indeholder ofte op til 50 procent kulhydrater - en fødevareingrediens, som katten kun i ringe grad har brug for, og som den næsten ikke kan optage. Dette belaster de udskillende organer. Vådfoder derimod opfylder kattens naturlige kostkrav.

Når det er sagt, findes færdiglavet foder i mange forskellige kvaliteter, fra naturnær ernæring, over økologiske produkter, hen til billigt supermarkedsmad. Der findes noget for enhver pengepung og ethvert behov! Desværre forklares hermed også de store kvalitetsforskelle på markedet for kattemad. Men selvom flere og flere fodervarianter af høj kvalitet lander, sammen med naturligt foder, der er baseret på kattens kost i naturen på hylderne i kæledyrsforretningerne, vokser markedet for dårligt kattemad også. Kattevenner har ofte ikke andet valg end at studere ingredienslisten på de farverige bakker, poser og dåser meget omhyggeligt.

Den enkleste angivelse på kattefoder-forpakningen er om det er et fuld- eller tilskudsfoder. Fuldfoder skal, ved lov, indeholde alt det, som en kat har brug for til at holde sig sund. Tilskudsfoder er kun egnet som en godbid, det mangler essentielle vitaminer og mineraler.

Ingrediensernes sammensætning er angivet på etiketten nedstigende efter den indeholdte mængde. Den ingrediens der står først er det der er mest af. I kattefoder af høj kvalitet, kan der her kun stå ét: nemlig kød. Men selv her kan man ikke altid stole på det: Hvis indholdet af kød i tørfoder anprises som ”friskt”, kan der kun være tale om en farce. Mens "friskt kød" lyder meget sundere og naturligere, er der dog kun en brøkdel tilbage efter fjernelse af vandet og forarbejdningen til tørfoder. Den påståede vigtigste ingrediens rutsjer på den måde hurtigt ned til slutningen af ingredienslisten.

Begrebet "animalske biprodukter" ses også tit på ingredienslisten. Kattens naturlige bytte består ikke kun af muskelkød, så ren fodring af dette fører til mangelsymptomer. På den anden side kan katten ikke forarbejde al indmad og affaldsprodukter, som horn og pels. Alligevel bruger dyrefoderindustrien dem med god grund: Disse stoffer gør, at procentdelen af protein i foderet bliver højere - og produktionsomkostningerne bliver mindre. Det samme gælder for "vegetabilske biprodukter", som generelt ikke kan omsættes af katte.

Men hvad betyder det i praksis? På jagten efter det rigtige kattefoder orienterer man sig bedst efter følgende kriterier:

- Kød anføres på førstepladsen på ingredienslisten. Helst med procentangivelse og specificering hvilket kød det handler sig om. Pas på "animalske biprodukter"! Disse bør være præcist defineret!

- Vegetabilske ingredienser, som korn og grøntsager er præcist angivet. Så undgår man, at det er billige fyldstoffer uden formål.

- "Vegetabilske biprodukter" er enten ikke indeholdt, eller er defineret præcist.

- Der findes ingen andre udefinerede ingredienser, såsom fedt eller bageri‐biprodukter

En kattefoder, der opfylder disse kriterier, er sundt for din kat og giver den alt det den har brug for til et artsrigtig katteliv. En enkel og praktisk løsning for alle katteejere!

Måske har du fundet det rette foder til din kat - men katten rynker på næsen og foretrækker det underlødige foder, den er vant til? For at vænne dit kæledyr langsomt til det nye foder, kan du lidt efter lidt blande en lille smule under det vante foder. Katte er mestre i at frasortere fremmed foder. Vådfoder gør det nemmere at forsigtigt blande det nye og det gamle foder. Hvis din kat partout ikke ønsker at acceptere det nye foder, så er der kun en mulighed, konsekvens ...

Råfodring

Råfodringsmetoden kaldes også „BARF“: „„BiologicallyAppropiate Raw Food“, på dansk - biologisk Afpasset Rå Føde. Denne fodermetode er artsrigtig af denne grund: Katte er fra naturens hånd kødædere. Ved råfodring får de lige præcist det: masser af friskt kød. I modsætning til hjemmelavet kattemad, bliver BARF-portionen serveret råt og ukogt. På den måde forbliver alle næringsstoffer intakte. Men for at være sikker på, at din kat får alt det den har brug for, skal sammensætningen af rå-portionerne gennemtænkes godt. Katte har brug for mere end blot muskelkød. Indmad, såsom hjerte, lever og lunge ligesom en del af knoglerne og pelsen af deres bytte, da disse leverer calcium og kostfibre. Katteejere, som vil fodre BARF, bør derfor indlæse sig grundigt, beregne næringsstoffer, vitaminer, proteiner og kulhydrater præcist og tilpasse opskrifter det personlige behov. Afhængig af alder, race, køn og eksisterende forhold kan BARF-portionen variere for enhver kat. Men dette gør det ekstremt tilpasbart – den, der fodrer råt ved præcis, hvad der er i deres kats mad og hvad der ikke er!

Den der fodrer råt, tager ansvar for sin kat. Man skal tage sig tid til at læse op på emnet, man skal sørge for at råvarerne er af kvalitet og man skal forberede måltiderne omhyggeligt. Hvis katteelskeren lever op til sit ansvar og tilbereder sin kats BARF-måltider omhyggeligt og med kærlighed, er råfodring definitivt en artsrigtig ernæringsmetode til næsten enhver kat!

Hjemmelavet

Hjemmelavet foder er også særligt tilberedt til den enkelte kat. I modsætning til råfodring bliver det dog opvarmet før fodring. Dette gør det mere fordøjelige for mange følsomme og ældre katte eller katte, der aldrig har fået råt foder.

Hjemmelavet kattemad er en fantastisk ting for alle, der ønsker at vide præcis, hvad der er i kattefoderet, og for hvem råfodringen af forskellige grunde ikke er relevant. Imidlertid bør katteejeren være opmærksom på, at når kød opvarmes, ødelægges mange næringsstoffer og dermed er en særlig fordel ved BARF-metoden gået tabt. Ligesom ved råfodring bør katteejere sammensætte måltiderne til katten med omhu og kærlighed - en grundig indlæsning i temaet er et must!

Hvilken fodringsmetode passer til min kat?

Du har nu fået et overblik over de forskellige fodringsmetoder. Det er nu op til dig at vælge den metode, der passer bedst til dig selv og din kats behov. Måske har du allerede nu fundet en favorit? Måske leder du allerede efter det perfekte kattefoder, læser etiketter og researcher? Måske er du stadig usikker.

Husk på: Den perfekte fodringsmetode til din kat bør være ligeså forenelig med din livsstil, som med din kats eventuelle sundhedsrestriktioner. Katten er i fokus! Hold øje med eventuelle intolerancer og hvordan din kat er blevet fodret hidtil. Mange huskatte misbruger en gullasch som legetøj, uden at indse, at kød er det grundlæggende element i deres kost. På den anden side afskyr mange tidligere vildkatte forarbejdet færdigfoder...

Vi ønsker din kat en "god appetit"!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Det rette foder til seniorkatte

Pelsen bliver grå og de første skavanker melder sig. Men bare rolig: Den rigtige kost kan holde din seniorkat fit og sund! Et korrekt kattefoder kan også afhjælpe kroniske lidelser og kombineres med en medicinsk behandling.

6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, hvordan du selv kan fremstille en sund og lækker is til din kat.