Er min kat overvægtig? Årsager & konsekvenser This article is verified by a vet

Overvægtig kat

Hos nogle katte kan man se med det blotte øje, at de er overvægtige.

35-40% af danske katte betragtes som overvægtige. Overvægt og fedme bør man ikke spøge med: begge forringer både kattens livskvalitet og deres forventede levealder, men øger derudover også risikoen for sygdomme såsom diabetes eller ledsmerter. Her i artiklen skriver vi om, hvordan du kan se, om din kat er overvægtig.

Hvornår er min kat overvægtig?

For at kunne bedømme, om en kat er overvægtig, hjælper det at tage udgangspunkt i kattens normalvægt. Med få undtagelser har mange katteracer en sammenlignelig højde og idealvægt. Eksperter opdeler racer i tre eller fem vægtklasser, eksempelvis som følgende:

Vægttrin Normalvægt (hunkat) Normalvægt (hankat)
Meget let (f.eks. Devon Rex) 2,5-3 kg 3 - 4,2 kg
Let (fx Bengal) 2,8-3,8 kg 3,5-4,5 kg
Medium (f.eks. almindelig huskat) 3-4 kg 4-5 kg
Tung (f.eks. British Shorthair) 4-5 kg 5-6 kg
Meget tung (f.eks. Maine Coon) 4-5,8 kg 6 - 8 kg

Hvis kropsvægten er fem til 10 procent over idealvægten, taler man om overvægt. En kat lider derimod af fedme, hvis den vejer tyve procent eller mere end sin normalvægt.

Selvfølgelig er der i hver race eller raceblanding individuelle hanner og hunner, der er lettere eller tungere bygget. Ovenstående klassifikation er derfor kun en retningslinje, som du som ejer kan bruge som vejledning. I sidste ende skal hver kat vurderes enkeltvis for at afgøre, om den er overvægtig.

Tip: En rettesnor i forhold til overvægt er foruden vægtklassen også kropsvægten når de er blevet ét år gamle.

Hvordan ved jeg, om min kat er overvægtig?

Der er flere måder at se, om din kat er overvægtig eller ej. Den hyppigst anvendte - og på samme tid sandsynligvis den mest objektive metode - er ved at tage udgangspunkt i ernæringstilstanden.

Den kan bestemmes ved hjælp af Body Condition Score (BCS). Det er baseret på en visuel vurdering og ved at mærke efter kropsfedt på bryst, talje og rygsøjle. Baseret på observationer klassificeres katten derefter i en af ni BCS-klasser.

Generelt betegnes en kat som overvægtig, når ribbenene ikke længere kan mærkes, og taljen ikke længere kan ses. Set fra siden skal den nedre mavelinje også stige fra ribbenene til hofterne og ikke være (næsten) parallel med gulvet. Fedtdepoter i lændeområdet er endnu et tegn på overvægt.

Ved at veje din kat regelmæssigt kan du også se, om vægten har ændret sig. Hvis vægten viser en højere vægt hver gang, er det meget sandsynligt, at din kat langsomt bliver tykkere og tykkere.

Body Mass Index for the Cat (FBMI)

En anden metode til enkel bestemmelse af fedme er Feline BMI (Feline Body Mass Index, FBMI). 10 til 30 procent betragtes som normale hos katte ved hjælp af denne metode. Hvis værdierne er over 30 procent, taler det for overvægt eller fedme.

For at beregne FBMI har du brug for to værdier: brystets omkreds i centimeter og benindeksmåling (LIM, afstand mellem knæskallen og hælbenet i centimeter). Derefter bestemmes procentdelen af kropsfedt efter følgende ligning:

Formel FBMI til katte

Hvad er årsagerne til vægtøgning?

Årsagen til overvægt hos katte er altid en ubalance mellem energiindtag og energiforbrug. Det lyder måske simpelt nok, men fedme opstår hos katte normalt, når forskellige faktorer interagerer. Derfor er det så vigtigt at forhindre, at det sker på et tidligt tidspunkt.

Vejen til overvægt starter ofte allerede mens de er kattekillinger. Hvis der serveres for meget foder ender katten med at have et større antal fedtceller end normalt ernærede killinger. Denne mængde kan ikke ændres senere, derfor er der en højere risiko for overvægt når de er voksne.

Hovedårsag 1: For meget energitilførsel

Hvis en kat bliver overvægtig, er indtag af for meget energi en af de mest almindelige udløsere for vægtøgning. Indekatte har svært ved at kompensere for denne overskydende energi gennem bevægelse, da de normalt ikke har de store muligheder for at bevæge sig.

De mest almindelige årsager til den overskydende mængde energi: mængden af foder er for stor, der er ubegrænset adgang til foderet (ad libitum fodring) og/eller foderet har for høj energitæthed (for mange kalorier for hver portion).

Tørfoder, der ofte bare stilles frem så katten kan spise efter behag, har for eksempel fem gange højere energitæthed pr. 100 gram end vådfoder. Når katte kun får serveret tørfoder, har de en tendens til at indtage flere kalorier, end de har brug for.

Katte har også en tendens til at spise for meget af det velsmagende foder med for eksempel frisk kød og fisk, samt foder med et højt fedtindhold. Især foder, der serveres fra spisebordet, har ofte et for højt fedtindhold. Problemet her er, at fedt indeholder dobbelt så meget energi som protein eller kulhydrater.

Derudover kan katte godt finde på at spise af ren kedsomhed, eller når de er under konstant stress. Katte kan også finde på at tigge når de keder sig. Ejere har ofte den opfattelse, at katten er sulten, og serverer derfor foder - igen.

Derudover er katteejere tilbøjelige til at glemme, at godbidder også indeholder mange kalorier. De skal derfor tages i betragtning i den daglige mængde.

Hovedårsag 2: Lavt energibehov

I princippet har en ung kat (under to år) et højere energibehov end voksne eller gamle katte. Energibehovene hos den enkelte kat kan dog være meget forskellige. Det gøre det mere vanskeligt at foretage et nøjagtigt skøn over den nødvendige mængde foder. Ofte tilpasser man ikke mængden af foder ved skiftende behov, og katten tager på.

Derudover har en overvægtig kat brug for færre kalorier pr. kilogram (44 kilokalorier pr. kg) end en kat med normalvægt (56 kilokalorier pr. kg) eller meget let kat (63 kilokalorier pr. kg). Det skal tages i betragtning, især når man er ude efter et vægttab.

Vigtigt: Et egnet diætfoder kan støtte kattens natyrlige kropsfunktioner. Vær opmærksom på, at et diætfoder ikke kan kurere eller forhindre sygdomme. I samarbejde med din dyrlæge kan i finde den helt rigtige ernæring til din kat. Specialfoder til katte finder du online hos zooplus.

Hovedårsag 3: Kastration

Kastrering kan være en anden årsag til overvægt. En neutraliseret kat har tendens til at have større appetit, nedsat fysisk aktivitet og en forandret kropsfedtandel. På den måde mindskes en kats energibehov efter kastrering eller sterilisering med op til 30 procent. Hvis mængden af foder ikke reduceres, er neutraliserede katte tre gange så tilbøjelige til at blive overvægtige som katte, der ikke har fået indgrebet.

Kat vælter beholder med tørfoder
Fri adgang til højenergifoder til katte er en væsentlig årsag til overvægt hos katte.

Sygdomme som udløser for vægtøgning

Ud over alle de årsager, der kan påvirkes af omgivelserne og ejeren, er det bydende nødvendigt først at udelukke mulige sygdomme som årsag til en overvægtig kat. Her skal man spørge sin dyrlæge.

Følgende sygdomme kan få katten til at tage på:

•    Cushings sygdom (hyperadrenokorticisme)

Cushings sygdom er en sygdom i binyrebarken. Binyrerne producerer her permanent for meget cortisol. Det fører til en øget appetit, samtidig med, at katten ikke har lige så meget lyst til at bevæge sig og bliver træg. Begge symptomer fører til fedtaflejringer på grund af sygdommen, især i underlivet. Disse katte har en stor, hængende mave, mens resten af kroppen ofte er meget slank.

•    Akromegali / hypersomatotropisme:

Denne hormonelle lidelse er forårsaget af en forstørrelse eller tumor i hypofysen. Det fører til en øget produktion af væksthormoner. Den overskydende mængde væksthormoner forstørrer knogler, indre organer og bindevæv. Hos katte kan dette ses ved relativt stort og bredt hoved, samt poter, der bliver større og større. Derudover forårsager væksthormonet så godt som altid insulinresistens og dermed sekundær type II diabetes, som er vanskelig at kontrollere med insulin. Appetitten øges, og som følge heraf opstår der yderligere vægtøgning.

•    Underaktiv skjoldbruskkirtel (lavt stofskifte)

Denne sygdom fører til utilstrækkelig produktion af skjoldbruskkirtelhormoner. De er ansvarlige for cellefunktionen og dermed kattens stofskifte. På grund af manglen på hormoner arbejder cellerne for langsomt og har ikke længere brug for så meget energi. Derudover vil en syg kat blive træg og bevæge sig mindre. Hypothyroidisme er ekstremt sjælden hos katte.

Ud over hormonelle sygdomme er der andre sygdomme, der indirekte kan føre til vægtøgning gennem stærkt reduceret fysisk aktivitet. Desværre gør overvægt disse sygdomme mere sandsynlige, og katten ender dermed i en ond cirkel. Hvis man for eksempel har hjertekarproblemer og luftvejssygdomme kan det føre til træthed og dårlig ydeevne.

Hvis katten har gigtproblemer, betyder smerten, at katten ikke har lyst til at bevæge sig særlig meget. Desværre bemærker ejeren ofte ikke, at katten har problemer med leddene.

Medicin

Visse sygdomme nødvendiggør medicin, der fører til øget appetit og kan derfor føre til øget vægt. Først og fremmest bør antiepileptika, glukokortikoider og gestagener (lægemidler til undertrykkelse af varme) nævnes her.

Konsekvenser, hvis katten er overvægtig

Overvægt skal primært ses som en sygdom, der uundgåeligt fører til yderligere sygdomme. Overvægtige katte har en kortere forventet levetid end normalvægtige katte af samme race på grund af senfølger og følgesygdomme.

Diabetes mellitus og glukoseintolerance

Fedme er en af de største risikofaktorer hos katte med Diabetes mellitus. Dette er en type II-diabetes forårsaget af insulinresistens. Kroppen producerer stadig nok insulin, men det har ikke længere nogen indvirkning på stofskiftet.

Katte med sukkersyge spiser tit for meget, men er samtidigt trætte og træge. Det fremmer vægtøgning yderligere. Følgerne af type II diabetes kan man lindre, eller forsvinder endda fuldstændigt, hvis man gennemfører streng diæt og vægttab.

Idiopatisk hepatisk lipidose

Fedtleversygdom opstår, når katte og især overvægtige katte stort set ikke eller overhovedet ikke spiser mere. Stofskiftet mobiliserer (frigiver) fedt fra fedtdepoterne. Katte kan ikke bruge disse fedtstoffer til energiproduktion, og fedtet indlejres i levercellerne. Leveren kan ikke længere fungere normalt, og der opstår leversvigt.

En overvægtig kat, der stort set ikke eller overhovedet ikke spiser mere i flere dage, bør præsenteres for en dyrlæge. Hepatisk lipidose er en livstruende tilstand, der kræver intensiv behandling.

Led- og bevægelsesforstyrrelser

Overvægt fører til problemer med bevægeapparatet hos katte, og de undervurderes tit.

Hos voksne katte, der er overvægtige, fører den øgede vægt til en overbelastning af led og ledbånd. De mulige konsekvenser er leddegigt og slidgigt især med albue- og hofteled.

Med ledsmerter stiger sandsynligheden for, at katten har nedsat fysisk aktivitet og længere hvileperioder. Tydelige lammelser og smerteytringer får ejere sjældent at se eller høre, og derfor bliver ledsygdomme ofte overset.

Hvis en kat er overvægtig, producerer dens krop også flere inflammatoriske mediatorer, hvilket igen kan føre til, at katten får gigt. Konsekvensen af disse ledsmerter er en mindre lyst til at bevæge sig, og på grund af det lavere energiforbrug kan det føre til yderligere vægtøgning.

Manglende pelspleje

Mange overvægtige katte har problemer med deres hud. Hvis en kat er overvægtig, er dens bevægelsesevne tydeligt begrænset. Som følger heraf kan den muligvis ikke længere udføre sin sædvanlige pels- og kropspleje ordentligt. Det fører til øget skældannelse over hele kroppen og tit finder man også afføring i pelsen.

Manglen på hygiejne kan føre til katteacne, pelstab og hudbetændelse. Alvorlig fedme, hvor katten stort set ikke kan bevæge sig, ender tit i tryknekroser (områder af huden, der er døde og stærkt betændte på grund af for stort tryk).

Forstyrrelser i de nedre urinveje (FLUTD)

En overvægtig kat bevæger sig mindre, drikker mindre og bruger kattebakken sjældnere. Derfor er urinen i blæren i længere tid, og bliver mere koncentreret.

På den måde dannes urinkrystaller nemmere, og risikoen for urinstensdannelse øges markant. Urinsten fører til kroniske blærebetændelse og kan føre til akut urinlederstop. Sidstnævnte er altid et nødstilfælde!

Overvægtig kat med mave- og tarmproblemer

Undersøgelser viser en sammenhæng mellem fedme hos katte og den øgede forekomst af diarrésygdomme, IBD (Inflammatory Bowel Disease), sygdomme i analsækken og forstoppelse (obstipation). Disse sygdomme udløses ikke direkte af overvægt, men er for det meste konsekvenser af sygdomme, der skyldes fedme.

For eksempel kan en livsstil med lavt aktivitetsniveau føre til tarmtræghed og forstoppelse.

Lungeproblemer

Overvægtige kattes større kropsmasse fører til et større iltbehov. Derudover kan der opstå fedtaflejringer i brysthulen. De trangere kår, kombineret med det større behov for ilt, forårsager åndedrætsbesvær og åndenød. Katten har dårlig udholdenhed og bliver hurtigere træt.

Katten får mindre lyst til at bevæge sig og det lavere energiforbrug kan føre til endnu større vægtøgning.

Problemer med hjertekarkredsløbet

Overvægt hos katte kan være årsagen til hjertekarsygdomme, eller i det mindste forværre dem. Højt blodtryk er også en af de negative følger.

Hos en overvægtig kat indlejres den overskydende energi som fedt i hele kroppen. Dette fedt indlejres også infiltrativt i organer såsom hjertet eller leveren.

Problemet er her, at denne indlejring begrænser hjertet i dets funktionsevne. Derudover skal den dog forsyne en større kropsmasse med blod, og arbejde mod større blodtryk. Alt dette fører på sigt til hjerteskader og hjertesvigt.

Højere mængde bedøvelsesmiddel og dårlig sårheling

Fedtvæv har en evne til at optage narkose, og der kan være brug for en større mængde. Samtidigt nedsættes leverens evne til at nedbryde medicin i leveren, og mængden, der udskilles via nyrerne, nedsættes. Sammen med den ofte nedsatte lungefunktion og hjerte-kar-problemer betragtes en overvægtig kat som en risikopatient.

I forbindelse med operationer øger den reducerede blodgennemstrømning i hele kropsvævet også risikoen for, at der opstår betændelse i sår, og kan føre til problemer med sårhelingen i forbindelse med operationer.

Dårligt immunsystem og øget risiko for kræft

Hvis en kat er overvægtig, har den et nedsat immunforsvar. Det er derfor mere udsat for infektioner og andre sygdomme. Derudover er overvægtige katte ofte mere varmefølsomme.

For meget kropsvægt påvirker også fertiliteten. Drægtighed er fyldt med større risici, og fødselskanalen, der indsnævres af fedtaflejringer, gør fødslen vanskeligere.

Kræftsygdomme er også meget mere almindelige hos overvægtige katte. For eksempel synes der at være en sammenhæng mellem fedme og adenocarcinom, lymfom eller pladecellecarcinom.

Tip: Har du lagt mærke til, at din kat er overvægtig? Læs vores magasinartikel om de mulige tiltag og den rigtige mad mod overvægt: Kattemad til overvægtige katte


Dr Cornelia Kolo, Dyrlæge
frau zwei hunde

Mens jeg læste veterinærmedicin og arbejdede på min doktorgrad ved Ludwigs-Maximilians-universitetet i München fik jeg talrige indsigter i de forskellige områder inden for veterinærmedicinen. Siden 2011 har jeg haft praksis som dyrlæge med en lang række dyr og deres sygdomme. Det er min store passion at hjælpe mine patienter på den bedst mulige måde og sikre deres velbefindende. Som forfatter deler jeg også gerne min viden som dyrlæge og som mangeårig hundeejer og hundesportsudøver.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.