Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

dyrelæge renser hundeører

Hvis der opstår for meget ørevoks, skal din hunds ører renses. Med lidt øvelse kan du også fint gøre det selv derhjemme.

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt

Rens af hundeører: hvorfor er det overhovedet vigtigt?

Først og fremmest er det helt normalt, at der samler sig ørevoks inde i hundens øre. Denne udskillelse er nemlig del af en vigtig rensefunktion.

Ørevokset binder aflejringer, såsom døde hudceller, hår eller snavs, og transporterer dem udad via den ydre øregang. Talg- og svedkirtlerne i den ydre øregang producerer derfor kontinuerligt den gulbrune og voksagtige masse.

I nogle tilfælde sker det dog, at der dannes for meget ørevoks, hvilket kan føre til problemer. Hunde med øreproblemer klør sig ofte i ørerne og vipper ofte deres hoved eller ryster sig oftere.

Hvornår og hvor ofte skal jeg rense hundens ører?

Har din hund leget i mudder, og er dens ører nu synligt snavsede? Så kan du nemt fjerne det grove snavs fra øreflippen med en blød klud.

I nogle tilfælde sidder snavs dog længere inde, så ørerne skal rengøres mere grundigt.

Sunde hundeører behøver normalt ikke blive rengjort regelmæssigt. Men hvis din hund tit har beskidte ører eller døjer med øreproblemer, anbefales det at rengøre dens ører regelmæssigt.

Hvordan rengør jeg hundens ører korrekt?

Du kan normalt rense din hunds ører derhjemme uden hjælp fra en dyrlæge. Du kan blot følge disse trin:

1. Se på øret

Før du rengør ørerne er det vigtigt at se på ørerne ude som inde. Hvis noget ikke ser ud som normalt, bør du få ørerne tilset af en dyrlæge.

2. Øreskyl

Hvis du vil fjerne snavs og ørevoks kan du med fordel bruge øreskyl. Sæbe eller opløsninger med alkohol som man kan købe i dagligvarebutikker må man ikke bruge, da de kan skade den følsomme hud, og det anbefales i stedet at bruge specielt ørerens, der er tilpasset huden på hundens ører.

Du kan i zooplus shoppen finde et udvalg af plejeprodukter, der er specielt udviklet til at rense hundens ører.

dyrelæge ørerens hundeører © kerkezz / stock.adobe.com
Ved kraftig snavs kan du bruge en ørerenser til hunde.

3. Gnub opløsningen ind i øret

For at al snavs kan løsne sig langt inde i hundens øre, skal du massere opløsningen ind i øret. Tag fat med fingrene i bunden af din hunds øre. Ælt og gnub væsken forsigtigt ind.

4. Fjern snavs med klude

Det snavs, der løsner sig, kan nu fjernes ved hjælp af vat eller bløde klude. Du må under ingen omstændigheder bruge vatpind, da de kan beskadige f.eks. trommehinden. Det kan også ske, at du kommer til at skubbe øresekreterne dybere ind i øregangene. Som oftest vil din hund alligevel ryste på hovedet bagefter, så eventuel opløsning og snavs på den måde bevæger sig ud af øret.

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på, når jeg renser hundens ører?

Hundeører er generelt meget følsomme. For at undgå skader i øret er det derfor altid vigtigt at du er forsigtig. Sørg for kun at bruge milde opløsninger og værktøjer uden kanter.

Kilde:

https://www.tiermedizinportal.de/therapie/ohrenreinigung-bei-tieren/354535

Vores mest hjælpsomme artikler
7 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.

3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt

4 min

Alderdom hos hunde: Sådan hjælper du seniorhunden

Mange hunde ledsager deres ejere i en stor del af deres liv og når en høj alder. Selvfølgelig sætter alderen også sit præg på de pelsede venner. Denne artikel sætter fokus på seniorhunden, hvilke alderdomstegn der kan ses hos hunde, og hvordan du kan gøre det lettere for dem at blive ældre. Desuden kommer vi også ind på det alvorlige spørgsmål, hvornår det er tid til at sige farvel.