Afkøling af hunde: 10 tips til varme sommerdage

Afkøling af hunde

Mellem 23. juli og 23. august er sommeren på sit højeste. Solen rammer stuegulvet allerede om morgenen og for hunde er varmen uudholdelig ved middagstid. Med et par enkle råd kan du dog nemt sikre dig, at din hund kommer godt igennem de varmeste sommerdage. Vi fortæller dig, hvad din hund har brug for, når den har det varmt, og hvordan du kan afkøle den bedst muligt.

Indret et køligt sted, hvor hunden kan trække sig tilbage

I modsætning til mennesker kan hunde kun svede på poterne. Det er ikke nok til at regulere temperaturen i hele kroppen, så hunde afgiver overskydende varme ved at halse, men hvis varmen er for høj, er det sådan set heller ikke nok.

Af denne grund har hunde brug for flere muligheder for at beskytte sig mod solen, så de for eksempel kan undgå hedeslag: du kan f.eks. stille en parasol i din have eller på altanen. Hunde elsker også at køle af ved at lægge sig under træer eller buske.

Mørke gulve, hvor solen skinner direkte på, skal dækkes med et lyst tæppe eller et gammelt håndklæde for at beskytte dem mod overdreven opvarmning. Hvis det er særlig varmt, kan du også gøre det fugtigt først. En anden måde at tilbyde din hund en kølig overflade at hvile på, er en kølemåtte. De er normalt fyldt med gelé eller vand og kan lægges i fryseren.

For ikke at give varmen i lejligheden en chance, er mørklægning med gardiner eller rullegardiner også en god ide allerede om morgenen. Om natten kan du til gengæld udskifte varm luft med lidt køligere ved at åbne vinduer og døre.

Afkøling med en hundeis

Alle nyder en kølig og lækker is når det er varmt. Det gælder også for vores hunde! Hundeis sikrer på ingen tid velsmagende afkøling til hunde. Du har kun brug for få ingredienser for at gøre det, og efter blot et par timer i fryseren - for eksempel i isterningeform - så er isen klar. Kun fantasien sætter grænser for din kreativitet.

Her er nogle ideer til is, som din hund vil elske:

  • Naturyoghurt smager også meget godt, når det er frosset
  • Frosset oksekøds- eller hønsebouillon er også velegnet som velsmagende variant med få kalorier
  • Hvis det skal gå stærkt, siger overophedede hunde ikke nej til almindelige isterninger
hund med isskål
Ice Bucket Challenge på en anden måde: Hunde elsker is på en varm sommerdag.

Efterlad aldrig hunde i bilen

Selvom det måske ikke er decideret glohedt udenfor, bliver bilens indre ekstremt varmt på meget kort tid, og åbne vinduer giver desværre ikke altid tilstrækkelig varmeudveksling.

Risikoen for overophedning og livstruende hedeslag i bilen er derfor særlig stor om sommeren. For at beskytte vores hunde mod denne varme, bør vi om muligt efterlade dem i hjemmets beskyttende skygge, mens vi er ude at handle eller skal tanke bilen op.

Drik vand

Når hunde halser presses mere luft ud mod slimhinderne. Det får væske til at fordampe, så din hund bliver kølet ned. Jo mere den halser, jo mere væske mister hunden dog også.

Ved høj varme er det derfor vigtigere end normalt, at din hund får nok at drikke. Du kan prøve følgende tricks for at opnå det:

  • Placer flere drikkeskåle i hjemmet
  • Gør et nummer ud af din opfordring til at drikke ved at give den vand eller pege på drikkeskålen
  • Mange hunde foretrækker at drikke vand fra haven eller få usaltet bouillon
  • Strømmende eller sprøjtevand opfordrer også visse hunde til at indtage vand - man kan få fat i specielle hundeskåle på stativ samt drikkefontæner

Foder med et højt væskeindhold

En hunds daglige væskebehov afhænger af dens kropsvægt, dens aktivitetsniveau og den type foder, den får serveret. De hunde, der får tørfoder, skal drikke mere vand. Du kan dog allerede dække en del af væskebehovet gennem foder. Hvis din hund også kan lide vådfoder kan du supplere tørfoderet med det, eller skifte helt til vådfoder om sommeren.

Aktiv køling til hunde: den våde pels

Din hund kan nemt køle af i varmen ved at bade. Hvis du ikke har en sø eller en lille å i nærheden, kan du også gøre din hunds pels fugtig på en anden måde. Om sommeren er hunde især glade for deres eget badebassin eller i det mindste et lille badekar. Med det passende legetøj kan også være et ekstra lokkemiddel for at få din hund til at tage et lille bad. En havevander eller en vandslange er hunde også meget glade for at bruge, når de skal lege og køle ned.

Ved lange ophold ved vandet skal du dog sørge for, at din hund ikke er i selve vandet for længe. Hvis de sluger for meget vand, øges risikoen for vandforgiftning. De første tegn herpå er rastløshed eller opkast.

goldendoogle i poolen med legetøj
Den perfekte afkøling er stadig et forfriskende bad - helst med det rigtige legetøj.

Pas på blærebetændelser

Afkøling på varme dage er vigtigt, men det kan sagtens blive for meget af det gode. For kolde gulve eller badning i for koldt vand kan give blærebetændelse (cystitis). Typiske symptomer herpå kan være hyppig (polyuria) eller smertefuld vandladning (stranguria).

Giv altid din hund mulighed for at tørre sig på et håndklæde. Samtidig skal du være sikker på, at køleunderlag ikke er for kolde, her kan du lægge et håndklæde imellem kølemåtten og hunden.

Tilpas gåture til tidspunktet på dagen

Hunde er normalt ikke så glade for at blive luftet lige ved frokosttid om sommeren. Asfalten bliver varm og solen brænder på den tykke pels.

På varme sommerdage anbefales det derfor at lufte hunden i de køligere morgen- og aftentimer og i skov eller park med masser af skygge. Desuden er korte ture tilstrækkelige i de fleste tilfælde.

Snip, snap - skal pelsen væk?

Mange hunderacer har meget lang pels. Så kan man jo nemt antage, at det bliver alt for varmt nedenunder den lodne "frakke". Men sikrer en tur med klippemaskinen lindring?

Ud over dets varmeevne har hundes tykke pels faktisk også en afkølingsfunktion. Pels har en fordampningsafkølende effekt, som især gavner hunde med tæt pels. Derfor bør du ikke automatisk trimme pelsen om sommeren. Her kommer det meget an på, hvilken race det drejer sig om. Hvis du er usikker, kan du altid få god råd hos din dyrlæge eller en hundefrisør.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?

10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!