Er min kat overvægtig? Årsager & konsekvenser This article is verified by a vet

Overvægtig kat

Hos nogle katte kan man se med det blotte øje, at de er overvægtige.

35-40% af danske katte betragtes som overvægtige. Overvægt og fedme bør man ikke spøge med: begge forringer både kattens livskvalitet og deres forventede levealder, men øger derudover også risikoen for sygdomme. Her i artiklen skriver vi om, hvordan du kan se, om din kat er overvægtig.

Hvornår er min kat overvægtig?

For at kunne bedømme, om en kat er overvægtig, hjælper det at tage udgangspunkt i kattens normalvægt. Med få undtagelser har mange katteracer en sammenlignelig højde og idealvægt. Eksperter opdeler racer i tre eller fem vægtklasser, eksempelvis som følgende:

Vægttrin Normalvægt (hunkat) Normalvægt (hankat)
Meget let (f.eks. Devon Rex) 2,5-3 kg 3 – 4,2 kg
Let (fx Bengal) 2,8-3,8 kg 3,5-4,5 kg
Medium (f.eks. almindelig huskat) 3-4 kg 4-5 kg
Tung (f.eks. British Shorthair) 4-5 kg 5-6 kg
Meget tung (f.eks. Maine Coon) 4-5,8 kg 6 – 8 kg

Hvis kropsvægten er fem til 10 procent over idealvægten, taler man om overvægt. En kat lider derimod af fedme, hvis den vejer tyve procent eller mere end sin normalvægt.

Selvfølgelig er der i hver race eller raceblanding individuelle hanner og hunner, der er lettere eller tungere bygget. Ovenstående klassifikation er derfor kun en retningslinje, som du som ejer kan bruge som vejledning. I sidste ende skal hver kat vurderes enkeltvis for at afgøre, om den er overvægtig.

Tip: En rettesnor i forhold til overvægt er foruden vægtklassen også kropsvægten når de er blevet ét år gamle.

Hvordan ved jeg, om min kat er overvægtig?

Der er flere måder at se, om din kat er overvægtig eller ej. Den hyppigst anvendte – og på samme tid sandsynligvis den mest objektive metode – er ved at tage udgangspunkt i ernæringstilstanden.

Den kan bestemmes ved hjælp af Body Condition Score (BCS). Det er baseret på en visuel vurdering og ved at mærke efter kropsfedt på bryst, talje og rygsøjle. Baseret på observationer klassificeres katten derefter i en af ni BCS-klasser.

Generelt betegnes en kat som overvægtig, når ribbenene ikke længere kan mærkes, og taljen ikke længere kan ses. Set fra siden skal den nedre mavelinje også stige fra ribbenene til hofterne og ikke være (næsten) parallel med gulvet. Fedtdepoter i lændeområdet er endnu et tegn på overvægt.

Ved at veje din kat regelmæssigt kan du også se, om vægten har ændret sig. Hvis vægten viser en højere vægt hver gang, er det meget sandsynligt, at din kat langsomt bliver tykkere og tykkere.

Body Mass Index for the Cat (FBMI)

En anden metode til enkel bestemmelse af fedme er Feline BMI (Feline Body Mass Index, FBMI). 10 til 30 procent betragtes som normale hos katte ved hjælp af denne metode. Hvis værdierne er over 30 procent, taler det for overvægt eller fedme.

For at beregne FBMI har du brug for to værdier: brystets omkreds i centimeter og benindeksmåling (LIM, afstand mellem knæskallen og hælbenet i centimeter). Derefter bestemmes procentdelen af kropsfedt efter følgende ligning:

Formel FBMI til katte

Hvad er årsagerne til vægtøgning?

Årsagen til overvægt hos katte er altid en ubalance mellem energiindtag og energiforbrug. Det lyder måske simpelt nok, men fedme opstår hos katte normalt, når forskellige faktorer interagerer. Derfor er det så vigtigt at forhindre, at det sker på et tidligt tidspunkt.

Vejen til overvægt starter ofte allerede mens de er kattekillinger. Hvis der serveres for meget foder ender katten med at have et større antal fedtceller end normalt ernærede killinger. Denne mængde kan ikke ændres senere, derfor er der en højere risiko for overvægt når de er voksne.

Hovedårsag 1: For meget energitilførsel

Hvis en kat bliver overvægtig, er indtag af for meget energi en af de mest almindelige udløsere for vægtøgning. Indekatte har svært ved at kompensere for denne overskydende energi gennem bevægelse, da de normalt ikke har de store muligheder for at bevæge sig.

De mest almindelige årsager til den overskydende mængde energi: mængden af foder er for stor, der er ubegrænset adgang til foderet (ad libitum fodring) og/eller foderet har for høj energitæthed (for mange kalorier for hver portion).

Tørfoder, der ofte bare stilles frem så katten kan spise efter behag, har for eksempel fem gange højere energitæthed pr. 100 gram end vådfoder. Når katte kun får serveret tørfoder, har de en tendens til at indtage flere kalorier, end de har brug for.

Katte har også en tendens til at spise for meget af det velsmagende foder med for eksempel frisk kød og fisk, samt foder med et højt fedtindhold. Især mad fra spisebordet, har ofte et for højt fedtindhold. Problemet her er, at fedt indeholder dobbelt så meget energi som protein eller kulhydrater.

Derudover kan katte godt finde på at spise af ren kedsomhed, eller når de er under konstant stress. Katte kan også finde på at tigge når de keder sig. Ejere har ofte den opfattelse, at katten er sulten, og serverer derfor foder – igen.

Derudover er katteejere tilbøjelige til at glemme, at godbidder også indeholder mange kalorier. De skal derfor tages i betragtning i den daglige mængde.

Hovedårsag 2: Lavt energibehov

I princippet har en ung kat (under to år) et højere energibehov end voksne eller gamle katte. Energibehovene hos den enkelte kat kan dog være meget forskellige. Det gøre det mere vanskeligt at foretage et nøjagtigt skøn over den nødvendige mængde foder. Ofte tilpasser man ikke mængden af foder ved skiftende behov, og katten tager på.

Derudover har en overvægtig kat brug for færre kalorier pr. kilogram (44 kilokalorier pr. kg) end en kat med normalvægt (56 kilokalorier pr. kg) eller meget let kat (63 kilokalorier pr. kg). Det skal tages i betragtning, især når man er ude efter et vægttab.

Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din kats naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din kat bør altid aftales med din dyrlæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.

Hovedårsag 3: Kastration

Kastrering kan være en anden årsag til overvægt. En neutraliseret kat har tendens til at have større appetit, nedsat fysisk aktivitet og en forandret kropsfedtandel. På den måde mindskes en kats energibehov efter kastrering eller sterilisering med op til 30 procent. Hvis mængden af foder ikke reduceres, er neutraliserede katte tre gange så tilbøjelige til at blive overvægtige som katte, der ikke har fået indgrebet.

Kat vælter beholder med tørfoder
Fri adgang til højenergifoder til katte er en væsentlig årsag til overvægt hos katte.

Sygdomme som udløser for vægtøgning

Ud over alle de årsager, der kan påvirkes af omgivelserne og ejeren, er det bydende nødvendigt først at udelukke mulige sygdomme som årsag til en overvægtig kat. Ud over hormonelle sygdomme er der andre sygdomme, der indirekte kan føre til vægtøgning gennem stærkt reduceret fysisk aktivitet. Desværre gør overvægt disse sygdomme mere sandsynlige, og katten ender dermed i en ond cirkel. Spørg altid din dyrlæge om sygdom kan være grund til overvægt.

Medicin

Visse sygdomme nødvendiggør en medicin, der fører til øget appetit og derfor kan føre til øget vægt.

Konsekvenser, hvis katten er overvægtig

Overvægt skal primært ses som en sygdom, der uundgåeligt fører til yderligere sygdomme. Overvægtige katte har en kortere forventet levetid end normalvægtige katte af samme race på grund af senfølger og følgesygdomme.

Tip: Har du lagt mærke til, at din kat er overvægtig? Læs vores magasinartikel om de mulige tiltag og den rigtige mad mod overvægt: Kattemad til overvægtige katte


Dr Cornelia Kolo, Dyrlæge
frau zwei hunde

Mens jeg læste veterinærmedicin og arbejdede på min doktorgrad ved Ludwigs-Maximilians-universitetet i München fik jeg talrige indsigter i de forskellige områder inden for veterinærmedicinen. Siden 2011 har jeg haft praksis som dyrlæge med en lang række dyr og deres sygdomme. Det er min store passion at hjælpe mine patienter på den bedst mulige måde og sikre deres velbefindende. Som forfatter deler jeg også gerne min viden som dyrlæge og som mangeårig hundeejer og hundesportsudøver.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?