Fitnesstræning for hunde: Sådan opnår hunden den ideelle vægt

Skrevet af Sabrina Quente
Hundetræning i skoven

Hvis hunde vejer for meget, bliver de inaktive – en ond cirkel, som du kan bryde med afvekslende træning.

Kærlighed går også gennem maven hos hunde. Det, der er kærligt ment, bliver dog ofte til overvægt. Med din hjælp og et skånsomt sportsprogram kan din hund komme af med sin overvægt, komme i god form igen og bevæge sig uden problemer. Her finder du inspiration til fitnesstræning med hunden, der forbedrer hundens form og også gavner dig.

Tilbage til idealvægten med passende sportsøvelser

Der er mange gode grunde til at bekæmpe unødvendige kilo hos din hund. I sidste ende ønsker du det bedste for din trofaste følgesvend, og du vil gerne have, at den holder sig i god form og er sund i lang tid. Heldigvis er det mere uproblematisk for en hund at tabe sig, end mange ejere tror.

Når først du har opdaget, at din hund er overvægtig, og har afklaret årsagerne sammen med dyrlægen, er fundamentet for en succesfuld vægtreduktion allerede lagt. Sammen kan i fastlægge den rigtige strategi for at hjælpe hunden med at tabe sig.

Er din hund for tyk? Sådan finder du svaret!

Nu er det vigtigt, at ikke kun ernæringen men også aktivitetsniveauet tilpasses til din hund. Ligesom valget af det rette foder er masser af bevægelse, leg og løb vigtige faktorer i forhold til et sundt vægttab.

Derfor skal du også snakke med dyrlægen om, hvad du skal være opmærksom på, når du træner med hunden, for eksempel at skåne dit kæledyrs led.

De bedste tips om vægttab hos hunde finder du i zooplus hundemagasinet.

5 sportsøvelser med hund

Når alle sundhedsfaktorer er blevet afklaret, begynder implementeringen. Følgende øvelser hjælper med vægttabet og forbedrer ikke kun hundens, men også ejerens fitnessniveau.

Gåture:

Enkelt, men effektivt

En overvægtig hund er ofte langsommere end en slank hund. For med mere vægt på kroppen bliver selv helt enkle bevægelser anstrengende. Nogle aktiviteter risikerer endda at skade mere end de gavner.

En enkel men skånsom måde at sætte fart på overvægtige hunde på er derfor regelmæssige gåture. Med skiftende ruter eller sammen med andre hunde kan turene gøres afvekslende.

Kombineret med et par små sportsøvelser eller perioder med hurtigere gang bliver gåturen til en behagelig fitnesstræning for nybegyndere. På den måde lægger din hund næsten ikke mærke til, at den allerede aktivt dyrker hundesport. Du kan for eksempel integrere kommandoer såsom at gå oprejst eller at sidde skiftevist for at forbrænde kalorier skånsomt og langsomt styrke din hunds muskler.

Bevægelsesøvelser

I god form undervejs og derhjemme

Hvis din hund er i lidt bedre form, kan du udfordre den mere og mere med forskellige bevægelsesøvelser. Under gåturen kan du lade hunden balancere på en væltet træstamme eller springe over små grøfter, og du kan beskæftige den med noget hundelegetøj.

Hvis du bruger ét bestemt legetøj specielt til gåturen, så er legetøjet spændende i længere tid, og din hund glæder sig til den daglige gåtur.

Også derhjemme kan du sætte gang i din hund ved for eksempel at gemme hundens yndlingsbamse i lejligheden eller i haven og få hunden til at lede efter bamsen. Fitnesstræning for hunde er faktisk muligt overalt.

Fitnesstræning sammen med hunden

Nå målet sammen

At dyrke sport sammen er ikke kun sjovere for mennesker men også for hunde. Også hunde er ofte mere aktive, hvis deres firbenede ven er med – eller hvis du hjælper din hund med at tabe sig.

Hvad med for eksempel hundeyoga? Eller udendørs fitnessøvelser, hvor du nænsomt får din hund til at deltage? Derved er det ikke kun din hund, der taber sig. Du kan også øge dit eget fitnessniveau markant, og samtidig styrker du forholdet til din trofaste følgesvend.

Inddrag din hund ved at forbinde bevægelsesforløbene i dine øvelser med kommandoer: Hvis du for eksempel går ned i knæ og laver en knæbøjning, kan din hund sætte sig. Når du derefter retter dig op, kan hunden stå oprejst.

Hund med fitnessudstyr © tatomm / stock.adobe.com
Fitness er endnu sjovere for din hund, hvis det gøres sammen med dig.

Hundesvømning

Udnyt fysikken

Nogle hunderacer elsker at bade. Hvis din hund er en af dem, kan du udnytte hundens passion.

Ved hundesvømning drager tunge hunde fordel af fysikken: Vandet sørger for, at hundens krop føles meget lettere under svømmeturen end på land. Derfor oplever hunden denne sportsgren som særligt behagelig. Brug vandlegetøj til at gøre træningen i vandet endnu mere krævende.

Joggen und Fahrradfahren mit Hund

For professionelle

Hvis du selv dyrker meget sport, og din hund nu er vant til lidt mere motion, kan du tage den med på cykeltur eller løbetur. I den forbindelse kan hunden forbrænde ekstra mange kalorier. Denne form for hundesport er dog kun velegnet til sunde hunde, der er gode til at lystre. De skal lære sportsgrenen langsomt at kende.

Husk også, at ikke alle hunderacer er velegnede til hurtigere sportsgrene, fordi de for eksempel har meget korte ben eller en kompakt kropsbygning.

Hunde med let overvægt, der ellers er atletisk bygget, kan derimod løbe sig til en god form. Din dyrlæge vil gerne rådgive dig om, hvorvidt avancerede hundesportsgrene, såsom en løbetur eller agility, er velegnede til at skabe vægttab hos din hund.

Tips til at øge hundens fitnessniveau

Hvis din hund skal tabe sig, er leg og sikkerhed vejen til succes. For at du og din hund kan nyde træningen skal du være opmærksom på følgende tips:

  • Start træningen langsomt op, og øg gradvist antallet og intensiteten af øvelserne.
  • Især ved udendørs aktiviteter skal din hund lystre dig og være i stand til at følge de vigtigste hundekommandoer.
  • Varm din hund op før træningen, for eksempel med en hurtig gåtur, og hold pauser. Sørg også for, at hunden drikker tilstrækkeligt under øvelserne og især bagefter.
  • Tilpas aktiviteterne til vejret, og sørg om sommeren for, at din hund til enhver tid kan køle af.
  • Der findes utallige sportsøvelser med hund, som du kan bruge til at øge din hunds aktivitetsniveau. Prøv at finde en træning, der passer til dit kæledyrs fitnessniveau og kropsbygning.

Fitnesstræning for hunde: Det vigtigste råd

Hav det sjovt! Hvis du tænker på træningen som noget positivt, vil din hund lade sig smitte af din motivation og få masser af glæde af hundesporten.

Med de rigtige øvelser, empati og tålmodighed vil du og din hund hurtigt bemærke de første fremskridt. Når motion er blevet til en rutine, bliver det automatisk sjovere at udøve hundesport – både for dig og din hund.

Kilder:

https://www.tieraerzteverband.de/smile/smile-tiergesundheit/hund/aktivprogramm-fuer-hunde.php


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dyr har ledsaget mig, så længe jeg kan huske - der findes næppe et børnefoto af mig uden en undulat på mit hoved eller en kat på mit skød. I mere end ti år har jeg skrevet som redaktør om forskellige emner, lige fra sundhedsforsikring til katteejerskab. Jeg har altid min kat Mimi med mig, som er den bedste inspirationskilde til mange tekster og som ved, hvornår det er tid til en pause fra skriveriet.


Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.

3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt

10 min

Fryser hunde?

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?