I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreinfektioner. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt
Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

© kerkezz / stock.adobe.com
Hvis der opstår for meget ørevoks, skal din hunds ører renses. Med lidt øvelse kan du også fint gøre det selv derhjemme.
Rens af hundeører: hvorfor er det overhovedet vigtigt?
Først og fremmest er det helt normalt, at der samler sig ørevoks inde i hundens øre. Denne udskillelse er nemlig del af en vigtig rensefunktion.
Ørevokset binder aflejringer, såsom døde hudceller, hår eller snavs, og transporterer dem udad via den ydre øregang. Talg- og svedkirtlerne i den ydre øregang producerer derfor kontinuerligt den gulbrune og voksagtige masse.
I nogle tilfælde sker det dog, at der dannes for meget ørevoks, eller at der opstår betændelse. Hunde med ørebetændelse klør sig ofte i ørerne, som svulmer op og bliver røde. Derudover vipper hunde med ørebetændelse ofte deres hoved eller ryster sig oftere.
Hvornår og hvor ofte skal jeg rense hundens ører?
Har din hund leget i mudder, og er dens ører nu synligt snavsede? Så kan du nemt fjerne det grove snavs fra øreflippen med en blød klud.
I nogle tilfælde sidder snavs dog længere inde, så ørerne skal rengøres mere grundigt.
Ved øremideangreb
Øremider (Otodectes cynotis) er ret almindeligt hos hunde og forårsager såkaldt øreskab. De lever i den ydre øregang og lever af vævsvæske og hudceller.
Parasitangreb får typisk ørevoks til at få en farve mellem mørkebrun og sort. Massen begynder også at lugte fælt og irriterer huden i øret, som kan blive betændt.
Før en øreundersøgelse
Hvis dyrlægen gerne vil undersøge din hunds øre nærmere med et otoskop (ørespejl), skal vedkommende først rense ørerne.
Otoskopet gør det muligt at se ind i den ydre øregang og på trommehinden. Dyrlæger gør det for eksempel, når de har mistanke om otitis media, eller hvis de ønsker at finde et fremmedlegeme, der sidder fast i øret - for eksempel et stykke gran.
Hos hunde, der er tilbøjelige til at få betændelse
Sunde hundeører behøver normalt ikke blive rengjort regelmæssigt. Men hvis din hund for tit har beskidte og betændte ører, anbefales det at rengøre dens ører regelmæssigt.
En almindelig årsag til ørebetændelse er i øvrigt også vandpjaskeri i søer, damme eller vandløb.
Hvordan rengør jeg hundens ører korrekt?
Du kan normalt rense din hunds ører derhjemme uden hjælp fra en dyrlæge. Du kan blot følge disse trin:
1. Se på øret
Før du rengør ørerne er det vigtigt at se på ørerne ude som inde. Se efter om øreflippen har et sår eller ser irriteret ud. Hvis din hund ikke bryder sig om at blive rørt på øret, fordi den måske har smerter, kan du få ørerne renset af en dyrlæge.
2. Øreskyl
Hvis du vil fjerne snavs og ørevoks kan du med fordel bruge øreskyl. Sæbe eller opløsninger med alkohol som man kan købe i dagligvarebutikker må man ikke bruge, da de skader den følsomme hud og kan føre til smertefuld betændelse. Specielt ørerens, der er tilpasset huden på hundens ører, anbefales.
Du kan i zooplus shoppen finde et udvalg af plejeprodukter, der er specielt udviklet til at rense hundens ører.

© kerkezz / stock.adobe.com
3. Gnub opløsningen ind i øret
For at al snavs kan løsne sig langt inde i hundens øre, skal du massere opløsningen ind i øret. Tag fat med fingrene i bunden af din hunds øre. Ælt og gnub væsken forsigtigt ind.
4. Fjern snavs med klude
Det snavs, der løsner sig, kan nu fjernes ved hjælp af vat eller bløde klude. Du må under ingen omstændigheder bruge vatpind, da de kan beskadige f.eks. trommehinden. Det kan også ske, at du kommer til at skubbe øresekreterne dybere ind i øregangene. Som oftest vil din hund alligevel ryste på hovedet bagefter, så eventuel opløsning og snavs på den måde bevæger sig ud af øret.
Hvad skal jeg ellers være opmærksom på, når jeg renser hundens ører?
Hundeører er generelt meget følsomme. For at undgå skader eller betændelser i øret er det derfor altid vigtigt at du er forsigtig. Sørg for kun at bruge milde opløsninger og værktøjer uden kanter.
Hvis din hund klager voldsomt over smerte, bør du holde inde og berolige din hund. Hvis din hund ikke falder til ro og nægter at lade sine ører blive dybderenset, kan en dyrlæge selvfølgelig hjælpe.
Når hundens løbetid kommer
Coronavirus hos hunde
De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp
Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?