Hundesvømning
Nogle hunde er rigtige vandhunde. Det er derimod ikke alle steder, de kan få stillet deres lyst: det er nemlig ikke alle badesøer, som hunde må bade i. Hundesvømmehaller er et alternativ til badesøer. Der findes ikke så mange, men dog nogle stykker rundt omkring i Danmark. Mange bruger deres egen swimmingpool. Vi giver tips til dig og din hund.
Indholdsfortegnelse
Hundesvømmehaller
Hvad er fordelene ved en hundesvømmehal?
Her må man ikke kun tage hunde med, men de er decideret velkomne. Der er ingen, der ser skævt på dig fordi du har en hund med. Her får du ubesværet vandpjaskeri. I modsætning til søbadene og hundestrandene, er hundesvømmehaller sikre: her risikerer man ingen glasskår, der kan forvilde sig op i poterne, intet affald, som hunden kan finde på at give sig i kast med. Der er også regler, der sørger for, at det foregår uden gnidninger. De fleste hunde nyder at svømme. Men det er ikke kun fordi det er sjovt, at det kan være en fordel at tage i hundesvømmehal. Mange hundesvømmehaller finder man i forbindelse med hundefysioterapeuter eller hundeskoler: vandet gør det muligt at dyrke motion og få bevæget sig uden at belaste leddene. Bevægelse under vand styrker muskler og led, uden at overbelaste dem. Hundesvømmehaller giver hundeejere og deres ledsagere følgende muligheder:
- hvalpesvømning
- seniorsvømning
- til vægttab
- såkaldt “aqua-terapi”
- og selvfølgelig: bare fordi det er sjovt!
Hvor kan jeg finde en hundesvømmehal?
I Danmark åbnede den første officielle hundesvømmehal i 1997 og fra da af var det muligt at deltage i kurser eller kombinere vand med hundefysioterapi.
I dag er der enkelte hundesvømmehaller rundt omkring i hele Danmark, og mange dyrefysioterapeuter har også et lille bassin, hvor hunde blandt andet kan få mulighed for at træne deres løbefærdigheder. Fokus her er på fysioterapeutiske aspekter. Med fremgangsmåder såsom “Aqua Canis” kan du også selv lave små uafhængige svømmeøvelser i din hunds svømmebassin.
Regler i hundesvømmehaller
Hver hundesvømmehal har sine egne regler, som du bestemt bør sætte dig ind i, før du planlægger at tage derhen. Typisk skal du for eksempel kunne fremvise en gyldig vaccinering mod hundegalskab eller at hunden ikke må have spist indenfor de sidste to timer. Selvfølgelig bør din hund være helt ren inden den hopper i. Sørg for, at hunden kun hopper i svømmingpoolen, hvis den er ren og friskbørstet. Du bør nok for en sikkerheds skyld selv tage håndklæder med, så du kan tørre din hund bagefter. Det er ikke meningen, at ejerne skal med ned i vandet, men man bør nok tage regntøj med for en sikkerheds skyld. Syge hunde bør ikke besøge en hundesvømmehal. Dette gælder også for tæver i løbetid, selvom nogle steder giver dig mulighed for at tage tæver i løbetid med, som der ikke skal avles på.
Andre offentlige steder hvor hunde kan svømme
Hundesvømmehaller findes der ikke så mange af, så kan det godt koste en del. Man kan i stedet prøve på at finde alternativer i det fri, hvis man vil kaste sig ud i hundesvømning:
I slutningen af sæsonen: hunde i friluftsbade
Om efteråret vælger nogle udendørs svømmebade at åbne dørene for hunde på sæsonens sidste dag inden svømmebadet tømmes for vand. Der findes altså måder, hvorpå hunde i et lille tidsrum på året har mulighed for at nyde svømning i et friluftsbad. Ejerne hopper som oftest ikke med ned i bassinet, men reglerne kan variere. Som det er tilfældet med hundesvømmehaller, så skal hunde opfylde visse krav for at kunne hoppe i det kølige vand. Et af kravene er vaccination mod hundegalskab. Derudover bør kun suveræne og sociale hunde hoppe i. I disse dage er der nemlig som oftest liv og glade dage i friluftsbadene. Meget nervøse, endsige aggressive hunde, bør finde andre muligheder for at komme ud at svømme. Efter “hundedagene” i friluftsbadene finder den årlige grundrengøring sted, hvorefter de drænes for vand.
Hundesvømning i søer og hav
Sommer, sol – så er det ud til nærmeste sø eller havet! Problemet er, at hvis du vil svømme i en sø eller i havet, bør du kigge nøje efter passende steder på forhånd. Der er mange populære hundestrande hvor hunde kan slå sig løs. Ellers kan du prøve at finde et isoleret sted hvor hunden kan hoppe i vandet. Ellers er det vigtigt at respektere skilte med forbud mod hundesvømning. I rolige skovsøer uden publikum bør man kigge på vandkvaliteten, inden din hund hopper ud i det kølige vand. Blågrønne alger kan være særligt farlige for mennesker og dyr. En redningsvest til hund med en lang hundeline sikrer eventyrlystne hunde, der kunne vove sig for langt ud i vandet. Det gør det også mere sikkert, hvis der skulle opstå bølger eller understrøm.
Dit eget badebassin: swimmingpool til hunde
Har du en have eller en stor terrasse og har du lyst til at skabe et badeparadis til din hund? Intet problem! Man kan få badebassiner til hunde i alle størrelser. Især om sommeren er det en forfriskning, som hunde kan nyde når som helst, uden at de skal ud i en varm bil eller på en lang gåtur. Hvis man derimod ønsker at gøre det muligt for sin hund at svømme ordentligt, har man brug for et tilsvarende stort hunde badebassin. Der er badebassiner til hunde som man kan puste op eller folde ud, men også store skåle, der giver hunde et stabilt sted hvor de kan svømme. Oppustelige eller sammenfoldelige badebassiner kan stuves væk i kælderen efter brug og om vinteren, hvor de så ikke står og fylder.
Tips – hvordan man finder det rigtige hunde badebassin
Før du køber et badebassin til din hund, bør du finde ud af, hvor meget din hund elsker vand. Hvis du er i tvivl, kan du besøge dyreelskere eller en hundeskole, der har et badebassin til hunde. Her kan du afprøve, om det er værd at investere i et hundebadebassin. Sørg for, at du har en passende størrelse: badebassiner med en diameter på op til en meter er velegnet til små hunde som Mops eller Havaneser. En diameter på 1,20 til 1,40 m er til mellemstore hunde. En Schæferhund eller en Labrador Retriever føler sig godt tilpas i et badebassin med over 1,40 m i diameter. Hunden skal være i stand til at ligge i den på en behagelig måde. Badebassiner i den rette størrelse giver en god mulighed for forfriskning og for lidt vandpjaskeri. Hvis du ønsker, at din hund skal kunne svømme ordentligt, skal du købe en størrelse større – eller være ferm med fingrene og bygge selv. Med damforing eller dambassiner kan du lave dit eget hunde badebassin hvor de kan svømme. Dem, der elsker at svømme, kan slet og ret tage hunden med sig i deres egen swimmingpool.
Må en hund godt hoppe ned i din swimmingpool?
Nogle mennesker er heldige nok til at have deres egen swimmingpool i deres hus eller i haven. I princippet er der intet der taler imod at lade hunden hoppe i også. Hvis du tager nogle forholdsregler, så gør det det hele meget sjovere. Ud over et sandfilter, som er standard i store badebassiner, bør man have engangsfiltermaterialer til patronfilteret og/eller forfilteret. Man kan desinficere vandet med for eksempel tabs eller flager med aktiv ilt eller gennem saltelektrolyse. Hvis klorniveauerne er for høje, eller hunden drikker vand, der er desinficeret med klor, skal man være opmærksom. Hold øje med din hund mens den er i badebassinet og skyl den kort under bruseren efter den er hoppet op af bassinet. Mindre bassiner til børn egner sig desværre ikke rigtigt til hunde: de går hurtigt i stykker, og kan indeholde små dele, der kan sluges. Bassiner med hård kant er ofte for glatte, og der er risiko for, at hunden kommer til skade.
Tips til hundesvømning
- hunden bør være i stand til at komme ind og ud af bassinet på en sikker måde
- en hunderampe kan gøre det lettere at komme ind og ud
- dæk hunde badebassiner af, når de ikke er i brug, så de ikke bliver beskidte
- vær opmærksom på, at man ikke kan glide – især ved usikre eller ældre hunde
- store svømmebassiner kræver et filter og kemisk rengøring, for eksempel med aktivt ilt
- især ved køligere temperaturer skal du sørge for, at du tørrer hunden hurtigt efter den har været i vandet
- også for hunde gælder det: gå ikke i vandet på fuld mave
Alle former for hundesport i overblik
Sport giver et sundt menneske, og hundesport sikrer en sund hund. Men hundesport er meget mere end kondi. Det betyder sjov, bevægelse, hjernearbejde, konkurrence, opdragelse og socialisering i ét og samme. Men hvilke slags hundesport findes der i det hele taget? Og hvilken sport er bedst for dig og din hund? Vi præsenterer de mest kendte sportsgrene til hunde.
Hvad skal du overveje, når du cykler med din hund?
Hvad er mere skønt på en dejlig dag end en hyggelig cykeltur i naturen? Sammen med den firbenede ven er det ekstra sjovt! Hvordan får du hunden vænnet til at løbe ved siden af en cykel og hvad skal du være opmærksom på, når du cykler med din hund?
Action og sjov med canicross
Mange hundevenner elsker at dyrke sport og være aktive sammen med deres hunde – også når det gælder nye sportsgrene. For de makkerpar, der er i god form eller gerne vil blive det, er canicross en oplagt sportsgren, hvor hund og ejer kan nyde naturen sammen. I canicross trækker hunden sin ejer gennem landskabet ved hjælp af en fleksibel snor. Sportsgrenen gør ikke kun begge parter fit, men opbygger disciplin på en ansvarsfuld måde og styrker båndet mellem menneske og dyr.