Den rette kattemad til steriliserede katte

futter für kastrierte katzen

Katte er forskellige. En ung kat har brug for andre næringsstoffer end en voksen kat eller en gammel kat. Der findes katte, som er meget aktive og dem, som helst vil tilbringe dagen på en lun radiator. Det rigtige kattefoder skal tilpasses efter kattens individuelle behov. Kastration er en meget afgørende forandring for kattens krop. Men hvad betyder det helt konkret? Hvad er den ideelle kost til kastrerede eller steriliserede katte?

Kastrationen

Om en kastration er godt eller skidt for kattekroppen, debatteres konstant. Faktum er: Af dyrevelfærdsmæssige grunde skal katten kastreret tidligt, så længe det ikke drejer sig om avlsdyr. En kastration, som er udført af en dyrelæge, er kun et lille indgreb, som meget sjældent giver katten problemer. Tværtimod er kastrerede katte bedre beskyttet mod visse sygdomme og er tit mere harmoniske. Alligevel ændrer en kastration stofskiftet og hormonbalancen hos katten, hvilket kan føre til visse kropslige ændringer:  Kønshormonerne, som indtil nu var med til at regulere appetitten og stofskiftet, daler. På denne måder falder kattens energibehov, mens appetitten hos kastrerede katte stiger. Kastrerede katte er roligere og udekatte strejfer ikke længere over flere kilometer. Derfor vil mange katteejere kunne se en vægtøgning hos katten.

Det rigtige foder til kastrerede katte

Kastrerede katte har behov for færre kalorier efter kastrationen, for at dække det daglige energibehov. Vigtige vitaminer og næringsstoffer er dog stadig afgørende. Hvis man bare reducerer fodermængden fører det desværre til, at katten ikke får nok næringsstoffer til at opretholde de vigtige funktioner i kattekroppen – men kalorieantallet skal reduceres, for ikke at tage på i vægt. En kastreret kats energibehov reduceres nemlig med op til 30 procent! Et dilemma? Ikke nødvendigvis.

Den ideelle ernæring for kastrerede katte skal fokusere på vitamin- og næringsstofbehovet hos katten og indeholde mindre kalorier og fedt. Mange af de fodersorter som findes på markedet til kastrerede katte, er sammensat efter dette princip.

Foderomstillingen

At finde det rigtige foder til din kastrerede kat er altså det første skridt – nu skal du i gang med foderomstillingen. Som du sikkert ved, er katte alt andet end samarbejdsvillige når det gælder udskiftning af yndlingsfoderet med et nyt, ukendt specialfoder!

Tag det skridt for skridt. Bland først en teske af det nye foder ned under det velkendte foder og forøg langsomt andelen, indtil det nye foder har udskiftet det gamle. Reducer mængden af snacks og godbidder, indtil katten har accepteret det nye foder.

Vi ønsker dig og din kat alt godt!

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.