Parasitter hos katte: fjern flåter og lopper

Kat udenfor

Parasitter er små plager, der lever af vores kattes blod. Ikke alene er de irriterende, de kan også forårsage alvorlige sygdomme. Lær under alt hvad du bør vide om parasitter hos katte, især flåter og lopper.

Parasitter hos katte: flåter

Så snart det bliver varmere udenfor og temperaturerne stiger over ti grader, lurer de i det høje græs: flåter. De er blandt de mest kendte parasitter hos katte. Udekatte er populære ofre for de små blodsugere. Det er ikke kun irriterende, men det kan også være farligt - fordi flåter bærer sygdomme såsom Borreliose eller Babesiose.

Heldigvis er katte meget mindre tilbøjelige til at blive syge af flåtbårne sygdomme end hunde eller mennesker. Imidlertid kan især katte med svækket immunforsvar blive syge. Desuden kan flåter, der har smittet katte, vandre over til hunde eller mennesker og overføre patogener til dem.

Flåtkontrol hos katte

Jo tidligere flåter bliver opdaget og fjernet, jo lavere er risikoen for, at patogener kommer ind i såret. Det er vigtigt at være hurtig, fordi Borrelia findes i flåtens tarm - derfra vandrer de til biddet for at snylte på den nye vært. Denne proces tager mindst tolv timer. Så hvis flåten er Borreliabærende og fjernes i tide, er overførsel normalt ikke mulig.

Det er bedst at kontrollere din kat for flåter efter hver gang den har været ude. Flåter foretrækker hos katte steder, hvor huden er tynd og hvor der er så lidt pels som mulig, så vær særlig opmærksom på hovedområdet, ørerne, halsen, maven og indersiden af lårene. Ikke desto mindre bør du stadig undersøge hele kroppen grundigt. Størrelsen af flåter varierer afhængigt af den mængde blod, de haft mulighed for at suge allerede, og kan derfor være helt ned til størrelsen på et knappenålshovede og være så store som en kirsebærkerne. Det er altså forskelligt, hvor lette de er at opdage.

Fjerne flåter hos katte

Det er nemmest at fjerne en flåt med en flåttang. De små blodsugere har munddele, der arbejder sig ind i huden. Ved hjælp af en flåttang kan de trækkes forsigtigt ud. Du bør under ingen omstændigheder klemme en flåt. Så kan det ske, at de udskiller deres maveindhold og deres sygdomsbærere i såret, og så lander i de kattens blodbaner. Du bør også sørge for at fjerne flåten helt. Hvis hovedet efterlades, kan der opstå betændelse.

Husgeråd mod flåter, såsom olie, lim eller neglelak fjerner, anbefales ikke. De kan nemlig medføre, at flåten kaster op, og sygdomsbærerne lander i biddet alligevel.

piller en flåt af

Parasitter på katte: flåtfjernelse

 1. Brug en flåttang til at fjerne flåten.
 2. Placér tangen så tæt som muligt på kattens hud.
 3. Tag fat i flåtens hoved og træk det forsigtigt ud af biddet med en jævn bevægelse.
 4. Kontroller, at flåten er helt væk.
 5. Desinficer såret og kontroller det regelmæssigt. Hvis der opstår betændelse omkring biddet, skal du kontakte en dyrlæge.
 6. Hold flåtbiddet i baghovedet den næste tid. Hvis din kat bliver syg, mat eller får feber - få den til dyrlæge.

Når flåten er fjernet, kan man måske spekulere over, hvad man skal gøre med pestilensen. Flåter er meget modstandsdygtige, så mange katteejere sætter slet og ret ild dem for at beskytte både sig selv og katten. Men mindre kan også gøre det: læg flåten du har fjernet på et stykke tape og fold det sammen. På den måde kan den bortskaffes på en sikker måde.

Flåtbårne sygdomme

Flåter er ikke kun ubehagelige, de kan også overføre nogle sygdomme, der ikke bør undervurderes. Katte bliver meget sjældent syge af disse patogener, men katte med svækket immunforsvar er mere udsatte. Dertil hører:

 • Borrelisoe: også kaldet Lyme Disease, som er en smitsom sygdom forårsaget af bakteriegruppen Borrelia. Borrelia har brug for parasitter som bærere, og igennem deres værts bid kan de lande i den nye værts blod og sprede sig
 • Babesiose: babesiose er en smitsom sygdom forårsaget af encellede parasitter, babesia - Babesia kan overføres gennem den såkaldte engflåts bid og angriber de røde blodlegemer
 • Anaplasmose: anaplasmose er en smitsom sygdom forårsaget af bakterier af slægten anaplasma - disse overføres også med flåter og angriber de hvide blodlegemer

Forebyggelse af flåter på katte

Forsyn er bedre end bagklogskab - derfor bør du på forhånd beskytte din kat mod flåtbid og mod risikoen for overførsel af sygdomme. Her findes der forskellige præparater (antiparasitika), som dræber flåter eller forhindrer, at de kan suge sig fast.

 • Spot-on: spot-on virker imod flåter og andre skadedyr i op til fire uger. Katten får nogle dryp mellem skulderbladene. Den aktive ingrediens bliver absorberet gennem huden og kan på den måde virke selv de mest utilgængelige steder.
 • Spray: skadedyrsspray er effektiv mod flåter og andre skadedyrsarter. Beskyttelsen varer op til fire uger.
 • Halsbånd: en anden måde at beskytte hunde mod flåter er loppehalsbånd. De lægges simpelthen rundt om halsen og virker forebyggende mod irriterende insekter.

Hvis din kat er angrebet af parasitter, bør du kun ty til skadedyrsmidler, som også er beregnet til brug hos katte. Midler til hunde indeholder ofte det aktive stof permethrin. Det er giftigt for katte, og brugen kan i værste fald være dødelig.

flåter ved katte

Kattelopper

Hvis din kat klør sig påfaldende meget, kan det være på grund af lopper. Lopper er blandt de mest berømte parasitter hos katte og er ikke kun irriterende, men kan forårsage sygdomme.

Hovedsageligt får katte det gennem kontakt med andre dyr, der har lopper. Men lopper kan også ligge i tekstiler, såsom tæpper, puder eller sofaer. Når en voksen loppe har fundet en vært, bliver denne vært sjældent skiftet ud. Den ernærer sig på værtens blod og opholder sig permanent på sit offer. Og de formerer sig hurtigt: i løbet af en dag producerer loppehunnerne i gennemsnit 30 æg. De lægges i kattens pels og risler ned på omgivelserne. Så de spreder sig i kattens omgivelser - på sofaen, på kattetræet eller i gulvets revner, for eksempel. Fire til tolv dage senere klækker larverne fra æggene, ernærer sog på loppeafføring og cellemateriale, der også falder ned fra katten. Larverne forvandler sig til en puppe, og lidt senere klækkes nye lopper, der leder efter en vært. Derfor er det vigtigt ikke kun at bekæmpe loppen, men også at bekæmpe æggene og larverne.

Lopper kan overføres til mennesker. Selvom de forskellige loppearter er specialiseret i en bestemt vært (for eksempel er der hundens loppe og kattens loppe), er parasitterne ikke kræsne.

Hvordan genkender man kattelopper?

En loppe er kun få millimeter stor og stort set ikke synlig for det blotte øje. Det vigtigste symptom på kattelopper er kløe. Det får katten til at kradse, slikke eller bide. Det kan føre til sår og eksem.

Hvis du har mistanke om, at din kat har lopper, bør du undersøge dyret. Hvis du finder et eksemplar, er sagen klar. Hvis ikke, kan du nemt finde ud af, om katten har lopper ved at undersøge katten for loppeafføring.

Sådan opdager du kattelopper:

 1. Placer katten på en glat overflade, der er lys nok til, at loppeafføring vil være synlig, når det falder ud af pelsen. Velegnet er for eksempel flisebelagte gulve eller badekar.
 2. Kæm kattens pels grundigt med en kam, der har så tætte tænder som muligt. Hvis der er loppeafføring, vil den enten hænge fast i kammen i form af små sorte krummer eller falde ned.
 3. Saml krummerne med en hvid klud og fugt dem forsigtigt.
 4. Hvis der er tale om loppeafføring, opløser de sig og efterlader røde pletter på kluden. Fordi loppeafføring er rent faktisk kattens fordøjede blod.

Parasitter hos katte: farer ved lopper

Lopper er ikke kun irriterende, de kan også være farlige. Det kan dreje sig om følgende:

 • Anæmi: et kraftigt loppeangreb kan resultere i signifikant blodtab og føre til anæmi (anæmi).
 • Loppeallergi: når loppen dør, udskiller den spyt. Det fører til den typiske kløe - nogle katte er allergiske over for loppens spyt.
 • Bændelorm: lopper kan indeholde æg fra bændelorm. Hvis det er tilfældet, og loppen spises af katten, kommer æggene ind i kattens tarm og udvikler sig til bændelorm her. Hvis din kat har lopper, bør du for en sikkerheds skyld give den ormekur.
 • Hæmobartonellose: denne smitsomme sygdom er forårsaget af bakterier fra familien Mycoplasma (Hæmobartonella felis). Lopper er bærere af disse bakterier, som ødelægger kattens røde blodlegemer.
 • Bartonellose (kattekradssyge): i mange tilfælde er Bartonellose en loppebåren sygdom. Mens disse bakterier normalt ikke forårsager sygdomssymptomer hos katte, kan de forårsage, at mennesker udvikler sygdommen bartonellose (kattekradssyge)
flåt

Bekæmpelse af kattelopper

For at slippe af med parasitter hos katte, såsom lopper, bør du ikke kun behandle dyret selv, men også dets omgivelser:

 1. Behandling af dyr og partnerdyr
  Til loppebehandling findes der forskellige midler: en spot-on, som påføres mellem dyrets skulderblade, spray og loppehalsbåndj. Der findes også piller med hver sin effektvarighed.
 2. Behandling af omgivelserne
  Hvis din kat har lopper, skal du sørge for at behandle omgivelserne for at slippe af med alle lopper. Vask underlag og tæpper ved mindst 60 grader. Støvsug noget oftere og vær grundig der hvor det kan være særlig relevant. Efter den første omgang med støvsugeren bør du pakke støvsugerposen ind for sig og lægge den udenfor i skraldespanden. Derudover kan omgivelserne også behandles med spray mod utøj.
Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.