Alderdom hos hunde: Sådan hjælper du seniorhunden This article is verified by a vet

ældre hund med grå hår

Også hos vores firbenede venner sætter alderen sine spor. Om en hund lider af aldersrelaterede symptomer er dog meget forskelliget.

Mange hunde ledsager deres ejere i en stor del af deres liv og når en høj alder. Selvfølgelig sætter alderen også sit præg på de pelsede venner. Denne artikel sætter fokus på seniorhunden, hvilke alderdomstegn der kan ses hos hunde, og hvordan du kan gøre det lettere for dem at blive ældre. Desuden kommer vi også ind på det alvorlige spørgsmål, hvornår det er tid til at sige farvel.

Hvor gamle bliver hunde?

Der findes ikke et generelt svar på dette, da hundens alder blandt andet afhænger af racen. Generelt gælder det, at små hunde har en højere forventet levealder end store hunderacer. En chihuahua kan blive op til 15 år, hvorimod en bulldog eller bernhardiner som regel når en alder på syv til ti år.

Ud over disse arvelige faktorer spiller også ydre påvirkninger som f.eks. ernæring, opdræt og hundens generelle sundhed også en stor rolle.

Alderdom hos hunde: Hvilke symptomer kommer til syne?

Alderdommen hos hunde ligner den hos os mennesker. Men det er ikke muligt på forhånd at forudsige, hvor hårdt hunden vil blive berørt. Mens nogle firbenede venner næsten ikke viser nogen svaghedstegn, før de bliver meget gamle, forværres livskvaliteten hos andre relativt tidligt.

Følgende tegn observeres særligt ofte hos ældre hunde:

  • Pelsen bliver grå (især i hovedområdet) eller ru og kedelig og øget pelstab kan forekomme.
  • Appetitløshed med ledsagende vægttab
  • Besvær med at rejse sig op og lægge sig ned.
  • Nedsat eller tab af hørelse, syn og lugtesans
  • Øget vandladning på grund af en svag blære

Hvordan kan jeg hjælpe min seniorhund?

En god generel sundhed er det vigtigste for din gamle firbenede ven. For den er – ud over de arvelige faktorer – fundamentet for en høj livskvalitet. Derfor bør du være opmærksom på dit kæledyrs sundhed og ernæring lige fra starten.

Med følgende tips kan du give din firbenede ven en behagelig alderdom:

  1. Undgå overvægt

Mange undersøgelser har bekræftet, at overvægt (fedme) øger risikoen for forekomsten af andre helbredsproblemer.

En afbalanceret ernæring og regelmæssig motion er derfor at anbefale.

Læsetip: Vi har skrevet en separat artikel om, hvordan en ideel ernæring til aldrende hunde ser ud. Du kan selvfølgelig også finde specialfoder til ældre hunde i zooplus onlineshoppen.

  1. Regelmæssig kontrol

Aldrende hunde bør undersøges regelmæssigt af en dyrlæge. Typiske aldersrelaterede sygdomme og problemer kan på denne måde opdages tidligt og behandes effektivt.

  1. Vis forståelse

Det er ikke let, når den elskede hund efter mange års samliv lider af aldersrelateret svagheder. For ældre hunde er det dog vigtigt, at du viser dem stor forståelse. Anstrengende aktiviteter og uvante situationer bør om muligt undgås. Hertil hører for eksempel at en ny hvalp flytter ind.

Hvornår er det tid for min gamle hund at sove ind?

Uanset hvor vigtigt dette spørgsmål er. Der kan ikke gives et entydigt svar på dette. Alderdommen er ikke en sygdom, men et naturligt aspekt af livet.

Mange hunde viser tegn på ledsygdomme i en høj alder eller har kun meget få tænder tilbage til at tygge med. Men så længe hunden kan klare det, er det ikke nødvendigt at gøre noget ved det. Også fordi lidelserne kan lindres vha. pleje og om nødvendigt med medicinsk støtte.

Nogle gange er alderssvagheden dog så fremskredet, at hunden lider meget. I så fald skal du absolut konsultere en dyrlæge. For ofte skrider symptomerne hurtigt frem i de sidste dage af hundens liv. I en så vanskelig situation er det vigtigt for hundens velbefindende at få objektive råd fra en dyrlæge.

Opsummering af alderdommen hos hunde

De sidste år eller måneder i din hunds liv behøver ikke være svære. Alderdomsrelaterede symptomer kan være meget forskellige og nogen gange meget milde. Derudover kan du som hundeejer også gøre forskellige ting for at gøre livet for din seniorhund så let og behageligt som muligt.

Ikke desto mindre er det altid svært at skulle sige farvel efter et langt og lykkeligt hundeliv. Nyd derfor tiden sammen med din dejlige hund og husk de mange dejlige oplevelser sammen. For dem er der mange af i løbet af hundes liv.

Kilder:


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.

3 min

Rens af hundeører: praktiske tips til hjemmet

I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt

10 min

Fryser hunde?

Sne, kulde, en bidende vind og våd ind til benet: vinteren er en udfordring for mennesker og dyr. Når vi pakker os ind med hue, tørklæde og tykke handsker, har hunde blot deres varmende pels. Men er det virkelig nok, eller kan hunde fryse? Hvordan ved jeg, at min hund fryser, og hvordan kan jeg forhindre, at min hund bliver underkølet?