Alle former for hundesport i overblik

Border collie der dyrker agility

Sport giver et sundt menneske, og hundesport sikrer en sund hund. Men hundesport er meget mere end kondi. Det betyder sjov, bevægelse, hjernearbejde, konkurrence, opdragelse og socialisering i ét og samme. Men hvilke slags hundesport findes der i det hele taget? Og hvilken sport er bedst for dig og din hund? Vi præsenterer de mest kendte sportsgrene til hunde.

Fra Agility til slædehundetræk

Hundesport vokser verden over i popularitet. Det er blandt andet fordi hundesport tilfredsstiller din hund mentalt og fysisk, men knytter også tættere bånd mellem menneske og dyr. Tidligere blev de fleste hunde avlet til et bestemt formål, for eksempel som hyrdehund, drivhund eller jagthund, men i dag er de primært familiehunde. Deres medfødte adfærd og instinkter er dog på ingen måde forsvundet. Hunde ønsker at blive beskæftiget, de har brug for opgaver, og de ønsker at være fysisk og psykisk udfordret. I vores fortravlede hverdag er det ikke altid lige nemt at få passet ind. Hundesport hjælper på mange måder her, der findes det rigtige tilbud til enhver hundeejer og enhver race.

Agility

Noget af det første, de fleste tænker på, når de hører ordet hundesport, er Agility. Både i USA og i Vesteuropa er sporten, der stammer fra England, en af de mest populære slags hundesport overhovedet. På en strækning på 100 til 200 meter skal hunden gennemgå en forhindringsbane med mindst 20 forskellige forhindringer. Mur, dæk, tunneller, vippe, hop-langt, slalom, bord, skrå væg og meget mere skal hunden overstå så hurtigt og så fejlfrit som muligt. Den føres af sin ejer, som animerer den alene med håndtegn og stemme for at klare banen. Hundesnor, klikker eller lignende er ikke tilladt. Agility fremmer ikke kun kondien hos hunde og mennesker, men knytter også tætte bånd, så de kan arbejde som team. Da Agility tilbydes i forskellige størrelseskategorier, er sporten velegnet til næsten alle hunde. Du bør kun være forsigtig med meget store og tunge racer, samt med hvalpe hvis led kan blive overbelastet af de mange forhindringsspring.

Ledsagerhundesport

Denne sport er en slags grundskole til hunde, fordi hunden lærer alt det grundlæggende for en harmonisk sameksistens – derfor er det bedst at gøre det med unge hunde. Hunden vurderes på sin omgængelighed med hunde og mennesker, den skal lære trafiksikkerhed, lydighed og at tilgå enhver situation med åben pande. Enhver, der her tror det er en militær øvelseslejr, har skudt langt fra mål. De fleste arbejder med positiv forstærkning, hvilket ikke kun giver hunden, men også dens ejer meget mere sjov, og det giver bedre resultater på lang sigt. I et ledsagerhundekursus lærer hunde en ordentlig førighed, grundlæggende kommandoer såsom sit, på plads, kom eller bliv. Der bliver ikke trænet på hundesportspladsen, men også ude på gaden eller i parken. Målet er, at hundene lærer, at de ikke lader sig irritere af noget eller nogen – hverken af en løber eller en horde af børn – og at socialisere med artsfæller. I og med at samlivet med hunden vil føles meget mere gnidningsfrit, anbefales det at besøge sådan et kursus mens de stadig er unge. Sådan et kursus kan alle racer som udgangspunkt bestå. Ønsker du at deltage i konkurrencer inden for Agility, lydighed, IPO, sporarbejde eller arbejde som redningshund, skal du også bestå kurset som ledsagerhund.

Canicross

Denne endnu ret unge hundesport opstod ud af trækhundesporten Skijøring og Bikejøring og opstod i Frankrig. Canicross er en slags terrænløb, hvor hundens ejer har et hoftebælte, hvor den elastiske hundesnor sidder fast, så vedkommende kan “trækkes” både over fladt terræn og op ad bakke. Da hunden – i modsætning til på en løbetur – sætter tempoet, kører ejeren ved Canicross i meget højt gear. En “panikkrog”, hvor man kan kappe forbindelsen mellem hund og løber i et nu, er til for at forhindre løberen i at blive trukket videre hvis man skulle falde. Løbeglade hunde og ejere kan virkelig komme til deres ret ved Canicross, som tit er bedst i skoven. Forresten: hvis du synes Canicross er for krævende, kan du måske godt lide Canivandring.

Degility

I modsætning til mange andre hundesportsaktiviteter, der handler om hurtighed, tid og succes, er det det sjove, som er det centrale med Degility. Degility er tiltænkt dem, der søger variation og beskæftigelse uden at skulle konkurrere med andre. Denne hundesport, som i princippet er en kombination af Agility og Mobility, kan altså også udføres med ældre hunde eller hunde med handicap, fordi forhindringsbanen, der består af forskellige forhindringer såsom rør, vipper, tunneler eller dæk, kan hund og ejer tage sig alt den tid de har brug for.

canicross hundesport

Tjenestehunde biatlon

Som navnet antyder, er denne hundesport rettet mod tjenestehundeførere, der på en strækning af 6 til 11 kilometer skal overvinde forskellige forhindringer med deres hunde. De alsidige opgaver spænder fra at krydse et vandløb, hoppe over træstammer og kravle gennem rør, endda cykling og svømning. Der kan også forekommer poster, der kræver skydevåben og et simuleret angreb på føreren. Tjenestehunde og deres førere skal klare banen i en bestemt tidsramme, ellers kan man få strafpoint.

Hunde biatlon

I modsætning til tjenestehunde biatlon er hunde biatlon rettet mod civile. Opgaverne er dog stort set de samme som i tjenestehundeversionen. Kun posterne med skydeøvelsen, angrebet på hundeføreren, og flugtforhindring (kendt fra beskyttelsesarbejde) bortfalder. Forhindringerne på det 6 til 11 kilometer lange terrænløb består for eksempel af at krydse af et vandløb, hoppe over en mur, krybe gennem et rør eller cykling og svømning.

Hundedans

Dansen med hunden (også kaldet “heelwork to music”) kan lyde en smule absurd for en lægmand og kan lyde som om det ikke er helt hundevenligt, men i modsætning til, hvad navnet måske antyder, er det hundens helt naturlige bevægelser der danner grundlaget for hundedans. Fra forskellige grundlæggende lydighedsøvelser, bevægelser og tricks, såsom at gå til fod, strækøvelser, komme på plads, hoppe eller løbe slalom, udfører hundeejeren og hunden specifik koreograferede trin til passende musik. Da trinene kan skræddersyes til hundens individuelle muligheder, er hundedans egnet til enhver sund hund, uanset hvor stor, tung eller hurtig den er.

Hundedykning

Denne nye hundesport stammer fra USA er for længst kult derovre. Den er spektakulær underholdning for både de aktive og tilskuerne. Fra et dykkertårn, som er omkring 60 centimeter over vandoverfladen, hopper hunden så langt som muligt i vandet. Ejeren motiverer sin hund til at springe ved at kaste et legetøj ned i vandet. Visse hunde hopper modigt af sted, så snart legetøjet er blevet kastet, mens andre har brug for lidt mere opmuntring. I sidste ende hopper næsten alle hunde i det kølige vand. Mod, øget selvværd og stolthed i to- og firbenede venner er nærmest garanti, når konkurrencen er overstået, selvom det ikke har rakt til sejr. Et andet positivt aspekt ved denne hundesport er, at det er meget skånsomt for leddene og kan derfor udføres af hunde stort set uanset størrelse og alder – forudsat hunden ikke er bange for vand.

Hunde frisbee

I begyndelsen bestod denne hundesport, hvor man også afholder verdensmesterskaber, simpelthen af at kaste en frisbee frem og tilbage mellem ejer og hund. Når de avancerede udfører det, også kaldet discdogging, handler dog om meget mere end at kaste en frisbee. I forskellige varianter såsom Freestyle, Mini Distance, og Long Distance lærer hundene og deres ejere at udføre kunstfærdige kast og kropsfinter. Menneske og hund bliver her et perfekt team. En hundefrisbee er sjov for alle sunde hunde, der har en stor trang til at bevæge sig og som er lige så legesyge. Store og tunge hunde samt unge hunde i voksealderen, bør ikke lave denne hundesport, da det ikke er særlig skånsomt for leddene på grund af de meget høje spring.

Flyball

Den holdsport for hunde indeholder masser af sjov og action, hvor seks hold, der består af hund og ejer, konkurrerer mod hinanden. I en slags stafetløb starter en hund fra holdet først og løber på kommando over flere forhindringer hen til en boldmaskine, som den betjener med sin pote. Maskinen fyrer en bold af sted, som hunden skal fange med munden, for så at løbe tilbage til start hen over de fire forhindringer. Så snart bolden krydser mållinjen, tager holdets næste hund af sted. Holdet der først har fanget og returneret alle boldene, har vundet.

Brugshundesport (IPO)

Brugshundesporten har sin oprindelse i tjenestehundeuddannelsen og er den ældste hundesportsart. Det er opdelt i de tre afdelinger sporarbejde, lydighedsarbejde og beskyttelsesarbejde. Det kræver meget af både hunden og ejeren. I sporarbejdet skal hunden følge en persons fodspor ved hjælp af sin næse. Under lydighedsarbejdet bliver hundens mentale balance og modstandsdygtighed testet. For eksempel skal hunden under apportering og under øvelser hvor den sendes forud, bevise at den holder fokus, selv når den bliver distraheret af f.x. et pistolskud. I beskyttelsesarbejde skal hunden bevise sine færdigheder i at stoppe og gø en person an, og bevise, at den kan forsvare sig selv og sin ejer ved et simuleret angreb. Prøven kræver meget dygtighed, ansvar, tålmodighed og indfølingsevne fra ejeren. Selvom denne sport er omstridt fordi den har beskyttelseselementet indbygget, er en hund, der har bestået en IPO-prøve, ikke mere anlagt til at bide fra sig, men er mere tilbøjelig til absolut lydighed, høj selvbevidsthed, mental balance og nervestyrke.

Mantrailing og sporarbejde

Sporhundesport handler om næsearbejde. Der sondres mellem den klassiske sporarbejde og den såkaldte mantrailing. Mens hunden i det traditionelle sporarbejde skal følge et spor efterladt på jorden, orienterer den sig i mantrailing til bestemt lugt og finde ud af hvor lugten fører hen. I sporten sanser hunden et kunstigt lagt spor, som den skal følge selvstændigt, præcist i roligt og konstant tempo. At se sin hund på næsearbejde er fascinerende for enhver hundeejer. Mantrailing og sporarbejde er særligt velegnet til jagthunde så de kan efterkomme deres instinkter og behov. Men også andre slags hunde vil kunne nyde den udfordrende sport og være mere rolige og mere afbalancerede derhjemme.

American staffordshire terrier leger med frisbee

Mobility

For en gangs skyld handler denne sport ikke om, hvem der er den hurtigste. Man laver ligesom ved Agility forskellige øvelser kørt på en forhindringsbane, men det er ikke så meget hastigheden som hundenes motivation, der spiller en rolle. De forskellige øvelser består af poster med og uden apparater og er delvis inspireret af fysioterapien. Ud over styrkelsen af støttemusklerne og leddens helbred handler det også om at aktivere hunden mentalt. Denne terapeutiske hundesport er derfor velegnet til næsten enhver slags hund, fordi Mobility kan tilpasses individuelt til den enkelte hunds størrelse og sundhedstilstand.

Mondioring

Mondioring, som i 2015 blev anerkendt af FCI som en hundesport, er en slags ringsport, der opstod i sammenhæng med tjenestehundeuddannelsen. Det er opdelt i de tre discipliner lydighed, spring og beskyttelse. Alle øvelser udføres i et lukket terræn. Mens hunden hverken har halsbånd eller hundesele står hundeføreren i fuld beskyttelsesdragt i ringen. Nervestyrke, koncentrationsevne og god førighed er grundlæggende krav til deltagelse i Mondioring.

Lydighed / Obedience

Obedience (engelsk for lydighed) handler ikke om at hundene skal underordne sig, som det engelske udtryk kan foreslå, men om vellykket kommunikation og perfekt samarbejde mellem hund og ejer. På forskellige poster skal to- og firbenede venner bevise, at de “blindt” kan forstå hinanden og er et team, der kender hinanden ind og ud. Ud over den præcise beherskelse af de grundlæggende kommandoer som sit, til fod eller kom, skal hunden f.eks. apportere forskellige ting til sin ejer og vise at den adlyder sin ejer uden modvilje selv på afstand. Formålet med Obedience er, at hunden udfører øvelserne frivilligt, hurtigt og frem for alt præcist. Denne hundesport er i princippet velegnet til alle hunde, men især racer, der har brug for mental støtte og har en naturlig “will to please” vil elske denne sport fra England.

Rally Obedience

Rally Obedience er ikke, som man skulle tro, bare en undertype af lydighed, men en egen type hundesport, hvor hunden og føreren skal gå gennem en bane markeret med skilte. Selvom mange øvelser lånes af lydighed, suppleres de med elementer fra Agility, hvor der kræves behændighed, hurtighed og koordineringsevne. Uanset om det drejer sig om slalom, stå-øvelser eller vendinger i enhver retning: de enkelte poster på banen er alsidige og kan som udgangspunkt klares af alle hunde. Da hunden må motiveres med ros og endda godbidder, vil også begyndere kunne opnå gode resultater i Rally Obedience.

Redningshundesport

Oprindeligt handlede denne sport om at redde liv. Forudsætningen for en god redningshund er, ud over en perfekt næse, frem for alt at komme godt ud af det med mennesker. I lighed med uddannelsen som redningshund lærer hunden at bruge sine snusefærdigheder målrettet. Man efterligner ægte redningssituationer, som f.eks. søgning i ruiner, områdesøgning, redning fra vand eller sporsøgning. Selvom det ikke drejer sig så meget om sport men om praktiske mål, kan redningshundesport være et godt alternativ til hunde, der ønsker at være optaget af en vigtig opgave.

Turneringshundesport

Denne sport er atletik til hunden og er især velegnet til atletisk ambitiøse hunde og ejere. I forskellige underkategorier såsom firkamp, terrænløb (1 km, 2 km eller 5 km), Combinations-Speed-Cup (CSC), forhindringsløb, trekamp, shorty eller KO-Cup skal både hunden og føreren have god kondi. Turneringshundesporten afholdes som holdkonkurrence samt som individuel sport. Ud over løbe- og bevægelsesivrighed bør hunden også være lydig, fordi ud over forhindringsløb, slalom og hækkeløb er der også lydighedsøvelser.

Greyhound sport / lure coursing

Som navnet antyder, er denne sport paradedisciplin for Mynder. På en væddeløbsbane eller i terræn (lure coursing), jagter hunde en “kanin” og kan lade deres karakteristiske løbebehov få frit løb. Det er kun få steder, hvor det i dag er muligt, og derfor anbefales det at deltage i væddeløbssport når man holder Mynder. En Greyhound der ikke får lov til at løbe vil ikke være særlig glad i det lange løb og udvikle uønsket adfærd.

Trækhundesport (Bikejøring / Skijøring / Slædehundesport)

Selvom begrebet trækhundesport ofte refererer især til at trække en kærre, er det strengt taget det generiske udtryk for en bred vifte af hundesportsgrene som Bikejöring, Skijöring eller slædehundesport. I alle disse sportsgrene handler det om, at hunden med sin styrke – alene eller i et hold med flere hunde – trækker mennesker på cykel, på ski, på slæden eller på kærre, bag sig. En god kondi og styrke er uundværlig for trækhundesport. Men her er også brug for tillid og samarbejde mellem hundefører og hund. Denne sport, som kræver styrke, er mere egnet til store hunderacer end til små, og holder hund og ejer med garanti sund og i god kondi.

Hvilken hundesport skal det være?

Her står det svære valg. At finde den rigtige hundesport til dig og din hund blandt de mange slags hundesport, der findes, er undertiden ikke så let. Heldigvis tilbyder de fleste hundesportsskoler prøvetimer og rådgiver ejeren, hvilken hundesport generelt passer bedst i forhold til størrelse, race, og behov.

Ligegyldigt hvilken sport du og din hund beslutter dig for i sidste ende – udover en god kondi vil det være en velkommen ændring i din hverdag og vil knytte dig og din firbenede ven endnu tættere sammen. Og hvem ved: Måske opdager du nye talenter i dig selv og din hund!

Vi ønsker dig masser af sportslig sjov sammen med din hund!

Vores mest hjælpsomme artikler
15 min

Alle former for hundesport i overblik

Sport giver et sundt menneske, og hundesport sikrer en sund hund. Men hundesport er meget mere end kondi. Det betyder sjov, bevægelse, hjernearbejde, konkurrence, opdragelse og socialisering i ét og samme. Men hvilke slags hundesport findes der i det hele taget? Og hvilken sport er bedst for dig og din hund? Vi præsenterer de mest kendte sportsgrene til hunde.

8 min

Hundesvømning

Nogle hunde er rigtige vandhunde. Det er derimod ikke alle steder, de kan få stillet deres lyst: det er nemlig ikke alle badesøer, som hunde må bade i. Hundesvømmehaller er et alternativ til badesøer. Der findes ikke så mange, men dog nogle stykker rundt omkring i Danmark. Mange bruger deres egen swimmingpool. Vi giver tips til dig og din hund.