Hundefoder: Tørfoder vs vådfoder

Tørfoder eller vådfoder til hund

Tørfoder eller vådfoder til hund

Hvad er det bedste for hunden?

Markedet for hundemad er større i dag end nogensinde før. Men mens de mange forskellige produkter tilbyder noget for enhver hundesmag, står køberen overfor valget: Hvilket foder er det rigtige? Er tørfoder bedre end vådfoder eller er det omvendt?

Først og fremmest er det ikke foderets form, der er afgørende for hundemad, men derimod indholdet. Det vil sige, at såvel tørfoder, som vådfoder kan forsyne din hund med alle vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, så længe ingredienserne er af høj kvalitet og sammensætningen passer. Begge former for hundemad har deres fordele og ulemper, og det er i sidste ende ikke et spørgsmål om rigtigt eller forkert, men et spørgsmål om personlige muligheder og krav.

Men for at gøre valget lidt lettere for dig, prøver vi her at belyse hundemadsjunglen og påpege fordele og ulemper ved de forskellige foderformer.

Hvad er forskellen på tør- og vådfoder?

Hovedforskellen mellem tørfoder og vådfoder ligger først og fremmest i det forskellige vandindhold. Mens vandindholdet i tørfoderet kun er på 3 til 12 procent, er vandindholdet i vådfoderet på mellem 60 og 84 procent. Denne enorme forskel påvirker også foderets holdbarhed. For eksempel kan tørfoder holde sig frisk meget længere end vådfoderet, som hurtigt bliver dårligt.

En anden stor forskel på tør og våd hundemad er energitætheden. Når hunden spiser tørfoder indtager den hurtigt store mængder energi med blot en lille portion foder. For at opnå det samme energiindtag med dåsemad, ville hunden blive nødt til at spise 2 til 3 gange den mængde. Det er også omdiskuteret, hvilket foder er godt for tænderne. Den ene side argumenterer, at tørfoderets hårde konsistens renser tænderne, mens den anden side påstår, at tørfoderet bliver hængende i tænderne og dermed ligefrem fremmer tandproblemer.

Hvilke fordele har tørfoder?

På grund af det høje energiindhold i tørfoder, kan hundeejere nøjes med at fodre mindre mængder tørfoder til deres firbenede venner. Tør mad er derfor almindeligvis betragtet som det billigere valg. Fortalere for tørfoder understreger også, at det er den mere miljøvenlige løsning, da der produceres mindre emballagemateriale.

Et andet argument, der taler for tørfoder, er renhed og håndtering af foderet. Det giver ingen smattede pletter og selv hvis et par kroketter lander ved siden af skålen, er de nemme at fjerne eller støvsuge væk. Desuden er det lugtfrie tørfoder lettere at håndtere på rejser, da hunden har brug for mindre mængder og pakkerne bedre kan købes på forråd.

Hvilke fordele har vådfoder?

Så mens tørfoder giver hundeejeren fordele med hensyn til pris, renlighed og håndtering, er fordelene ved vådfoder mere hundevenlige. De fleste firbenede venner ville nok fortrække vådfoder  – hvis de selv kunne bestemme. Vådfoder er smags- og lugtintensivt og det kan hundene bedre lide. Frem for alt har et højt vandindhold en positiv effekt: Da der med foderet allerede bliver tilført en stor mængde væske til kroppen, er det lettere at dække hundens væskebehov med vådfoder end med tørfoder. Særligt hunde, der drikker meget lidt om dagen, bør få våd mad at spise.

Men selv for hunde, der har tendens til fedme, kan det våde foder undertiden være det bedre valg. Forudsat at årsagen til overvægten hos hunden er en god stor glæde ved spisning. Især hunde, der spiser med stor appetit, kan lettere holde deres vægt med vådfoder. På grund af det lavere energiindhold i en portion kan de spise mere uden at overskride deres kaloriebehov.

Hund spiser tørfoder og vådfoder

Er en kombination af våd og tørfoder muligt?

Da både tør- og vådfoder har forskellige fordele, forekommer det naturligt at fodre hunden med en kombination af begge. Dybest set taler ingenting imod det, men du bør ikke blande begge foderarter  og altid fodre dem på forskellige tidspunkter. På grund af det høje energiindhold i vådfoderet skal du også sørge for, at det daglige behov ikke overskrides på trods af skiftet mellem våd og tør mad.

Hunde, der har tilbøjelighed til fordøjelsesbesvær, bør kun få én slags, da skiftet mellem tør- og vådfoder kan forårsage besvær hos hunde med følsomme maver. Generelt er der ingen sundhedsmæssig fordel i kombinationen af begge fodervarianter, fordi hunden får alle vitale stoffer med såvel tørfoder som vådfoder. Så når du har fundet ud af, hvilke foder din skat bedst kan lide, så bliv rolig ved det!

Ikke formen, men indholdet tæller

Nøglen til at vælge det rigtige foder til din hund er ikke så meget hvilken form foderet har, snarere er det ingredienslisten på emballagen. Næringen spiller trods alt den vigtigste rolle, når det handler om hundens kost. Din hund har brug for et foder af høj kvalitet, som leverer alt, hvad den har behov for. Hvilke ingredienser det præcis er, kan ikke besvares nøjagtigt. Når alt kommer til alt, er hver hund anderledes og har brug for forskelligt foder. Individuelle faktorer, som alder, vægt, aktivitetsniveau og sundhedstilstand skal absolut taget med i betragtningen, når man leder efter det bedste foder.

Principielt set anbefales en andel på ca. 70 procent kød af høj kvalitet og ca. 30 procent grøntsager, fedtstoffer og olier af høj kvalitet, f.eks. fiskeolie. En for stor mængde korn, konserveringsmidler, kunstige smagsforstærkere eller endda sødestoffer som sukker har intet at gøre med hundemad. Så før du beslutter dig for en foderform, skal du først se på etiketten.

Vores mest hjælpsomme artikler
4 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. Dyrlægen vil normalt spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist af det.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.