Engelsk Cocker Spaniel

Engelse Cockerspaniël

Engelse Cockerspaniël

Gå på opdagelse i vores shop efter hundefoder specielt til en Engelsk Cocker Spaniel!

Yndefuld, underholdende og med drilagtig stædighed – ikke underligt, at den Engelske Cocker Spaniel er en af de mest populære hunderacer. Her får du mere at vide om Briten med de lange ører.

Silkeagtig skønhed

Med en skulderhøjde på omkring 40 cm og en vægt på op til 14,5 kg er Engelske Cocker Spaniels mellemstore i størrelse og robuste. Pelsen er glat og frem for alt meget silkeblød. Pelsfarven varierer, men ensfarvede hunde højst bør have hvid pels på brystet. Et slående træk ved racen er de lavtliggende, lange hængeører.

Efterkommer af den farverige Spanielfamilie

Den Engelske Cocker Spaniels nøjagtige oprindelse er ukendt – en teori, som måske nærmere er en legende, antager, at hundene kom til Storbritannien fra Spanien for over 2.000 år siden med Julius Caesars romerske soldater, og at navnet er afledt af den latinske betegnelse for “spansk hund”. Dog er det sikkert, at forfædrene til nutidens Spaniel-race i århundreder har været meget populære. For eksempel nævner den britiske forfatter Geoffrey Chaucer “spaniel hunde” så tidligt som i det 14. århundrede og omkring 200 år senere udødeliggjorde William Shakespeare Spaniel-hunden i hans værker. I 1570 klassificerer videnskabsmanden John Caius de samtidige britiske hunderacer, herunder Spaniels, som han opdelte i Land- og Vandspaniels. Blandt Landspaniels tæller han Springer Spaniels, som især havde opgaven med at jage kaniner eller fugle og apportere dem efter skuddet. Fra disse Springer Spaniels er der opstået indtil flere racer, herunder den Engelske Cocker Spaniel. I 1892 anerkendte English Kennel Club racen som selvstændig, og hurtigt efter opstod der i Europa specielle Spanielklubber for at hellige sig renracet opdræt. Som med mange andre racer, der oprindeligt var tænkt som arbejdshunde, førte opdræt af Engelske Cocker Spaniels til, at man overvejende fokuserede på optiske kriterier med tendens til at overdrive trækkene, såsom de overlange hængeører.

Brug som skovsneppejæger

Cockers blev opdrættet specielt til jagten på skovsneppen, engelsk: wood cock. Skovsneppen er gode til at kamuflere sig på skovbunden og er meget nemme at overse, men hundens fine næse opsporer dem. Den Engelske Cocker Spaniels tilhører snifferhundene og jager hovedsageligt ved at rejse byttet – her menes en drivende form for jagt hvor hunden opsporer et potentielt bytte. Cockers lader sig ikke stoppe af uigennemtrængeligt buskads eller siv, så de får fuglen til at lette eller løbe, hvorefter jægeren kan nedlægge den. Selv i dag anvendes racen, især i England og Skotland, til jagt. Flertallet af engelske Cocker Spaniels lever imidlertid i dag som familiehund. Derudover kan racen med sin gode næse bidrage med fremragende færdigheder til arbejde hos politi og toldvæsen.

Væsen: munter, venlig, med hang til at overspise

Udseendet bedrager ikke: den engelske Cocker Spaniel er en munter, venligsindet hund, der har brug for menneskekontakt. Den er venlig overfor mennesker og dyr, forudsat sidstnævnte i det fri ikke kommer på tale som et potentielt bytte. Den betragtes som kærlig, loyal og kælen, og er til enhver tid oplagt til leg og spas. Selvom den pålideligt meddeler fremmedes ankomst ved at bjæffe, så er den også hurtig til at lukke dem ind i varmen, hvilket gør, at en Engelsk Cocker Spaniel normalt ikke er en god vagthund. På trods af sin venlighed forbliver den i sit hjerte en jæger, der, når den forfølger et spor, ofte sætter sit jagtinstinkt over lydighed. Udover sin familie og jagt har den Engelske Cocker Spaniel normalt en anden lidenskab: mad i enhver form. Den lille glade hund elsker godbidder, hvilket desværre ofte fører til overvægt.

Sundhed kræver smart opdræt

Racen er arveligt disponeret til det idiopatiske vestibulære syndrom, en sygdom i det indre øre med balanceforstyrrelser og delvis døvhed på det ene eller på begge ører. Derudover er der i forhold til andre racer tegn på en øget forekomst af øjenproblemer. Også bemærkelsesværdigt er “Cocker-raseri”, som formodentlig er arvelig, hvor berørte hunde har regelrette aggressionsanfald efterfulgt af udmattelse. Disse faser er på ingen måde sammenlignelige med en hvalps “vilde fem minutter”, eller tegn på en uopdragen hund, men man bør straks opsøge dyrlæge. Teorier, der angiver, at ensfarvede hunde rammes oftere end dem med hvide markeringer, anses som forældede. Gennem ansvarlig avl er “Cocker-raseri” allerede blevet reduceret betydeligt.

På trods af disse tilbøjeligheder er de fleste Engelske Cocker Spaniels robuste hunde, fordi de arvelige dispositioner naturligvis kun påvirker få hunde. Ikke desto mindre er forsigtighed det bedste! Før du køber en Engelsk Cocker Spaniel-hvalp, bør du undersøge hvilken sundhedspleje, forældrene og deres forfædre har fået. Mange sygdomme kan nu næsten udelukkes ved gentests, så du kan minimere risikoen for arvelige sygdomme. Selvfølgelig ligger noget af det i dine hænder: får din Engelske Cocker Spaniel, der jo elsker godbidder, for lidt beskæftigelse, og kombinerer det med for meget foder, så får din hund hang til overvægt. En sund Cocker Spaniel kan blive omkring 15 år gammel.

Pleje: en hår-rejsende affære

Det virker måske ikke sådan ved første øjekast, men det er ret krævende at pleje den Engelske Cocker Spaniel. Den silkeagtige pels bør børstes grundigt mindst hver anden dag, helst hver dag, faktisk. Pelsen under “armhulerne” samt under ørerne har tilbøjelighed til at blive filtret, for eksempel. Det er bedst at tilvænne din hund til plejeritualet med en blød børste allerede mens den er hvalp – på den måde er “tricky” steder som for eksempel på maven noget den kan lære at nyde. Efter gåture bør du kontrollere, om din vovses pels har fanget små træstykker, burrer eller endda skadedyr. Læbefolderne skal rengøres dagligt med en fugtig klud – væn din hvalp til det tidligt. Cockerens forkærlighed til vand kan yderligere komplicere pelsplejen, fordi mange af dem er magisk tiltrukket af mudderpytter, så du skal forberede dig på at give din hund en tur under bruseren efter gåturen.

Den Engelske Cocker Spaniel bør trimmes hver anden måned. Her forkortes pelsen på ryggen, ved læberne, under ørerne og under maven. Med lidt tålmodighed og de rigtige værktøjer (udtyndersaks, saks, børste, kam, trimmekniv), kan du selv trimme din Engelske Cocker Spaniel – men først efter grundig anvisning. Desuden bør du regelmæssigt skære det overskydende hår mellem poteballerne væk. Hængeørerne kan på grund af deres fugtige og varme klima føre til irritation og sygdom. Kontroller derfor under din hunds ørebøffer dagligt og rengør hvis nødvendigt. Til tandpleje er specielle hundesnacks eller hundelegetøj velegnede.

Opdragelse: konsekvens er alfa og omega

Den lidenskabelige jæger har brug for en konsekvent opdragelse uden at du er hård. Sæt klare linjer for opdragelse, før det nye familiemedlem flytter ind – og hold dig til dem. En Engelsk Cocker Spaniel vil ellers erklære enhver lille “undtagelse” som ny regel for at få gennemtrumfet sin egen vilje. Hvis man husker det kan opdragelsen mestres selv hvis man er nybegynder. Den Engelske Cocker Spaniens karakteristiske glæde ved mad kan du sagtens bruge belønning for god opførsel, men pas på: når det kommer til ernæring, skal du ikke lade dig vikle om din hunds lillepote. Den Engelske Cocker Spaniel bruger gerne et smægtende hundeblik for at opnå sit mål. Giv ikke efter, men hold dig til faste fodringstider og begræns mængden af godbidder. Selv små apporteringslege kan bruges som belønning. Sørg for at holde din hunds passion for at gå efter ethvert spor i ave allerede mens den er hvalp, ellers får du svært ved at lade den gå uden snor når den er voksen.

Beskæftigelse for livlige næser

Den Engelske Cocker Spaniel ser lille og glad ud: det er og bliver en jagthund og har brug for tilstrækkelig motion og beskæftigelse – mindst en til to timer dagligt. Ud over de normale ture, hvor du lufter hunden, skal de også stimuleres mentalt, for eksempel med søge- og apporteringslege eller dummy-arbejde. Visse Cocker Spaniels kan også lide at hoppe ind i det kølige vand. Kondiløbere finder i det lille bundt af energi en ideel følgesvend, så længe de fører den voksne hund til træningen trin for trin. En Engelsk Cocker Spaniel er meget glad for at påtage sig opgaver, og er derfor velegnet til mantrailing (personeftersøgning) eller sporarbejde. Den værdsætter dog ikke blot bevægelse og beskæftigelse, men elsker også kælne stunder med dem, som den regner for sine nærmeste. En fit, godt beskæftiget Engelsk Cocker Spaniel vil altid være en loyal følgesvend, der smitter omgivelserne med sit gode humør.

Spørgsmål inden de flytter ind

Den Engelske Cocker Spaniel er venlig, kærlig, loyal og legesyg – derfor har den en familiehunds optimale egenskaber. Den er velegnet til sportsglade familier, der kan lide at beskæftige sig med deres hund og være af sted ude i det fri. Med andre kæledyr kan den åbne Cocker normalt let danne et venskab, mens jagtinstinktet kan få overtaget når den er ude i det fri. Før en Engelsk Cocker Spaniel flytter ind, skal du være sikker på, at du dagligt har tid til overs til at beskæftige og pleje hunden i de næste 15 år. Overvej på forhånd muligheder for, hvem der kan tage vare på hunden hvis du er syg eller på ferie eller find ud af, hvilke feriedestinationer der egner sig til at tage en eventuel hund med. Som regel er en Engelsk Cocker Spaniel en hund der er glad for børn. Gør det klart overfor børnene, hvad respektfuld omgang med en hund indebærer – så står intet til hinder for et godt venskab. Sidst men ikke mindst bør have in mente, at du udover grundlæggende udstyr (hundeliner, hundeskåle, hundetæppe, hundelegetøj, sikker transport i bilen, hundekurv), skal indregne regelmæssige udgifter til en afbalanceret kost og dyrlægebesøg og hundeansvarsforsikring. Akutte sygdomme kan føre til uforudsete omkostninger. Det er bedst på forhånd at kigge efter en hundeskole, der passer dig, så hunden socialiseres godt, og du kan få tips til opdragelse, og hvordan du beskæftiger din evigglade hund. Hvis det er din første hund, bør du sætte dig ind i, hvad der udgør artskorrekt hundefoder, fordi en Engelsk Cocker Spaniel ved for højt kalorieindtag har tendens til overvægt. Af denne grund er det tilrådeligt at veje dit foder, hvis du serverer tørfoder, så kan du estimere kalorieindtaget, og regulere det tilsvarende.

Engelsk Cocker Spaniel søges?!

Fordi racen er så populær, er der også et stort antal opdrættere af Engelske Cocker Spaniels. Beslutningen om, hvilken hvalp det bør være, bør altid afgøres med hjerte og fornuft: tag dig tid til at finde en ansvarlig opdrætter, der kun parrer sunde dyr med hinanden og tænker “klasse fremfor masse”. Undgå dem, der ikke er medlemmer af en opdrætterklub og ikke kan fremvise dyrlægeattester. En god opdrætter værner om forældrenes sundhed, og at anerne har været sygdomsfrie, sikrer omfattende socialisering, og giver tæven tilstrækkelig med restitutionstid mellem kuldene og viser interesse for, hvilket hjem hvalpene ender i. Som regel kan du også kontakte dem efter købet, hvis du har spørgsmål om dit nye familiemedlem. Hunden har ved overdragelse fået de nødvendige helbredstjek, har stambog og vaccinationsbevis, og er chippet.

Hvis du er interesseret i en voksen hund, vil du i internettets vidder sikkert kunne finde en egnet hund, der vil være glad for et nyt hjem, fordi dens oprindelige ejere har måttet adskille sig fra den. I mange lande findes der foreninger, der er leveringsdygtige i en Cocker Spaniel, men hvor du også vil kunne finde kryds med en høj Cocker-andel. Kig også forbi dyreinternatet, fordi Engelske Cocker Spaniels er meget populære, så de lander desværre også gerne dér. Hundebegyndere kan med fordel finde en Engelsk Cocker Spaniel, der allerede har fået en god opdragelse. Men selvfølgelig finder du også hunde, hvor de tidligere ejere ikke magtede opgaven, fordi det kræver en vis viden og meget tålmodighed. Personalet vil som oftest have en god fornemmelse for, om du og den pågældende hund kan udgøre et “dream team”. Under alle omstændigheder kan det være en meget berigende oplevelse at give en velvoksen hund endnu en chance.

Vi ønsker dig en god tid med din legesyge Engelske Cocker Spaniel!

Lignende artikler
Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.