Katteernæring uden korn

Kat spiser og slikker sig om munden

Mange ernæringseksperter anser Kornfri kattemad for at være af særlig høj kvalitet. Hvad skyldes det? Kan en kat virkelig klare sig uden korn og er kornfri ernæring sundere for katte? Læs her, hvornår det lønner sig at skifte til kornfri ernæring og hvad man skal kigge efter, når man køber kattemad uden korn.

Baseret på kattes naturlige måde at ernære sig på

Katte er kødædende fra naturen af. Deres forgængere, vildkattene, indtager omkring 10 mus og mere hver dag, for at få dækket deres energibehov. Også dagens huskatte ville sandsynligvis bestille “mus” hos dyrehandleren, hvis de havde muligheden. Heldigvis har katteejere, dyrlæger og endda dyrefoderproducenter de seneste år lært meget, og er vendt tilbage til katteslægtens naturlige måde at ernære sig på. De fleste katteejere burde efterhånden have opdaget, at en kat først og fremmest har brug for kød. Kød giver katten kvalitetsproteiner og andre vigtige næringsstoffer, såsom aminosyren taurin.

Hvilke næringsstoffer har katte brug for?

En sund katteernæring bør således bestå af mindst to tredjedele kød. Men hvad består den resterende tredjedel af? Vildkatte spiser mus med hud og hår – et rent stykke oksefilet ville heller ikke være nok for dem. Kattens primære pattedyr består trods alt af ca. 70 procent af animalske proteiner, 23 procent dyrefedt og ca. 7 procent plantefibre og kulhydrater, der skjuler sig i fordøjet form i den planteædende mus’ mave. Sund katteernæring består også af ca. 60 til 70 procent kød og ca. 20 til 30 procent af frugt og grønt, som ved siden af de animalske proteiner sikrer de nødvendige vitaminer, fibre og kulhydrater. Korn i form af hvede, havre, rug, byg, majs eller hirse har katte imidlertid ikke den store nytteværdi af, fordi kulhydraterne, det indeholder, er svære at fordøje og udnytte.

Er kornfrit foder mere letfordøjeligt?

I lyset af kattens naturlige måde at ernære sig på er flere og flere producenter nu gået over til at spare på kornet. Kattens tandsæt er tydeligvis en kødæders, og hele deres stofskifte er lagt ud til at at omsætte animalske proteiner. I modsætning til mennesker og planteædende dyr er kattes fordøjelseskanal meget kort. Ubearbejdet kulhydrater i form af korn kan katte stort set ikke omsætte til energi. For meget korn ville lægge stor belastning på organismen og kan, foruden overvægt, føre til mange andre problemer.

Hvornår skal min kat afstå fra korn?

I små mængder og korrekt forarbejdet er korn normalt ikke et problem i kattefoder og kan endda levere ekstra energi – forudsat, at størstedelen leveres af animalsk protein. Det er dog ikke tvingende nødvendigt med korn – som det ses i eksemplet med vildkattes måde at ernære sig på. Katte, der i forvejen har en følsom fordøjelse og har tendens til mavebesvær bør derfor helt undgå stoffer, der ikke er så lette at fordøje, såsom korn. Også følsomme katte, der har tendens til overfølsomheder, anbefales en kornfri diæt, så stofskiftet ikke belastes yderligere med overflødigt korn.

Hvad er det der udmærker kornfrit foder?

Kornfri kattemad består normalt af en høj andel af kød, indmad eller fisk, og er beriget med frugt og grønt. Kulhydrater, såsom hvede, havre, rug, byg, hirse, majs og ris, og som er svære at fordøje, finder man ikke i dette foder. Man mener altså, at katte kan tåle foder uden korn bedre, og at det er mere let fordøjeligt. Samtidig sikrer det alle de vigtige næringsstoffer og mineraler, der er nødvendige for cellevækst, gode muskler og sund hud, pels og klør.

Hold dig væk fra sukker og tilsætningsstoffer

Selvom kornfrit kattefoder er nemmere at fordøje for mange katte, betyder det ikke, at det automatisk er højere kvalitet end kattemad med korn. God kvalitet er ikke kun kendetegnet ved, at et foder er fri for korn, men også ved brug af kvalitetskød og -fisk, og ved at lade være med at putte sukker og andre tilsætningsstoffer i foderet. Så hvis du vil sikre dig, at du køber kattefoder af høj kvalitet, så skal du kigge på ingredienserne. Hvis etikettens ingrediensliste opremser smagsforstærkere, kunstige smagsstoffer, kemiske konserveringsmidler eller sødemidler, er det snarere et tegn på ringere kvalitet. God kattemad har et højt kødindhold – men ikke “animalske biprodukter” – og har en smag, der falder i god jord hos katte, uden at der er sødemiddel, smagsforstærkere eller lignende til stede. Fem slags kattefoder, der opfylder disse kvalitetskriterier, præsenterer vi i slutningen af denne artikel.

kat der spiser vådfoder © thodonal / stock.adobe.com

Kornfrit tørfoder eller kornfrit vådfoder? Hvad er bedre?

Mange producenter tilbyder deres kornfri kattefoder både som vådfoder og som tørfoder. Men hvilken form er bedre for din kat? Dybest set har begge ernæringsformer deres fordele og ulemper. En fordel ved vådfoder er uden tvivl det høje fugtindhold, som sikrer, at selv katte, der ikke drikker så meget, får deres daglige væskebehov opfyldt. Især katte, der er tilbøjelige til hård mave, er bedre stillet med vådfoder. Mange katte foretrækker også vådfoder på grund af smagen.

Men også tørfoder har sine fordele. Det er lettere at håndtere, er let at opbevare i lang tid, og skaber mindre emballageaffald. Tørfoder ligger også tættere op af kattens naturlige spiseadfærd med at tage småportioner i løbet af dagen. Mens vådfoder fordærver hurtigt, kan du uden betænkeligheder efterlade tørfoder i katteskålen, så din kat kan betjene sig selv som den lyster. Du kan også sagtens skjule små enkelte portioner tørfoder rundt omkring i hjemmet, som ikke kun mætter din kat, men samtidigt holder den beskæftiget i sin “jagt” efter det lækre kattemad.

Vigtigere end madens form er, at ingredienserne passer til din kats omstændigheder og ernæringsmæssige behov. Så det kan være fornuftigt, at du vænner din kat til både kornfrit tørfoder og kornfrit vådfoder. Dette giver dig mulighed for at skifte efter behov og nyde godt af fordelene ved begge slags foder.

Læs også vores artikel om vådt vs tørt kattefoder!

Sådan lykkes foderomstillingen

Hvis du har besluttet, at kornfri ernæring er det bedre valg for din kat, betyder det ikke, at din kat har samme mening. Nogle katte er ret stædige med hensyn til deres kost og er ikke så nemme at overtale. I naturen har denne adfærd helt sikkert sine fordele, da den beskytter kattene mod giftige stoffer. Når man skifter til nyt foder, er denne indstilling i højere grad en hindring. Som katteejer, hvor du er ansvarlig for sit kæledyrs sundhed og velfærd, har du først og fremmest brug for tålmodighed, konsekvens og udholdenhed, indtil du har overbevist din kat om det kornfrie foder.

Foderomstilling bør altid ske gradvist, og ikke fra den ene dag til den anden. For eksempel kan du i starten bare blande en lille skefuld af det nye foder ind i det vante foder og gradvist øge mængden, indtil du efter nogle dage helt har erstattet det gamle foder med det nye, kornfrie. Eller stil ved siden af madskålen med det vante foder en anden skål med det nye foder, som din kat kan hapse af fra tid til anden. Foderomstilling er som regel hurtigere og nemmere på denne måde. Med lidt tålmodighed vil din kat snart blive overbevist om kvaliteten af det kornfri foder og kan udnytte fordelene.

Kornfri kattemad i vores shop

Som udgangspunkt tager katte efter en kort tilvænningsperiode godt imod kornfrit foder, fordi det ofte smager meget godt på grund af det høje kødindhold. Passer sammensætningen og kvaliteten af ingredienserne, vil din kat blive forsynet med alle de væsentlige næringsstoffer. Al slags kattefoder, der præsenteres her, er baseret på den oprindelige katteernæring, og indeholder derfor ikke korn, samtidigt med, at det er kendetegnet ved en høj kødandel. I stedet for svært fordøjelige kornprodukter benytter dette kattefoder frugt og grønt af høj kvalitet. Alle mærker, der præsenteres her, findes både som tørfoder og som vådfoder.

  • Wild Freedom: dette førsteklasses kattefoder Wild Freedom har et højt indhold af frisk kød og benytter overhovedet ikke korn – du kan derfor trygt regne med, at din kats ernæring er ekstra artskorrekt
  • Purizon kattemad: også hos Purizon har producenten baseret opskriften på vildkattes naturlige måde at ernære sig på og har 70 procent animalske ingredienser og fersk kød til den nødvendige proteinforsyning – det suppleres med 30 procent grøntsager, frugt og urter, som sikrer yderligere kostfibre og vitaminer – korn og ris er benyttes af princip ikke
  • Smilla kattefoder: en afbalanceret og varieret ernæring, som er baseret på dine kats særlige behov i forskellige livsfaser
  • Feringa kattefoder: også Feringa har specialiseret i naturlig katteernæring – den høje andel af udsøgt kød eller fisk, tilsætningen af værdifulde vitaminer, taurin og laksolie, samt fraværet af korn, opnåes et sundt og afbalanceret kattefoder – græskar, tranebær, blåbær og catnip sørger for prikken over i’et
  • Cosma kattefoder: for ren kød- og fiskenydelse uden korn står også de populære Cosma Snackies kattegodbidder og det nye Cosma Soup

Konklusion: så længe det smager!?

Katte, som har tendens til overfølsomhed og fordøjelsesbesvær, har bestemt fordel af kornfrit kattefoder og katteejere, der ønsker at servere kattefoder, der ligger tæt op af den oprindelige, og mere artskorrekte måde at ernære en kat på, anbefales ovenstående produkter. Hvis du er i tvivl, tal med din dyrlæge og lad dig rådgive om hvad din kat har brug for i sin nuværende livsfase. Og sidst men ikke mindst skal foderet også smage godt. Hvis du har overbevist dig selv om kvaliteten af de kornfri produkter, kan du give din kat en smagsprøve.

Tak for mad, siger vi bare!

Vores mest hjælpsomme artikler
6 min

Hjemmelavet is til katte: 5 dejlige opskrifter

Om sommeren er det tid til is, når man skal køle af. Katte nyder også forfriskning i varmen. Du kunne måske til afveksling overraske din kat med en hjemmelavet katteis? Her kan du læse, om is er farligt for katte, og hvordan du selv kan fremstille en lækker is til din kat.