Action og sjov med canicross

Canicross

Action og sjov med canicross

Mange hundevenner elsker at dyrke sport og være aktive sammen med deres hunde – også når det gælder nye sportsgrene.  For de makkerpar, der er i god form eller gerne vil blive det, er canicross en oplagt sportsgren, hvor hund og ejer kan nyde naturen sammen.  I canicross trækker hunden sin ejer gennem landskabet ved hjælp af en fleksibel snor. Sportsgrenen gør ikke kun begge parter fit, men opbygger disciplin på en ansvarsfuld måde og styrker båndet mellem menneske og dyr.

Frankrig som forløber: Canicross i Europa

Canicross har sin oprindelse i skijøring, hvor en slæde bliver trukket af hunde eller en hest. Den første canicross konkurrence fandt sted i 1980erne i Frankrig, hvor de fælles kapløb mellem hund og ejer har deres oprindelse. Udover de mest kendte varianter, canicross-løb og skijøring, kan sportsglade par også prøve bikejøring:  Her er hundene forbundet med deres ejer i „slæbetov“ på en cykel, med en 2,5 meter lang snor. Især i  Belgien og Holland, hvor der er masser af stævner, er denne sportsgren meget populær.  I mange andre lande, f.eks. Tyskland, opdager flere og flere hundeejere fordelene ved canicross.

Hvem og hvor?

I princippet er alle hunde, som elsker at løbe, egnede til canicross. Der skal dog være et harmonisk forhold mellem menneskets vægt og hunden: En spinkel  greyhound vil ikke kunne trække en 100 kg tung person.  En oplagt race er naturligvis slædehunde, som huskys, men også sportslige kongepudler kan have stor glæde ved terrænløb.  Og terrænløb er netop den rigtige betegnelse: Canicross-træning karakteriseres som varierende stækninger, der sjældent er lige, men buer og snor sig. Græs- og skovbund er optimalt for de følsomme hundepoter, men naturlige forhindringer som trærødder og sten, kræver fuld koncentration fra begge parter. Ved officielle  løb er skiltningen enkel og effektiv: Et rødt skilt til venstre på vejen betyder „drej til venstre“, står skiltet på højre side, betyder det „drej til højre“. Blå skilte markerer den rigtige vej, gule skilte advarer mod farlige steder. Undgå længere strækninger med asfalt på turen, fordi det kan skade de følsomme poter.

Godt udstyret på alle veje

Udover gode løbesko med en stor sål og det øvrige jogging-udstyr, har man brug for et hoftebælte, samt en 2 meter lang snor med støddæmper til canicross. Støddæmperen beskytter hunden og menneskets rygsøjle. Hoftebæltet skal have en særlig panikkrog, som minimerer risikoen for at komme til skade. Derudover er det vigtigt at have en speciel canicross-sele til din hund, der minder om selen til slædehunde.  Disse seler har belastningspunkter, der er placeret sådan, at hundens bevægelser ikke begrænses og at gør, at der kan åndes frit.

Så går det løs: De første canicross-skridt

Din hund skal være mindst et år gammel for at dyrke canicross – og så kan i begynde træningen sammen. I denne sportsgren er det hunden der tager føringen, med kun få vejledende kommandoer fra din side („højre“, „venstre“, „træk“).  På normale gåture må hunden helst ikke trække i snoren. I canicross kan i øve det ved, at en anden person lokker din hund fremad og belønner den, når den trækker.  Hvis ejeren ikke kan følge med, forstærkes trækket automatisk i snoren – og hunden bliver langsommere. Naturligvis skal hundeejeren også være i god form for at følge med. Du vil nok have ondt i musklerne efter de første løb, for med din hunds trækkraft kan tempoet komme op på 4 km/h. Det er vigtig, at din hund ikke lader sig aflede. En god starthjælp finder du hos trækhunde- eller slædehundeforeninger, som også kan give dig råd om det rigtige udstyr.

Sund træning for menneske og dyr

Før det første canicross-løb anbefaler vi, at du laver en opvarmnings-spadseretur, hvor din hund også kan besørge. Til at starte med kan i løbe en 1-2 kilometer lang strækning uden ujævnheder, så begge vænner sig til trækket og at løbe som et team. Dette gælder også hunde, som er i god form og uden problemer kan løbe 10 km ved siden af dig. For i canicross er udfordringerne anderledes. Efter en uge kan du forlænge strækningen og øge sværhedsgraden med små forhindringer, som f.eks. en slutspurt. Selvom hunden er veltrænet, skal du løbe ligeud i starten og ikke overbelaste den: Hvis i har en lang strækning foran jer, skal du sænke hastigheden. Træn kun hvis temperaturen ikke overstiger 18 grader, for at undgå overophedning hos hunden. Om sommeren skal i altså dyrke canicross tidligt om morgenen eller om aftenen. Vær ligeledes opmærksom på, at din hund får nok at drikke.  Når i løber op ad bakke, skal du helst lade din hund løbe ved siden af eller bagved dig, fordi i ellers kan risikere at falde.

Vi ønsker dig og din hund masser af spændende og aktiv sjov, se ind i magasinet for udstyr!

Vores mest hjælpsomme artikler
15 min

Alle former for hundesport i overblik

Sport giver et sundt menneske, og hundesport sikrer en sund hund. Men hundesport er meget mere end kondi. Det betyder sjov, bevægelse, hjernearbejde, konkurrence, opdragelse og socialisering i ét og samme. Men hvilke slags hundesport findes der i det hele taget? Og hvilken sport er bedst for dig og din hund? Vi præsenterer de mest kendte sportsgrene til hunde.

5 min

Action og sjov med canicross

Mange hundevenner elsker at dyrke sport og være aktive sammen med deres hunde – også når det gælder nye sportsgrene.  For de makkerpar, der er i god form eller gerne vil blive det, er canicross en oplagt sportsgren, hvor hund og ejer kan nyde naturen sammen.  I canicross trækker hunden sin ejer gennem landskabet ved hjælp af en fleksibel snor. Sportsgrenen gør ikke kun begge parter fit, men opbygger disciplin på en ansvarsfuld måde og styrker båndet mellem menneske og dyr.