Overvægt hos hunde ses som en sygdom og kan give alvorlige helbredsproblemer.
Overvægt og fedme er et stort problem for vores hundes helbred. Ikke alene er deres livskvalitet og forventede levetid væsentligt nedsat, men risikoen for sygdomme øges også. Her i artiklen skriver vi om, hvordan du kan se, om din hund er overvægtig.
For det meste retter man sig her efter idealvægten i forhold til racestandarden. Det er dog ikke altid muligt, især hvis der er tale om krydsede hunde. Hos blandingsracer kan det hjælpe at bruge kropsvægten i slutningen af det første leveår som rettesnor.
Hvis kropsvægten er fem til 20 procent over den ideelle vægt, taler man om overvægt. Decideret fedme forekommer hos en hund, når den er 20 procent eller mere over sin normale vægt.
Hvordan ved jeg, om min hund vejer for meget?
På den ene side selvfølgelig ved at veje din hund regelmæssigt. Hvis vægten viser en højere vægt hver gang, er det meget sandsynligt, at din hund langsomt bliver tykkere og tykkere. En undtagelse herfra kan siges at være unge hunde, der stadig er i vækst.
Den hyppigst anvendte – og sandsynligvis den mest objektive – metode til at anslå, om din hund vejer det den skal, er ved hjælp af Body Condition Score (BCS). Det er baseret på en visuel vurdering og ved at mærke efter kropsfedt på bryst, talje og rygsøjle. Baseret på observationer klassificeres hunden derefter i en af ni BCS-klasser.
Generelt betragtes en hund for overvægtig, når ribbenene ikke længere kan mærkes, og taljen ikke længere kan ses. Set fra siden skal den nedre mavelinje også stige fra ribbenene til hofterne og ikke være (næsten) parallel med gulvet. Fedtdepoter i bunden af halen er et yderligere tegn på en overvægtig hund.
Hvordan bliver min hund overvægtig?
Vejen til overvægt starter ofte allerede mens hunden er hvalp. En ernæring med for høj tilførsel af energi skaber et større antal fedtceller end med hvalpe, der har en normal ernæring. Denne mængde kan ikke ændres senere, derfor er der en højere risiko for overvægt i voksenalderen.
Men selvfølgelig er det ikke den eneste årsag til overvægt.
Øget energitilførsel
Den mest almindelige årsag til vægtøgning er for højt energiindtag. Denne overskydende energi er vanskelig at kompensere for gennem træning, da hunden kun bruger omkring 10 procent af sin daglige energi til bevægelse.
Mulige årsager til denne overskydende mængde energi er ofte for meget foder, ad libitum-fodring (ubegrænset adgang til foder), eller for høj energitæthed i foderet (for mange kalorier for hver portion).
Man kan nemt komme til at glemme, at godbidder også indeholder mange kalorier og derfor skal tælles med i den daglige mængde. Den velmenende tyggepind om aftenen kan føre til en overvægtig hund på sigt.
Hundeejere skal altid tage hundens størrelse i betragtning: for en hund, der vejer 25 kg, dækker et tørret griseøre f.eks. 20 procent af det daglige energibehov. For en hund, der vejer 10 kg, betyder det samme øre 40 procent af den samlede daglige mængde kalorier.
Mad med højt fedtindhold, især når det serveres mad fra spisebordet, fører også til langsigtet vægtøgning. Fedt indeholder mere end dobbelt så meget energi som proteiner eller kulhydrater. Det fører hurtigt til, at en hund bliver overvægtig.
Lavt energibehov
Ud over for højt energiindtag er der andre grunde til, at en hund har brug for mindre energi end andre hunde i forhold til alder og race.
En kastreret hund har tendens til forhøjet appetit, mindre fysisk aktivitet og en ændring i kropsfedtprocent/kropssammensætning. Din hunds energibehov er nedsat med tredive procent efter kastrering. Hvis mængden af foder ikke reduceres, har kastrerede hunde dobbelt så høj sandsynlighed for at blive overvægtige.
Derudover er nogle racer mere tilbøjelige til vægtforøgelse, når de får serveret samme mængde energi som andre racer. Både hunderacerne Labrador Retriever og Cocker Spaniel har en genetisk disposition for en øget kropsfedtprocent. Fordi fedt bruger mindre energi end muskelmasse, skal disse racer få færre kalorier.
En hund med en lang pels er mindre tilbøjelig til at fryse end en hund med meget kort pels og uden underuld. Førstnævnte har derfor et ligeså lavt energibehov som en hund, der lever i varme omgivelser. Derudover skal den daglige træning, alderen og den enkelte hunds personlighed (“hoppebold” vs. “sofakartoffel”) tages i betragtning når man beregner hundens daglige energibehov.
Overvægtig hund: sygdomme som årsag
Ud over alle årsagerne fra omverden og ejer kan sygdomme også være årsagen til, at din hund er overvægtig. Ud over hormonelle sygdomme er der andre sygdomme, der kan føre til vægtøgning, fordi hunden ikke længere kan bevæge sig tilstrækkeligt. Desværre giver overvægt samtidig en øget risiko for disse sygdomme, og derfor er man ude i en ond cirkel. Sygdomsramte dyr kan også have vanskeligt ved at rejse sig, eller at de lige skal i gang efter at have ligget ned i længere tid og måske ikke lyst til at bevæge sig meget fordi det er ubehageligt. Sørg derfor for først at spørge din dyrlæge om der kan være tale om en sygdom.
Medicin
Visse sygdomme har brug for medicin, der fører til øget appetit og kan derfor føre til øget vægt.
Konsekvenser af overvægt
Overvægt skal primært ses som en sygdom, der uundgåeligt fører til yderligere sygdomme. Overvægtige hunde lever i gennemsnit op til to års kortere end normalvægtige hunde af samme race på grund af senfølger og følgesygdomme.
Mens jeg læste veterinærmedicin og arbejdede på min doktorgrad ved Ludwigs-Maximilians-universitetet i München fik jeg talrige indsigter i de forskellige områder inden for veterinærmedicinen. Siden 2011 har jeg haft praksis som dyrlæge med en lang række dyr og deres sygdomme. Det er min store passion at hjælpe mine patienter på den bedst mulige måde og sikre deres velbefindende. Som forfatter deler jeg også gerne min viden som dyrlæge og som mangeårig hundeejer og hundesportsudøver.
Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og risiko for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid.
I nogle tilfælde kan du som hundeejer ikke undgå at rense ørerne på din firbenede ven. Jævnlig pleje af ørerne er især vigtigt for hunde, der er tilbøjelige til øreproblemer. Vores guide fortæller dig, hvordan du renser hundens ører korrekt, og i hvilke tilfælde det overhovedet er nødvendigt
Mange hunde ledsager deres ejere i en stor del af deres liv og når en høj alder. Selvfølgelig sætter alderen også sit præg på de pelsede venner. Denne artikel sætter fokus på seniorhunden, hvilke alderdomstegn der kan ses hos hunde, og hvordan du kan gøre det lettere for dem at blive ældre. Desuden kommer vi også ind på det alvorlige spørgsmål, hvornår det er tid til at sige farvel.