Kan du se de første grå hår i pelsen og er din hund begyndt at bevæge sig langsommere? Så er din hund ved at blive gammel! Dette hører med til hundelivet præcis ligesom menneskelivet. Men du kan gøre en del for at lette alderdomsgenerne for din hund. En kost, som er tilpasset ældre hunds behov, styrker f.eks. sundheden og vitaliteten i den høje alder.
Det rigtige foder til ældre hunde

© © inventart / stock.adobe.com
Flere smålidelser
Nu om dage er der masser af færdigfoder til ældre hunde. Men skal gamle hunde virkelig have et specialfoder? Ja, for alderen bringer forandringer og skavanker med sig. Din hund er ikke længere en vild og temperamentsfuld hvalp. Hunde bliver roligere med alderen og bevæger sig mindre. Fordøjelsen bliver mere træg og tarmens ydekraft reduceres. Det resulterer i fordøjelsesproblemer, som forstoppelse, luft i maven eller tynd mave. Tit gør det ondt i tænderne at tygge og smagssansen mindskes. Oveni det kommer de aldersbetingede sygdomme, som slidgigt og andre ledproblemer. Det er altsammen mindre behagelige følger af at blive gammel – men fat mod: Med den rigtige ernæring kan du modvirke disse ting, så din seniorhund kan blive ved med at være fit og sund, også i en høj alder!
Mange næringsstoffer, få kalorier
Ældre hundes reducerede aktivitet gør, at energibehovet daler med op til 20 procent. Lav aktivitet påvirker stofskiftet: Det indtagede foder omdannes ikke mere til muskler, men til fedt. Din hund kan således risikere at blive overvægtig. En senior-menu skal derfor have et lavere antal kalorier end en menu til voksne hunde. Men hvordan reducerer man kalorierne i foderet? Umiddelbart kan man tro, at det er nok blot at reducere fodermængden, altså at gøre portionerne mindre. Men det er en fejl! For så er det ikke kun kalorierne der reduceres, men også de vigtige næringsstoffer. Og næringsstoffer, så som vitaminer og mineraler, er livsvigtige for din gamle hund.
C-, E- og B-vitaminer
L-carnitin og antioxidanter, som C- og E-vitamin styker din hunds immunforsvar. De indfanger desuden de aggressive, frie radikaler, som er skyld i aldringsprocessen. E-vitamin findes i solsikkeolie eller majskimolie. Hvis du selv tilbereder din hunds mad, kan du bare blande olien med kødet eller grøntsagerne. Andre vandopløselige vitaminer, som B-vitaminer, bør også være en del af seniorhundens foder. Men man skal være forsigtig med det fedtopløselige A-vitamin. Overdosering kan belaste leveren for meget. Fordi mange hunde gerne og ofte spiser lever og måske endda drikker levertran, er det mere almindeligt at få for meget A-vitamin end for lidt.
Omega-3 og omega-6 fedtsyrer
Tør pels, hårtab eller stigende hudinfektioner i alderen forkommer ofte blandt hunde. Et stort indhold af omega-3 og omega-6 fedtsyrer styrker huden og pelsen og sørger for, at den forbliver sund og glansfuld. Hørfrøolie indeholder omega-6. Fiskeolie indeholder det endnu vigtigere omega-3, f.eks. i lakseolie. Omega-3 fedtsyrer har ikke kun en positiv effekt på pelsen, men hjælper også med at styrke leddene. Kliniske undersøgelser har vist, at man ved et stort indhold af omega-3 i hundefoderet, kan reducere brugen af smertemedicin mod ledproblemer.
Grønlebet-muslinge-ekstrakt, glucosamin og chondroitinsulfat
Chondroitin eller glucosamin har en positiv effekt på knogler og led og findes f.eks. I grønlæbet-muslinge-ekstrakt. Selv hvis din hund allerede har slidgigt eller hofteleds-dysplasi, kan disse stoffer hjælpe med at lindre ubehaget.
Proteiner
Også i en høj hundealder, er proteiner den vigtigste energikilde for din hund. Kød gælder som den mest righoldige proteinkilde og bør derfor udgøre hovedandelen af hundefoderet. Derfor er kvalitetskød ekstra vigtigt, når din hund er blevet gammel. Godt og frisk kød smager ikke kun bedre, men kan også bedre omsættes af kroppen. Muskelkød og indvolde, som hjerte, er desuden bedre fordøjeligt end meget sene- og bruskholdige kødstykker.

© © DJakob / stock.adobe.com
Letfordøjelig kost
Fordøjelsen hos ældre hunde er mere følsom overfor forstyrrelser end hos voksne, aktive hunde. Tit fører den langsomt fungerende tarm til forstoppelse. Maden bliver heller ikke tygget ordentligt på grund af tandproblemer, hvilket gør, at tarmen må kæmpe med at bearbejde de store bidder. Bakteriebalancen i tarmen ændres ligeledes og derfor lider ældre hunde oftere af ildelugtende luft fra maven. En omstilling til letfordøjeligt foder i alderdommen sørger altså ikke kun for en velfungerende fordøjelse, men også for et bedre indeklima i dit hjem. Muskelkød, hønsekød (let kogt), hjerte, æg, samt en smule ris, mager yoghurt og hytteost kan hjælpe din hund med at få styr på fordøjelsen igen. Svært fordøjeligt foder, som f.eks. kulhydrater, kødben og meget bruskholdigt kød, bør undgåes. Følsomme maver har desuden godt af, ikke at få foderet serveret direkte fra køleskabet, men helst ved stuetemperatur. For at skåne maven, bør du i øvrigt ikke pludseligt ændre fodertypen, men derimod langsomt og blidt tilvænne din hund til den nye kost, ved skridt for skridt at udskifte det gamle foder med det nye. Der kan godt gå en hel uge inden din hund er helt tilvænnet den nye seniorkost.
Masser at drikke
Når alderdommen sætter ind, er hunde ligesom vi mennesker: De drikker for lidt. Men det er afgørende for en sund ernæring, at der indtages tilstrækkeligt med vand. Seniorhunde, som ikke vil drikke, skal hellere have vådfoder end tørfoder, fordi hunden også indtager væske gennem vådfoderet. For at give din hund lyst til at drikke, hjælper det nogle gange at tilsætte lidt „smag“ til drikkevandet. F.eks. En spiseske fjerkræsaft, kød- eller grøntsagsbouillon. Men først og fremmest skal du altid reagere på afvigelser i din hunds drikkemønster og lade en dyrelæge vurdere situationen. For både lav, men også øget tørst kan være en indikation på en alvorlig sygdom.

© © Mary Lynn Strand / stock.adobe.com
Færdigfoder eller hjemmelavet?
Når det gælder foder til ældre hunde, er det vigtigste kvaliteten. Hvis du selv laver foderet til din hund, har du sikkert allerede et godt overblik over, hvad din hund har godt af og hvad den kan lide. Du kan i øvrigt selv påvirke kvaliteten på foderet, hvis du f.eks. altid bruger friske råvarer. Frisk kød har et meget stort proteinindhold og friske grøntsager indeholder de nødvendige vitaminer. Men hvis du hellere vil bruge færdigfoder, kan du sikre dig, at din gamle hund får alt hvad den behøver. Der findes mange varianter af senior-hundefoder, men desværre er der ligeså mange kvalitetsforskelle. Kvalitetsfoder kan du ikke kun se på prisen, men først og fremmest på, at næringsindholdet er meget præcist angivet på emballagen. Du kan se, om „kødkilden“ er af konsekvent, høj kvalitet og om de allerede nævnte næringsstoffer er tilstede. Sukker bør overhovedet ikke findes i hundefoder og er, især for ældre hunde med tandproblemer, ekstremt skadeligt. Desværre findes der stadig hundefoder i det almindelige sortiment, som indeholder sukker. Også selvom det er billigere: Køb det ikke, for din hunds skyld! Giv heller ikke din hund alt for mange godbidder mellem måltiderne! Selv hvis din hund kigger tiggende på dig med sine søde, brune øjne: Mange godbidder fører til overvægt og kan skade din hunds sundhed. Naturligvis betyder det ikke, at du slet ikke må give snacks, men du skal holde øje med mængden og tilpasse de daglige måltider derefter. Ældre hunde skal også kun have kødben og tyggesnacks i begrænsede mængder, fordi de er svært fordøjelige for den følsomme, gamle tarm. Giv hellere din gamle hund våd- eller tørfoder.
Kvalitetsfoder, der er letfordøjeligt, rigt på næringsstoffer og væske og fattigt på kalorier, er det rigtige for en gammel hund. Sådan forbliver hunden fit og vital, også i en høj alder, og kan stadigvæk nyde de daglige spadsereture i den friske luft. Hunde, som lider af bestemte sygdomme, er overvægtige eller ingen appetit har, kan nyde godt af et specialfoder, som kan mindske ubehaget. Tal med din dyrelæge om den bedst egnede kost, hvis du er i tvivl.
Vi ønsker din seniorhund god appetit!
Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde
Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.
Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.
I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.
Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.