Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

hvilke fødevarer er dårlige for hunde

Cute white dog Maltese sitting on a chair at the table and begging for food like sausage which is on a plate.

Hvilke fødevarer er dårlige for hunde?

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt – forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. Dyrlægen vil normalt spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist af det.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad – du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.

Vær standhaftig over for tiggende hundeøjne

Forbliv stærk, hvis din hund ser på dig i håb om at få en hapser. Etabler modstand mod det hjerteskærende hunde-look og glem tanker som “Det vil helt sikkert smage fantastisk” og luk ørerne for andres ord som “se hvordan den ser på mig”, med slet skjult opfordring om at lade hunden prøvesmage. Hvad mennesker elsker at spise, må ikke være en standard for hunden. Målestokken bør ikke engang være hvad hunden elsker at spise – fordi selv det, den bedst kan lide kan være skadeligt eller i værste fald endda livstruende.

Nedenstående er en liste over, hvilke fødevarer til mennesker din hund ikke under nogen omstændigheder bør få. Denne liste er dog ikke udtømmende. Der kan også være andre fødevarer, der kan skade din uldne ven…

Fødevarer, som hunde ikke bør spise:

For fed, for stærk og for saltet mad er ikke sundt for hunden, fordi dens stofskifte er anderledes end menneskets.

Kål og porreplanter, inklusive løg, hvidløg og ramsløg, er ekstremt giftige for hunden.

Også druer, og tilsvarende rosiner og sultaner, betragtes som skadelige for hunden. Også, selvom det ikke ser ud til at gælde for alle hunde. I princippet kan der imidlertid forekomme symptomer på forgiftning, selv når hunden indtager 10 g druer pr. kg kropsvægt eller mindre end 2,8 g rosiner pr. kg kropsvægt. På den anden side har man set på vingårde, at hunde spiser druer uden at udvise nogen mærkbare symptomer.

Avocadoer er ekstremt skadelige for hunde . Nogle avocadoer indeholder nemlig fedtsyrederivatet persin, som er ufarlig for mennesker, men giftig for næsten alle kæledyr.

Nødder jordnødder, macadamianødder, umodne valnødder – kan en hund slet ikke tåle.

Naturligvis er chips heller ikke noget hunden kan tåle. Selv så lidt som en til to chips kan forårsage mavebesvær hos hunde.

Planter fra Natskyggefamilien såsom tomat, aubergine og peberfrugter bør også anvendes med stor forsigtighed. De indeholder nemlig solanin. Især indeholder grønne tomater, samt spirende kartofler en høj koncentration af det naturlige toksin. Kartofler bør derfor kun serveres kogte og uden skal, fordi skallen også har et særlig højt indhold af solanin.

Du bør kun servere fisk i små mængder og aldrig rå til din hund. Det høje indhold af protein og fedt kan føre til mavebesvær. Sørg også for, at den ikke indeholder fiskeben.

Hunden bør ikke spise citrusfrugter, fordi det kan føre til overfølsomhed. Forsuring kan her også forårsage mavebesvær hos din hund.

Hvad angår frugt, skal du huske, at det kan have et højt indhold sukker. En lille smule æble eller banan nu og da ville være okay – hvis hunden overhovedet kan lide det.

Radiser og lignende kan hos hunde føre til mavebesvær.

Chokolade er ligeledes meget giftig for hunde fordi det indeholder teobromin. Afhængig af sorten varierer andelen. Hvid chokolade indeholder 0,009 mg/g, mørk chokolade endda op til 26 mg/g. Tilsvarende indeholder en plade mørk chokolade omkring 1.600 mg (dvs. 1,6 g) teobromin.

Løg er strengt forbudt for hunde. Selv en meget lille mængde, nemlig 5 gram løg pr. kg kropsvægt, kan være meget giftig – uanset om løgene er friske, stegt, kogt eller tørret.

Hvad er giftigt for hunde?

  • Natskyggefamilien (bestemte urter)
  • Løg
  • Hvidløg
  • Macadamianødder
  • Valnødder
  • Druer og rosiner
  • Avocadoer
  • Chokolade

Vi ønsker din hund et godt helbred!

Vores mest hjælpsomme artikler
4 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.