Min hund er for tyk: vægttab på en sund måde This article is verified by a vet

Overvægtig hund i skoven

Nogle hunde har for meget på sidebenene - det kan normalt klares med den rigtige diæt.

Antallet af overvægtige hunde stiger. For at mindske risikoen for forskellige helbredsproblemer, er det dog vigtigt at komme af med de overflødige kilo. Har du lagt mærke til, at din hund er for tyk? Så må du hellere bekæmpe de ekstra kilo med de rigtige tiltag, samt faste fodringsvaner.

Er min hund for tyk?

Vores hunderacer har til dels meget store forskelle hvad angår kropsbygning og størrelse. Ikke desto mindre kan du i en håndevending finde ud af, om din hund er for tyk.

Du skal blot lægge dine hænder løst på din hunds ribben. Hvis du ikke kan mærke dem selv hvis du trykker hårdt, og hvis du ikke kan se nogen talje mere hvis du ser fra oven, så er det på tide med en slankekur.

Hvorfor er det så vigtigt? Overvægtige hunde lider oftere af visse sygdomme end deres artsfæller med normalvægt. Forventet levetid for hunde, der er for tykke, er også lavere, og i gennemsnit dør de to år tidligere end slanke hunde.

Du kan få en vejledning i, hvordan du vurderer, om din hund er for tyk, og få forskellige årsager og konsekvenser i vores magasinartikel Er min hund overvægtig?

Min hund er for tyk: støtte fra dyrlægen

Hvis du har mistanke om, at din hund er for tyk, bør du helt klart gå til dyrlægen. Vedkommende er den bedste til at afgøre, om og i hvilket omfang din hund er for tyk, samt udelukke, om der kan være bagvedliggende sygdomme. Vedkommende kan også anbefale forskellige måder til at opnå sundt og skånsomt vægttab.

I første omgang fastlægges den individuelle målvægt og den mængde foder, din hund højst må få dagligt. Den anbefalede mængde foder er baseret på hundens idealvægt. Den daglige mængde i begyndelsen af kosten skal efterfølgende tilpasses jævnligt, afhængigt af konkrete fremskridt og vægttab. Målet bør være at reducere din hunds vægt med 1 til maksimalt 2 procent om ugen.

Hvad bør man tage hensyn til, når jeg omstiller min hunds ernæring?

For at opnå en markant nedgang i energiindtag med henblik på at nå det ønskede vægttab er det ofte nødvendigt at halvere mængden af kalorier.

Man bør dog ikke benytte det hidtidige foder til denne halvering. Foder har hver sin idealmængde til at sikre essentielle vitaminer, mineraler og sporstoffer. Hvis en hund, der er for tyk, kun får halvdelen af sin fodermængde, kan der på sigt opstå mangelsymptomer.

En anden negativ konsekvens af kun at servere den halve mængde af det vanlige foder er, at hunden hele tiden føler sig sulten, da hundens mave aldrig fyldes. Dens tiggeradfærd kan øges, eller den kan endda finde på at gå på opdagelse efter foder for at føle sig mæt. Nogle hunde opbygger endda protestadfærd, og holder for eksempel op med at være renlige.

I stedet bør du omstille til en særlig diæt. Man bør samtidigt huske, at overvægt, der har taget lang tid at opbygge, ikke forsvinder inden for få uger. En diæt kan vare flere måneder. Selv bagefter bør du fortsætte med at overholde de fleste af tiltagene for at forhindre, at din hund tager på igen.

Slankende foder: hvad skal jeg være opmærksom på ved køb?

Godt hundefoder kommer fra pålidelige producenter, der nøje overvåger foderproduktionen og gør ernæringsværdier og ingredienser synlige.

Er din hund kun lidt overvægtig? Eller er den allerede alt for tyk? I sidstnævnte tilfælde er det værd at ty til et særligt dyrlægegodkendt diætfoder.

 

Light-foder versus diætfoder

Light-foder refererer normalt til foderserie fra en producent, der har den laveste mængde kalorier i forhold til almindeligt foder. De er ret gode til sørge for, at din hund ikke tager på i vægt, men er for det meste ikke nok til decideret vægttab.

Specielt diætfoder (som skal have tydelig mærkning) har et betydeligt lavere kalorieindhold. Ikke desto mindre er disse diæter skræddersyet til behovene hos overvægtige hunde, og indeholder alle vigtige næringsstoffer, vitaminer og sporstoffer.

Vådfoder fra samme sortiment hjælper ud over den anvendte tørfoderdiæt også med at få din hund til at føle sig mæt. På grund af det højere væskeindhold kan du servere større portioner, og dermed have lettere ved at fylde din hunds mave.

Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din hunds naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din hund bør altid aftales med din dyrelæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.

Fodermængde: hvordan fodrer jeg en hund, der er for tyk?

Den hyppigste årsag til, at hunde bliver for tykke, er en for stor mængde foder. Ofte går det hånd i hånd med for mange belønninger og godbidder. Det er derfor nødvendigt at overholde anvisningerne nøje, når man gerne vil have hunden til at tabe sig.

Hvis du kun benytter en målekop når du skal servere tørfoder, er mængden normalt for høj – ofte op til tyve procent. Især hos små hunde kan så lidt som ti korn tørfoder for meget ikke kun føre til, at man ikke kan opnå vægttab, men man risikerer endda, at hunden tager på i stedet. Du bør derfor afveje foderet med en køkkenvægt.

Man bør også begrænse antallet af daglige godbidder og tyggepinde. De kan øge kalorieindtaget markant. Samlet set skal belønningerne ikke udgøre mere end ti procent af det beregnede daglige kalorieindtag. Derudover skal de trækkes fra den daglige mængde foder.

Tip: hvis du stadig vil servere lige så mange godbidder som før, kan du simpelt inddele i meget små bidder. Hunden er ligeglad med størrelsen!

Derudover skal du sørge for, at din hund ikke får mad fra bordet. Fødevarer tiltænkt mennesker har et højt kalorieindhold, og udgør tit allerede en stor del af en hunds daglige behov. 60 gram ost dækker for eksempel allerede 23 procent af det daglige kaloriebehov for en hund på 20 kg.

Er din hund for tyk: husk at få din hund til at bevæge sig

For et vellykket vægttab bør du nok undgå det sædvanlige foder, og gradvist vænne din hund til særligt diætfoder. Ændringen i hundeernæring alene er ikke garanti for, at du opnår det ønskede vægttab.

Derudover bør du sikre dig, at din hund bevæger sig nok. Et fitnessprogram sikrer en øget energiforbrænding. Unødvendige fedtdepoter nedbrydes, og muskler opbygges.

Det er vigtigt at tilpasse træningen til hundens kondition. Til at begynde med har træning i vand eller på blød grund vist sig at være gavnlig for at skåne leddene. Forøg langsomt aktiviteternes varighed.

Læsetip: Leder du efter alternativer til den sædvanlige hundeluftning? I vores zooplus magasin præsenterer vi talrige aktiviteter du kan prøve sammen med din hund.

Aktiv hund i vand © Happy monkey / stock.adobe.com
Bevægelse i vand skåner leddene, opbygger muskler og køler, når der er varmt

Hjælp til lettere vægttab

Velegnet til fodring med vådfoder er spis-langsomt skåle. De får hunde til at indtage deres foder langsommere. Mæthedsfornemmelsen viser sig tidligere, og varer i længere tid. Samtidig er hundene længere beskæftiget, og derfor mere tilfredse.

Du kan også øge din hunds tilfredshed ved hjælp af en snackbold eller andet intelligenslegetøj. De kan alle fyldes med en del af den daglige mængde tørfoder og holder hunden beskæftiget. Samtidig får de mere motion, og forbrænder nogle af de kalorier, de har indtaget.

Du kan bruge hakkede grøntsager, såsom gulerødder, agurker eller æblestykker, så du ikke behøver at give afkald på din hunds godbidder. Grøntsager har den fordel, at de stort set ikke indeholder kalorier, hunden kan forbrænde, men de fylder stadig i maven. Samtidigt er det et godt tegn, hvis din hund ikke har lyst til denne belønning, for så er din hund bestemt ikke sulten!

Det er også en god ide at justere skålens størrelse til mængden af foder. Den tilladte portion ser betydeligt større ud i en lille skål end i en meget stor.


Dr Cornelia Kolo, Dyrlæge
frau zwei hunde

Mens jeg læste veterinærmedicin og arbejdede på min doktorgrad ved Ludwigs-Maximilians-universitetet i München fik jeg talrige indsigter i de forskellige områder inden for veterinærmedicinen. Siden 2011 har jeg haft praksis som dyrlæge med en lang række dyr og deres sygdomme. Det er min store passion at hjælpe mine patienter på den bedst mulige måde og sikre deres velbefindende. Som forfatter deler jeg også gerne min viden som dyrlæge og som mangeårig hundeejer og hundesportsudøver.


Vores mest hjælpsomme artikler
4 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.